Jump to content

Ugovor retroaktivno?


anonimno

Preporučene objave

Poštovani,

 

postoje detaljne odredbe o stvarima koje pitate.

Prvo, ako radite mjesec dana bez prijave, radite na "crno". Ako stanete nekom na zulj, inspekcija rada ce imati pune ruke posla s vama, a na posao cete tada moci zaboraviti.

 

Drugo, u radni odnos se stupa prvi dan nakon potpisivanja Ugovora o radu (ne mozete na isti dan datumirati Ugovor o radu i s istim danom ovjeriti radnu knjizicu, mora biti 1 dan razlike).

 

Trece, rok za prijavu na RFMIO je najvise 7 dana od pocetka rada, od dana koji je naznacen na Ugovoru o radu. Na Hzzo se moze napraviti nesto kasnije (15 dana) ali riskirate kaznu za prekrsaj (odnosno Vas poslodavac).

 

Cetvrto, umjesto svega ovoga sto pitate predlazem nesto drugo (da mozete mirno spavati) : pokretanjem posla odmah sve prijavite, s tim da si za pocetak (to se mozete dogovoriti na RFMIO) uzmete najnizu mogucu zakonom propisanu bruto placu. Porezi i doprinosi na tu placu nece biti veliki a jos ce uvijek biti puno jeftiniji ako ne budete imali srece pa Vas neko "nagazi".

 

I na kraju, ne postoji zakonska mogucnost da retroaktivno sve napravite za mjesec dana unatrag. Rokovi su uglavnom 7 dana (Ugovor o radu, stupanje na posao, pocetak rada prema obrtnici, ...).

 

Nisam Vam pomogao, to su samo neke od cinjenica. Mozda sam pogrijesio u kojem navodu, ali ne bitno.

 

Lijepi pozdrav i puno uspjeha u buducem radu !

 

P.S. Ako se posao ne razvije, ne ide u trazenom i zeljenom smjeru, uvijek imate mogucnost sve legalno zatvoriti i odjaviti. U ovom konkretnom slucaju govorim o obrtu (ne o doo), kostaju takse i sve to, ali ako posao ne ide, gubitak ce biti mali, manji nego da ga nastavite. Zatvaranje i odjava obrta zbog gospodarskih razloga je jednostavna procedura i moze trajati do 7 dana (doduse, ovisi o administraciji), s tim da se za odjavu uzima datum sa kojim odjavljujete (a ne dan kada ste dobili rjesenje).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija