Jump to content

stjecanje imovine u RH kao zakonski nasljednik


markun

Preporučene objave

Poštovani,

molim vas za odgovor. Naime, moji roditelji imaju hrvatsko i bosansko državljanstvo. Imaju nekretnine na području RH, nešto građevinsko i nešto poljoprivrednoo zemljište.

Ja, kao njihova kćer, imam bosansko ali i srpsko državljanstvo zbog činjenice što živim u Srbiji.

Zanima me sutra oko ostavinske rasprave i nasljeđivanja njihove imovine u RH, da li ću trebati suglasnost ministra za nekretnine koje će mi roditelji ostaviti, ali i koje mi pripadaju po samom zakonu kao zak. nasljednici?

 

Molim vas da mi objasnite proceduru i da li uopće državljani srbije trebaju suglasnost za strance?

 

unaprijed zahvalna

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovana,nasljeđivanje u smislu mogućnosti stjecanja prava vlasništva na nekretninama od strane stranih osoba, obično je promatrano drugačije u odnosu na situaciju kada strana osoba stječe pravo vlasništva na nekretnini pravnim poslom.Ustav RH jamči pravo vlasništva, te navodi da strana osoba može stjecati pravo vlasništva uz uvjete određene zakonom, dok u sljedećem stavku istoga članka jamči pravo nasljeđivanja. Ne spominju se nikakva ograničenja za nasljeđivanje, a moglo bi se reći da pravna pravila i donedavna pravna praksa, kao u usporedna iskustva, govore protiv ograničavanja nasljednog prava s obzirom na državljanstvo.Stranci su prema Zakonu o nasljeđivanju, pod pretpostavkom uzajamnosti, nasljedno- pravno ravnopravni s državljanima Republike Hrvatske. Uzajamnost se pri tome predmnijeva, dok se suprotno ne utvrdi na zahtjev osobe koja u tome ima pravni interes.Pozdrav i sretan vam put..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

a da mi malo to sve vpribližite u praksi, da li ću moći naslijediti ako je poljoprivredno zemljište ili ne. i zanima me ako javni bilježnik me upiše kao nasljednika u rješenje o nasljeđivanju da li onda to zemljišnik provjerava prilikom podnošenjan prijedloga za uknjižbu?

 

unaprijed zahvalna

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Aj,aj. kako ste sumnjicavi,ok,poljoprivredno ili ne,vi to nasljedjujete od svojih roditelja,po pitanju "stranaca",zakon o naslj.u cl.2 st.2 kaze da ste ravnopravni s gradjanima RH,pa opet kaze pod pretpostavkom uzajamnosti,malo te ko zabrine,pa kaze da se uzajamnost predmnijeva,...U rjesenje o nasljedjivanju izmedju ostalog upisace se vase prezime i ime,kao nasljednika, vase prebivalište, odnos prema ostavitelju, nasljeđuje li ga kao zakonski ili oporučni nasljednik, a ako ima više nasljednika, i nasljedni dio svakoga pojedinog nasljednika izražen razlomkom, te po mogućnosti nasljednikov jedinstveni matični broj građanina,,nakon pravosnaznosti rjesenja slijedi uknjizba,i vi se nemate potrebe sekirati hoce li neko provjeravat ili nece.Znam dosta slucaja iste prirode gdje nikakvih problema nije bilo.. valjda sam malo priblizio.POZDRAV

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost će ipak biti problema.

 

Rješenje o nasljeđivanju mora se dati na uvid poreznicima (iako nasljednici prvog nasljednog reda ne plaćaju porez), a prilikom uknjižbe u zemljišne knjige sada je obavezan OIB.

 

Ako ste stranac, OIB niste dobili automatski pa ga vjerojatno nemate, što znači da ćete morati zatražiti određivanje OIB da biste sve to mogli obaviti. Detalje, na žalost, ne znam ali znam konkretan slučaj u kojem se na to čekalo dosta vremena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija