Jump to content

Opet alkohol,kaj mogu očekivati??


darac21

Preporučene objave

Pozdrav,evo jucer sam napravio jos jednu veliku zivotnu gresku. Popio sam i zaustavila me policija,dreger je pokazao 1.21, da stvar bude gora prije cca godinu dana sam napuhao 1.41. i vozačka mi je bila oduzeta na 3 mjeseca + 2000 kuna. Kolko cu sad dobiti zabranu i kolko novčanu??..pa da se mogu mirno ubit i gotovo...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zaštitna mjera izriče se za onu kategoriju vozila kojom ste upravljali, npr. ako ste upravljali osobnim vozilom, bit će vam izrečena zaštitna mjera za upravljanje vozilima "B" kategorije.

Zakon kaže:

".......(8) Novčanom kaznom u iznosu od 3.000,00 do 5.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač i instruktor vožnje ako u krvi ima alkohola iznad 1,00 do 1,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka."

......s time da ova kazna može biti ublažena najviše do 1/3 od minimalne kazne, ako za to postoje određene olakotne okolnosti......

"........(1) Zaštitne mjere koje ovaj Zakon propisuje i sud može jednu ili više njih počinitelju prekršaja primijeniti su:

1. obvezno psihijatrijsko liječenje,

2. obvezno liječenje od ovisnosti,

3. zabrana obavljanja zvanja, određenih djelatnosti, poslova ili dužnosti fizičkoj osobi,

4. zabrana obavljanja određenih djelatnosti ili poslova pravnoj osobi,

5. protjerivanje stranca iz zemlje,

6. oduzimanje predmeta,

7. zabrana upravljanja motornim vozilom.

(2) Osim zaštitnih mjera propisanih ovim Zakonom (stavak 1. ovoga članka), zakonom se mogu propisati i druge vrste zaštitnih mjera, koje prema trajanju i svrsi moraju biti usklađene s odredbama ovoga Zakona. Te se zaštitne mjere primjenjuju pod jednakim uvjetima propisanim za primjenu zaštitnih mjera iz stavka 1. ovoga članka.

(3) Zaštitne mjere propisane ovim Zakonom i posebnim zakonima mogu se, ako ovim Zakonom nije propisano drukčije, propisati i primijeniti u trajanju koje ne može biti kraće od jednog mjeseca niti dulje od dvije godine."

 

U slučaju da vam je ranije izrečena mjera bila na snazi, to je još jedan prekršaj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kaj sam sad počinio i kazneno djelo?,prošla kazna mi je istekla prošle godine,znači "odgulio "sam zabranu od 3 mjeseca i platio sam 1300 kn+ troškove. Ne razumijem ovo sad da sam počinio i kazneno djelo,pa zar nije to sad prekršaj,ili me se sad rigorozno kažnjava zato jer sam ponovio alkohol??,sad mi bas nista nije jasno vise..

uređeno: od darac21
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čl. 289. ZSPC-a kaže:

"(1) Vozač kojem je vozačka dozvola oduzeta ili je isključen iz prometa ili mu je izrečena mjera opreza privremenog oduzimanja vozačke dozvole ili mjera zabrane upravljanja motornim vozilom ne smije za to vrijeme upravljati vozilom u prometu na cesti."

..........u protivnom.......

".....(4) Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se za prekršaj vozač koji upravlja vozilom za vrijeme dok su mu izrečene mjere iz stavka 1. ovoga članka."

.....ako si "odgulio" ovo za tebe ne važi...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani hvala na dosadašnjim savjetima ,ali molim vas dajte mi recite dali mi se isplati žaliti odnosno pisati prigovor.??Ponavljam koncentracija je bila 1.27,umanjeno 1.17,i otegotna okolnost mi je da sam prije godinu i pol isto izgubio zbog alkohola na 3 mjeseca i platio kaznu od 1300 kuna + troskove. Znači sad kad mi dođe kazna,dali se mogu žaliti pošto sam nezaposlen,imam samohranog roditelja i sestru koja hoda u školu. Znam da se na pogreškama mora nesto naučiti ali meni su ocito trebale 2 takve da bi svatio ozbiljnost takvih ssituacija. Znači dali imam ikakve sanse ako pisem prigovor da mi se smanji zabrana i novčana kazna,i dali mogu to platiti na rate,jer ako j kazna od 3000-5000 ja za to jednostavno nemam novaca..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovanje, evo stigao mi je prekršajni nalog na iznos od 4000 kuna i zabrana upravljanja na 9 mjeseci, upravo pišem prigovor no otegotna okolnost mi je da sam kažnjen vec jednom prije godinu i nešto za alkohol, pa sumnjam kolko ce mi pomoć. Jedino što mi "ide u prilog" je izrazito slaba financijska situacija u obitelji i to da sam nezaposlen, nadam se da ce se sudac smilovati i smanjiti mi zabranu na 6 mjeseci, i nešto ovu kaznu novčanu. Molim vas dajte mi recite samo dali mogu na sudu tržiti plačanje na rate ili o tome odlučije isključivo sud??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Evo stigao danas odgovor od drugostupanjskoga suda u Zg. Presuda je 2 mjeseca zabrane upravljanja B kategorijom, i 1000 kuna kazne + troskovi postupka. Prijedlog policije je bio podsjećam 9 mjeseci zabrane i 4000 kuna kazne. E sad me zanima samo dali se Policija moze žalit na presudu ili samo cekam da posalju obavjest od kad pocinje zabrana teci?? Molim za odg. ako neko zna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

postovanje,

ovako 1.1.2014. vracajuci se sa doceka nove godine me zaustavila policija i napuhao sam 1,99. mozete mi reci kakva me kazna ceka i da li se mogu zaliti kad dobijem presudu,znam da cu dobiti veliku kaznu,dali ce mi pomoci umanjiti kaznu ovaj podatak: dozvolu imam 7 godina i nikad nisam napravio prekrsaj niti sam kaznjavan. dal imate kakav savjet?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čl. 199. st. 9. ZOSPC-a - propisana kazna je novčana u rasponu 5.000,00-15.000,00 kuna ili kazna zatvora u trajanju do 60 dana.

 

Ako je prvi prekršaj u pitanju - vjerojatno bude 5.000,00 kuna + zaštitna mjera zabrane upravljanja u trajanju od najmanje 9 mjeseci.

 

Naravno da ćete imati pravo isticati ove stvari bilo u prigovoru bilo u žalbi, a što ćete postići s tim - ovisi o konkretnom sucu koji će odlučivati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Pozdrav,

 

zanima me sta mogu ocekivati? 1,64(1,54) sam napuhao prije par dana. Dozvola mi je oduzeta na 3 mj prije nekih 15ak godina isto zbog alkohola, pa neznam dali ce to utjecati na kaznu. Dali se vrijedi zaliti na visinu kazne a kao razlog navesti da mi pola place odlazi na stambeni kredit ili ako platim odmah dali se kazna smanjuje za 50%?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...zanima me sta mogu ocekivati? 1,64(1,54) sam napuhao prije par dana.

 

Vidite post #18.

 

Dozvola mi je oduzeta na 3 mj prije nekih 15ak godina isto zbog alkohola, pa neznam dali ce to utjecati na kaznu?

 

Neće.

 

Dali se vrijedi zaliti na visinu kazne a kao razlog navesti da mi pola place odlazi na stambeni kredit?

 

Sve što vam ide u prilog navesti u prigovoru i potkrijepiti dokazima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Plaćanjem kazne, kazna postaje pravomoćna, iako imate popust od 1/3 iste. No to znači da se slažete sa svime navedenim u obveznom prekršajnom nalogu i gubite pravo na prigovor.

Tada i izrečena zaštitna mjera ostaje kako je predložena od strane policije, a oni uglavnom predlažu najgoru opciju.

Kvalitetnim prigovorom može se značajno smanjiti i kazna i izrečena zaštitna mjera (zabrana upravljanja), koja se u nekim slučajevima može i poništiti.Nemate što izgubiti a u najgorem slučaju sve ćete odgoditi za neko vrijeme i ostat će isto, pa i tada nakon odluke suda ako platite u roku imate pravo na "popust" od 1/3 na odluku. Dakle sud nema pravo uvećati kaznu,naravno ako u prigovoru "priznajete i plačete", samo nemojte poricati prekršaj, jer tad ima pravo uvećati kaznu. Ukoliko trebate pomoć konkretno oko pisanja prigovora možete se javiti na PM.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 10 mjeseci kasnije...
Pozdrav,

 

zanima me sta mogu ocekivati? 1,64(1,54) sam napuhao prije par dana. Dozvola mi je oduzeta na 3 mj prije nekih 15ak godina isto zbog alkohola, pa neznam dali ce to utjecati na kaznu. Dali se vrijedi zaliti na visinu kazne a kao razlog navesti da mi pola place odlazi na stambeni kredit ili ako platim odmah dali se kazna smanjuje za 50%?

 

Evo samo informacija, od policije mi došlo 5500 kn kazne i 12 mjeseci zabrane. Nakon žalbe sud odredio 4 mjeseca bez vozačke, 650 kuna troškova i plaćanje 5500 kn na rate(6), ali ako platim 4 rate(2/3) kazna se smanjuje za preostale 2 rate. I naravno već sam bio na liječničkom (cca 450 kn). Bolje išta nego ništa, ali očekivao sam da će mi bar malo smanjiti kaznu.

 

Sad sam se sjetio da nisam platio 100 kn što mi je prilikom testiranja napisao policajac, mislim valjda troškovi alkotestiranja. Jel to moram platiti ili je to u onih 650 kn što je odredio sud?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija