Jump to content

Zagubljena građevinska dozvola??!


adriana5

Preporučene objave

Poštovani, molim Vas za pomoć u rješavanju mog problema.

 

1982.g. započeta je gradnja obiteljske kuće i zatražena je dozvola za gradnju. Prema tadašnjim zakonima, za seoska područja nije bila potrebna građevinska dozvola, nego samo Uvjeti uređenja prostora" u kojima je uvjetovana gradnja, i koju smo dobili. Uslijed rata i ratnih zbivanja, taj se dokument zagubio.

Prošle godine sam se obratio područnom Uredu za graditeljstvo u Ogulinu da mi izda kopiju, međutim oni su me uputili u Državni arhiv u Karlovcu. Tamo su mi rekli da postoji trag tog dokumenta ali da samog dokumenta nema!

(Imaju omot spisa sa imenom i prezimenom, adresom, nazivom dokumenta i urudžvenim brojem ali je PRAZAN!)Poslali su mi i kopiju gdje se vidi da je dokument upisan u taj Upisnik.

Navedeno sam rekao gospođi u Uredu za graditeljstvo u Ogulinu, koja mi je rekla da mi to ništa ne pomaže i da moram napraviti NOVU građevinsku dozvolu, i naravno to sve opet platiti!!

Poslao sam dopis i Ministarstvu, čekam odgovor...

Šta dalje? Da li imate ikakva slična iskustva u rješavanju takvog problema?

Znam da je moguća i rekonstrukcija dokumenta ali ne znam da li je i kako je mogu ishodovati?

Molim savjet!

LP!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@adriana5,

 

ovako,

rekonstrukciju spisa najvjerojatnije nećete moći pokrenuti jer je očito da im u državnom arhivu nedostaju svi dijelovi spisa pa se akt niti neće moći rekonstruirati iz ničega.

 

Ono što vas 'kači' je čl. 332. st. 2. Zakona o prostornom uređenju i gradnji (NN 76/07, 38/09, 55/11 i 90/11), a na što vas je referentica na urbanizmu mogla uputiti. Taj članak veli da ako je građevina čija je dozvola ili drugi odgovarajući akt (u vašem slučaju rješenje o uvjetima uređenja prostora) uništen ili nedostupan uslijed prirodne nepogode ili ratnog razaranja, onda se takva građevina smatra legalnom ako za nju vlasnik posjeduje:

- potvrdu da je dozvola ili drugi akt uništen ili nedostupan

- snimku postojećeg stanja građevine i

- presliku katastarskog plana s ucrtanom građevinom ili geodetsku situaciju stvarnog stanja.

 

Potvrdu bi vam trebalo izdati tijelo koje je dozvolu i izdalo, u ovom slučaju državni arhiv koji vodi arhivu predmeta iz tog doba.

Snimku postojećeg stanja radi ovlašteni arhitekt, a ista se sastoji od tlocrta, presjeka i pročelja vaše zgrade.

Presliku katastarskog plana uzimate na katastru, ako vam je zgrada ucrtana, a ako nije, geodet vam treba izraditi geodetski situacijski nacrt stvarnog stanja prema kojem će vam se zgrada upisati u katastar.

Izdataka ima, ali ne plaćate nikakve doprinose, vodne, komunalne, pristojbe i sl.

 

To troje (potvrda-snimka-preslika/situacija) vam mijenja izgubljenu dozvolu za kuću i na temelju ta 3 dokumenta upisujete kuću u katastar i gruntovnicu. Za takvu zgradu ne izdaje se uporabna dozvola te se u slučaju upisivanja tzv. pozitivne zabilježbe u gruntovnici, upisuju ta 3 dokumenta.

 

Pozdrav i sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pođštovana !

 

U vrijeme kada ste Vi gradili za objekte do 200 m2 izdavala su se rješenje o uvjetima građenja umjesto građevinske dozvole i u rješenjima je stajalo da se objekt može uknjižiti bez uporabne dozvole .

Organ koji je izdao to rješenje u arhivi bi trebao imati jedan primjerak tog rješenja .

Pismenim putem obratite se uredu za urbanizam da Vam izda ovjerenu kopiju tog rješenja .

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovako, problemi oko te građevinske su počeli kada smo htjeli zidati gospodarsku zgradu, te kada smo otvarali obrt, pa su nas tražili dokumente od kuće.

U kući živimo već 25 godina, ucrtana je, plaćaju se komunalni doprinosi i sve ostalo. Posjedujem i nacrte kuće od početka gradnje, te kompletne elaborate o njoj. Kuća je legalna, samo je problem neposjedovanje tog papira o uvjetima gradnje.

U vezi ovog članka 332.st2. mislim da bi se na to možda mogli pozvati. Iako kuća nije bila u okupacijskoj zoni, niti je bila značajnije oštećena, to ne bi trebalo značiti da nismo tijekom tolikih godina mogli imati poplavu u kući ili sl., te se ta građevinska uništila.

Šteta je samo što se ne može okriviti i netko iz tog arhiva, netko tko je plaćen za čuvanje takvih dokumenata.

Što se tiče potvrde iz Državnog arhiva, to smo dobili.

Pošto bi i dalje htjeli zidati gospodarski objekt, i trebat će nam taj papir, ne znam da li ta dokumentacija vezana uz taj čl.332 ZAMJENJUJE građevinsku ili temeljem tih dokumenata dobijemo potvrdu da je građevina legalna ili nešto sl.

Hvala na odgovorima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pošovani Ude,

mislim da me niste dobro shvatili, u Arhivu postoji omot spisa sa imenom i prezimenom, urudžbenim brojem i nazivom dokumenta, ali u omotu nema tog Rješenja- prazan je!

Dobili smo kopiju gdje se vidi kada je to Rješenje upisano u taj Upisnik i da je sve rješeno.

Međutim, to kao da mi nitko ne prizna...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

 

Ako je kuća ucrtana ,to je mogla biti samo na temelju geodetskog elaborata izrađenog u skladu s uvjetima iz rješenja te bi katastar u svojoj arhivi trebao imati jedan primjerak elaborata i primjerak rješenja .

Prije državnog arhiva rješenje bi trebalo postojati na nižim razinama,pa bi bilo korisno da pitate državni arhiv od koga su dobili točno taj omot bez dokumenata .

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 10 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija