Jump to content

Nepropisno parkiranje - molim savjet


Rykobyk

Preporučene objave

Pozdrav svima,

 

U studenom 2010. dobio sam na vjetrobransko staklo obavijest o počinjnom prekršaju s naznačenom kaznom od 300 kn za nepropisno parkiranje jer sam parkirao ispred garaže (čl. 82 st. 1 točka 11).

 

Radi se o tome da sam parkirao u ulici gdje stanujem, a u kojoj nema dovoljno parkirnih mjesta pa stanari, prema međusobnom dogovoru i nepisanom pravilu, parkiraju ispred garaža koje nisu u uporabi, odnosno na kojima nije istaknut znak zabrane parkiranja. Izgleda da su se stanari zamjerili vlasniku neprodanih garaža pa ih je odlučio kazniti i preko noći postavio znak zabrane parkiranja, ali se nakon te epizode nastavilo s parkiranjem 'po dogovoru'.

Nadalje, čini mi se da u ulici postoji znak zabrane parkiranja, no ulica je jednosmjerna, a znak je 'okrenut' na 'krivu' stranu (očito iz doba kad je ulica bila dvosmjerna).

 

Budući da u obavijesti nije bilo navedena ikakva mogućnost žalbe/prigovora, navedenu kaznu sam ignorirao, a jučer je pristigao obavezni prekršajni nalog. Molim savjet koje su mogućnosti vezano za ovaj predmet. Koliko sam shvatio proučavajući forum, moućnosti su sljedeće:

- uputiti prigovor (s obzirom na opisanu situaciju u ulici) i tražiti opomenu

- čekati zastaru (kada nastupa?)

- spašavati proračun i državu s 300 kn?

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U prekršajnom nalogu se navodi da je prekršaj utvrđen sukladno čl. 233 Prekršajnog zakona pa pretpostavljam da to znači da je prometni policajac utvrdio da je vozilo nepropisno parkirano.

 

Volje za prigovor imam, ali znanja baš i ne pa molim par ključnih natuknica što bi bilo bitno istaknuti u prigovoru. Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Brzo ste me otkantali :-) Hvala na dosadašnjoj pomoći i ispričavam se na nesporazumu: očito nisam shvatio koje se informacije traže, a ne tražim kompletno rješenje nego samo nekakvo uporište na temelju čega bih temeljio prigovor.

 

Ako pomaže, činjenice su, kako ih ja vidim, sljedeće:

- Bio sam parkiran ispred tuđe garaže koja se ne koristi i na kojoj nema znaka zabrane parkiranja

- Stanari koriste takva mjesta (ispred nekorištenih garaža kod kojih nema znaka zabrane parkiranja) za parking sukladno praksi (internom dogovoru) koja postoji niz godina

- Ne znam tko je pozvao prometnu policiju i u trenutku uočavanja nisam bio prisutan, a na vjetrobransko staklo sam dobio Obavijst o počinjemom prekršaju + uplatnicu

- Budući da u Obavijesti nije bilo naznačeno kako i gdje uputiti prigovor, cijelu sam stvar ignorirao

- Prije nekoliko dana sam dobio Obavezni prekršajni nalog za navedeni prekršaj s rokom prigovora od 8 dana

- Parkiranje na tom i sličnim mjestima u ulici nastavlja se i danas bez ikakvih posljedica

- Ulica je jednosmjerna, a na toj strani kolnika ne postoji znak zabrane parkiranja.

- Znak zabrane parkiranja za tu stranu kolnika postoji u 'suprotnom' odnosno 'zabranjenom' smjeru što je pretpostavljam ostavština iz razdoblja kad je ulica bila dvosmjerna

- Pretpostavljam da je prekršajni nalog izdan na temelju očevida prometne policije, a dokaz je samo izvješće (Obavijest o počinjenom prekršaju)

 

Na temelju rečenog, čime mogu osporavati prekršajni nalog u prigovoru?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Navedite sve to što ste zadnje napisali, odnosno poslužite se s tim navodima.Pročitajte još jednom dobro prekršajni nalog jer u njemu moraju točno biti opisane činjenice prekršaja, ne smije ništa biti izostavljeno od vremena,mjesta učinjenja prekršaja i dr. Uostalom, tko može reći da to nije Vaša vlastita garaža ili Vašeg prijatelja!Ali najvjerojatnije je u pitanju javna površina.....,ali po mojem iskustvu treba uložiti prigovor iako možda počiva na tankim temeljima.Uložen prigovor je 50% uspjeha.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija