Jump to content

novčana naknada s burze


minga

Preporučene objave

Poštovani,

molim info...

imam preko 10 god neprekidnog radnog staza.

Sporazumnim otkazom sam 17/10/2011 prestala raditi u prosloj firmi i presla kod novog poslodavca na bolje uvijete.

kod novog poslodavca sam pocela raditi 18/10/2011.

Jako brzo sam shvatila da sam otisla u firmu koja ne isplacuje redovito osobne dohodke te su me umjesto na dogovoreno radno mjesto stavili na radno mjesto koje podrazumjeva u ured i rad u hladnom skladistu gdje sam nakon 3 tjedna rada dobila upalu pluca.

 

U soku i nevjerici na situaciju u koju sam se dovela ( ne svojom krivnjom) dogovorila sam s poslodavcem poslovno uvjetovan otkaz.

 

U meduvremenu sam kontaktirala pravnu sluzvu u HZZ-u te mi je receno da cu imati pravo na novcanu naknadu posto imam u kontinuitetu vise od 9 mjeseci radno staza.

Na Zavodu sam objasnila kad sam 17/10/2011 otila suporazumno u novu firmu. Opet mi je receno da imam pravo na novcanu naknadu.

 

Moj radni staz u novoj firmi je zavrsio 18/12/2011. Početkon sijecnja sam se otisla prijaviti na HZZ-o te mi je receno da NEMAM nikakva prava na novcanu pomoc jel sam manje od 3 mjeseca u novoj firmi.

Na isto sam napisala molbu o razmatranju moj slucaja jel me pravna sluzba Hzz-oa krivo informirala.

Koja su moja prava.

udata sam, s dvoje djece. Suprug radi . Da i imam ikakvo pravo na novcanu pomoc??

 

Moolim info sto mi je raditi?!?!?!?!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
  • 2 tjedna kasnije...

Pozdrav!

 

Imam jedno pitanje vezano za pravo na naknadu s burze.

 

Radila sam 2god na neodređeno i 31.12.2011. sam potpisala sporazumni otkaz. Zatim sam 01.01.2012. s novom firmom sklopila ugovor na neodređeno s probnim rokom od 1 mjesec i 01.02.12. su me stavili na ugovor na određeno na 2 mjeseca koji istječe s danom 02.04.12.

 

Zanima me da li imam pravo na naknadu s burze s istekom tog ugovora na određeno?

 

Na stranici HZZ piše:

"Pravo na novčanu naknadu ne stječe nezaposlena osoba kojoj bi to pravo pripadalo po prestanku radnog odnosa odnosno službe, ako je taj radni odnos trajao kraće od tri mjeseca, a prethodni radni odnos, odnosno služba prestao njezinom krivnjom ili uz pristanak."

 

pa me zanima da li je bitno to što je ugovor na 2 mj ili je to nebitno s obzirom da sam radila sveukupno 3 mjeseca u toj firmi, samo je prvi mjesec probni rad, a zadnja 2 mjeseca je ugovor na određeno???

 

 

Puno hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 godina kasnije...

Lijepi pozz! Molim jednu informaciju.radim od 2014.na zamjeni za porodiljni. Imala sam u tom razdoblju prekid od 2,3dana. 2015.sam imala mozda jedan dan prekid.posto sam pročitala da se novcana naknada dobiva za 9mj do 2god rada ,zanima me mora li to biti bez prekida? Jer sam sad do 30.6.na zamjeni! Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bitno je da ste u zadnje dvije godine radili najmanje 9 mjeseci, sa ili bez prekida. I jasno, da posljednji ugovor o radu u tom vremenu nije prestao vašom krivnjom (a trajao je više od 3 mjeseca, može i kraće od 3 mjeseca, ali tada se gleda i pretposljednji ugovor o radu i kako je on prestao).

 

Vi ćete, prema ovim podacima svakako ostvariti pravo na novčanu naknadu, ali pripazite na rok od 30 dana od prestanka ranog odnosa u kojem morate podnijeti zahtjev za ostvarivanje prava na NN-u.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Poštovani,

 

molim vas za odgovor. Naime, radila sam od 7.9. 2015.-10.6. 2016. u kontinuitetu bez prekida. Predala sam papire na Zavod i zatražila novčanu naknadu. Predala sam platne liste za 3., 4. i 5. mjesec. U 5. mjesecu sam imala samo 1 dan bolovanja. Sada me traže sa Zavoda dostavu novih dokaza. Dobila sam informaciju da trebaju tri uzastopne plaće bez bolovanja, a ja to nemam. Imam u 11. mjesecu dva dana bolovanja i u 2. mjesecu sedam dana. U tom slučaju naknada se računa prema minimalnoj plaći, a time gubim jako puno. Postoji li ikakva mogućnost da ipak dobijem naknadu prema visini plaće? Pa kakav je to zakon? Ne vidim smisao? Zar ne moraju zakoni biti pravedni? Da sam šest mjeseci bila na bolovanju, a tri mjeseca radila bez dana bolovanja, imala bi pravo na naknadu prema visini plače, a ovako zbog par dana koji su tako nezgodno raspoređeni, nemam pravo. Gdje je tu logika i pravednost? Molim vas pomoć jer sam jako ogorčena na ovu situaciju. Hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete li napisati na koje članke se pozivaju sa HZZ-a kada vas traže ovo što vas traže?

 

Članak 41., stavka 3

 

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/s...01_12_167.html

 

Osnovica prema visini plaće se ne može izračunati prema stavku 1 jer nisu tri mjeseca pune plaće u kontinuitetu.

 

Radi se o tome da oni ne mogu izračunati prosjek plače ako su u njoj naknade ostvarene po posebnim propisima, a pretpostavljam da tu spada bolovanje.

 

Ima li nade?

 

Ažurirano

 

Radi se o 1 danu bolovanja, kako je moguće da zbog toga ne mogu izračunati prosjek plaće?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, radi se o naknadi ostvarenoj prema posebnom propisu.

 

Ovo što ću sada napisati je isključivo moje mišljenje - ne vidim nigdje da zakon izrijekom spominje da se mora raditi o tri uzastopna mjeseca, stoga sam mišljenja da se, ukoliko je već taj jedan mjesec sporan zbog tog jednog dana, jednostavno uzme raniji mjesec u kojem nema bolovanja. Apsurdno je da vam zbog jednog dana bolovanja planiraju odrediti naknadu prema minimalnoj plaći. To po mom mišljenju, nije smisao samog zakona.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

 

Da, zakon spominje tromjesečno razdoblje, ne spominje se nigdje da mora biti u kontinuitetu, ali oni u pravnoj službi traže tri mjeseca u kontinuitetu. Ja ću svakako uložiti žalbu ako mi naprave rješenje prema minimalnoj plaći i pozvati se na ovo što ste i vi napisali.

Jedino, ne znam postoji li nekakva mogućnost da mi poslodavac drugačije prikaže taj jedan dan, odnosno da se retrogradno to promjeni u slobodan dam ili godišnji odmor? Da sam znala za ovo, odmah bi drugačije pokušala dogovoriti s poslodavcem taj jedan dan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jedino, ne znam postoji li nekakva mogućnost da mi poslodavac drugačije prikaže taj jedan dan, odnosno da se retrogradno to promjeni u slobodan dam ili godišnji odmor? Da sam znala za ovo, odmah bi drugačije pokušala dogovoriti s poslodavcem taj jedan dan.

 

Nažalost ovo ne možete napraviti, i nemojte ni pokušati to učiniti, jer ćete se izvrgnuti dodatnim problemima, i vi i poslodavac.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija