Jump to content

Rješenje o ovrsi bez prethodnog postupka


dmarko

Preporučene objave

dobio sam rješenje o ovrsi za komunalnu naknadu.

Da li je moguče da grad-upravni odjel za komunalno gospodarstvo donosi rješenje o ovrsi koje odmah bez prethodnog postupka šalje FINI na naplatu. Ispada da mogi napisati što žele ( što su i napravili zbog njihove zbrke u evidenciji ) i za ta lažna potraživanja odmah putem FINE sjedaju na račun ovršenika. Ne bi li rješenju o ovrsi trebao prethoditi "ovršni prijedlog" na koji se mogu žaliti ili barem očitovati???.

uređeno: od Mrljavac
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moguće je! Na kraju Rješenja mora postojati uputa o pravnom lijeku- žalba- ( koja se podnosi Upravnom odjelu grada xy, a o žalbi odlučuje Ministarstvo zaštite okoliša-služba za žalbe i upravni nadzor ) pogledajte što piše. Mislim da od bilo kakve žalbe nema nikakve koristi-na takav način, oni mogu naplatiti što hoće čak i zastarjela potraživanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

gradsko poglavarstvo ne donosi konačnu odluku o ovrsi već javni bilježnik temeljem gradskog ovršnog prijedloga kojeg ste trebali dobiti na kućnu adresu.bilježničkim konačnim rješenjem može vam se blokirati račun.

kažete lažna potraživanja..račune u ruke i pravac do njih.priložite ih i sve će biti stornirano...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upravni odjel za komunalni sustav i komun.redarstvo grada xy temeljem čl.23. st.5. Zakona o komunalnom gospodarstvu koji glasi-->

(5) Izvršno rješenje o komunalnoj naknadi izvršava upravno tijelo iz stavka 2. ovoga članka u postupku i na način određen propisima o prisilnoj naplati poreza na dohodak, odnosno dobit

 

po službenoj dužnosti donosi Rješenje o ovrsi duga, u Rješenju precizira njegov iznos, zatezne kamate... te nalaže FINI da novčani iznos za koji je ovrha određena lijepo prenese na račun grada xy. Za pravni lijek sam već rekla...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sa stranica FINA-e:

 

OSNOVA ZA PLAĆANJE

 

Fina pokreće postupak provođenja ovrhe na temelju zaprimljene osnove za plaćanje. Osnova za plaćanje može biti rješenje o ovrsi, rješenje o osiguranju, zadužnica, nalog Ministarstva financija za naplatu po aktiviranom državnom jamstvu, nalog za pljenidbu u postupku prisilnog izvršenja pravomoćno izrečene novčane kazne u kaznenom i prekršajnom postupku i svaka druga odluka nadležnog tijela kojom se u cijelosti ili djelomice prihvaća prijedlog za provedbu ovrhe. Rješenje o ovrsi donosi javni bilježnik, na temelju vjerovnikovog prijedloga za ovrhu na temelju vjerodostojne isprave, ili nadležno tijelo (sud, porezna uprava, HZZO, HZMO).

 

http://www.fina.hr/Default.aspx?sec=1490

 

Nigdje se ne spominje upravno tijelo, a u citiranoj odredbi zakona piše tko provodi izvršno rješenje, a ne tko ga donosi.

 

Tu, dakle, nešto ne štima, a ako se tako u praksi radi, onda vjerojatno nije po zakonu. Ako postoji kolizija odredbi o zastarjelim potraživanjima prema odredbama Zakona o obveznim odnosima, onda bi takav postupak bilo relativno lako srušiti na višoj instanci, i usput naplatiti lijepu svotu za naknadu troškova izazvanih nezakonitim postupanjem.

 

Osobno nisam ljubitelj zastara, naročito kad se radi o poreznim utajama i kaznenim djelima, ali mi se još manje sviđa nepoštovanje zakona.

 

(Usput za admina: kamo su nestale opcije za izbor fonta i upis poveznica?)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo ja posjedujem RJEŠENJE O OVRSI duga komunalne naknade temeljem čl. 23. st.5. Zakona o komunalnom gospodarstvu i čl.128. Općeg poreznog zakona koje je po službenoj dužnosti donio Upravni odjel za komunalni sustav u kojem je određena naplata preko FINE a ujedno se određuje i ovrha na nekretnini koja se treba provesti zabilježbom, prodajom... dostavljeno direkt FINI i ZK odjelu suda.

Voljela bih da mi pojasnite kako je to onda moguće???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moguće je tako da se komunalna naknada smatra poreznom obvezom budući da se radi o prihodu lokalne samouprave, pa se ovršuje kao porez. Nisam do sada čuo za takvo tumačenje, moguće je da je u novije vrijeme bilo izmjena s tim u vezi, ali ste u pravu da se to tako radi, pronašao sam na stranicama Grada Zagreba takvo tumačenje, što znači da informacija na stranicama FINA-e nije potpuna.

 

http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=1363

 

Onda ne preostaje drugo nego se žaliti i pozvati se na zastaru, ali ostajem kod toga da se ne mogu naplatiti dugovi u zastari jer je i prema Zakonu o obveznim odnosima i prema Općem poreznom zakonu zastara 3 godine. Na zastaru se treba izrijekom pozvati.

 

Dakle, ako se pozovete na zastaru, a oni taj dug ipak naplate, onda se mogu poduzeti mjere za povrat te svote.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija