Jump to content

Prijava banke zbog kamatarenja


vicro

Preporučene objave

Ne znam je li pitanje postavljeno na dobar podforum, no molim Vas za savjet.

 

 

Ukratko - 1998. godine u Zabi je podignut stambeni kredit u iznosu od 60,000 eura. Godine 2000. kredit je zbog neplaćanja otkazan (bez ikakve pisane/usmene obavijesti). Odmah je počela prisilna naplata putem administrativne zabrane na 1/3 plaće te blokadom tekućeg računa svih ostalih primanja koja su na njega sjedala (regresi, božićnice, darovi za djecu, jubilarne nagrade...). Administrativna zabrana na 1/3 plaće provodi se i danas, a račun je "misteriozno" odblokiran krajem 2009. godine. Do danas je banci plaćeno preko 95,000 eura na ime duga. U isto to vrijeme dug od 60,000 eura ne da nije smanjen nego je narastao za više od duplo i danas iznosi nešto manje od 140,000 eura (s time da nam je usmeno rečeno da glavnica iznosi svega 10,000 eura, a sve ostalo su kamate). Iz banke nikada nismo dobili ništa napismeno o stanju duga, a odbijaju dati i popis svih izvršenih uplata.

 

Kao šlag na tortu, banka je pokrenula ovrhu na nekretnini čiju je vrijednost sudski vještak procijenio na 135,000 eura.

 

 

Ono što me zanima je - je li ovo legalno i po zakonu ili je u pitanju kamatarenje?

Isplaćeno je 60,000 eura, do sad je banci vraćeno 95,000 eura, a dug unatoč tome iznosi 140,000 eura (od čega je 10,000 eura glavnica, a ostalo kamate) + pokrenuta ovrha na nekretnini.

 

 

Ukoliko se radi o kamatarenju, kome i gdje možemo prijaviti banku?

 

Puno hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne kužim kaj ste čekali do sada.

 

Odmah kod blokade ste trebali kontaktirati pismeno ZABU da vam dostave dokumentaciju !

 

Ako bi odbili , angažirati odvjetnika da se on time pozabavi.

 

Tražiti obračun glavnice, kamate, zatezne kamate i sve ostalo.

 

Malo mi je čudno da sa 60.000 dođe do 140.000 EUR.

 

Kredit na 60.000 sa kamatama na 15 god ispadne cca 95.000 EUR.

 

Da, otkazan je 2000 god, tj. učinjen je dospjelim tek nakon 2 god otplate.

 

E to je sada za sudskog vještaka financijske struke , da on to izračuna , koliko je glavnica, kamate, zatezne kamate..

 

No čudi me da vi uredno 11 godina "plaćate" banci, kroz blokadu, i da vas ne brine zašto i kako to ZABA radi, da 11 godina niste otišli tamo i ne dali se van iz banke bez papira o vašem dugu i naplati !??

 

Ništa, odvjetnika, vještaka financijske struke, prvo izračunat stvarno stanje duga, koliko je plaćeno po kojim osnovama, i onda u Banku.

 

ako banka neće milom.. onda na sud !

 

Ima logike jer je 2000 kredit u cijelosti stavljen na naplatu, tu je razlog velikih kamata i zateznih kamata na cjelokupni dug (na svih tada cca 56.000 EUR glavnice) na tako veliku glavnicu kada se opali zatezna, onda je to jako puno, a kod naplate prvo ide zatvaranje z.z.kamate, pa redovne kamate, pa troškova, pa glavnice, tako da onih 1/3 plaće koju su vam uzeli, vjerujem da je 75% išlo na kamate, zato se glavnica nije umanjivala !

 

FF

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije uplaćivana samo 1/3 plaće, već cijela plaća koja je u početku iznosila 5000kn, a danas preko 7000kn (putem blokade računa, iako to banka po ugovoru nije imala pravo). Do danas je banci uplaćeno preko 95,000 eura. I upravo u tome je problem - cijelo vrijeme se novci uplaćuju, a dug je poduplan. Ne bi mi bilo ništa sporno da mi njima nismo do sada platili ni lipu, ali uplatiti im preko 95,000 eura, a da dug ipak naraste na 140,000 eura mi je naprosto nevjerojatno.

 

 

Nije se prije reagiralo zato što nismo uopće znali da je kredit otkazan, a obzirom da je banci svaki mjesec išla cijela plaća logično je bilo za pretpostaviti da se kredit otplaćuje.

 

Da je kredit otkazan saznali smo tek prije dvije god. kad nam je stiglo rješenje za ovrhu na nekretnini. Tada smo na jedvite jade uspjeli saznati i koliko iznosi ukupno dugovanje.

 

 

Inače, banka nam "milom" ne ustupa nikakve podatke. Odlazili smo u banku u njihov Sektor naplate rizičnih potraživanja da nam daju podatke no uredno su odbijali, preporučeno s povratnicom smo im slali zahtjeve za ustupanje podataka na što nam nisu niti odgovorili, onda smo kontaktirali sudsku vještakinju koja im je poslala nekoliko zahtjeva za ustupanjem podataka no oni su i nju uredno odbili.

Također, kontaktirali smo i odvjetnika no on ništa nije napravio, osim što nam je za čitanje ugovora o kreditu i razgovor od pola sata naplatio 1500kn. Onda mogu samo pomisliti koliko bi koštalo da je poduzeo nešto pred sudom. Mi te novce jednostavno nemamo.

 

 

Ići tužiti banku... zaista ne znam koliko ima smisla bosti se s rogatim. Zato me zanima radi li se ovdje o lihvarenju i može li se to prijaviti nekome i kome?

 

Ja jednostavno ne vjerujem da je po zakonu da dug od 60,000 eura naraste na 140,000 eura, iako je banci vraćeno preko 95,000 eura i još se ide na ovrhu nad nekretninom koja je procijenjena na 135,000 eura.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

provjerite na čiji račun sjeda uplata (na čiji račun je vršena uplata)

na području Vašeg suda pronađite ozbiljnog sudskog vještka financijske struke

dostavite mu potrebitu dokumentaciju da bi izračunao koliko ste uplatili duga .

 

ali prije tražite od banke plan otplate duga (ako isti plaćate u ratama )pismeno preporučeno i sa povratnicom (što čuvate),što vam moraju dati .

ako nedaju plan žalite se u HNB.

 

ako vam sudski vještak izračuna stanje duga i bude utvrđeno da ste dug preplatili

tužbom radi stjecanja bez osnove tražite povrat stećenog bez osnove .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uplate sjedaju na žiro-račun banke, s posebnim pozivom na broj pod kojim se vodi kredit.

 

 

Od banke smo u više navrata pismeno (preporučenom poštom s povratnicom) tražili plan otplate, ispis svih izvršenih uplata s datumima, kretanje kamatnih stopa od dana stavljanja u otplatu do danas, te točan iznos dospjele nepodmirene tražbine no do sada nikada nismo dobili nikakav odgovor.

 

 

Također, mailom smo kontaktirali HNB, objasnili im da nam banka ne ustupa podatke o dugovanju. Oni su naš mail proslijedili Sektoru unutarnje revizije Zagrebačke banke. Od njih smo dobili kratak pisani odgovor da "svu potrebnu dokumentaciju zatražimo od Banke putem suda".

 

 

Eto, u teoriji je sve to lijepo, ali u stvarnosti banke su očito ipak iznad svih.

Ne preostaje nam ništa drugo nego provaliti u banku i ukrasti te papire. :vrti:

A obzirom da banka nikako ne želi dati te podatke, izgleda da tu ipak ima nečeg.

 

I što sad poduzeti?!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

FreeFlyer je napisao:

Tužiti banku,

ali prije toga financ vještačenje (bez njega ne budete mogli postaviti tužbeni zahtjev).

 

Tražiti privremenu mjeru obustave naplate do utvrđenja po tužbi.

 

FF

 

A kako doći do podataka temeljem kojih će se obaviti financijsko vještačenje kad ih banka odbija dati?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Točno to je malo teže.

 

No, vi imate ugovor o kreditu, uz njega je i otplatni plan, gdje se vidi kolika je rata, broj rata, struktura rate (glavnica, kamata).

 

Znate koliko ste otplatili do trenutka prestanka "suradnje",

 

opći uvjeti ZABE se mogu naći na netu, kamata trenutno važeća isto, tako da bi vam vještak mogao okvirno izračunati koliki je vaš dug, ako taj izračun drastično se razlikuje od ZABE, tada tužba pa će ZABA morati dostaviti na sud sve podatke.

 

Ali mi je čudno da nisu dali odvjetniku ili vještaku ili HNB.

 

No, u "jadnoj našoj" sve je moguće, pogotovo kada su banke u pitanju.

 

FF

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemamo niti otplatni plan, nikada ga nismo dobili.

 

U pitanju je bio kredit na 15 godina, s polugodišnjim anuitetima (znači ukupno 30 anuiteta).

 

Ono što imamo je promet po tekućem računu za razdoblje od 1999. do 2010. godine no problem je (i kako je to uopće moguće?!) što se svi prijeboji s tekućeg računa vode kao "Isplata u poslovnici" iako mi nikada nismo nikakve novce dizali u poslovnici (to nismo niti mogli obzirom da je račun bio blokiran).

 

 

Sudska vještakinja koju smo bili kontaktirali i koja je banku tražila podatke je rekla da bez točnog popisa uplata s datumima kad su bili te kamatnih stopa ne može napraviti izračun koji bi bio uzet kao dokaz pred sudom.

No uvidom u sve papire koje imamo rekla je da smo mi ovdje oštećena strana. No što nam to vrijedi kad to ne možemo dokazati...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vicro je napisao:

A kako doći do podataka temeljem kojih će se obaviti financijsko vještačenje kad ih banka odbija dati?

 

Za takve slučajeve je ZPP predvidio podnošenje tzv. stupnjevite tužbe. Dakle, u Vašem slučaju se neće podnijeti klasična tužba već stupnjevita tužba.

 

Pošto iz iskustva znam da će Free flyer pitati gdje to piše u ZPP-u jer se tamo nigdje ne spominje "stupnjevita tužba", moram napisati da je to čl. 186.b ZPP-a.

 

 

Ovaj odvjetnik koji Vam je uzeo 1500 kn za čitanje ugovora Vas je prevario jer ne znam po kojoj tarifi je to on računao termin sa strankom. Vi kao da ste neki magnet za prijevare :)

 

Glede ovog ludog kredita, treba imati na umu da se je isti sklapao u vrijeme kada su kamate bile enormne. Vjerojatno su kamate inače veće kada se kredit isplaćuje polugodišnje - ili se varam?

 

Ali u svakom slučaju, cijela ova situacija koju ste opisali je apsurdna. Nažalost, svoj problem ćete morati riješiti na sudu, što bi zapravo značilo da iz jedne agonije idete u drugu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na savjetima.

 

U trenutku potpisivanja ugovora o kreditu kamatna stopa je bila 10% (promjenjiva) no već je kod prvog anuiteta ista "skočila" na 12%. Iznad toga nije išla sve do trenutka kad je kredit otkazan. Tad je zatezna kamata bila 25%, pa 18%, pa 14% (tako je barem navedeno u rješenju za ovrhu) i sad je 12%.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, ako sam dobro shvatio - podižemo stupnjevitu tužbu protiv banke i u njoj tražimo od Suda da tuženik (u ovom slučaju banka) ustupi sve podatke vezane uz kredit i dugovanje.

 

Nakon što dobijemo sve podatke angažiramo vještaka da izračuna stvarno stanje duga i onda na temelju tih podataka "nadopunjavamo" tužbu konkretnim zahtjevima.

 

No, ukoliko vještak izračuna da je dug uistinu onolik koliko banka tvrdi da je, možemo li prekinuti taj parnični postupak pred Sudom?

 

I još nešto, koliko bi koštalo sastavljanje te tužbe od strane odvjetnika? Što se uopće u ovom slučaju uzima kao vrijednost spora?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

E pa to je problem.

 

Zato ja pokušavam nekako vidjet da li postoji mogućnost da vi dođete do dokumentacije prije podizanja tužbe.

 

Jer ako je banka u pravu a vi već u sporu, tada ćete si nabiti još troškova.

 

Eventualno da se obratite Udruzi za zaštitu potrošaća, možda oni imaju neku ideju kako doći do dokumentacije.

 

VPS bi bio ili iznos kredita ili iznos koji vam je banka uzela.

 

FF

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vicro je napisao:

No, ukoliko vještak izračuna da je dug uistinu onolik koliko banka tvrdi da je, možemo li prekinuti taj parnični postupak pred Sudom?

Naravno. Imate na raspolaganju povlačenje tužbe ili odricanje od tužbenog zahtjeva.

 

I još nešto, koliko bi koštalo sastavljanje te tužbe od strane odvjetnika? Što se uopće u ovom slučaju uzima kao vrijednost spora?

VPS se mora utvrditi prema čl. 40.st.2. ZPP-a. Naime, prvi dio stupnjevite tužbe se odnosi na predaju neke stvari. U vašem slučaju dokumentacije. Tu VPS možete označiti i kao 10.000,00 kn. Tužba bi vas tada koštala 750 kn + pdv.

 

Nakon što vam se dostavi dokumentacija, sud će vam odrediti rok u kojem morate postaviti konačni tužbeni zahtjev za isplatu i taj iznos će vam onda biti novi VPS. Da biste mogli postaviti tužbeni zahtjev, trebat će vam vještak financijske struke.

 

Tad je zatezna kamata bila 25%, pa 18%, pa 14% (tako je barem navedeno u rješenju za ovrhu) i sad je 12%.

A vas je "uništila" ova stopa zakonske zatezne kamate od 25%. Pogledajte malo bolje te kamatne stope, jer u jednom razdoblju je stopa bila 15 posto. Možda su je oni zamijenili sa 18 posto.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

renvoi je napisao:

vicro je napisao:

No, ukoliko vještak izračuna da je dug uistinu onolik koliko banka tvrdi da je, možemo li prekinuti taj parnični postupak pred Sudom?

Naravno. Imate na raspolaganju povlačenje tužbe ili odricanje od tužbenog zahtjeva.

 

+ plaćanje sudskih pristojbi,

+ plaćanje svog odvjetnika za sastav tužbe

+ plaćanje ZABA odvjetnika za troškove zastupanja

 

FF

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

FreeFlyer je napisao:

 

+ plaćanje sudskih pristojbi,

+ plaćanje svog odvjetnika za sastav tužbe

+ plaćanje ZABA odvjetnika za troškove zastupanja

 

FF

 

A to je puno skuplje nego cijeli život plaćati kredit koji umjesto da se smanjuje, iz dana u dan sve više raste?

 

BTW. imate pravo tražiti oslobođenje od plaćanja sudskih prostojbi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija