Jump to content

depra69

Preporučene objave

Molim pomoć... Je li moguće da postupak na Prekršajnom sudu zaprimljen u 1om mjesecu 2010. prvo ročište ima nakon dvije i pol godine?

Prekršaj je počinio maloljetnik, tereti se po čl. 6 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Na dopisu stoji oznaka 'žurni postupak'... zar nakon ovoliko vremena nije nastupila zastara?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

zastara još nije nastupila. naime, nakon što je pokrenut postupak, zastara je prestala teći pa nije važno što je prošlo više od dvije godne.

 

ono što "jedino preostaje" je tzv. apsolutna zastara, koja iznosi četiri godine od dana kada je počinjen prekršaj. nakon što ona nastupi, nije moguć NIKAKAV progon počinitelja pa ni po pravomoćnoj odluci.

 

to bi u teoriji značilo da kada bi nekog počinitelja osudili na trideset dana zatvora temeljem čl. 6. i vi uložite žalbu pa još prođe neko vrijeme koje ukupno iznosi četiri godine od počinjenjog prekršaja, nastupa apsolutna zastara i zabranjen je svaki progon.

isto vrijedi i kada bi recimo presuda glasila 2000kn novčane kazne, počinitelj ne plati i ukupno prođe četiri godine. ili proglašena kazna zatvora, on pobjegne i iznosi ukupno četiri godine.

 

naravno, govorim samo kako apsolutna zastara glasi u teoriji, jer ovakve radnje nikad ne bih savjetovao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Moguće da je jedino da je nastupila relativna zastara, znači ako se po predmetu nije ništa radilo dvije godine od dana kada je zaprimljen, nastupila je relativna zastara.

To se može provjeriti jedino uvidom u spis. Moguće da su slati pozivi ili da su obavljene neke druge postupovne radnje (možda je Sud dopisom tražio Socijalnu anamnezu maloljetnika i sl.), a zastara se prekida svakom postupovnom radnjom nadležnog tijela koja se poduzima radi prekršajnog progona počinitelja zbog počinjenog prekršaja.

Ročište nije jedina postupovna radnja. Dakle, samo uvidom u spis može se jednostavno utvrditi da li je nastupila relativna zastara ili ne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija