Jump to content

pozitivna zabilježba


dedazg

Preporučene objave

molim pomoc--znaci digao bi kredit u HPB banci,našao sam stan u Dubravi..postoji vlasnički list...vlasnik 1/1,bez tereta..banka zahtjeva od mene,uporabnu dozvolu i građev.zgrada je građena 70 g.i našao sam neke papire u arhivi grada zagreba..te sam papire odnio u grutovnicu i sada čekam da mi se izda pozitivna zabilježba..niko nezna kaj je to..i kažu mi da necu moc dobit kredit ako to nemam..imam li netko kakva saznanja i koliko se čeka taj papir..zgrada nije etažirana..možda neke druge banke ne traze to i jel neko u zadnje vrijeme kupovao stan i imao takve probleme..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

traži me tu pozitivnu zabilješku.. vlasnik je na arhivi zg dobio dva papira,mislim uporabnu i građevinsku..problem je kaj zgrada nije etažirana a ide neki novi zakon da mi banka nemre dat kredit na takav stan,makar je vlasnički ok bez tereta..mozda neke druge banke to ne traze..predan je zahtjev na grutovni za taj papir

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

elem,onda je problem što zgrada stvarno nije ni dobila uporabnu dozvolu.Ta se dozvola izdaje nakon izdavanja građevinske i završetka gradnje zgrade,a izdaje se nakon inspekcije_provjeravaju da li je stvarno stanje po završetku radova u skladu sa onim za što je odobrena građevinska.Taj zakon koji spominju u banci je već aktualan,i masovno se provode ta usklađenja.Stvarno ti na banci ne mogu dat kredit bez te čitabe.Ali provjeri u pravnoj službi Gradskog stambenog da li možda oni već vode postupak za tu zgradu (ili kod ostalih stanara u zgradi,možda ne ide preko gradskog stambenog),da vidiš u kojoj je to faziNedavno sam pratila nešto na tu temu,i,iskreno,to je takva petljaža od postupka da bi ja radije tražila drugi stan koji ima i tu čitabu...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

tzv. pozitivna zabilježba nije zasebni dokument. To je zabilježba u odjeljku zk. uloška u kojoj se navodi na temelju kojeg akta je zgrada uknjižena u zemljišne knjige.

Nekada se zgrada izgrađena bez građevne ili uporabne dozvole mogla uknjižiti u zemljišne knjige pa bi u izvatku stajala zabilježba da je ista uknjižena bez potrebne dozvole.

Sada se za sve zgrade kojima se 'prometuje' treba u izvadak upisati isto takva zabilježba, ali koja opisuje na temelju kojeg akta je zgrada uknjižena.

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molio bi nekoga tko zna za konkretnu k.č. da mogu vidjeti u e-izvadku kako izgleda ta tzv.pozitivna zabilježba? Po mogućnosti za građevinu izgrađenu prije 1991g.Kako su zemljišne knjige javna stvar mislim da ovo nije protiv propisa.Ako sam dobro razumio ovu zabilježbu moraju zatražiti svi vlasnici pa čak i oni koji su nekad priložili uporabnu dozvolu.Kuća ili stan koji nemaju te zabilježbe nemože se izvršiti prodaja?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

pozdrav,

novi sam na forumu pa nebudite strogi.

ponesto sam naucio o pozitivnoj zabiljezbi na teski nacin.

 

naime ona sugerira na ZK ulosku da je nekretnina legalna (gradjevinska i uporabna).

 

da bi dobili na ZK upis pozitivne plombe, potrebno je:

 

1. provjeriti ima li objekt gradjevinski i uporabnu (opcina, poglavarstvo grada, zavisi kad je graden objekt)

2. na Gruntovnici sa svim tim (i ZK uloskom) traziti broj ZBIRKE ISPRAVA (tam oni vode sve te dokumente) - ŠALTER E

3. predati zahtjev na koji upisati broj ZBIRKE ISPRAVA i priloziti 50 kn biljega - SALTER A

4. cekati

 

ja sam uz zahtjev predao i dvije pozurnice (kupac i prodavac) jer mi se jako zuri sa kreditom i rekli su mi da bi moglo biti u roku 10 dana (daj boze).

 

 

ono sto sam naucio o pozitivnoj zabiljezbi je da te uvedena 8 mjesec 2011 i nije se upisivala retroaktivno, osim na izriciti zahtjev. do tad su nelegalni objekti dobilali negativnu zabiljezbu.

 

ono sto su me jos naucili u gruntovnici je da banke krivo citaju zakon i da ukoliko imate gradjevinsku i uporabnu NISTE duzni imati pozitivnu zabiljezbu (eventualno potvrdu da se nad objektom ne provodi gradjevinska inspekcija, ali taj papir se ceka najmanje mjesec dana)

 

digo sam paniku u banci i rekli su mi da su mi papiri OK i bez pozitivne zabiljezbe i da krecemo u proceduru obrade kredita ali da bi bilo jako jako dobro da ipak predam zahtjev za upis pozitivne zabiljezbe.

 

mislim da nema banke koja nece traziti ili pozitivnu zabiljezbu ili izjavu o neprovodjenu inspekcije.

 

ako dizete kredit, budite glasni i zahtjevni te cete dobiti konacni odgovor da nije potrebna zabiljezba odmah ali da ce vam trebati tokom vremena.

 

puno sam se raspisao ali nadam se da sam bar nekom malo pomogo.

 

p.s. na gruntovnici placite, molite, kukajte i za sve okrivite banku - stvari idu lakse i brze.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija