Jump to content

Tata u borbi za kćer - pomoć


tata33

Preporučene objave

Veliko hvala razumnim glavama i ljudima sa iskustvom koji opisuju svoje probleme i pomažu pojedincima da riješe svoj problem na što bezbolniji način.

 

Kao i svi drugi očevi živo sam sa činjenicom ''Otac ne može dobiti dijete na brigu i odgoj'' i umalo se ne prepusti ''apsurdu''. Sreća da sam čitao, tražio i informirao se o mogućnostima koje su mi na raspolaganju a sve kako bih zadržao svoju kćer u svojoj blizini te joj omogućio zdravo i stabilno odrastanje. Na svu sreću pročitao sam na ovom forumu da postoje očevi koji su dobili dijete na brigu i odgoj i zapitah se: Zašto to ne mogu biti ja? ... i tako krenuh u borbu.

 

Ukratko (u nastavku ću iznositi sve više i više):

 

U braku smo bili 6 godina i imamo kćer koja je sada 6 godina.

Sporazumni razvod braka pokrenuo sam 18.09.2011..

Dugo sam vidio da to nije brak za mene i da smo totalno različiti te da naši karakteri nisi ni 'p' od približni. Utvrdio sam da su borba i trud za tim brakom uzaludni i da nemaju smisla te odlučio se da našu patnju uskratim muke - za jedno i za drugo. Sada kada više nisam slijep i kada dobro pogledam, shvatim. Svašta se tu dešavalo ali bio sam ''slijep'', žalosno ali istinito. ''Lijepo iskustvo'' ... kada čovjek dođe sebi, kada progleda nakon tako velikog stresa i ogromnog poremećaja života.

 

Sada kada su stvari posložene, jasne i čiste i kada znaš da ti je ''bivša žena'' najveći neprijatelja a ti joj uz tu spoznaju možeš poželjeti svako dobro – iskreno... onda se osjećam kao heroj.

Uz laži, omalovažavanja, ne ispunjavanja bračnih dužnosti, napade, preljube, posesivnost, histeričnost i psihička maltretiranja nikada nisam posumnjao da bi moja ''bivša'' supruga mogla imati poremećaj ličnosti.

 

Istražio sam i utvrdio da sam živio sa osobom koja ima:

 

-Shizoidni poremećaj ličnosti

-Paranoidni poremećaj ličnosti

-Histrionski poremećaj ličnosti (100%)

-Ovisni poremećaj ličnosti (100%)

 

I još neke druge simptome drugih poremećaja ličnosti kao što su granični ili borderline i disocijalni poremećaj ličnosti.

 

Obzirom da smo odradili prvi krug razgovora (dva razgovora), tj posredovanja na CZSS čekamo mišljenje nakon čega se pokreće drugi krug na sudu.

Sud bi tada trebao donijeti odluku tko je roditelj kojem se dijete povjerava na brigu i odgoj ili nas (bivšu ženu, kćer i mene), uputiti na CZSS na testiranja a ukoliko se ni nakon toga ne usuglasimo sa mišljenjem centra i ne dogovorimo oko posredovanja, možemo pristati na vještačenja koje onda najčešće sami plaćamo (cca 10.000,00kn).

 

Zašto ne želim prepustiti dijete na brigu i odgoj majci!

 

Uz sve prednosti koje imama (isti dom, ista škola, isto društvo, odlični uvjeti u kući u odvojenom stanu od preko 150m2, stabilni odgoj i dobra primanja), majka se od rođenja djeteta nikada nije bavila djetetom. Ona je bila posvećena ljenčarenju, ljutnji, svom fizičkom izgledu, sažaljavanju, promjeni raspoloženja, izmišljenim bolestima, plakanjima, odnosno svom svijetu (da ne ulazim u detalje).

Sve aktivnosti vezano za našu kćer sam poduzimao ja do njenog / ženinog buđenja tj od dana kada smo prvi puta razgovarali oko razvoda cca prije 4 mjeseca.

Od tada se ona ''aktivirala'' i počela voditi malo brige o našoj kćeri.

Nazivali su me ženskarošom / papučarom i ne znam kako sve ne, ali to mene nije smetalo, za moju kćer sam bio spreman sve napraviti a čar toga je bila izgradnja povjerenja, komunikacije i pravog odnosa kćer – otac. Dakle svu brigu o djetetu sam vodio ja (kupanja, hodanja, uspavljivanja, čitanja priča, gledanje crtića, prva slova, edukacije, dodatne aktivnosti, upisi kod rođenja, vrtić) i sve što uključuje brigu o djetetu. U aktivnostima, ukoliko ja nisam bio u mogućnosti izaći sa posla, je bio uključen njen otac koji je dobrim postotkom zaslužan za razaranje našega braka (njen - sindrom ovisnosti). Povjerenje je bilo između nje i njenog oca a između nas dvoje se povjerenje nikada nije izgradilo. Dakle naše probleme su rješavali ona i njen otac (upozorio sam i razgovarao o tome nekoliko puta).

 

Trenutno našu kćer patimo podjelom na način da je pola vremena kod jednog roditelja a pola vremena kod drugoga (tjedan – tjedan).

 

Kako bi se izbjeglo maltretiranje djeteta te kako bi se postupak okončao čim prije dali postoji mogućnost da se dijete uskrati testiranja na centru te da se odmah ide na vještačenje? Da predložim na sudu, odmah kod slijedeće parnice?

Koga mi sa sigurnošću možete preporučiti za vještačenje – kako bih tu ustanovu mogao predložiti na sudu?

Postoji li mogućnost da ''netko'' CZSS ili sud/država snese troškove za vještačenje ili barem dio troškova?

Što poduzeti ukoliko mi se supruga prijeti da će se ubiti ukoliko ja budem roditelj koji će po mišljenju CZSS biti pogodniji za dijete ili ukoliko se to vještačenjem utvrdi?

Što ona može odnosno koje korake ona može poduzeti ukoliko se vještačenjem utvrdi da sam ja pogodniji roditelj?

Primijetio sam da je gđa. na CZSS bila pristrana u nekim dijelovima a to sam joj dao i do znanja (vjerovatno zbog rodbinskih veza – ne mogu dokazati), mogu li na sudu na slijedećem ročištu tražiti izuzeće nadležnog centra?

Sva druga mišljenja nisu suvisla pa Vas molim da mi pišete.

 

Također bih molio nick: Janka35 (otac koji je nakon vještačenja bio podobniji za djecu i koji je sudskom odlukom dobio djecu na brigu i odgoj), da se javi sa svojim prijedlozima i opisom problema kojima se susretao prilikom borbe za svoju djecu.

Što je bilo ključno, koji su ključni koraci i smjernice za takav uspjeh?

 

 

Hvala svima na pomoći!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Istražio sam i utvrdio da sam živio sa osobom koja ima:

 

-Shizoidni poremećaj ličnosti

-Paranoidni poremećaj ličnosti

-Histrionski poremećaj ličnosti (100%)

-Ovisni poremećaj ličnosti (100%)

 

I još neke druge simptome drugih poremećaja ličnosti kao što su granični ili borderline i disocijalni poremećaj ličnosti."

 

Prije svega zanima me koje su vaše kompetencije da ste došli do ovakvih zaključaka?

Dali imate liječničke nalaze?

 

 

"Trenutno našu kćer patimo podjelom na način da je pola vremena kod jednog roditelja a pola vremena kod drugoga (tjedan – tjedan)."

 

Zašto mislite da je ovakav opseg susreta i druženja patnja za dijete?

Ja bi vam savjetovao da nastavite inzistirati na ovakvom opsegu susreta i druženja.

 

"Zašto ne želim prepustiti dijete na brigu i odgoj majci!"

 

Nemojte se zaletati, vi morate biti lukaviji od sustava i zaštititi svoje dijete inače ćete doživjeti razočarenje.

 

"Kako bi se izbjeglo maltretiranje djeteta te kako bi se postupak okončao čim prije dali postoji mogućnost da se dijete uskrati testiranja na centru te da se odmah ide na vještačenje? Da predložim na sudu, odmah kod slijedeće parnice?"

Iz iskustva, ovaj postupak neće završiti brzo. Nemojte se zaletati sa vještačenjem.

 

"Koga mi sa sigurnošću možete preporučiti za vještačenje – kako bih tu ustanovu mogao predložiti na sudu?"

 

Postoje vještaci koji će vještačenje napisati na zahtjev majke, a da vas uopće ne vide, za takve morate biti spremni.

 

"Što poduzeti ukoliko mi se supruga prijeti da će se ubiti ukoliko ja budem roditelj koji će po mišljenju CZSS biti pogodniji za dijete ili ukoliko se to vještačenjem utvrdi?"

 

Ovako nešto ako se desi odmah pismenim putem prijaviti nadležnom centru!

 

"Što ona može odnosno koje korake ona može poduzeti ukoliko se vještačenjem utvrdi da sam ja pogodniji roditelj?"

 

Puno toga, a jedan od koraka da prigovara tom vještačenju i zatraži novo.

 

"Primijetio sam da je gđa. na CZSS bila pristrana u nekim dijelovima a to sam joj dao i do znanja (vjerovatno zbog rodbinskih veza – ne mogu dokazati), mogu li na sudu na slijedećem ročištu tražiti izuzeće nadležnog centra?"

 

Koga ste sve do sada obavijestili o pristranom ponašanju djelatnika nadležnog centra i koje ste dokaze naveli?

 

 

Iz kojeg ste grada?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije svega zanima me koje su vaše kompetencije da ste došli do ovakvih zaključaka?

Dali imate liječničke nalaze?

 

Obzirom da sam svoju ''bivšu'' nakon toliko vremena jako dobro proučio i upoznao (uvijek si postavim pitanje zašto sam donio oluku za brak sa njom a poznavao sam činjenice za vrijeme veze od 5 godina) jednostavno sam proučio sindrome Histrionski poremećaj ličnosti koji se spominju od nekih korisnika ove stranice.

Histrionski PL:

Prisutan je sveobuhvatni način ponašanja jako izražene emocionalnosti i stalnog traženja pažnje koji počinje u vrijeme ranije odrasle dobi. Karakteristično za ovaj poremećaj jest osjećaj nelagode kada osoba nije u centru pažnje, interakcija s drugim osobama koja se može okarakterizirati kao neprikladno seksualna, zavodljiva i provokativna. Osim toga osjećaji te osobe su neiskreni, točnije se opisuju kao plitki i brzo se mijenjaju. Takva osoba konstantno koristi svoj fizički izgled da bi privukla pozornost na sebe. Govor takvih osoba je pun dojmova iako bez detalja. Osim toga, kod ovog poremećaja javlja se i povećana sugestibilnost (psihička osobina smanjene vlastite volje i nekritičko prihvaćanje tuđih ideja, uvjerenja ili osobina ), od strane drugih osoba ili okolnosti i na kraju jako isticanje važnosti nekih veza i poznanstva.

 

Svi navedeni simptomi ovog poremećaja ličnosti su prisutni kod moje bivše a prisutan je i Ovisni poremećaj ličnosti u svakom segmentu (da sada ne širim post opisom).

Ovisna je o ocu, koji je svojim odgojem, moju bivšu onesposobio za život a također, miješajući se u naš život uništio naš brak.

Njih dvoje su krojili naš život, oni su rješavali naš problem, on se poduzimao za našu kćer, doslovno miješanje u svaku sitnicu i odluku.

Često pomislim, zašto sam si to sve dopustio ali sve je bilo u cilju ''da bude bolje'' a bilo je gore i sve gore do te mjere dok nisam počeo osjećati zdravstvene tegobe (krvarenje iz rektuma i povraćanje) i dok nisam uvidio da tome mora doći kraj jer bih sebe uništio. Da se sada ne prisjećam ali to je bilo katastrofalno - neizdrživo!

 

Nažalost nemam liječničke nalaze. Nisam siguran da li je kod liječnika opće medicine tražila bilo kakve uputnice. Ali sa sigurnošću potvrđujem da su ona i njen otac išli kod privatnika na terapiju (koliko često nije mi poznato). Dakle nemam! Da li će CZSS psihološkim testiranjima (svojim metodama testiranja), moći utvrditi te poremećaje? Da li bez obzira i ako utvrde poremećaje ličnosti, dijete može pripasti majci (neki odvjetnici to tvrde)? Napominjem: nema kaznenih djela i da nisam nikada zlostavljao nju ni dijete.

 

"Trenutno našu kćer patimo podjelom na način da je pola vremena kod jednog roditelja a pola vremena kod drugoga (tjedan – tjedan)."

 

Zašto mislite da je ovakav opseg susreta i druženja patnja za dijete?

Ja bi vam savjetovao da nastavite inzistirati na ovakvom opsegu susreta i druženja.

 

Hvala na sugestijama, tako će za sada ostati dok konačna odluka ne bude donešena.

To je bio cilj kod sporazumnog razvoda braka i oboje smo bili usuglašeni. Laganje je krenulo već na sudu, ''da mala nije kod mene'', uzdrmalo me i počeo se javljati strah pa sam na sudu rekao da želim posredovanje na centru (moralo je tako i tako proći taj dio).

Predlagao sam joj isti princip brige o djetetu i nakon razgovora kod CZSS ali to ona više ne prihvaća i razgovor nije moguć – cijelo vrijeme je uključen njen otac, dakle to je njegovo gledište i tu odstupanja nema. Ona želi sama brinuti o djetetu (njen otac), a ja mogu doći kad mi centar odredi. Također su mi nudili nagodbu po pitanju alimentacije a da ja za uzvrat idem u CZSS te da dobrovoljno predam dijete ne brigu i odgoj majci (manje bitno).

Dakle ja bi ''bio'' prihvatio takav princip, bez obzira na patnju jer mislim (razgovarao sam sa nekoliko psihologa o tome) da dijete taj period za sada samo ''tuga'' mora proći i dijete se mora prilagoditi.

Djetetu je jako teško prvenstveno radi toga što primijetim da me se dobro ocrnjuje i što dijete prilikom dolaska kod mene pada u plač i veliku tugu. Majka sada već govori djetetu i opterećuje ju sa novom školom, novim stanom i promjenom društva, sa novim sredinom. Dijete živi u tom svijetu i željno čeka promjenu a nepoznavajući što ju sve čeka (nisam joj govorio previše o tome). Gubi motivaciju za postojećom školom (dali zbog toga ne znam). Djetetu se podilazi na sve moguće načine i ona diktira tempo kod njih. Postoji mogućnost da dijete zna da kada dođe kod mene da reda mora biti pa joj možda to teško pada.

E kada bolje razmislim o načinu njihova odgoja (njenog oca i nje), o mom dosadašnjem zalaganju za odgoj i brigu o djetetu, o tome da bivša ima poremećaj ličnosti (trebam potvrdu), o tome da mi nebi dala pola vremena kćer … više ne želim da ona bude osoba koja će voditi brigu o našoj kćeri.

 

"Zašto ne želim prepustiti dijete na brigu i odgoj majci!"

 

Nemojte se zaletati, vi morate biti lukaviji od sustava i zaštititi svoje dijete inače ćete doživjeti razočarenje.

Zaletati? Na što mislite? Što radim krivo?

 

"Kako bi se izbjeglo maltretiranje djeteta te kako bi se postupak okončao čim prije dali postoji mogućnost da se dijete uskrati testiranja na centru te da se odmah ide na vještačenje? Da predložim na sudu, odmah kod slijedeće parnice?"

Iz iskustva, ovaj postupak neće završiti brzo. Nemojte se zaletati sa vještačenjem.

 

Zašto? Ne mogu dočekati da se stvari poslože. Pa dijete pati i nema mira. Kada se privikne, nakon prvog dana sve je ok i mala ne želi kod majke. Ne mogu slušati kada mi mala govori: mama samo spava, da deda brine o svemu (kupanju, prehrani, učenju, aktivnostima), zašto da svoje dijete prepustim čovjeku koji je iz ljubavi prema svojoj kćeri uništio njen život i da sada uništi i život moje kćeri. Nadalje, mala se žali da ju majke ne želi saslušati, da viče na nju itd… Majka ne čini skoro ništa za našu kćer. U nekoliko navrata je mene zvala u suzama i pitanje je glasilo ''da što to ja radim sa djetetom da ona više ne zna kako sa malom na kraj (nikada ništa nisam rekao djetetu loše o bilo kome iz njene obitelji). Našu kćer, deda uredno izuzima iz vrtića prije vremena na svoju i ženinu inicijativu, bez obzira što ja upozoravam da to nije dobro. Reakcija naše kćeri je da onda želi da i ja dolazim po nju u 14h, kao što to čini deda (ja ne mogu prije 16:30). Ispadam li ja gori roditelj?

Ta neizvjesnost mi je u početku bila katastrofa, sada su se lonci malo posložili ali opet želim da se postupak rastave provede čim prije. Zašto da dijete vodi dva života.

Ako će mi vještačenje ubrzati cijeli postupak, zašto onda: ne?

 

"Koga mi sa sigurnošću možete preporučiti za vještačenje – kako bih tu ustanovu mogao predložiti na sudu?"

 

Postoje vještaci koji će vještačenje napisati na zahtjev majke, a da vas uopće ne vide, za takve morate biti spremni.

Kako to mislite? Dijete se može vještačiti bez suglasnosti oca?

O kakvom vještačenju je riječ? Ako sud nije donio takvu odluku, osobno se takvom vještačenju ne trebam odazvati? Koga će onda vještačiti? Koji je učinak, što dokazuje?

Koliko stvarno takvo vještačenje prihvaća sud ili CZSS? Mogu li tražiti vještačenje koje je na razini stvarnih sudskih vještaka?

 

"Što poduzeti ukoliko mi se supruga prijeti da će se ubiti ukoliko ja budem roditelj koji će po mišljenju CZSS biti pogodniji za dijete ili ukoliko se to vještačenjem utvrdi?"

 

Ovako nešto ako se desi odmah pismenim putem prijaviti nadležnom centru!

 

Ovo mi je supruga rekla nekoliko puta i ne samo da će se ubiti nego mi prebacuje krivnju i svakodnevno djeluje na moje emocije. Još nekoliko napada: ''želim li ja da ona završi u ludnici ukoliko ja dobijem dijete'', da će svi znati i da će obavijestiti sve medije ukoliko ja dobijem dijete! Takvi pritisci su noćne more, bile za vrijeme braka a i sada nakon braka.

Dakle da odmah nadležnom centru napišem dopis osobno sa povratnicom ili putem odvjetnika?

Da li to na slijedećem ročištu mogu ja ili moja odvjetnica, iznijeti na sudu?

 

"Što ona može odnosno koje korake ona može poduzeti ukoliko se vještačenjem utvrdi da sam ja pogodniji roditelj?"

 

Puno toga, a jedan od koraka da prigovara tom vještačenju i zatraži novo.

 

Mora li dijete opet na vještačenje? Mogu li inzistirati da dijete više ne ide na vještačenje?

Moram li se ja opet vještačiti? Tko snosi trošak drugog vještačenja?

 

"Primijetio sam da je gđa. na CZSS bila pristrana u nekim dijelovima a to sam joj dao i do znanja (vjerovatno zbog rodbinskih veza – ne mogu dokazati), mogu li na sudu na slijedećem ročištu tražiti izuzeće nadležnog centra?"

 

Koga ste sve do sada obavijestili o pristranom ponašanju djelatnika nadležnog centra i koje ste dokaze naveli?

 

Nikoga? U obiteljskom centru su mi rekli da na sudu mogu tražiti izuzeće nadležnog centra.

U početku gđa na CZSS nije bila pristrana sve dok moja bivša nije bila suočena sa istinom (molio sam ju da ne iznosimo detalje našeg razvoda – obzirom da ja poznam svoju gospođu i stalno molim da idemo lijepim putem bez svađa) i dok nije počela plakati i prijetiti se da će otići ukoliko ja nastavim lagati. Sve je bila istina i ništa joj nije bilo nepoznato. Dobra stvar je da nije demantirala da sam se ja uvijek brinuo o djetetu. Nakon mog preciznijeg iznošenja razloga zašto želim dijete u jednom trenutku (nakon što je sve potvrdila), je počela doslovno urlati ''Ti se sve radio, ja nisam nikada ništa itd…''.

Nakon toga trenutka što god sam iznio da nije po meni ok, gđa iz CZSS je mislila i tvrdila da to nije baš tako.

 

Iz kojeg ste grada?

Iz Zagreba, CZSS Dubrava.

 

Detalje o mišljenju da je gđa iz CZSS bila pristrana kao i ostali dio povjerljivih informacija u par rečenica pošaljem privatnom porukom a sve radi zaštite privatnosti.

Naravno ukoliko mi pošaljete Vašu e-mail adresu.

 

Hvala Vam puno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U vaš "inbox" poslat ću svoj broj mobitela na koji me možete nazvati pa da malo porazgovaramo.

 

Stručnjacima koji se bave mentalnim zdravljem treba cca 2 godine da utvrde o kakvim se poremećajima osobnosti radi, tako da vam ne preporučam da gubite vrijeme sa utvrđivanjem dijagnoze vaše bivše partnerice.

 

O svemu što smatrate da nije u interesu vašeg djeteta trebate obavijestiti nadležni centar pismenim putem sa povratnicom, to nmožete učiniti sami, za to vam ne treba odvjetnik.

Svakako obavijestite centar i o tome da se o djetetu uglavnom brine djed,a ne majka jer roditelji su ti koji moraju brinuti o djetetu, a ne bake i djedovi.

 

"Da li bez obzira i ako utvrde poremećaje ličnosti, dijete može pripasti majci (neki odvjetnici to tvrde)?"

 

Kod nas je sve moguće pa i to.

 

"Također su mi nudili nagodbu po pitanju alimentacije a da ja za uzvrat idem u CZSS te da dobrovoljno predam dijete ne brigu i odgoj majci (manje bitno)."

 

Tko vam je nudio tu nagodbu? Ovo je jako bitno jer dijete nije materijalno dobro pa da se njime trguje.

 

"Dakle ja bi ''bio'' prihvatio takav princip, bez obzira na patnju jer mislim (razgovarao sam sa nekoliko psihologa o tome) da dijete taj period za sada samo ''tuga'' mora proći i dijete se mora prilagoditi."

 

Dva su bitna elementa za dobru prilagodbu djeteta nakon razlaza roditelja:

1. stalna dosupnost i trajna uključenost oboje roditelja u život djeteta

2. sposobnost roditelja da zajednički donose odluke koje su u najboljem interesu djeteta

 

Ne možete teret prilagodbe stavljati na leđa tako malog djeteta, tu najviše moraju truda uložiti roditelji, pod uvjetom da je riječ o stabilnim, normalnim roditeljima.

 

"Djetetu je jako teško prvenstveno radi toga što primijetim da me se dobro ocrnjuje i što dijete prilikom dolaska kod mene pada u plač i veliku tugu."

 

Morate brzo reagirati, nazovite me na mobitel pa ću vam reći gdje da dijete odvedete.

 

"Zaletati? Na što mislite? Što radim krivo?"

 

Nastojte se baviti isključivo pravima i interesom djeteta.

 

"Našu kćer, deda uredno izuzima iz vrtića prije vremena na svoju i ženinu inicijativu, bez obzira što ja upozoravam da to nije dobro. Reakcija naše kćeri je da onda želi da i ja dolazim po nju u 14h, kao što to čini deda (ja ne mogu prije 16:30). Ispadam li ja gori roditelj?"

 

Ne ispadate gori roditelj, ali svoje neslaganje stavite na papir i o tome obavijestite nadležni centar i vrtić.

 

"Zašto da dijete vodi dva života."

 

Vaše dijete će imati dva doma i dijete voli oba roditelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobar dio komunikacije odradio sam van pregleda na portalu Legalis zbog zaštite identiteta. Komunikacija se odvijala sa g. ''Gringo'' iz Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo.

Svim posjetiteljima a posebno očevima, koji imaju problema u brakorazvodnim parnicama i svim drugim popratnim problemima vezanim za dodjelu djece pogodnijem roditelju na brigu i odgoj, savjetujem da se prije bilo kakvih ''ispada'' obavezno konzultiraju sa stručnjakom g. Gringom. On će Vam svojim stručnim savjetima pomoći i ponuditi opcije a na Vama je da odlučite kako i na koji način ćete primijeniti ''prijedloge i stečena iskustva''.

 

Zbog problema koje sam ranije opisao a vezani za tugu moje kćeri napravio sam termin za pregled u Poliklinici za zaštitu djece grada Zagreba.

Dakle svaki put kada mi kćer dođe pojavi se tuga tj dijete plače, muči se te zamara sa raznim ''problemima''.

Kako bih joj olakšao (a naravno osposobio i sebe za upravljanje takvom problematikom) te ju naučio da bolje vlada i upravlja ili zanemari te probleme zatražio sam pomoć od Poliklinike.

 

Slobodni termin u poslije podnevnim satima dobio sam tek sredinom travnja  , no nema mi druge – što je tu je.

 

Nadležni CZSS nisam obavještavao o nikakvim problemima ali čim zaprimim mišljenje centra (koje bi prema mom gledištu trebalo biti ravnopravno i dobro za mene jer bivša supruga nije porekla da sam se ja vrlo dobro brinuo za našu kćer – sva sreća), odmah ću pisati u CZSS.

 

Svakako ću pisati o svim aktivnostima kako bi olakšao pojedincima i uputio ih na pravi put a sve u svrhu da podobniji roditelj dobije dijete na brigu i odgoj.

 

Napominjem da se i dalje pokušavam dogovoriti sa bivšom o modelu 7/7 (jednako provedeno vrijeme djeteta kod jednog kako kod drugog roditelja), no ona želi da sud njoj dodjeli ''skrbništvo'' tj da ona bude roditelj kojem će se dijete povjeriti.

 

Kako bi se regulirao odnos ukoliko dogovorim 7/7, da li je moguće da se dijete povjeri jednom i drugom roditelju - dvojno?

Što su posljedice ukoliko bivša pristane na model 7/7 ali uvjetovano da dijete bude povjereno njoj na brigu i odgoj ''na papiru''?

Kako taj dio najbolje regulirati, ima li netko iskustava? Na što moram paziti?

 

Hvala svima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Dobar dan svima.

 

Zahtjev za posredovanjem je u nadležni CZSS predan 20.12.2012. - odmah nakon suđenja.

Održana su dva termina posredovanja u nadležnemo CZSS i rok u kojem je CZSS trebao poslati mišljenje mojoj bivšoj i meni je bio tri mjeseca dakle do 20.03.2012. Obzirom da nisam dobio nikakvo mišljenje od CZSS a moje dijete trpi radi nečijeg ne rada prisilan sam žaliti se na rad nadležnog centra.

Napomenuo bih da sam 13.03.2012. telefonski kontaktirao nadležni centar te mi je obećano da će mišljenje biti poslano u roku.

Molim Vas pomoć! Kome da se žalim i na koju adresu da pišem? Naravno, rado bih uključio i udruge koje se bore za ravnopravno roditeljstvo - Gringo, pište što trebam.

 

Ako netko posjeduje neke primjere dopisa, molim da mi ih pošalje u sandučić ili neka javno objavi.

 

Hvala svima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemoj zamjeriti ali moram ti reći da je to sve samo "borba sa vetrenjačama"..posebno to što si naveo razne psihijatrijske dijagnoze...možda da pojednostaviš i zaključiš da je tvoja bivša samo razmažena i lijena. Nećeš ništa postići,ne želim nikome solit pamet ali ja da sam na tvom mjestu tražio bi skrbništvo(što nećeš dobiti ili jako jako teško)a onda traži što više vremena da možeš viđati dijete i to je to. Dijete ti je žensko budi spreman da će se sutra kad uđe u tinejdžersko doba približiti puno više svojoj mami nego tebi,ma koliko ti to sad nelogično i nestvarno zvučalo 99% bit će tako. Samo trošiš i vrijeme i novce radije kupi bicikl svom dijetetu i lijepo se vozajte po parku i zaboravi pravdu u Centrima u RH.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ti kažeš: Istražio sam i utvrdio da sam živio sa osobom koja ima:

 

-Shizoidni poremećaj ličnosti

-Paranoidni poremećaj ličnosti

-Histrionski poremećaj ličnosti (100%)

-Ovisni poremećaj ličnosti (100%)

 

Pa tvoju ženu treba hitno staviti pod skrbništvo !!!

Idi s tom medicinskom dokumentacijom u Centar za socijalnu skrb. Ukoliko je nemaš tad ćeš izjavom na zapisnik reći im to i socijalna radnica je dužna od liječnika opće prakse pribaviti tu dokumentaciju. Postupak za lišenje poslovne sposobnosti i stavljanja pod stalno skrbništvo po službenoj dužnosti pokreće Centar za socijalnu skrb.

I sigurno je da ćeš ti dobiti RODITELJSKU skrb nad svojim djetetom, dakle ovo što sam napisao je nešto sasvim drugo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

tata33, ako je Centar napisao mišljenje onda je ono u tvom predmetu u Centru, dakle, odi u Centar i traži svoj predmet na uvid, što su ti oni dužni omogućiti i ako je u predmetu mišljenje, iskopiraj ga. Također Centar to mišljenje treba dostaviti u spis na sudu pa možeš otići i do suda i iskopirati mišljenje.

 

I još nešto, manje se bavite bivšom partnericom, a više pravima svog djeteta.

"Borba s vjetrenjačama" će biti do onoga trenutka dok očevi ne shvate da se za prava djeteta ne bori kukanjem po blogovima nego slanjem predstavki, tužbama protiv RH, istupanjem u medijima, slanjem prijedloga za izmjenu Obiteljskog zakona, mirnim prosvjedima.

Ovo što se danas dešava u Hrvatskoj nije neka novina u svjetskim razmjerima. I u drugim zemljama dešavala se diskriminacija djece i očeva, ali onda su očevi izišli na ulice i od tada je kod njih uvedeno pravno i fizičko skrbništvo, a djeca se povjeravaju majkama u 60 % slučajeva, a očevima u 40 % slučajeva.

Koliko ste zaista spremni boriti se za svoju djecu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gringo, dajte malo vremena. Do prije 5 godina jedini savjet koji smo dobivali bio je smilite se CZSSu, borba vam je uzaludna, dajte dite materi..i sl. Od tada su neki osobno rješili probleme pa su se pustili blogova ali je daleko broj onih koji su dobili neku informaciju kako se ( pokušati) izboriti za svoje djete tj. za pravo djeteta da ima oba roditelja.

Slažem se s Vama da je potrebna snažna organizacija/udruga ili udruge koje pomažu roditeljima u ostvarivanju prava njihove djece i veći senzibilitet zajednice. Ali vam to ne daje pravo, na neki način, nipodoštavati dostignuća koja su postignuta. Pa i piskaranjem po blogovima. Poštovanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dubravko1 je napisao:

Nemoj zamjeriti ali moram ti reći da je to sve samo "borba sa vetrenjačama"..posebno to što si naveo razne psihijatrijske dijagnoze...možda da pojednostaviš i zaključiš da je tvoja bivša samo razmažena i lijena. Nećeš ništa postići,ne želim nikome solit pamet ali ja da sam na tvom mjestu tražio bi skrbništvo(što nećeš dobiti ili jako jako teško)a onda traži što više vremena da možeš viđati dijete i to je to. Dijete ti je žensko budi spreman da će se sutra kad uđe u tinejdžersko doba približiti puno više svojoj mami nego tebi,ma koliko ti to sad nelogično i nestvarno zvučalo 99% bit će tako. Samo trošiš i vrijeme i novce radije kupi bicikl svom dijetetu i lijepo se vozajte po parku i zaboravi pravdu u Centrima u RH.

 

Na žalost, iz osobnog iskustva, u potpunosti se slažem sa ovim što je napisao dubravko1.

 

"...Nakon toga trenutka što god sam iznio da nije po meni ok, gđa iz CZSS je mislila i tvrdila da to nije baš tako."

 

CZSS je zauzeo svoj stav a on je, kao i u većini slučajeva, zaštita interesa vaše supruge.

 

Naravno, bez obzira na statistike, borite se i pokušajte ne odustati!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Ali vam to ne daje pravo, na neki način, nipodoštavati dostignuća koja su postignuta."

 

Ne znam otkud vam uopće ovaj zaključak.

Ako bi kako kažete "nipodaštavao" do sada učinjeno, onda bi išao protiv sebe i nekolicine ljudi koji si daju puno truda u senzibiliziranju hrvatske i međunarodne javnosti na ovaj problem.

Vrlo dobro sam, ako ne i odlično upoznat sa cjelokupnom situacijom u Hrvatskoj kad govorimo o ovome problemu i znam zašto sam to napisao. A napisao sam zato što je krajnje, ali zasita krajnje vrijeme da se očevi aktivnije uključe u sve ovo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Slažem se ja sa Vama, apsolutno. Zvučalo je tako a to što udruge za ravnopravno roditeljstvo nije postojalo 2007 i 2008 godine , ne znači da nije bilo pokušaja pojedinaca i grupa da ukažu na problem što je u konačnici dovelo do toga da se i oformi nekoliko udruga koje pokušavaju skrenuti pozornost na taj problem. I to je put kojim će se rješavati stvari. Dakle, nemojte me krivo shvatiti molim Vas. Vjerujem da jeste upoznati ali i ja znam da sam ja piskarao po blogu i pomagao koliko sam mogao i znao drugim roditedljima, nešto na osnovi vlastitog iskustva a nešto na osnovi iskustva drugih roditelja koji su ta iskustva podjelili.

Stoga, ne osporavam ni u jednom trenutku Vaše poznavanje problematike i poznato mi je kako se osjećate i slažem se s Vama. Ali nipodoštavati ljude koji su se počeli povezivati putem blogova 2007 godine isto nije OK. Ili Vi imate drugo tumačenje.....dok očevi ne shvate da se za prava djeteta ne bori kukanjem po blogovima nego slanjem predstavki, tužbama protiv RH, istupanjem u medijima, slanjem prijedloga za izmjenu Obiteljskog zakona, mirnim prosvjedima....

Poštovanje!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Blogovi su bili i ostali korisni, ali ne i dovoljni. Problem kuknjave po blogovima odnosi se na one očeve koji smatraju da povremenim javljanjem po blogu mogu riješiti svoj problem, a kad to ne uspiju, svi drugi su im krivi, a ne uviđaju da jedino maksimalnim angažiranjem njih kao pojedinaca i nas svih zajedno možemo krenuti u dobrom smjeru. Dakle, bitno je još aktivnije uključivanje očeva jer jedan od uzroka zašto je ovakva situacija je i inertnost bočeva.

Evo stavio sam informaciju uskoro se mijenja Obiteljski zakon, vidjet ćemo koliko će očeva poslati svoje prijedloge za izmjenu, a bez toga ne ide.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani gospodine Gringo,

niste baš u pravu mnogi od nas su prošli mukotrpan put,uložili veliki trud,osmislili i na pravom mjestu dakle pred državnim institucijama izložili(u osobnom slučaju mislim na centar za ss)nepobitne činjenice koje dokazuju maltretiranje,zapostavljanje i fizičko zlostavljanje djeteta.

Ovako, ja ću poslati ministrici dopis sa prijedlozima ovim koje sam naveo i ovdje i poslat ću i svoj problem kao i imena djelatnika SS centara koji su po meni zloupotrijebili svoju funkciju. Pa ćemo vidjeti jel nova ministirica zaista za to da se ispravi nepravda ili će sve ostati isto.

 

NAPOMINJEM kao jako važno,ja nisam kukavica kad se bori za pravdu,ja sam spreman pod materijalnom i krivičnom odgovornošću (takvu izjavu ću potpisati i ovjeriti u sudu ili kod javnog bilježnika ako treba tako da ako lažem može se koristiti kao sudski dokaz protiv mene)svjedočiti javno ako treba i pred medijima i pred kamerama o raznovrsnim nepravilnostima na granici i u kriminalu,koji se dešavaju u centrima a kojima sam ja svijedok...

tako onda ćemo vidjeti jesu li očevi ti koji zakopavaju glavu u pijesak ili sustav...do sad tvrdim da je to bio sustav...nadam se da će se to promijeniti..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam se nadao ovakvoj raspravi….oduševljen sam!

 

Blog je dobra stvar, ali ne zbog toga što su neki pomislila da sam ovdje došao tražiti doista pomoć bez obzira na naslov ili još gore, da sam došao kukati.

Tu sam došao pročitati o problemima pojedinaca te vidjeti što su mogući ishodi, izvući najbolje moguće pouke opisati svoj problem i vidjeti da li netko ima neki dobar savjet.

Nitko od nas ne zna sve procedure pa tako niti ja, dakle tu sam i radi toga da upoznam korake i mogućnosti koji su mi potrebni.

 

Naravno i dalje uporno želim svoje dijete a isto tako prilikom svake komunikacije sa bivšom pokušavam organizirati dogovor na svestrano zadovoljstvo (dijete, nju i mene).

Upornost čuda čini! Nakon nekoliko pokušaja vrijedilo je trošiti živice, dobro smo razgovarali i dobro se dogovorili oko modela 7/7 (jednako provedeno vrijeme djeteta kod jednog kako kod drugog roditelja).

Njen uvjet je da ona želi da sud njoj dodjeli ''skrbništvo'' tj da ona bude roditelj kojem će se dijete povjeriti na brigu i odgoj, no ne osporava mi da sa takvom odlukom suda oboje imamo jednaka prava (ne čudite se i meni nisu jasne neki zahtjevi ali eto njenog tate zastupnika nije bilo pa nisam si dopustio ulaziti u diskusiju jer ista ne bi bila dobra i dogovora ne bi bilo).

Ovo će sutkinja valjda shvatiti a odvjetnicu ću na ovaj dio pripremiti.

 

E sad nekoliko pitanja!

Kako bi se regulirao takav odnos ukoliko dogovorim 7/7, da li je moguće da se dijete povjeri jednom i drugom roditelju – dvojno ''skrbništvo''?

Moja odvjetnica tvrdi da to sve nije problem i da nam CZSS ništa ne može ukoliko oboje ustrajemo na našem zahtjevu. Da li netko ima ovakvih iskustava?

Što je bito, što moram znati?

 

Dubravko1!

Znam da je tako ali šanse imam i vidim sebe među tih 1%.

Ako bilo što pođe po zlu a izvan okvira koje smo dogovorili odnosno ako na sudu ili u CZSS bivša ne bude htjela 7/7 spreman sam na ''smirenu'' borbu.

Hvala ti, svjestan i spreman sam na takvo što ali opet se ne predajem dokle god budem imao mogućnosti.

Ujedno, vidiš da upornost pali i smatram da korake ne treba propuštati. Treba slijediti logične korake. Bez obzira na sve, nas dvoje smo proveli toliko vremena skupa i moramo surađivati zbog našeg djeteta i ne smijemo se svađati jer našem djetetu time ne činimo nimalo dobro.

Moja bivša, nije samo da je razmažena i lijena nego nikada do našeg razilaženja (nakon prvog ozbiljnog razgovora), nije vodila brigu o djetetu i odbijala je svaki razgovor sa malom posebno ako je u pitanju bila neka bitna serija.

Pitanje: Kako će se mala približiti mami kad ju ona sada upućuje na svog oca o kojem je ovisna, gura ju od sebe? Prije mislim da će dijete odustati!

 

Striker!

Ne bih volio da joj uskraćujem dijete. Dijete je naše i jednako nas voli a tako isto naša ljubav prema našem djetetu je neizmjerna.

Ali: Da! to ću napraviti ukoliko dogovor ne bude moguć. Problem je što dokumentaciju nemam, jer je bivša posjećivala psihologe – privatnike, sa njenim ocem.

 

Gringo!

Organizirajte mirni prosvjed i tu sam, sigurni budite!

U tom prosvjedu organizirajte i druge udruge.

Skupit će se masa nezadovoljnih očeva.

Treba li moj angažam u bilo kojem pogledu javite se privatnom porukom.

 

Mario_sb!

Tako je i uvjerio sam se opet nakon što sam zvao u CZSS da pitam za mišljenje.

Pitao sam ih i rekli su mi da majka u početku ima prednost a da ja moram dokazati da ona nije dobra majka te da sam ja podobniji roditelj.

E tu je sad pitanje! Da znam da bivša neće poštivati dogovor 7/7 (a vrlo vjerovatno neće, jer uvijek laže)…išao bih u samom početku sa svim mogućim argumentima.

Moram dobro procijeniti!

Ne odustajem...NIKADA, takav sam po naravi…dokle god ima nade!

 

Hvala, svima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Dobar dan!

 

Jučer sam zaprimio stručno mišljenje od CZSS (prošao rok od 3 mjeseca cca 2 tjedna).

Nije tako ni strašno ! Svega desetak rečenica bitnoga ''DINAMIKA ODNOSA U OBITELJ'' moglo je biti poslano odmah nakon što smo bivša i ja napustili prostorije. Ostali dio stručnog mišljenja je gđa. Iz CZSS na prvom roku odmah obrađivala na računalu tako da je i taj dio mogao biti odmah dostupan. Postavlja se pitanje, do kada će to tako?

 

Nakon uočljive pristranosti djelatnika CZSS nisam očekivao da će mišljenje biti više u moju korist ;-). Omjer je prema procjenama ''bližnjih'' 75:25% u moju korist.

Sve sam skenirao i već poslano odvjetnici. Čim mi se ona javi i kada sa njom obavim konzultacije, javim se. Vas molim prijedloge pitanja prema odvjetnici.

 

Hvala i pozdrav svima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Dobar dan,

 

Jučer je nadležni centar kontaktirao moju ''bivšu suprugu'' te od nje tražio da ona dovede našu kćer u nadležni centra, obzirom da je dijete u tom terminu kod mene, bivša se me obavijestila da naše dijete treba dovesti u centar.

Treba li CZSS ukazati na krive postupke?

Da dijete u tom periodu nije kod mene ne bih niti znao da je bivša sa djetetom bila na centru.

Možda mene nisu zvali jer sam se žalio ministarstvu vezano za pristranosti koje sam primijetio za vrijeme posredovanja!

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...
ti kažeš: Istražio sam i utvrdio da sam živio sa osobom koja ima:

 

-Shizoidni poremećaj ličnosti

-Paranoidni poremećaj ličnosti

-Histrionski poremećaj ličnosti (100%)

-Ovisni poremećaj ličnosti (100%)

 

Pa tvoju ženu treba hitno staviti pod skrbništvo !!!

Idi s tom medicinskom dokumentacijom u Centar za socijalnu skrb. Ukoliko je nemaš tad ćeš izjavom na zapisnik reći im to i socijalna radnica je dužna od liječnika opće prakse pribaviti tu dokumentaciju. Postupak za lišenje poslovne sposobnosti i stavljanja pod stalno skrbništvo po službenoj dužnosti pokreće Centar za socijalnu skrb.

I sigurno je da ćeš ti dobiti RODITELJSKU skrb nad svojim djetetom, dakle ovo što sam napisao je nešto sasvim drugo.

 

Nisam razumela,ti njemu garantujes da ce sta?Dobiti starateljstvo jer je on eto ''istrazivao i zakljucio'' da mu je zena ovakva ili onakva?hhahah pa toga nema ni u Srbiji ne zasmejavaj me :D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam nažalost prošao sličnu situaciju, ubiti još je prolazim iako sam nakon 2g uspio dobit sina na odgoj i čuvanje, kad sma krenuo na sud davali su mi šamse 0'01% da bi mogao dobit skrbništvo no nisam se dao jer sam bio uvjeren da moja bivsa ima nekih određeni problema i da nije sposoban kavlitetno se brinut i odgajat dijete, bili smo 13 puta na sudu, bezbroj puta u centru, no centra je na kraju davao prednost majci, sa čim se ja nisam slagao i zatrazio sam nadvještačenje u poluklinicic za zaštitu dijece grada zagreba i pošto j anisma bio u mogučnosti da platim to nadvještačenje jer je po osobi 4000kn a morali smo ič ja bivša supruga i dijete . Sud je odobrio to i bili smo na nadvještačenju koje je trajalo ukupno 9h, bilo je iscrpno , psiho analize, testovi inteligencije i razni razni testovi i ispitivanja, nakon 3 mijeseca dobili smo iscrpno i opširno mišljenje i amnezu mne, bivše i dijetteta , debljine 45 stranica. Oni su procijenili mne kao podobnim roditeljom i predložili sudu da se dijte dodjeli mnei što je sud naravno i učinio. No to neznači da je svemu bilo kraj, i dalje su problemi i nikad neče bit gotovo, jer moj bisa prema procjeni vjetaka poluklinike ima poremečaj na planu ličnosti, niske je samokontrole, inpulzivna podprosječne inteligecije i još puno toga.

Na žalost u cijeloj toj priči samo dijeca ispaštaju, zbog naših pogrešaka naši najmili nakraju ispaštaju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kod nas majka ne moze da bude staratelj SAMO u slucaju ako :

-je majka umrla

-je majka registrovani narkoman

-je majka registrovani alkoholicar

-ako je majka registrovani psihopata luda ili neuracunljiva

-majka ne zeli dete.

Sve ostalo pada u vodu.Nema suda koji ce dete dodeliti ocu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Dobar dan svima!

 

Dugo se nisam javljao ali evo ukratko.

Dobio sam rezultate testiranja sa CZSS i to tako što sam kontaktirao CZSS i tražio ih dokumentaciju na uvid. Nakon što se gđa iz CZSS konzultirala sa njihovom pravnom službom omogućila mi je uvid u kompletan predmet koji je početkom srpnja mjeseca poslan u nadležni sud (još nismo dobili poziv od suda).

 

Nažalost kako sam i očekivao, sada sam siguran da je centar pristran.

Znam da otac od bivše poznaje sve pa tako i u tom našem nadležnom centru. No kako to sve dokazati. Osim snimki i nekoliko ''finih'' mail poruka nemam nikakvih dokaza. Sve za svoju obitelj (poslove, mirovine, vozačku, školu, pa čak i police osiguranja.. itd..) je rješavao svojim dobrim vezama i poznanstvima. Osim toga na centru je i rodbinska veza a uz sve to supruga nikako sa svojim odvjetnikom na sudu nije dopustila to bude drugi centar nego samo nadležni (obzirom na moje inzistiranje da oboje radimo u Zg i da centar treba biti u ZG).

Ja sam se borio za testiranja na centru jer sam bio siguran u što sam se upustio ali ispalo je da sam ja kriva osoba a koja uz puno toga ima i: neborbenost, nisku kontroliranost i dezorganiziranost, hipomaniju, hiperaktivnost i osim svega drugog psihotične simptome.

Popričao sam sa nekoliko mojih kolega (možda su oni pristrani), ali u meni veliki dio toga nisu prepoznali.

Napomenu bih da zbog velikog uzbuđenja nisam mogao spavati dan prije tog testiranja (zaspao sam tek oko 2 u noći a digao sam se oko 5 – možda je taj moj umor imao veliki utjecaj na rezultate).

 

A moja gospođa je ''fina'' uz jednu rečenicu koja je vrlo sumnjiva a koja glasi ''Na profilu emocija uočava se tendencija prikazivanja u socijalno poželjnom svijetu, te je interpretabilnost rezultata upitna''. Sve drugo je manje-više ublaženo i opis izgleda otprilike ovako: ''Odgovorna je i oprezna i (kaže…) pomalo neodlučna''. Kako to, pa ta žena nikada nije primijetila djetetovu potrebu, platila račune na vrijeme, ručak napravila na vrijeme i da sada dalje ne nabrajam… Da li je to moguće? Njen opis je posve profinjen i znatno kraći od moga dok kod mene nema skoro ničega dobrog osim da sam u kontaktu psihomotorno miran i dobre samokontrole a na profilu emocija prikazuju me društvenom osobom koja ima povjerenja u ljude.

 

Što da napravim …želim se boriti i ne mogu prepustiti dijete njoj?

 

Sada kada vidi da je uz sve ostalo, veza oca imala efekta neću dobiti 7/7…jedino što bi tu moglo pomoći je to što ona ima novu vezu, da samo misli na sebe i voli se provoditi bez djeteta pa se nadam da će zbog svog interesa pristati na 7/7 – ali kako da budem siguran.

Mišljenje centra je uobičajeno a glasi: Da niti kod jednog roditelja nije ustanovljena teža psihopatologija. Kod majke su ustanovljena manja odstupanja u osobnosti nego kod oca. Dijete je privrženo oba roditelja. Mišljenja su da je obzirom na osobnosti, kao i na dob i spol djeteta da je u skladu s njenom dobrobiti da živi sa majkom a sa ocem da održava česte kontakte. (dva put tjedno od 16 do 20 i svaki drugi vikend i sve drugo pola pola).

 

Molim savjete i upute kako dalje?

Hvala svima,

 

tata33

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odmah mi je upala "u oko" ova rečenica:

"Mišljenja su da je obzirom na osobnosti, kao i na dob i spol djeteta da je u skladu s njenom dobrobiti da živi sa majkom a sa ocem da održava česte kontakte. (dva put tjedno od 16 do 20 i svaki drugi vikend i sve drugo pola pola)."

 

Vrlo česta rečenica u mišljenjima "velikih" stručnjaka centara.

 

Iz nje proizlazi sljedeće:

* Nemaju nikakve kriterije temeljem kojih povjeravaju djecu na zajednički život jednog od roditelja, osim rodnog. Ovdje je vidljiva diskriminacija oca.

*Ako je zaista za djevojčicu dobi cca 6 godina bolje da se povjeri majci, što ćemo onda sa dječacima? Oćemo njih onda, po toj logici, povjeravati očevima. Dakle, jedna totalna glupost.

* Upitno je da li je u konkretnom slučaju primjenjena Europska konvencija o ostvarivanju dječjih prava, prema kojoj djeca imaju određena procesna prava!?

 

Ako želite rušiti to mišljenje, onda sam vam naveo nekoliko elemenata.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Pozdrav svima!

 

Ukratko, situacija nije najbolja a i dalje sve u korist ''bivšoj supruzi'', kako sam/smo i očekivao/li .

 

Bilo je suđenje.

 

Ona nije pristala na model 7/7!

 

Obzirom na loše mišljenje CZSS, moj odvjetnik je tražio da prisustvuju djelatnici CZSS na suđenju kako bi obrazložili svoje mišljenje gdje centar na osnovu osobnosti, dobi i spola djeteta (članak od 8.8.2012.), dijete dodjeljuje na brigu i odgoj majci a dok se ocu treba omogući učestalo druženje sa kćerkom (klasično – svaki drugi vikend i dva puta u tjednu).

Što se tiče sutkinje, ona me skoro ismijala i mislim da niti ne pomišlja da se ocu dodijeli dijete na brigu i odgoj. Posebno nakon što me pitala ''Znate li vi kuhati?'' na što sam joj odgovorio da sam želio postati kuhar i da zato imam dokaze te da mi je to najmanji problem da nakon stresnog dana na poslu najradije kuham a posebno u društvu svoje kćeri koja mi pri tome aktivno pomaže .

 

Nisam još pričao sa odvjetnikom (slijedeći termin na sudu je krajem listopada), ali mislim da možemo ishoditi nadvještačenje jer smo sutkinju dobro uvjerili da mišljenje centra nije napravljeno kako treba. Isto tako mislim da drugog izlaza nemam osim nadvještačenja.

Što Vi mislite o tome? Jedino što znam da je to novi teret za dijete ali jednostavno ne mogu dopustiti da joj se ne omogući pravilan odgoj i dostojanstveno djetinjstvo.

 

Nisam u mogućnosti financirati nadvještačenja pa trebam Vaše savjete i prijedloge.

Da li je moguće na neki način dobiti sudjelovanje u nekom novčanom iznosu od nadležnog CZSS ili Suda za nadvještačenje (navodno da košta 11.000,00kn)?

 

Ukoliko Sud donese odluku da se ide na nadvještačenje koji je postupak i koliko to sve traje ako je riječ o Poliklinici za zaštitu djece u Zagrebu?

 

Napomenuo bih: Kada smo došli na Sud, odvjetnik od bivše je imao originalno mišljenje CZSS a mom odvjetniku je tek na ročištu sutkinja dodijelila mišljenje centra (sreća da sam ga ja prije ishodio od CZSS i dostavio odvjetniku). Što mislite o tome?

 

Nismo još dali izjavu na Sudu pa me ukratko zanima što je sve bitno izjaviti na Sud odnosno što sve treba detaljno obuhvatiti?

 

Hvala svima unaprijed,

 

Tata33

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Što se tiče sutkinje, ona me skoro ismijala i mislim da niti ne pomišlja da se ocu dodijeli dijete na brigu i odgoj. Posebno nakon što me pitala ''Znate li vi kuhati?''"

 

Što se tiče ovakve izjave sutkinje "znate li vi kuhati", mogu ti odmah reći da se radi o klasičnoj diskriminaciji oca, jer začuđuje da je tebi postavila takvo pitanje, ali ne i djetetovoj majci. Po pitanju te sutkinje evidentno je da su po njoj očevi i dalje lovci, a majkama mjesto u kuhinji uz djecu. Ta sutkinja sazrela je da odmah uputiš predstavku na Ministarstvo pravosuđa, Upravi za organizaciju pravosuđa u kojoj ćeš se žaliti na postupanje raspravne sutkinje koja te evidentno diskriminira. Odmah ti moram reći da tvoj odvjetnik sigurno neće biti za ovu varijantu koju sam ti rekao iz jednostavnog razloga jer se većina odvjetnika ne želi zamjerati sucima.

 

O tome da je tvoj odvjetnik tek dobio mišljenje centra na raspravi najbolje govori o samom odvjetniku i koliko se kvalitetno pripremio za raspravu.

 

Što se tiče novog vještačenja, o tome bi trebao razraditi strategiju sa svojim odvjetnikom, jer vas dvojica najbolje ste upoznati sa samim predmetom, ne možeš se zaletati sa vještačenjem, a da prije toga nisi dobro promislio.

Razlozi, koje moraš znati, su sljedeći:

- vještačenja su skupa cca 10000 - 20000 kn

- većina vještaka ne ide protiv mišljenja centra jer su i sami dio sustava

- ako bi novo vještačenje u smislu rezultata bilo povoljnije za tebe i tvoje dijete, sutkinja ga ne mora uvažiti ili jednostavno ne saziva raspravu toliko dugo da to vještačenje postane dovoljno staro da se treba raditi novo.

 

Po meni nisi odradio sve do sada što si mogao, a trebao si raditi veći pritisak na CZSS.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

- većina vještaka ne ide protiv mišljenja centra jer su i sami dio sustava

točno!

 

- Ta sutkinja sazrela je da odmah uputiš predstavku na Ministarstvo pravosuđa

točno ali pod uvjetom da za diskriminaciju imaš dokaz, odnosno da je to uneseno u zapisnik, što sutkinja 100 % nije učinila!

 

- Odmah ti moram reći da tvoj odvjetnik sigurno neće biti za ovu varijantu koju sam ti rekao iz jednostavnog razloga jer se većina odvjetnika ne želi zamjerati sucima.

točno, fiškalima je uglavnom u interesu da vas opeljuše, pa to im je posao i od toga žive !

 

- trebao si raditi veći pritisak na CZSS.

netočno, to je beskorisno trošenje vremena i živaca !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

17.10.2012.

1.- većina vještaka ne ide protiv mišljenja centra jer su i sami dio sustava

točno!

1.Ja se iskreno nadam da niste upravu i da ću biti prvi :-) koji će Vam pokazati suprotno.

 

2.- Ta sutkinja sazrela je da odmah uputiš predstavku na Ministarstvo pravosuđa

točno ali pod uvjetom da za diskriminaciju imaš dokaz, odnosno da je to uneseno u zapisnik, što sutkinja 100 % nije učinila!

 

3.- Odmah ti moram reći da tvoj odvjetnik sigurno neće biti za ovu varijantu koju sam ti rekao iz jednostavnog razloga jer se većina odvjetnika ne želi zamjerati sucima.

točno, fiškalima je uglavnom u interesu da vas opelješe, pa to im je posao i od toga žive !

 

2 i 3. Ovdje ću Vas malo razočarati, bez obzira što sam primijetio neke sitnice ali opet gledajući sažeto moj odvjetnik se ponio vrlo hrabro i relativno agresivno kako prema odvjetniku ''bivše'' supruge tako i prema djelatnicima nadležnog centra a bome i prema sudu. Iznenadilo me to što uglavnom stoji činjenica da svi odvjetnici gledaju samo na lovu (zaista se sve i vrti oko tog ''prok...'' novca), i da mi je odvjetnički ured uvalio osobu (vježbenika) o kojoj nije bilo niti riječi prilikom ugovaranja zastupanja no opet sam se iznenadio znanjem i vještinama vježbenika. (Ne poznam druge - nemam iskustvo, sa moje strane ocjena 4).

Ono što hoću reći je JASNO: doći će i oni na red nakon što moj slučaj bude riješen!

Dakle sugeriram svima:

*objavljujte vaša iskustva na svim mogućim javnim forumima pa će tome svemu jednom doći kraj

*prozivajte urede, centre, sudstvo

*imenujete osobe sa kojima niste bili zadovoljni pa neka se zna tko dobro radi svoj posao a tko ne.

Osobno ću sve objaviti!

 

4.- trebao si raditi veći pritisak na CZSS.

netočno, to je beskorisno trošenje vremena i živaca !

4. radio sam izrazito veliki pritisak na centre ali nažalost bezuspješno

 

Obzirom na ovakve demotivirajuće članke a koji nažalost nisu netočni, sve više nas (očeva), odustaje od borbe i ne poduzimaju uglavnom ništa.

Molim Vas da ovakve izjave objavljujete isključivo direktnom i blažim načinom komunikacije ili na način na koji sam to ja odradio.

 

Da sada ne objavljujem sve moje argumente koje sam pripremio za izjavu na Sudu, molim Vas još jednom upute kako se ponijeti na Sudu i što objaviti. Svi Vaši prijedlozi i mišljenja su mi dobro došli. (U vezi izjave, sutra sam na konzultacijama i sa svojim odvjetničkim uredom)

 

Što se tiče nad vještačenja to bi bilo u Poliklinici za zaštitu djece Zagreb.

Naravno da sve radim u interesu djeteta i što se situacija više odmiče time sam više mišljenja da nema uopće smisla da moja bivša supruga sudjeluje tj da dobije brigu i odgoj na pola vremena a za odgoj naše malodobne kćeri. Obzirom na to, borit ću se da ja budem roditelj koji će dobiti brigu i odgoj za našu malodobnu kćer. Imam milion razloga ali nažalost to ne mogu dokazati bez, nadam se nad vještačenja.

 

Slažem se, puno je to novaca i ogromna mi je stavka, no nikada si u životu ne bih mogao oprostiti da još barem to ne pokušam. Jednostavno zamislite da zbog te ''sitnice'' predate Vaše dijete u ruke nekomu tko će ga uništiti i neće mu zasigurno dati ono što ono može i za što ima odličan kapacitet i i i...!

I da to bude samo za vrijeme dok dijete ne poraste i samo ne odluči gdje će živjeti, šteta bi bila ogromna, neizmjerna jer bi dijete u tih nekoliko godina propustilo bitne segmente u odgoju i siguran sam da bi se te posljedice teško korigirale.

 

Hvala svima,

 

Tata33

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"točno ali pod uvjetom da za diskriminaciju imaš dokaz, odnosno da je to uneseno u zapisnik, što sutkinja 100 % nije učinila!"

 

 

U slučaju tužbe za diskriminaciju, koliko je meni poznato tuženik treba dokazati da je nije počinio!

 

Sve je moguće u ovoj lijepoj našoj , pa i to.

Da mi nedavno nije bio blokiran račun ( ovrha ) bez ikakvog dokaza suprotne strane odmah bi vam se suprotstavio ovome što ste napisali ali ovako mogu samo izraziti žaljenje na praksu pravosuđa gdje, u nekim slučajevima, netko može bez dokaza optužiti nekoga za neko djelo a na optuženom je da dokaže nevinost, užas.

Da mi je ovo netko pričao ja mu ne bi vjerovao.

Pa zar smo se vratili u srednji vijek, pa zar do nedavno nije bilo " nevin si dok ti se ne dokaže suprotno " !?

Što će tek biti kada dođe novi obiteljski, katastrofa.

I gdje je više rasprava o njemu , da znamo ubuduće kakva smo lovina , tko će nas loviti,...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobar dan svima!

 

Evo prošao sam treće ročište. Strah, bijaše!

Ali dosita, očevi, zadržite hladne glave jer je to najbitnije.

Iskreno se nadam a skoro sam siguran da ću biti zadovoljan sa ishodom.

 

Javim se svakako krajem studenog, kada završi četvrto ročište.

Tada ću Vam opisati sve detalje.

 

Lijepi pozdrav svima.

 

Tata33

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Dobar dan svima!

 

Obzirom na dobar ishod na prošlom ročištu, bivša je shvatila da neće biti onako kako je ona zamislila. Nešto joj se dešava i ruši sve oko sebe. Tim svojim nezadovoljstvom uništava dijete (mene također ali ja sada nisam bitan).

Ukratko:

Naša kćer je bila kod mene i imao samo kao i obično plan igre.

Svrha je: rad na djetetu, usmjeravanje, promatranje djetetovog zadovoljstva i sreće, rad na samopouzdanju, opuštanje itd.

Obzirom da je dolazila kod mene igra je prvenstveno bila predviđena u cilju zbližavanja odnosno povezivanja.

Bila je sva sretna i oduševljena našim projektom.

Tijekom radionice nazvala je bivša da ju čuje, a kćerkica sva od sreće i velikih očekivanja na našem radu nije željela pričati sa mamom pa joj je nakon kraće konverzacije rekla: ''Mama ne mogu sada pričati sa tobom''!

 

I meni je nekoliko puta rekla, kada bih ju zvao, da nema vremena i da se igra te da sa mnom ne može pričati! Da, bilo mi je žao ali niti u jednom trenutku nisam niti pomislio da ju idem zbog toga emotivno zlostavljati i prijetiti joj da ju neću više zvati.

 

ZATO je to napravila bivša.

Moglo se vidjeti kako dijete pada , potonulo je i počelo uzdisati a odmah potom i jecati, plakati. Kako je to tužno , neopisivo!

 

Teško je to bilo gledati i skupa sa njom tonuti.

 

Slušati dijete kako se pravda i umire od straha da mama sa druge strane ne poklopi slušalicu.

U jednom trenutku mala se podigla i otišla u kupaonu ali tortura nije prestajala.

 

Prekipjelo mi je i otišao sam za njom, uzeo telefon i rekao bivšoj ''doviđenja''.

 

Još sam gore sa time napravio jer mala nije prestajala plakati.

 

Objasnio sam joj da ćemo nazvati mamu! Pojasnio sam joj da ona nije kriva što se želi igrati i da nije mami ništa loše rekla. Rekao sam joj da se mama malo uvrijedila i da to nije tako strašno. Ponovio sam joj da nekoliko puta da nije kriva i da se ne boji, da se smiri pa ćemo nazvati mamu.

 

Situaciju sam doveo u red. Nazvala je mamu i riješile su problem (nadam se), ali mislim da ožiljak u njoj nikada neće zacijeliti.

 

Sjetio sam se i zamolio bližnje da sve snimaju.

 

Što da napravim, molim hitno pomoć i savjete?

Ima li smisla obratiti se nadležnom CZSS i predočiti snimku?

 

 

Svima veliko hvala unaprijed!

Tata33

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sličnih iskustava sam i sam imao.Viđenje djece je bilo rijetko i katastrofično dok nisam bio službeno rastavljen.Onda je sud odredio viđanje pod nadzorom i nakon dva-tri mjeseca osoba koja je vršila nadzor (iz centra) rekla je da za tim nema potrebe.Nadzor je tražila odvjetnica moje supruge jer ja sam navodno bio užasan prema djeci, što naravno nije istina.Kada sam dolazio u centar i prije i poslije službene rastave, nikada nisam dobio potrebnu pomoć i odnosili su se prema meni kao prema onom koji je kriv za svo zlo ovog svijeta.Tamo kad dođeš, a muško si odmah si svrstan u kategoriju - krivac.Bez obzira na traume koje su djeca proživljavala živeći s majkom, s kojom i danas žive.Možda bi bilo bolje ipak obratiti se sudu,tamo smo barem bivša i ja bili jednako tretirani.I tamo je konačno netko i razumio što govorim.Nažalost moja iskustva su takva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Dragi svi,

 

ovoga tjedna imama čitanje presude, da li ići na objavu presude ili ne?

 

Molim Vaše savjete i držite mi fige! Iskreno se nadam ali iznenadit me ništa ne može.

 

Sutkinja (cca 50g) je izrekla dvije rečenice a koje me čvrsto drže u nadi:

1.''Vi ste drugi tata u mojoj karijeri koji se ovako snažno bori za svoje dijete!''

2.''Vi budite prvi koji će promijeniti dosadašnje navike!''

 

Molim komentare!

 

Hvala svima,

 

Tata33

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"ovoga tjedna imama čitanje presude, da li ići na objavu presude ili ne?"

 

Iako mnogi misle da je ročište za objavu presude samo puka formalnost, iskustvo nas uči da tako ne mora biti, zato je moj savjet obavezno otići i na ročište za objavu presude.

Time ćete pokazati da vam je zasita stalo da sudska odluka bude pravedna i u interesu djeteta, ali i moći ćete reagirati u slučaju da protustranka predloži subjektivnu preinaku tužbe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Bio si u potpunosti u pravu i zbog toga ti OPET puno hvala!

 

Sva sreća da odoh i usmjerih sudbinu u drugom pravcu:''Na žalost našoj bijednoj DRŽAVI'', a na sreću meni''

Sve bih napisao ali mislim da bih sebi naškodio pa sam prisilan čekati kraj ove sulude igre za koju nitko nema razumijevanja.

Jedno odgovornom tvrdim: Nema profesionalnih djelatnika (kako na CZSS tako ni na Sudu). SRAMOTA!

Preuzet ću stvar u svoje ruke i neću dopustiti nikome (ni CZSS ni Sudu-u), da odlučuje u ime mog djeteta jer Ja sam taj koji nabolje zna što mome djetetu treba.

 

Hvala Gringo, pomogao si mi puno.

 

Sretan Božić svima,

 

Tata 33

 

"ovoga tjedna imama čitanje presude, da li ići na objavu presude ili ne?"

 

Iako mnogi misle da je ročište za objavu presude samo puka formalnost, iskustvo nas uči da tako ne mora biti, zato je moj savjet obavezno otići i na ročište za objavu presude.

Time ćete pokazati da vam je zasita stalo da sudska odluka bude pravedna i u interesu djeteta, ali i moći ćete reagirati u slučaju da protustranka predloži subjektivnu preinaku tužbe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

Dobar dan svima!

 

Ostvario se veliki san!

 

Dragi moji forumaši, mame i tate, javljam vam najbolju vijest u mom životu!

Došao je kraj dugoročne borbe a rezultat je pozitivan ishod za oca.

 

Uspio sam se izboriti za svoje dijete po modelu kojeg sam smatrao najboljim za dijete a to je da dijete provodi tjedan dana kod majke pa potom tjedan dana kod mene.

Unatoč osudama CZSS i raznim mišljenjima drugih javnih ustanova pa čak i društva oko mene, da takvo što nije dobro za dijete i da će ostaviti ''nekakve'' posljedice na dijete.

Postavljanjem pitanje što je u tome loše?, nitko od prijatelja, rastavljenih majki i očeva sa iskustvom, CZSS i drugih ustanova nije mi znao reći zašto ovaj model nije u redu.

Osobno sam pri svakom iskazu tvrdio da je bitno i puno bolje da dijete ima oba roditelja i da presudi koju donosi sudstvo a prema mišljenju centara (kako se to ono naziva: SUDSKA PRAKSA), u mom životu nema prostora.

Borio sam se da svima njima pokažem da je model tjedan dana kod majke pa tjedan dana kod oca, najbolji za dijete.

 

I dalje savjetujem majkama i očevima da dogovaraju model 7/7, jer:

• dijete ima oba roditelja

• očevi ne mogu dati djetetu ono što mu majka može dati

• majke ne mogu dati djeci ono što može otac ishod je pozitivan za sve

• majke imaju svoje slobodno vrijeme dok dijete provodi vrijeme sa ocem

• očevi imaju svoje slobodno vrijeme dok dijete provodi vrijeme sa majkom

• dijete ima dvije vrste/načina odgoja a ono će biti puno bogatije od druge djece jer će samo moći odlučiti što je ispravno a što nije

• nikada u djetetu ne možete ubiti gene drugog roditelja

• nećete od djeteta napraviti mogućeg ''ljubitelja'' istoga spola

 

Mislim da je ovo dovoljno razloga za dobrobit djeteta a nisam ih sve nabrajao.

 

Savjetujem!

 

Svima je teško ali molim Vas nemojte gledati sebe.

Uvijek imajte na umu da je vašem djetetu najgore.

Pričajte sa svojom djecom i vidjet ćete što se sve u njima krije.

Izvucite iz njih problem, stavite ga na stol i jako dobro razmislite kako mu pomoći.

Ne dopustite da vam dijete pati zbog vaših grešaka.

Družite se skupa sa bivšim partnerom i ne ugrožavajte taj odnos zbog svog djeteta. Ishod je više nego odličan.

Nemojte očekivati da će sve to biti od danas do sutra. Lijepo počinje biti tek nakon oko godinu dana.

Ne zalijećite se razvodom.

Prije samog razilaženja nastojite odmah dogovoriti da dijete provodi tjedan dana kod majke pa potom tjedan dana kod oca (sa mogućnošću kontakta tijekom tog perioda).

Tek nakon oko 6 mjeseci pokrenite razvod. Oboje ćete se ohladiti i mislim da će sve teći lakše i mirnije.

Uvijek imajte na umu da ukoliko uvrijedite svog bivšeg partnera da nećete nauditi samo njemu nego uvijek ćete nauditi i sami sebi.

Postavite si logično pitanje: Kome treba ta svađa!?

 

Iznenađen sam pozitivnim ishodima većine javnih ustanova a koji su bili totalno kontradiktorni od mišljenja CZSS.

 

 

 

Obzirom na to zahvaljujem se:

• Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova

• Ministarstvu socijalne politike i mladih

• Obiteljskom centru grada Zagreba

• Udruzi dijete razvod

• Poliklinici za zaštitu djece grada Zagreba

• Sudu tj sutkinji gđi. MB na savjetima i koja je uvidjela da postoje doista očevi koji se brinu o svojoj djeci i koja nije stala na stranu majke

 

Bili su krajnje korektni prema mom predmetu!

 

Najveće HVALA, mojoj bivšoj supruzi koja je nakon mukotrpnog moljenja da prihvati moju zamolbu i da uvidi da sam otac i jednako roditelj kao i ona. Hvala joj što je hladne glave shvatila da je to najbolje za sve nas.

 

Hvala svim forumašima koji su odgovarali na moje upite i koji su mi bili značajna podrška.

 

I na kraju veliko hvala nadležnom CZSS koji nije imao primjedbe na odluku suda.

 

Pozdrav,

Tata33 se IZBORIO!

 

PS: Najvažnije je spoznati sebe i točno znati što želite! Imajte uvijek na umu da ukoliko uvrijediš ljude oko sebe da ćeš biti uvrijeđen.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bravo, čestitam.

Moja borba je trajala negdje od 2001 pa sve do 2012. I ja sam potpuno uspio, pod čim mislim da sam i pobijedio ali i izgradio odnos sa svojom kćeri i zaštitio je.

 

Eh da sam znao za ovu jednu stranicu: http://www.outofthefog.net/index.html

http://outofthefog.net/CommonNonBehaviors/WorkOnYourself.html

http://outofthefog.net/CommonBehaviors/Top100Traits.html

Da sam znao, pomoglo bi mi bilo dosta.

 

Ali tko god se uhvatio u vezu sa osobom koja pati od poremećaja osobnosti, nosi i dalje neka obilježja koja predstavljaju slabost i povećavaju šanse za nove pogreške.

Koncept "intermittent reinforcement" je možda najteži za shvatiti ali je ključan za razumijevanje.

Stranice su na engleskom, uposlite google da prevodi.

Sva je prilika da u životu imate doticaj sa osobama koje pate od poremećaja osobnosti, a možda i čitajući ovo shvatite da i sami činite nešto iz arsenala takvih ljudi.

 

Proučiti ovo može pomoći svima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

uhvatio u vezu sa osobom koja pati od poremećaja osobnosti
Ja sam se upleo u tu mrežu iako sam već ranije bio svjestan da se ona "čudno" ponaša. Podcjenio sam opasnost, naivno vjerovao da će na kraju ipak "sve biti u redu". Vidim da nisam jedini.

 

Što se tiče linkova u kojima se govori o osnaživanju vlastite osobnosti, imam ja i zanimacija i hobija i sporta i pozitivističko-dobronamjernih razmišljanja koje ona sada gazi (Htio sam to prenijeti na nju ne bismo li se uskladili, ali...), nikada mi u životu nije bilo dosadno (Čuvajte se ljudi kojima je često dosadno!), dolazim iz uređenih, sretnih i intelektualno-obrazovnih okolnosti. Dodatni problem je u tome što na suprotnoj strani imam svojem nasljeđu posve oprečnu osobu.

 

I sada, nakon što su mi stvari postale kristalno jasne glede razno raznih poremećaja osobnosti, devijantnih psihoemotivnih stanja, sada bih se u sekundi okrenuo i odšetao. Ali imamo bebu. I što ja činim? Svjesno pristajem (za sada) na ucjene jer mi je muka gledati njezina nervozna stanja i agresivne ispade i mislim si, jadno dijete, mogao bih se suprostaviti, ne pristati na ucjene itd., ali što ako mene nema da ga podržim nježnošću, pažnjom, brigom, kako će se njezine neuroze i deranja odraziti na djetetovu psihu? (Ovdje napominjem da se ona po pitanju hranjenja i opće brige dobro brine za dijete što još više zbunjuje i mene i druge jer su ljudi uvijek nekako najviše fokusirani na taj egsistencijalni aspekt, a tek onda na sve ostalo.)

 

Nažalost, visoki stupanj manipulativnosti i iskrivljavanja činjenica, glumatanja, mi otežavaju prezentiranje stvarnog stanja stvari tamo gdje treba. Jer nitko normalan (a da nije stručan za takva pitanja ili da nije osobno prošao kroz takav pakao) jednostavno ne može pojmiti da se netko uopće može ponašati na takav (su)ludi, rekao bih čak u konačnici na auto-destruktivni način.

 

Osoba koja voli sebe i svoje dijete sigurno neće dugoročno uništavati drugog roditelja već mu je u interesu da drugi roditelj bude što jači i bolji, a ne obrnuto.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija