Jump to content

Prigovor zastare dijela tražbine u ovršnom postupku - Isplati li se?


tata11

Preporučene objave

Poštovani članovi!

 

Radi se o računima za komunalne usluge (6 računa) od kojih je za jedan nastupila zastara - datum dospijeća je 9. mjesec 2010 i taj račun je iznosa cca 200kn.

Stanje je ovakvo - ukupni iznos tražbine zajedno s kamatama je cca 500kn a od toga je 200kn + pripadajuće kamate je zastarjelo + troškovi postupka/javnog bilježnika su cca 200kn.

 

Dakle pitanje je:

 

Zanima me koliki su troškovi (sudski troškovi, odvjetnik ovrhovoditelja itd) u slučaju podnošenja prigovora zastare na rješenje o ovrsi koju provodi javni bilježnik odnosno isplati li mi se to u konkretnom slučaju jer u tom slučaju se predmet proslijeđuje sudu koji dalje provodi postupak kao parnični...

 

2. Teoretsko pitanje

Tko snosi troškove javnog bilježnika i/ili suda u slučaju podnošenja prigovora zastare na cjelokupnu tražbinu? Da li javni bilježnik obustavlja postupak ili ipak proslijeđuje predmet sudu?

 

 

Hvala puno!

 

Tata

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tražbina je zastarjela ako ovrhovoditelj nije u zakonskom roku pokrenuo ovršni postupak. Sama činjenica da je račun stariji od godinu dana ne znači nužno da je tražbina po tom računu zastarjela, jer su možda pokrenuli prijedlog za ovrhu u 8.mjescu (vidite kojeg je datuma bilježnik primio prijedlog za pokretanje ovrhe ...)

 

Ako predmet dođe na sud, teško je procijeniti na koliki iznos bi mogli narasti sudski troškovi, jer tko može sada znati koliko će postupak trajati, koliko radnji će u tome postupku biti poduzeto...

 

Troškove bilježnika predujmljuje ovrhovoditelj, a plaća ih ovršenik ako rješenja postane pravomoćno.

 

Ako ne uložite prigovor u roku, rješenje će postati pravomoćno.

 

Ako uložite prigovor, predmet se proslijeđuje sudu, i on nastavlja postupak.

 

U konačnici apsolutno sve troškove (odvjetnik, bilježnik, sud)snosi onaj tko izgubi.

 

Savjetujem vam, ako tražbina nije zastarjela (vidite gore) platite, jer će vam u protivnom troškovi jako jako narasti, pa ćete u konačnici platiti puno više.

 

Ili uložite prigovor na zastarjeli dio, a platite ono što još nije zastarjelo, jer ne zaboravite, kamate rastu iz dana u dan...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija