Jump to content
Sign in to follow this  
Beata

primanja izuzeta od ovrhe

Preporučene objave

možete mi do kraja pojasniti kakav je postupak kod isplate primanja na zaštićeni račun u slučaju ovrhe? ako već postoje opterećenja na plaći (stambeni krediti koji su postojali prije ovrhe) koje debelo prelaze 1/3 plaće – čak idu i preko 2/3 plaće. Za ostatak primanja se otvori zaštićeni račun i tamo sjeda ostatak plaće, al što je s putnim troškovima i dnevnicama ili eventualnim drugim primnjima koja nisu u obračunu plaće, a isplaćuje ih poslodavac? Da li se smiju isplatiti kao zaštićena sredstva jer su ionako van onog cenzusa od 1/3 plaće koja se smije ovršiti ili se ona moraju dati na redovni račun u banku da ih ovršitelj zaplijeni? Ili sa možda može i za njih otvoriti neki drugi zaštićeni račun da ostanu za isplatu kad je plaća opterećena na više nego je zakonski dozvoljeno, da ostanu kao sredstva nužna za život?Dnevnice nisu redovite nego sporadične, možda svaka 2-3 mjeseca bude nešto za isplatu.

 

hvala

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

moj slučaj:supug ima kredit koji prelazi limit za ovrhe i dvije ovrhe,s tim da mu poslodavac isplaćuje i prijevoz.U firmi su mu rekli da mu ne mogu sjesti na plaću dok god ima kredit koji prelazi taj limit,a meni su na Fini rekli da ne mogu otvoriti zaštićeni račun (to otvara,po njima,fina) dokle god ovrha ne sjedne na račun/plaću.Tako da ovrhe čekaju u redu da dođu na naplatu...

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

da dopunim, za kredite postoji administrativna zabrana na plaću. a osim "vanrednih" primanja poput dnevnica,stimulacija na plaću, zanima me i za primanja poput božićnice, dječjeg dara, dara u "naturi"u vidu poklona bona u novac za kupnju u dućanu i slično - da li je samo dječji dar izuzet od ovrhe ili još koje od navedenih primanja

 

hvala

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

@Beata:

 

Ovisno o kakvim opterećenjima plaće se radi. Ukoliko se radi baš o ovrsi na plaću, u tom slučaju poslodavac će raditi izračun koji dio plaće ide kuda:

 

slučaj 1:neto plaća je manja od prosječne neto plaće u državi < 5.305,00 kn / poslodavac provede prvo ovrhe na plaću, ako one prelaze 1/3 plaće, tada čitav ostatak ide na zaštićeni račun

 

slučaj 2:neto plaća je veća od prosječne neto plaće u državi > 5.305,00 kn / poslodavac provede prvo ovrhe na plaću, 3.535,66 kn može maksimalno zaštititi na posebnom računu, a razliku između iznosa za ovrhe na plaću i zaštićenog iznosa uplaćuje na redovan, blokirani račun

 

Što se tiče božićnica, dara za djecu, putnih troškova, dnevnica i svih ostalih materijalnih prava radnika, ta sredstva zaštićena su od ovrhe na plaću (dakle od one koju provodi poslodavac) ali ne i od ovrhe na novčana sredstva (one koju provodi FINA) te će morati biti uplaćena na redovan, blokirani račun.

 

@tanjarac:

 

U FINI je moguće otvoriti zaštićeni račun samo u slučaju ako se tamo nalaze ovrhe na Vas kao dužnika (ovrhe na novčana sredstva. Zaštićeni račun nije moguće otvoriti ukoliko imate samo ovrhe na plaću (one kod poslodavca)

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Dobio sam odštetu za prometnu nesreću ali na blokirani račun od strane FINE i ne mogu ga podići.Zanima me da li je to zakonito i da li postoji razlika između odštete za materijalnu i nematerijalnu štetu u slučajevima ovrhe?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

@cubano

 

poslodavac pri obračunu i isplati plaće skida rate za stambene kredite za koje je pri podizanju napravljena administrativna zabrana na plaću - dakle to nije ovrha od strane poslodavca, nego redovno plaćanje kredita.te rate kredita premašuju ovaj iznos koji se smije plijenit jer jednostavno nakon porasta tečaja CHf iznose više od 2/3 plaće, ali treba ih platit i tako već skoro 4,5 godine. ovrha je došla kasnije, od strane Fine za neplaćen račun - to je onda valjda ovrha na novčana sredstva.za ostatak plaće se otvori zaštićeni račun na koji sjedaju ta primanja koja ostanu od plaće nakon plaćenih kredita i koja se ne smiju plijenit. svejedno mi se čini da je dar za djecu izuzet i da se novac šalje na zaštićeni račun.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  ×