Jump to content

Ovrha i obustava na plaći - molim pomoć!


sonja1

Preporučene objave

Dakle, situacija se slijedeća:

- poslodavac mi obustavlja s plaće nekoliko stavki, što dobrovoljno, što prisilno..Kredit u iznosu 1800 kn, ovrhu za kredit 500 kn ( bio sam jamac ), za uzdržavanje djeteta 1500 kn i godišnju kartu za prijevoz/mjesečno 450 kn, dakle ukupno 4.250 kuna.

 

Momentalno sam na bolovanju zbog ozljede na radu, pa i ne dobijem za isplatu više od tih 4250 kuna koje mi skinu, znači za isplatu 0 kuna i nek živim od zraka..

 

Kad nisam na bolovanju, plaća mi je nešto veća, ostane mi za život cca 1500 kn, i drage volje podmirujem obaveze da ih se čim prije riješim. Međutim, zbog ozljede na radu bit ću na bolovanju bar 6 mjeseci i nemam sredstava za život, pa molim pomoć.

 

Konkretno pitanje je smije li mi poslodavac obustaviti cijeli iznos i ostaviti me bez sredstava za život dok sam na bolovanju? Ako ne smije, molim Vas konkretan podatak koga da kontaktiram ( pretpostavljam računovodstvo poslodavca ) i na koji zakon da se pozovem?

 

Unaprijed hvala na konkretnim odgovorima :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

Ukoliko ste na bolovanju zbog ozljede na radu, trebali biste dobiti iznos u visini 100% prosječne plaće koju ste primali u 6 mjeseci prije mjeseca u kojem je nastupilo bolovanje radi ozljede na radu. Ta se naknada, dakle, ne bi trebala puno razlikovati od plaće koju inače primate.

 

Poslodavac je dužan provjeriti dokumentaciju temeljem koje vam provodi ovrhu na plaći i primijeniti red prednosti prilikom zatvaranja vaših dugovanja. Ukoliko je bilo koja od navedenih ovrha donesena nakon 17. lipnja 2008. godine ili ste sami dali suglasnost nakon tog datuma - primjenjuju se izuzeća od ovrhe i dio vaših primanja uplaćuje se na zaštićeni račun (morate sami dati FINA-i obavijest temeljem čl. 122 Ovršnog zakona i oni će vam otvoriti taj račun; to je standardizirani obrazac i morate ga samo ispuniti).

 

Izuzeća od ovrhe u vašem slučaju:

- 1/2 prosječne neto plaće RH za uzdržavanje djeteta

(ove ovrhe uvijek imaju prednost pred svim ostalim)

- 2/3 prosječne neto plaće RH za ostale ovrhe nakon 17. lipnja 2008. (prije tog datuma mogli ste dati suglasnost na zapljenu cijele plaće i ukoliko ste takvo što potpisali, nemate pravo na ovo izuzeće)

 

Prosječna neto plaća RH za 2011. je 5.305 kn- Ukoliko je vaša plaća manja od toga, u izračun se uzima iznos vaše plaće, a ne ovog prosjeka.

 

Dakle, ako je vaša plaća (u ovom slučaju, naknada plaće) 4.250 kn, a sve zapljene koje imate su donesene (rješenjem suda ili vašom suglasnoću) nakon 17. lipnja 2008. godine, izračun vaših zaštićenih sredstava bio bi:

 

4.250/2=2.125 kn do ovog iznosa može se plijeniti vaša plaća za uzdržavanje djeteta

 

4.250/3=1.416,67 kn - ovo je ukupni iznos koji vaš poslodavac može raspodijeliti na zatvaranje vaših kredita. Ukoliko to nije dovoljno za namiru svih, šalje obavijest ovrhovoditelju da trenutno nemate dovoljno srestava da biste podmirili te dugove i da je to privremenog karaktera (tada banke obično ne kreću s drugim načinima naplate)

 

Iznos vaših zaštićenih sredstava je 4.250 - 1.500 kn za uzdržavanje djeteta - 1.416,67 kn za ostale kredite = 1.333,33 kn i taj vam je iznos poslodavac dužan uplaćivati na zaštićeni račun ukoliko ga otvorite. Ovisno o poslovanju pojedine poslovnice, FINA će sama obavijestiti poslodavca da ste otvorili taj račun ili će vam izdati potvrdu koju sami možete dostaviti poslodavcu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najljepše zahvaljujem na konciznom odgovoru.

Problem je u tome što nijedna od tih ovrha nije u Fini, nego mi sve obustavljaju u firmi.

 

Bila sam u Fini i tamo su mi rekli da nemaju nikakvu ovrhu, pa ne mogu ni otvoriti zaštićeni račun.

 

U firmi sam pokušala razgovarati sa šefom računovodstva, čije stajalište je otprilike: kaj ste se zaduživali kad ne možete plaćati ?!?

 

Ne mora li se poslodavac isto držati istih zakona kao i Fina?

Molim Vas uputu na koji zakon da se pozovem kad odem opet u računovodstvo?

 

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poslodavac se, naravno, mora pridržavati Zakona. Neznanje nije olakšavajuća okolnost.

 

Mislim da se možete pozvati na Ovršni Zakon, čl. 17, st.4, točka 1:

 

(4) Nadležni sud može zaprijetiti novčanom kaznom pravnim osobama, a odgovornim osobama u pravnoj osobi i drugim fizičkim osobama novčanom kaznom ili zatvorskom kaznom, ili kazniti novčanom kaznom pravnu osobu, odnosno kazniti novčanom kaznom ili zatvorskom kaznom odgovorne osobe u pravnoj osobi i druge fizičke osobe:

1. ako protivno nalogu ili zabrani poduzmu određene radnje s ciljem skrivanja, oštećenja ili uništenja imovine ovršenika ili protivnika osiguranja.

 

 

Novčane kazne se kreću do 5.000,00 kn za fizičke osobe i do 20.000,00 kn za pravne osobe pri čemu se mogu izreći i novčane kazne za odgovorne osobe u pravnoj osobi ukoliko se utvrdi da su svojim djelom ili propustom uzrokovale kažnjivo djelo pravne osobe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija