Jump to content
Sign in to follow this  
tacle

žalba na porezno rješenje

Preporučene objave

Nakon ostavinske rasprave dobila sam oporučno 2/3 ruševne kuće s pripadajućim dvorištem.Danas sam primila porezno rješenje po kojemu moram platiti 8000kn poreza. Pošto sam studentica i nezaposlena, nemam vlastitih izvora prihoda.To mi je prva nekretnina. Živim s ocem, umirovljenikom, koji je vlasnik 1/3 kuće. Zanima me koje bi osnove u žalbi mogla navesti da se smanji iznos poreza na promet nekretnina, ili da se odgodi isplata, ili omogući isplata poreza na rate.Zanima me kako izračunavaju tržišnu vrijednost kuće i dvora (u rješenju piše: u naravi procjena izrađenog građevinskog zemljišta jer je kuća ruševna), čini mi se da je iznos prevelik. 2/3 kuće je bilo tetino.Ona je zadnje 4 godine živjela s nama u kućanstvu.O njoj sam se ja brinula jer je bila stara i slabo pokretna. Zanima me bi li mogla zbog tih okolnosti dobiti neku olakšicu za plačanje poreza.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Draga,

iz iskustva ti mogu reći da se s poreznjacima ne isplati puno bosti,jer uglavnom dođe na njihovo.Ali,ako se ipak odlučiš žaliti,možeš jedino navesti da ti je to prva nekretnina,jer ih nije briga za stanje na tvom tekućem.Samo pazi na slijedeće:žališ se višoj instanci (ne mogu se sjetit taj čas kako se zovu,ali možeš provjerit) i obavezno podnesi žalbu u roku,jer ti to odgađa plaćanje poreza do rješenja žalbe,i boga moli da ti padne u zastaru (relativna 6 god.,što znači da unutar tog perioda postupak može biti pokrenut ponovo-nastavljen,apsolutna 10 god,što znači propala im priča da ti poberu pare).Nakon rješenja žalbe,ako nije u tvoju korist,moraš platiti taj porez,ali možeš dignuti privatnu tužbu,a to traje...Ali,mislim da možeš nazvati poreznu i dogovorit se da platiš na rate.Upozorenje turbo su brzi na ovrhama,pa da ne ostaneš bez kuće,kakva je da je.Procjenu vrijednosti su ti najvjerivatnije napravili na osnovi onoga što im je poslao bilježnik,koji je to isto vjerojatno drapnuo od oka,jer na temelju vrijednosti naplaćuje svoje usluge (postotak od vrijednosti),a bilježnici su dužni poslati poreznoj svaki podatak o promjeni vlasništva kako bi poreznjaci mogli kontrolirati promet nekretninama radi,je li,poreza.Inače,vrijednost nekretnine određuje ovlašteni sudski vještak,koji izlazi na teren i radi procjenu u prisustvu vlasnika.Kako nisi navela da je takav lik viđen s tvoje strane ili strane tvog oca,ili ga nitko u cijeloj toj priči (vi,bilježnik,porezna) nije pozvao,ili je odgledao nekretninu dalekozorom pa prijavio "viđeno".Eto,nadam se da sam pomogla bar malo.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na odgovoru i na savjetima. Uputit ću im žalbu pa što bude... Ne znam kako izgleda obrazac žalbe, pa Vas molim, ako Vam je poznata kakva korisna stranica,da mi pošaljete link.

Još jednom hvala!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Nije mi poznato da li postoji neki obrazac za žalbu,ali forma bi trebala biti po prilici ovakva:

 

gornji lijevi kut papira:naslov i adresa onoga kome se žalite,desno ispd toga:vaše ime i adresa,zatim ispof kao naslov teksta napisati Predmet:žalba na rješenje o plaćanju poreza na naslijeđenu nekretninu.

Nakon toga normalno ispod pisati žalbu,s tim da za svaku tvrdnju iznijeti dokaz.Npr. za stjecanje prve nekretnine porezna kartica (vidljivo da nemate nikakvu drugu nekretninu,izvaditi ju na pripadajućoj poreznoj upravi po mjestu stanovanja),članak i stavak Zakona na koji se pozivate (npr.čl.1 stavak 3 Zakona tog i tog,koji kaže,citiram...itd).Po sastavljanju žalbe ide potpis, dolje lijevo napisati Dostavljam dokumente u prilogu: navesti koje, i još, na kraju,unijeti mjesto i datum potpisa.

Ovo je ugrubo,za sada,pokušat ću pronaći nešto točnije od ovoga ijavi t ću svakako rezultate tokom ovog vikenda.Pozdrav!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  ×