Jump to content

Parcelacija zemljišta a jedan vlasnik mrtav


gesaugen

Preporučene objave

Molim vas za pomoć oko raspetljavanja problema parcelacije:

Zemljište ima dva vlasnika, nazovimo ih S. i M.. S je živ, M je mrtav. U katastru je S. upisan na 3/5 površine a M. na 2/5. Dok je M još bio živ, moj otac je od njega kupio pola njegovog vlasništva nad parcelom. No u ZK izvadku piše da je vlasnik nekakva "udruga" familije od koje potječe M. i koliko moj otac zna, ta "udruga" je upisana još u Austro-ugarskoj kada su se pretci od M. doselili na te prostore i kada se zadnji put unosilo stanje u ZK u tom dijelu RH što je negdje u 17-18st.

 

ugovor koji su moj otac i M. sklopili je poprilično nedorečen tj. piše samo "da je prodan dio" ali ne i koliki i taj ugovor je ovjeren kod j. bilježnika. U međuvremenu je M. umro i ostavinski je valjda njegov dio pripao njegovoj ženi i dvije kćeri koje ne osporavaju ugovor između M. i mog oca i priznaju mu 50% vlasništva (koje nigdje ne piše ali svi znaju koji je to dio) i voljne su prepustiti i potpisati sve što je potrebno za prebacivanje vlasništva na mog oca.

 

molim vas da me uputite što nam je činiti da to raspetljamo i kojim redoslijedom, pogotovo jer su i S. i moj otac već ljudi u poodmaklim godinama i ako oni odu mi se čini da će mi bit najjednostavnije tu parcelu zaboraviti neg to ići raspetljavati...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

drugi vlasnik, ali samo prema katastru, je M. koji je mrtav. Prema zemljiško knjižnom izvatku je vlasnik na cijeloj parceli, dakle 1/1 taj upis "udruge" još iz 17. st

 

btw. kako se radi to "razvrgnuće suvlasničke zajednice u izvanparničnom sudskom postupku"? što da se samo nađu vlasnik S., moj otac i nasljednici M.-a i slože ugovor kojim se preraspodjeljuju prema trenutnom stanju i to je to?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

u "katastru" su upisani posjedici, a ne vlasnici.

u "gruntovnici" (zemljišnim knjigama) su upisani vlasnici.

to što je nečije ime upisano u katastarskim knjigama, to ne dokazuje njegovo vlasništvo nad nekom nekretninom.

u vašem slučaju tek u sudskom postupku treba dokazati i ishodovati vlasništvo-suvlasništvo, pa tek onda pokrenuti postupak parcelacije.

napominjem da sam postupak parcelacije zemljišta nije moguće provesti u svim situacijama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

uh koji čušpajz...

 

čisto kao neka pretpostavka: da li je moguće da prilikom sudskog postupka za dokazivanje vlasništva ispadne kako je zemljište naslijedio netko tko uopće ne svojata to zemljište i da ga sud krene priznavati kao vlasnika te zemlje bez obzira što on ne polaže to pravo te ga obavijesti o njegovom otkrivenom vlasništvu i još dodatno zakomplicira priču nama?

 

također, čem onda uopće služi upisano posjedovanje u katastru tj. što se time da dokazati a da koristi pri utvrđivanju vlasništva?

 

također me zanima ako mi možete objasniti u kratkim crticama, zašto postupak parcelacije zemljišta nije moguće provesti u svim situacijama?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sve ovisi o onome tko pokreće postupak, kao i o tome kako će onaj tko ga zastupa pred sudom postaviti slučaj. u pravilu trebalo bi navesti sve eventualne nasljednike iz "udruge" upisane u zemljišne knjige, (odnosno one koji i danas koriste-sukoriste sporne nekretnine), a to sve kako danas sutra nebi snosili posljedice nekakvog namjernog "prešučivanja činjeničnog stanja".

"upisano posjedovanje" u katastru služi kao dokaz u postupku, da taj netko efektivno i koristi, odnosno obrađuje navedeno zemljište.

 

parcelacija se može izvršiti isključivo za zemljišta koja se nalaze unutar građevinskog područja-građevinske zone, i to na temelju kakve pravomoćne dozvole o građenju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

postupak bi pokrenuo moj otac koji dakle nije nigdje upisan već samo ima ugovor o kupoprodaji dijela zemljišta. iako moj otac to posjeduje i koristio je još od početka '80., tek je negdje 2003. na moj nagovor napravio kupoprodajni ugovor. no svi znaju d aje to "njegovo" i nitko to ne osporava (trenutno)

 

da li bi bila pametna ideja da to predam agenciji za nek. (s tog područja?) ili drito nekom odvjetniku s tog područja ili da to predam nekom odvjetniku tu u zg?

 

što se tiče parcelacije, taj dio RH je sada pod nekakvom zaštitom i nemože se više dobiti građ. dozvola za granju no na dijelu parcele koja pripada mom ocu je ruševna kuća koja je zapaljena za vrijeme dom. rata a koja datira još cca 20g prije rata kada je zapaljena i za koju ne vjerujem da postoje papiri o legalnosti.

 

cilj općenito riješavanja tog zemljišta je da se renovira ta kuća u gabaritima stare kuće a prije neg krenemo s ikakvom gradnjom trebao riješiti sve papire...

uređeno: od gesaugen
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako je cilj cijelog postupka da renovirate objekat koji je razrušen u dom. ratu, a za koji nije nikada izdana nikakva dozvola za građenje, te nije niti upisan u gruntovnici a niti urisan u katastru, a postojeći urb. planovi ne dozvoljavaju građenje, onda vam savjetujem da odustanete od svega. ako je eventualno objekat urisan, provjerite u lokalnom područnom uredu za katastar-ispostavi geodetske uprave, dali je objekat evidentiran prije 15. veljače 1968.?! to onda mijenja stvari, jer sve ostalo bi u biti bilo ilegalna gradnja, taman i da imate vlasnički riješene papire nad zemljištem.

jedino što bi bilo uputno da obavezno riješite, to je suvlasništvo nad zemljištem na način da se obratite odvjetniku i pokrenete postupak pred sudom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

postoji geodetska slika iz zraka iz 80.-ih mislim da objekt postoji, te je trebao i biti renoviran od strane države nakon rata ali nije jer je nastao neki mutež sa renovacijama i kako je ta kuća bila zadnja na redoslijedu renovacije su jednostavno odlučili ju ne renovirati

 

što se tiče suvlasništva nad zemljištem, ako se nemože renovirati objekt onda mi nema smisla riješavati suvlasništo jer nikakve koristi nema od te zemlje a još ako nabiju porez na to će samo biti teret...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

- u vašem slučaju nije bitna "geodetska slika iz 80-ih", već ono što će biti navedeno u "Uvjerenju" koje će te dobiti na vlastiti zahtjev koji se predaje u katastru, tj. dali je ta sporna građevina bila evidentirana u katastarskom operatu navedene općine prije 15. veljače 1968. godine ili ne.

- pretpostavljam da vam država nije renovirala prvenstveno zato što nisu bili rješeni vlasnički odnosi. upravo zato bi bilo dobro rješiti imovinsko-pravne odnose, dok to riješite možda se promijeni i lokalni urb. planovi i cijena zemljišta poraste, i........ja ne bih odustao samo tako.

pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

 

Časom smrti imovina umrle osobe prelazi na njegove nasljednike . U konkretnom slučaju najprije treba riješiti pitanje vlasništva i to tužbom za utvrđenje na temelju kupoprodaje i dosjelosti .

Bez obzira na nedorečenost ugovora sud može donijeti odluku na temelju dokaza o posjeddovanju te nekretnine kroz duže razdoblje .Kao dokaz poslužiti će taj ovjereni ugovor i svjedoci koji mogu potvrditi da ste bili u zakonitom posjedu nekretnine kroz razdoblje potrebno za stjecanje prava vlasništva dosjelošću .

Nije jasno što smatrate pod pojmom "parcelacija " ,jer parcelacija može značiti spajanje više k.č. ili ste mislili na razdiobu suvlasničke zajednice.

 

U svakom slučaju i parcelaciju i razdiobu suvlasničkih dijelova mogu zatražiti samo osobe koje su uknjižene kao vlasnici u zemljišnim knjigama ,te iz toga slijedi da je prvi korak tužba za utvrđenje prava vlasništva .Tužbu Vam treba sastaviti pravno educirana osoba .

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@lu22

građevina je izgrađena negdje '79-'80. tako da sigurno nije bila evidentirana prije 02.'68...

lako moguće da nije zbog riješenih imovinsko pravnih bilo renovirano...

 

@ude

pod "parcelacija" sam mislio na razdiobu suvlasničke zajednice.

i puno hvala na odgovoru! dakle onda prvo tužba...

 

i ima još jedan faktor: postoji još jedna osoba, žena od brata pokojnog M., koja tvrdi, ali nema nikakav dokaz osim tvrdnje, da i njoj pripada dio te zemlje. no otac mi veli da je M. bio sa bratom imao čiste odnose tj. da je brat prilikom ostavine njihovim roditelja (M. i brata) bio dobio drugu jednu parcelu koja sada pripada toj ženi a ova parcela je bila 100% od M.; žena se počela javljati s tim tvrdnjama nakon smrti M. vjerojatno svjesna da papiri nisu čisti...

e sad, ukoliko se podigne tužba, da li da se navodi i njene preztenzije na dio zemlje ili da ju se ignorira pa nek ona dokazuje kako zna i umije?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija