Jump to content

Ovrha zbog neplaćenih doprinosa


Skippy2007

Preporučene objave

1991. godine, nekoliko mjeseci prije rata, otvorio sam ugostiteljski objekt (u najmu - plaćeno 3 god. unaprijed 36.000 DM)u jednom malom turističkom mjestu na dalmatinskoj obali i pored mene kao vlasnika zaposlio jednog radnika. Naravno da je poslovanje bilo više nego očajno, jedva smo preživljavali. 1994. godine sam otišao u HV i odjavio obrt. Oko zatvaranja obrta sam poduzimao sve radnje koje su tražene, a koliko se sjećam, odjavio sam i radnika. napominjem da me je radnik još 1993. napustio i otišao živjeti u inozemstvo gdje još uvijek živi, a nemam kontakt s njim. Niti on potražuje nešto od mene.

 

Više godina nakon odjave obrta primio sam od porezne uprave uplatnicu s navodnim većim dugom po osnovi neplaćenih doprinose (s kamatama)za mirovinsko osiguranje radnika. Nakon te uplatnice/opomene obratio sam se nadležnom HZMO-u gdje su mi rekli da su redovito slali mjesečne uplatnice na adresu za koju se ispostavilo da nema nikakve veze samnom (nikad nisam mdobio niti jednu uplatnicu!). Nakon dužeg perioda u kojem sam u potpunosti zaboravio na taj problem, stigla je nova uplatnica porezne uprave s još većim iznosom. Ponovno u poreznu pa u HZMO. I tako nekoliko puta u dužim intervalima. Prije oko dvije godine s takvom uplatnicom sam otišao u poreznu upravu gdje mi je voditelj usmeno rekao da ne brinem, da će se to dugovanje otpisati ili je u zastari ili tako nešto slično.

 

Od ljeta prošle godine zbog zdravstvenih razloga u obitelji privremeno živim u Zagrebu i samo povremeno i nakratko odlazim u mjesto prebivališta gdje mi stiže pošta. U poštanskom sandučiću sam nalazio obavijesti o neuručenim poštanskim pošiljkama koje su već bile vraćene pošiljatelju/ima (ne znam tko su bili)..

 

Prije nekoliko dana sve bankovne kartice su mi blokirane. U banci me informiraju da su blokirane prema sudskom nalogu. U FINI dobijem informaciju da je šifra blokade "54-porezna uprava" za dug od 168.000 kuna.

 

Premda redovito primam dobru plaću preko tekučeg računa trenutno sam na prosjačkom štapu. Navodno sudsko rješenje o ovrsi još nisam preuzeo. Još nisam stigao otići u svoje mjesto gdje bi rješenje trebalo biti na oglasnoj ploči suda.

 

Što mi je činiti? Kome i kakvu žalbu uložiti? Na što se usmjeriti? Zastaru potraživanja, vračanje sudskog postupka u prijašnje stanje ili nešto drugo?

 

Napominjem da radni staž ni meni ni radniku nije upisan za navodni period za koji nisu plaćeni doprinosi. I ne tražim to. Još i to da naglasim da će mi ova ovrha pričiniti nenadoknadivu štetu: pored nemogućeg preživljavanja tu je i nepokrivanje hipotekarnog stambenog što će povući i ovrhu nad stanom i još prilično toga krajnje nepovoljnog s dugoročnim egzistencijalnim posljedicama.

 

Zahvaljujem se svim dobronamjernim i pravno upućenim na savjetima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

izbjegavanje primitka preporučene pošiljke za rezultat daju da se rješenje izvjesi na oglasnoj ploći suda .postane pravomoćno i moraš platiti dug koji je u zastari.

 

 

zar ti niko ne pregledava poštanski sandučić kad nisi umogućnosti to obaviti sam.

poreznu ili sud si trebao obavjestiti o promjeni prebivališta ili mijesta stanovanja.

potraži informacije u nadležnom sudu .

možda postoji mogućnost ponavljanja postupka .

traži savjet u odvjetničkom uredu u mjestu :place:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Bovu. I ja sam mislio da trebam ići tim putem. Smatram da imam dovoljno valjanih razloga za podnošenje zahtjeva (ili koja je to već pravna forma podneska?) za ponavljanje sudskog postupka:

 

1.kako nisam u sukobu sa zakonom nisam očekivao poštanske pošiljke iz porezne uprave, a još manje sa suda. Ne poznajem nikoga tko je otputovao na kraće ili duže iz mjesta prebivališta da je neke insitucije informirao o novoj privremenoj adresi, a pogotovo ne poreznu upravu i sud.

2.imam opravdan razlog za boravak u Zagrebu (već 6 mjeseci) zbog ozbiljnog liječenja člana obitelji

3.smatram da radnje koje su prethodile ovršnom postupku pred sudom od strane ovrhovoditelja (porezne uprave i HZMO-a) nisu vođene korektno i ispravno. Naime od nikoga nisam primio nikakvu obavijest da će pokrenuti takav postupak što je onemogućilo iznošenje moje izjave ili obrane (pokrenuo bih postupak nenaplativosti zbog zastare)

4.Što je sa Etičkim kodeksom državnih službenika koji se baš u praksi i ne primjenjuje u dovoljnoj mjeri:

 

“III. ODNOS SLUŽBENIKA PREMA GRAĐANIMA

Način postupanja državnih službenika prema građanima

 

Članak 10.

 

U odnosu prema građanima državni službenik postupa profesionalno, nepristrano i pristojno.

 

Državni službenik dužan je u obavljanju službene dužnosti primjenjivati stručno znanje na način da građanima pomaže u ostvarivanju njihovih prava, postupajući u skladu s načelom ustavnosti, zakonitosti i zaštite javnog interesa.

 

Način postupanja državnih službenika prema osobama s posebnim potrebama i neukim strankama

 

Članak 11.

 

Državni službenik dužan je postupati s posebnom pažnjom prema osobama s invaliditetom i drugim osobama s posebnim potrebama.

 

Državni službenik dužan je u obavljaju službene dužnosti pomoći neukim strankama.”

 

Bovu, da li sam ja ta neuka stranka s obzirom da nisam pravnik?

Da li smatraš da je zaista nastupila zastara jer sam od 1994. godine primio samo nekoliko opomena, a koliko sam se informirao opomena nije nikakva pravna radnja nego samo “radnje poduzete pred sudom ili drugim nadležnim tijelom radi utvrđivanja osiguranja ili ostvarenja tražbine” što je učinjeno prvi put sada. Da li sam dobro informiran?

Da li ponavljanje sudskog postupka tražim na osnovu Zakona o parničnom postupku ili nekom drugom?

Zahvaljujem se Bovu i drugima na savjetima. Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ili prema Zakonu o općem upravnom postupku:

 

Povrat u prijašnje stanje

Članak 82.

(1) Stranci koja iz opravdanih razloga propusti u roku obaviti neku radnju pa je zbog toga propuštanja isključena od obavljanja te radnje dopustit će se na njezin prijedlog povrat u stanje postupka prije propuštanja poduzimanja radnje u određenom roku (u daljnjem tekstu: povrat u prijašnje stanje). Povrat u prijašnje stanje dopustit će se i stranci koja je iz neznanja ili očitom pogreškom poslala ili predala podnesak na vrijeme, ali nenadležnom javnopravnom tijelu.

(2) Prijedlog za povrat u prijašnje stanje podnosi se tijelu kod kojeg je trebalo obaviti propuštenu radnju, najkasnije u roku od osam dana od dana kad je prestao razlog koji je prouzročio propuštanje roka. U prijedlogu za povrat u prijašnje stanje moraju se navesti činjenice na kojima se temelji opravdanost prijedloga. Kad se povrat u prijašnje stanje traži zbog toga što je propušten rok za podnošenje podneska, prijedlogu treba priložiti i taj podnesak.

(3) Nakon što protekne tri mjeseca otkad je istekao propušteni rok, ne može se tražiti povrat u prijašnje stanje, osim ako je podnošenje prijedloga bilo nemoguće zbog više sile.

(4) O prijedlogu za povrat u prijašnje stanje odlučuje se rješenjem. Ako se povrat u prijašnje stanje dopusti, postupak se vraća u stanje prije propuštanja, a rješenjem se poništavaju pravne posljedice nastale propuštanjem roka.

(5) Povrat u prijašnje stanje neće se dopustiti ako je isključen zakonom.

(6) Podnošenje prijedloga za povrat u prijašnje stanje ni izjavljivanje žalbe protiv rješenja o prijedlogu ne utječu na tijek postupka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Dragi Skippy

Ne znam koliko ću ti pomoći da ti iznesem moj slučaj:

1995 registrirao sam obrt i nakon 1 mj.ga zatvorio.

Ratu za mirovinsko nikad ni jednu nisam uplatio iako su uplatnice redovno stizale(s pripisom kamate).

Jednom me posjetio sudski službenik da popiše pokretnine radi prodaje da bi se namirio dug ( mislim da je iznos bio 1500kn.davno je bilo,ne sječam se točno).popisao je TV(vrijednost mu je bila možda 500kn)nisam imao nekih vrijednosti u kući.

2003 sam preselio u Zagreb(iz Dalmacije),nastavile su stizati uplatnice iz porezne Zagreb.

2005 sam otišao pitati je li nastupila zastara,oni meni da je nadležan Zadar,ja u Zadar,oni meni da je nadležan Zagreb.

uglavnom uplatnice više nisu stizale i tako ja nisam nikad uplatio tu jednu ratu mirovinskog.

Žao mi je što ti neznam konkretno pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nisi se žalio na rješenje za ovrhu i osporavao potraživanje zbog zastare .

na zastaru nepaze po službenoj dužnosti (sud,javni bilježnik)

dužnik se mora pozvati na zastaru potraživanja

podnošenjem prijedloga za ovrhu ili tužbe zastara se prekida i ako se stranka ne pozove na zastaru sud ili javni bolježnik donose odluku neovisno o zastari.

 

dali je rješenje za ovrhu donijelo upravno tijelo(zakon o upravnom postupku)

ili javni bilježnik (Zakon o parničnom postupku)

pismeno zatraži dostavu rješenja o ovrsi. (provjeriti u Fini ko je donio rješenje)

 

osoba koja nije pravnik je (pravno) neuka stranka .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija