Jump to content

Vožnja automobila sa stranom registracijom po Hrvatskoj


guslac

Preporučene objave

Poštovanje!

 

Radim u Sloveniji u Mariboru. Tamo imam i privremeno boravište cca 2 godine, te sam shodno tome postao i slovenski porezni rezident. Također, po njihovom zakonu morao sam mijenjati vozačku dozvolu (dao sam im svoju hr dozvolu koju su oni proslijedili u PU Varaždinsku gdje je i izdana), te sad imam slovensku.

Budući da ne provodim sve dane u tjednu u Sloveniji, često dođem doma i tu sam s obitelji. Želim kupiti automobil (rabljeni), a kako su cijene u Sloveniji znatno niže nego kod nas, kupit ću ga vjerojatno tamo. Znam da na to imam pravo kao stranac u Sloveniji. Mene zanima da li ću imati problema sa hrvatskim vlastima ako taj automobil koristim u svakodnevnom životu u Hrvatskoj? Recimo, budem doma 2 tjedna i vozim automobil sa slo registracijama, zaustavi me policija. Da li će mi reći da moram auto registrirati u Hrvatskoj ako sam hr državljanin? Sada imam auto, registriran na moje ime u hr, i već me je zaustavljala policija i nisu imali ništa protiv toga da imam hr registraciju i slovensku vozačku.

Također, zanima me da li će moja žena (koja živi i radi u hr, nema veze sa Slovenijom) moći uz određenu punomoć voziti moj auto registriran u Sloveniji?

Zahvaljujem na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sa inozemnom vozačkom dozvolom možete upravljati u Republici Hrvatskoj godinu dana od dana ulaska u Republiku Hrvatsku, bez ikakvih problema. Ako boravite duže od godine dana bezprekidno, morate ju zamjeniti za vozačku dozvolu Republike Hrvatske, u protivnom ste u prekršaju (za to je kazna 500,00 kn).

 

Sukladno Aneksu C Konvencije o privremenom uvozu, pravo na privremeni uvoz osobnog vozila uz oslobođenje plaćanja carine i poreza može se ostvariti uz ispunjavanje slijedećih uvjeta:

prijevozna sredstva za privatnu uporabu:

- moraju biti registrirana na teritoriju različitom od teritorija privremenog uvoza,

- moraju biti registrirana na ime osobe sa sjedištem ili prebivalištem na teritoriju druge države i

- moraju ih uvesti i koristiti osobe koje žive na tom teritoriju.

 

Navedeno znači da pravo na privremeni uvoz prijevoznog sredstva (vozila, plovila, motocikla i sl.) sa redovnom stranom registracijom za privatnu uporabu imaju osobe sa sjedištem, prebivalištem ili uobičajenim boravkom na teritoriju druge države.

Uobičajenim mjestom boravka smatra se mjesto u kojem osoba bez obzira na državljanstvo uobičajeno živi dulje od pola godine u svakoj kalendarskoj godini zbog osobnih ili profesionalnih razloga ili u slučaju osoba bez zaposlenja zbog osobnih razloga koji ukazuju na blisku vezu između osobe i mjesta gdje živi.

 

Upravo stoga, primjerice, motornim vozilom stranih registracijskih oznaka, može u Republici Hrvatskoj upravljati isključivo strani državljanin s boravištem u zemlji registracije, drugi strani državljanin, koji ima boravište u nekoj trećoj zemlji, kao i hrvatski državljanin koji ima uobičajeno mjesto boravka u inozemstvu, pri čemu se odnosno vozilo može sveukupno (dakle neovisno što eventualno povremeno i napušta carinsko područje RH) nalaziti i koristiti u Republici Hrvatskoj najviše šest mjeseci u dvanaestomjesečnom razdoblju, nakon čega odnosno vozilo mora napustiti carinsko područje. Hrvatski ili strani državljanin koji ima uobičajeno mjesto boravka u Republici Hrvatskoj, ne smije koristiti vozilo stranih registracijskih oznaka u RH, neovisno što eventualno posjeduje vozačku dozvolu zemlje registracije.

 

 

Domaće fizičke osobe sa prebivalištem u carinskom području Republike Hrvatske mogu koristiti strana prijevozna sredstva samo iznimno, odnosno povremeno i isključivo u posebno opravdanim situacijama (npr. iznenadna bolest i slično), na temelju naloga nositelja registracije koji je u trenutku upotrebe u carinskom području Republike Hrvatske.

 

Pravo na potpuno oslobođenje za privatnu uporabu prijevoznih sredstava domaće fizičke osobe imaju u slučaju iznajmljenih prijevoznih sredstava temeljem ugovora (rent-a-car), i to: za povratak u područje svojeg prebivališta u Republici Hrvatskoj ili da napuste carinsko područje Republike Hrvatske, uz uvjet poštivanja rokova povrata prijevoznog sredstva osobi registriranoj za iznajmljivanje, odnosno ponovnog izvoza, propisanih Uredbom za provedbu Carinskog zakona.

 

Upravljanja stranim vozilima od strane dvojnih državljana, sukladno Zakonu o hrvatskom državljanstvu (NNRH, broj 53/91 i 28/92) i državljani Republike Hrvatske koji imaju i strano državljanstvo (dakle, dvojno državljanstvo) pred tijelima državne uprave Republike Hrvatske smatraju se isključivo hrvatskim državljanima.

 

No, u smislu ostvarivanja prava iz Aneksa C Konvencije o privremenom uvozu, nije od značaja državljanstvo, već prebivalište, odnosno boravište osobe koja koristi prijevozno sredstvo.

 

To, primjerice, znači da se osoba koja ima državljanstvo Republike Hrvatske i strano državljanstvo, te prebivalište i uobičajeno boravište u Republici Hrvatskoj, smatra domaćom fizičkom osobom.

 

Ukoliko, dakle, osoba s hrvatskim, stranim ili dvojnim državljanstvom ima uobičajeno mjesto boravka u carinskom području Republike Hrvatske, ista ne smije upravljati vozilima stranih registracijskih oznaka, odnosno vozilima na koje nije plaćena carina, poseban porez i PDV.

U suprotnome čini teži carinski prekršaj, što u konačnici, osim prekršajne kazne, može uključivati i primjenu zaštitne mjere oduzimanja vozila kao predmeta prekršaja te naplatu carinskog duga (carina, PDV i trošarina) na navedeno vozilo. Naime, u sklopu kontrole privremenog uvoza vozila sukladno Anex-u C Konvencije o privremenom uvozu, Carinska uprava je tijekom 2010. godine provela ukupno 956 nadzora, od čega je u 302 slučaja utvrđena nepravilnost te je izvršen naknadni obračun carinskog duga u ukupnom iznosu od 5.664.943,11 kuna.

 

Upute o načinu uporabe strane robe na carinskom području Republike Hrvatske – u konkretnom slučaju automobila sa stranim registracijskim oznakama, zainteresirani mogu dobiti od mjesno nadležnih carinarnica ili se o ovoj temi mogu informirati putem web stranica Carinske uprave.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na opširnom odgovoru.

Ako sam dobro shvatio, ne bih bio u prekršaju da vozim automobil sa slo registracijom u hr, jer imam privremeno boravište u Sloveniji duže od 6 mjeseci u godini. Također, kad dođem doma vikendom, moja žena ne bi smjela uopće voziti taj automobil.

Ja planiram kupiti automobil stariji od 7 godina, i nije mi jasno što bi se desilo da sam recimo u prekršaju (živim u hr a radim u slo) sa automobilom i carinom i porezom, jer ionako uvoz automobila starijih od 7 godina nije moguć u hr.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne biste se dobro proveli, jer za carinsko-prekršajno djelo povrede privremenog uvoza odredbama carinskog zakona propisane su novčane kazne od 3.000 do 900.000 kuna za pravnu osobu, a od 1.000 do 100.000 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi, kao i za fizičku osobu. Za obrtnike i osobe koje obavljaju drugu samostalnu djelatnost kazne se kreću od 3.000 do 700.000 kuna, a slijedi i oduzimanje vozila, koje se potom stavlja pod carinski nadzor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

Poštovana

 

Pročitala sam Vaš iscrpan odgovor na temu koju je započeo korisnik guslac. Imam slično pitanje koje se nadovezuje na problem dotičnoga, odnosno da li će doći do promjena u zakonu i carinskom uredu s uvedenom šengenskom granicom nakon što Hrvatska stupi u EU. Naime kao studentica imam prijavljen privremeni boravak u Sloveniji i ponuđen mi je auto na poklon, naravno pod dogovorom da se svi prijepisi vlasništva i moguće porezne i ostale obveze urede u odgovarajućim ustanovama. Ono što konkretno mene zanima jest, da li će se auto eventualno starije od 7 godina moći legalno uvesti u Hrvatsku nakon što šengenski sporazum stupi na snagu?

 

Najljepša hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za početak ne zna nitko kada će Hrvatska ući u schengen (godinu,2,3,5).Isto tako trenutno se ne zna koliko stara će se vozila moći kupovati u eu i registrirat u RH.Schengen i ulazak RH u EU su dvije različite stvari po pitanju uvoza vozila.Kao studentica/osoba sa odobrenim priv.boravkom možeš i u RH vozit auto sa slo tablicama.Kao stranac sa boravkom imaš pravo registrirat to vozilo na svoje ime u Sloveniji.Izmjena propisa će još biti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Carina je ovlaštena za provođenje tog zakona, čl. 241. st. 1. t. 10. Carinskog zakona.

 

Privremeni boravak ne znači puno, ali može trajati dovoljno dugo da pokupite kaznu i zbog auta i zbog vozačke dozvole.

 

Moja je preporuka da se javite cariniku na ulazu u HR i prijavite uvoz automobila, da se javite u nadležnu policijsku upravu i zatražite HR vozačku dozvolu.

 

Dalje će te samo morati pratiti upute nadležnih tijela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko vidim u praksi u Hrvatskoj nema apsolutno nikakve provjere niti kažnjavanja osim za vozila sa "egzotičnim" registacijama nekih otočkih državica. Ako pogledate primjer Zagreba možete vidjeti iznenađujuće velik broj automobila sa registarskim oznakama USA ili Canada a donedavno i raznih "egzotičnih" zemalja. Dočim se "egzotičnim" tablicama izgleda stalo na kraj, USA i Canada automobili prometuju cestama bez greške i to godinama.

 

Voze ih ljudi (uglavnom naši ljudi) koji na ovaj ili onaj način imaju USA ili Canada "papire". Jednom kada uđu u HR ta vozila se koriste godinama bez da ikada više vide tehničkog pregleda - jedini je "problem" osiguranje a to riješavaju u SLO. Tako to nekako "prolazi" jer nitko od policajaca ne želi uopće ulaziti u neke prevelike kontrole vozila sa registracijom Ontario ili Florida i slično. Ako ga i zaustave, ovaj kao "ne razumije jezik, došao je prije 5 dana, daje policajcu neke čudne iskaznice, ovaj ništa ne razumije pa da se ne blamira, jednostavno ga pusti i rađe čeka nekog domaćeg jadnika u staroj Škodi"...

 

Dakle kada policajac zaustavi USA ili Canada auto trebao bih odmah zatražiti dokument kada je auto ušao u HR a takvog dokumenta nema. Auto uđe u EU recimo u Hamburgu, ovaj ga odozgora doveze u HR a na graničnom prijelazu nitko ne evidentira ulazak registriranog vozila. Tako "Ontario" ili "Florida" auto ostaje godinama u HR bez carine, bez poreza, bez tehničkog pregleda, bez ičega osim elementarnog osiguranja koje se riješava s druge strane granice (SLO).

 

Istovremenu u EU ili SLO nema šanse za tako nešto. Po Zagrebu vjerojatno vozi više USA i Canada automobila nego u čitavoj EU zajedno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ga i zaustave, ovaj kao "ne razumije jezik, došao je prije 5 dana, daje policajcu neke čudne iskaznice, ovaj ništa ne razumije pa da se ne blamira, jednostavno ga pusti i rađe čeka nekog domaćeg jadnika u staroj Škodi"...

 

..a na graničnom prijelazu nitko ne evidentira ulazak registriranog vozila. Tako "Ontario" ili "Florida" auto ostaje godinama u HR bez carine, bez poreza, bez tehničkog pregleda, bez ičega osim elementarnog osiguranja koje se riješava s druge strane granice (SLO).

To što on ne razumije jezik je najmanje sporno.Postoji provjera državljanstva pa će se znati čiji je ili nije.Kao stranac dužan se je prijavit a to je lako provjert i poduzet daljnje mjere pa će nakon prevodioca propričat hrvatski.Stvar je carine koja slabo postupa sa takvim vozilima pa se zato previše ni ne ide u "deal" sa njima.

 

Ukoliko je ušao u RH preko prijelaza koji koristi modernu tehnologiju zna se kada je došao.Tehnički pregled je lako ustanovit jer postoje dokumenti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To što on ne razumije jezik je najmanje sporno.Postoji provjera državljanstva pa će se znati čiji je ili nije.Kao stranac dužan se je prijavit a to je lako provjert i poduzet daljnje mjere pa će nakon prevodioca propričat hrvatski.Stvar je carine koja slabo postupa sa takvim vozilima pa se zato previše ni ne ide u "deal" sa njima.

 

Ukoliko je ušao u RH preko prijelaza koji koristi modernu tehnologiju zna se kada je došao.Tehnički pregled je lako ustanovit jer postoje dokumenti.

 

To što si napisao je ok teorija ali u praksi se to uopće ne događa. Ne znam kako je drugdje u HR ali Zagreb je pun automobila "New York", "Florida", "California", "Ontairo" i slično. Voze ih dijelom ljudi koji su stalno u Zagrebu a dijelom ljudi koji zaista borave u USA ili Canada a ove automobile koriste sezonski kad su u Hrvatskoj. U međuvremenu stoje parkirani u garažama. Računica je jednostavna: ovi koji zaista žive po US/CAN za 1000 dolara dovezu auto do Rijeke i onda se svaki godišnji s njim vozaju po HR uz SLO osiguranje za taj mjesec/dva. Već slijedeće godine to se financijski isplati u odnosu na rent-a-car.

Ovi drugi koji žive u HR a voze USA ili CAN registracije osim izbjegavanja carine, poreza, homologacije itd. ostvaruju i ogromnu zaradu jer vozeći u pravilu skupe aute (Mercedes, Porsche itd) koji u USA koštaju i 50% manje nego u EU znatno profitiraju. K tome nakupljaju i kazne za parkiranje i slično koje se nikada ne plaćaju jer Zagrebparking ne šalje ovrhu u New York ili Tornoto :) Takvi automobili bez tehničkog pregleda se voze 4-5 godina i onda ih prodaju u Bih i slično pa opet dovezu novi...

 

Nitko takav auto ne evidentira na granici niti postoji bilo kakva uglazbljena baza podataka kada je auto ušao i kada bi trebao izaći ili biti uvozno carinjen. Jednom kada uđe više nikada ne vidi ni Amerike ni Canade ali niti ne skida njihove tablice. Imaju navodno za neke savezne države i neke "sheme" da poštom dobiju iz USA neku "naljepnicu" o "produženju" - uglavnom teška muljaona u koju se nitko ne upliće valjda zbog "snage i dojma" koji ostavlja USA ili CAN registracija i "prijetnji" ambasadama, konzulatom i slično.

 

Dakle, zaboravi to i "oderi" onoga penzionera sa starom zagrebačkom Škodom :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Bog zivim i radim u svedskoj interesuje me da li i koliko se placa porez i carina na vozilo moje koje imam u svedskoj. Tocnije zelim da imam autmobil u hrvatskoj kad sam na godisnjem koje ce biti u hr cijelo vrijeme. Interesujeme sam uvoz koliko i sta treba unaprijed hvala. Znaci dugo godina radim i zivim ovdje i imam dvojno drzavljanstvo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ovako zanima me posto sam vozio auto od tate koji ima visu švicarsku u hrvatskoj i zaustavila me je carina i dobio sam prvo kaznu 2200kn i to sam platio u ratama e onda kad smo platili zadnju ratu sljedeci dan mi je dosla kazna 37000kn sto su oni uvezli auto u hrvatsku i ja sad moram placat tu cifru a placa mi je mizerna i oduzimaju i i kamate i sve a tata je medu vremenu prodao taj auto i zanimalo bi me sta ja tu vise mogu napraviti i dali ko poznaje neku osobu koja bi to mogla rijesiti jer mi je vec muka od toga hvala u naprijed...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
  • 4 tjedna kasnije...

Poštovani.

Nadam se uz vašu pomoć rasčistiti slijeduču situaciju: ja sam osoba koja ima državljanstvo Republike Hrvatske i strano državljanstvo(Bjelorusko), te prebivalište i uobičajeno boravište u Republici Hrvatskoj. Posedujem osobno vozilo koje registrirano u Bjelorusiji. Početkom ovoj godine bio sam zaustavljen na granićnom prelazu Ploče prilikom mog tranzitnog putovanja iz Bjelorusiji prema Crno Gore. Carinici pokrenuli postupak naplate carinskog duga, temjelem članka 10. Zakona o carinskoj službi.

S obzirom da meni taj auto večinu godine (oko 290-320 dana) nalazi van granca RH (u glavnom vozilo koristi moji sinovi u Bjelorusiji) i samo u iznimnoj situaciji ulazi na teritorij RH i to na vrlo kratak period (od 3 do 14 dana) da li pravomočna odluka Carinarnice Ploča za naplatu?

Prema pravilnika - domaće fizičke osobe sa prebivalištem u carinskom području Republike Hrvatske mogu koristiti strana prijevozna sredstva samo iznimno, odnosno povremeno i isključivo u posebno opravdanim situacijama (npr. iznenadna bolest i slično), na temelju naloga nositelja registracije koji je u trenutku upotrebe u carinskom području Republike Hrvatske.

Molim da mi objašnite da li to je zakonski što carinaski ured trazi od mene naplatu carinskog duga?

Da li mogu podnjeti žalbu protiv ovog rešenja? Kakvi su izglede da sutuacija bit će rešena u moju korist?

Lijep pozdrav, P.K.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete i trebate međutim kako će bit riješeno ne znam.Ovo citirano iz pravilnika vezano za Aneks C vrijedi kada RH državljan upravlja vozilom strane reg oznake ali on ujedno nije vlasnik.

Carina kaže da je svaki taj prekršaj predmet za sebe i kao takvoga ga gledaju i rješavaju jer je po tim pitanjima mnogo nedorečenosti.

Kao RH državljan sa prebivalištem u RH to vozilo ste trebali uvest i ocarinit.Da ste RH državljan ali sa boravkom u Bjelorusiji priča bi bila sasvim drugačija jer bez obzira na Bjelorusko državljanstvo na tritoriju RH ste prvenstveno RH državljan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru.

Dakle, koliko sam skužio, nema šanse rešiti moj problem pozitivno.

Dopustim – naplatio sam carinski dug na vozilo. Što je sad: da li mogu povremeno ulaziti s tim vozilom u RH bez glavobolja da carinici još jedan put pokrenut postupak iz članka 10. Zakona o carinskoj službi.

Da li obavezno menjati registracijske tablice (što bi u mojem slućaju bilo nepoželjno) ili postoji neka druga opcija povremeno koristiti taj auto na teritoriju RH sa stranima tablicama?

Hvala, P.K.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Poštovanje

Čitam tu malo o ovome o vožnji auta s stranim registracijama po Hrvatskoj.

 

Ja imam ovakvu situaciju. Moj tata radi u sloveniji godinama vec, ima stalno prebivalište, vizu i sad imamo doma auto z slo tablicama.

 

Kaj bi se desilo ako nas zaustavi poliicija, jer mi taj auto doma vozimo skoro svaki dan? I do sad nas još niko nije zaustavil.

 

Zahvaljujem na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Pozdrav svima.

 

Ovako: Ja imam dvojno drzavljanstvo Republike Hrvatske i Slovenije, prebivaliste mi je u Hrvatskoj a stalno boraviste mi je u Svedskoj di posjedujem Svedsku vozacku dozvolu. Stalno boraviste u Svedskoj mi se nalazi u Slovenskoj putovnici kao dokaz boravista. Vozim Svedsko registrirani auto u RH na ime mog oca. Do sad nisam imao nikakvih problema sa carinom i policijom posto privremeno se nalazim u RH i nemam nikakva primanja osim sta mi u HR osobnoj iskaznici pise HR adresa. Uglavnom moje pitanje je dali ako ja zamjenim Svedsku vozacku dozvolu za Hrvatsku vozacku dozvolu mogu li dalje vozit auto stranih registarskih oznaka makar imao HR vozakcu uz to da policijskoj kontroli ako me ikad zaustave pokazem i putovnicu sa stalnim boravistem u Svedskoj... Vozacku zelim promjenit privremeno zbog polaganja za vecu kategoriju. u HR je jeftinije.

 

Hvala na pomoci :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Postovanje!

Drzavljanin sam Republike Hrvatske, sa prebivalistem u BiH (dvojno drzavljanstvo). Posjedujem motorno vozilo sa bh registarskim oznakama, dakle, registrirano u BiH. Kako uskoro planiram ici na godisnji odmor u R. Hrvatsku, interesira me, a u cilju izbjegavanja nepotrebnih zastoja, da li ja, sa motornim vozilom registriranim u BiH, smijem proci kroz prolaz predvidjen za EU drzavljane na drzavnoj granici. Upoznat sam sa svim cinjenicama da se pred drzavnim tijelima RH, neovisno o prebivalistu posmatram kao iskljucivo drzavljanin Republike Hrvatske, pa mi to stvara nedoumice, dakle, da li se moje pravo na ulaz u Hrvatsku i EU, a kroz kroz EU dio granicnog prijelaza, ogranicava time sto upravljam vozilom sa bh tablama? Da li zbog vozila sa pomenutim tablama,a dakle iskljucivo zbog toga sto je auto registrirano u BiH, ne smijem prolaziti kroz prolaz za EU drzavljane?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

 

Slao sam več mail-ove okolo, ali mi nitko nije još konkretno odgovorio pa bih zamolio za pomoč. Imam slovensko državljanstvo, vozilo registrirano u sloveniji, slo. vozačka... Supruga živi u Hrvatskoj ima Hrv. vozačku,dokumente, da li nakon ulazka u EU može koristiti moje vozilo? Znači ostavim joj vozilo u Hrv. i ona se služi sa njime dok mene nema... Unaprijed hvala na odgovoru i lijep pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Postovanje.

Hr sam drzavljanin,a zivim kod svoje djevojke u Njemackoj,nakon ulaska Hrvatske u EU prijavio sam se na njenu adresu,tako da sad imam boravisnu dozvolu.Takodjer,predao sam papire za Njemacku vozacku.Zanima me dali sad smijem ponekad voziti kroz Hrvatsku, auto sa sa Njemackim tablicama?

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Samo ako na boravišnoj dozvoli piše "Aufenthaltstitel".

Nakon 01.07. vise se ne lijepi u putovnicu taj "Aufenthalstitel",cak ni onima koji u Njemackoj zive i rade dugo vremena,jednostavno su rekli da od kad je HR u EU, to se vise ne uvodi u putovnicu.Kod djevojke koja zivi u Njemackoj,je recimo istekla putovnica u 6.mjesecu,u njenoj staroj putovnici je bila ta neogranicena viza koju ste spomenuli,ali nakon sto je dobila novu pocetkom 7.mjeseca,objasnili su da se to vise ne uvodi nakon 01.07.

Dakle,sve sto ja imam je Anmeldebestatigung,na adresi svoje djevojke gdje i zivim veci dio godine.Dali vam je poznato da je to dovoljno za voznju i kroz Hrvatsku,sa vozilom stranih tablica?

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Službeni odgovori Carine

 

1. pitanje: Je li se nakon 01.07. za državljane RH nešto promijenilo po pitanju vožnje (privatnog ili službenog) automobila sa stranim registarskim tablicama?

Konkretno, smije li državljanin RH, koji nema prijavljeno prebivalište/boravište u drugoj državi članici EU, kao ni radnu dozvolu u nekoj drugoj članici EU upravljati takvim vozilom? Čini li time i dalje carinski prekršaj, obzirom da više nema carine?

 

Odgovor: Ukoliko fizička osoba s prebivalištem u Republici Hrvatskoj upravlja motornim vozilo koje je registrirano u drugoj državi EU, a ne radi se o iznimkama propisanim člankom 17. Zakona o posebnom porezu na motorna vozila, čini porezni prekršaj i nadležni carinski ured će mu naplatiti puni iznos posebnog poreza kao da je vozilo prijavio radi registracije u RH i to neovisno tko je vlasnik vozila. U slučaju da se dug ne podmiri ili ne da osiguranje, vozilo može biti oduzeto.

 

2. pitanje: Ukoliko državljanin RH iznajmi rent-a-car u drugoj državi u EU, i s njime dođe u Hrvatsku, postoji li tada neko ograničenje (zakonsko, vremensko…)?

 

Odgovor: Situacija iz vašeg drugog pitanja pokrivena je člankom 17. stavak 2. Zakona (fizička osoba s prebivalištem u RH koja je motorno vozilo iznajmila, uzela u leasing ili posudila u drugoj državi članici Europske unije može tim vozilom kratkotrajne boraviti u Republici Hrvatskoj. U tom slučaju motorno vozilo smije biti u uporabi na području RH najduže 15 dana od dana prijave nadležnom carinskom uredu, u kojem roku motornim vozilom smije upravljati samo osoba koja ga je posudila ili iznajmila. Osoba koja je posudila, uzela u leasing ili iznajmila motorno vozilo dužna je prijaviti se carinskom uredu u roku od tri dana od dana ulaska na područje Republike Hrvatske. Fizička osoba s prebivalištem u RH koja je motorno vozilo iznajmila, uzela u leasing ili posudila u drugoj državi članici Europske unije ne smije isto motorno vozilo ponovno uporabiti na cestama u Republici Hrvatskoj u roku od godine dana od dana prethodne prijave. Neprijavljivanje motornog vozila carinskom uredu u roku, uporaba motornog vozila nakon proteka propisanog roka ili uporaba prijavljenog motornog vozila na cestama u Republici Hrvatskoj u roku od godine dana od dana prethodne prijave smatra se nezakonitom uporabom motornog vozila na području Republike Hrvatske.)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle,sve sto ja imam je Anmeldebestatigung,na adresi svoje djevojke gdje i zivim veci dio godine.Dali vam je poznato da je to dovoljno za voznju i kroz Hrvatsku,sa vozilom stranih tablica?
Ne postoje samo naljepnice nego dugi niz godina postoje plastificirane dozvole boravka.Ovo što se spominje je resident registracija jednako kao od 1.7.kod nas se zove potvrda o prijavi privremenog boravka (za državljanje eu-a i njihove obitelji).Taj dokument nisam nikada vidio jer je bio nevažeći za ulazak u RH do 1.7.Kako će se tretirat pri vožnji nemam pojama ali bi trebalo za isto upitat carinu satočno navedenim nazivom dokumenta.Još je prerano prognozirat bilo kakvo postupanje s obzirom da upute još uvijek stižu.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne postoje samo naljepnice nego dugi niz godina postoje plastificirane dozvole boravka.Ovo što se spominje je resident registracija jednako kao od 1.7.kod nas se zove potvrda o prijavi privremenog boravka (za državljanje eu-a i njihove obitelji).Taj dokument nisam nikada vidio jer je bio nevažeći za ulazak u RH do 1.7.Kako će se tretirat pri vožnji nemam pojama ali bi trebalo za isto upitat carinu satočno navedenim nazivom dokumenta.Još je prerano prognozirat bilo kakvo postupanje s obzirom da upute još uvijek stižu.

Tocno je da su se zadnjih godina izdavale plastificirane dozvole boravka,ali vise toga nema,tocnije nakon 01.07.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 8 mjeseci kasnije...

Postovani, interesuje me par pitanja, pa bih vas molio za pomoc.

 

Naime, pre nekih mesec dana sam dobio dozvolu privremenog boravka u Hrvatskoj (godinu dana- u svrhu spajanja obitelji) a inace sam drzavljanin Republike Srbije. U planu mi je da u Zagreb dovezem auto iz Srbije sa srpskim tablicama, pa me interesuje da li ja mogu voziti to vozilo, koliko dugo...kakva su mi prava i obaveze? Takodje da napomenem da bi auto bio cesto na putu, tj ne bi sve vreme bio u Hrvatskoj, nego bi i izlazio iz zemlje, a nisam nigde video da carinici zapisuju kada je neki auto izasao ili usao iz zemlje (ovo zbog one price da se mora prijaviti carini u roku od 45dana mislim da je bilo price). Da li ja mogu legalno voziti auto u Hrvatskoj sa srpskim tablicama, bez bojazni da ce mi neko oduzeti auto ili da cinim neki carinski prekrsaj? Unapred hvala na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani, interesuje me par pitanja, pa bih vas molio za pomoc.

 

Naime, pre nekih mesec dana sam dobio dozvolu privremenog boravka u Hrvatskoj (godinu dana- u svrhu spajanja obitelji) a inace sam drzavljanin Republike Srbije. U planu mi je da u Zagreb dovezem auto iz Srbije sa srpskim tablicama, pa me interesuje da li ja mogu voziti to vozilo, koliko dugo...kakva su mi prava i obaveze? Takodje da napomenem da bi auto bio cesto na putu, tj ne bi sve vreme bio u Hrvatskoj, nego bi i izlazio iz zemlje, a nisam nigde video da carinici zapisuju kada je neki auto izasao ili usao iz zemlje (ovo zbog one price da se mora prijaviti carini u roku od 45dana mislim da je bilo price). Da li ja mogu legalno voziti auto u Hrvatskoj sa srpskim tablicama, bez bojazni da ce mi neko oduzeti auto ili da cinim neki carinski prekrsaj? Unapred hvala na odgovoru

 

dali vam je receno zasto ste dobili privremeni samo na godinu dana kada se po novom zakonu od 1.7.2013 boravak izdaje sa rokom vazenja 5 godina?

sto se tice voznje auta sa srpskim tablicama po HR misljenja sam da ga nesmijete voziti buduci da imate reguliran status u HR.Vi jedino mozete sa srpskom vozackom voziti po HR ali ne auto srpskih registarcijskih oznaka. Tom vozackom mozete se sluziti godinu dana a nakon toga morate ju zamjeniti.

Ono sto znam sigurno jest da se sa stalnim boravkom nemoze.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...
Postovani,

 

Zanima me mogu li uci u Hrvatsku sa suprugovim autom stranih registarskih oznaka (BiH)? Imam prijavljen privremeni boravak u BiH, suprug nije drzavljanin RH.

 

Lijep pozdrav!

 

Misljenja sam da nemozete buduci da niste vlasnica vozila.Da kojim slucajem jeste,onda bi mislim mogli buduci da imate prijavljen boravak u BiH.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Pozdrav!

 

Imam jedno pitanje uvezi vožnje automobila sa slo tablicom, ima slovensko i hrvatsko državljanstvo, stalni boravak u hr a privremeni u sloveniji, imam slo vozačku, i kupio sam automobil u sloveniji i tamo ga registriro na moje ime, a moja žena ima sve papire hrvatske pa me zanima dali ona moze vozit moj automobil.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

Poštovanje,

 

Radim i živim u Švedskoj ima već godina dana. Ovog ljeta planiram u Hrvatsku na 3-4 mjeseca sa autom švedskih tablica koji je na starog. Imam boravište u Švedskoj i posao te imam švedsku vozačku dozvolu. Smijem li nesmetano voziti po Hrvatskoj tih par mjeseci bez bojazni od plavaca i ostalih pravnih čudesa?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
  • 2 tjedna kasnije...

Pozdrav,

 

Molim pomoć, cura mi je mađarica, radi u HR i dobila je nedavno privremeno boravište na 5 godina. Ima auto koji je registriran u mađarskoj i ima mađarske tablice isto tako i njihovu vozačku. Da li se ona smije vozit u HR sa mađarskim tablicama? I da li ja smijem vozit njezino vozilo? Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 tjedna kasnije...

Postovani,

 

Ja u stvari imam jedno sasvim novo pitanje na tu temu. Moj suprug i ja do sada 12 godina zivimo u Kanadi. Namjera nam je vratiti se u Hrvatsku kad budemo u mirovini, sto je za 8 godina. Ovo ljeto namjeravamo doci u Hrvatsku prvi puta nakon odlaska ali isto tako svako slijedece ljeto do povratka. Imamo automobil koji sada koristiomo i htjeli bi ga poslati u Hrvatsku, gdje jos imamo kucu, i da bude tamo za nase koristenje tokom cca 2-mjesecnog boravka. Kakav pravni savjet nam mozete dati? Sto mozemo uciniti sa automobilom u smislu prepisa na HR registraciju. Moze li se to smatrati kao uvoz povratnika da ne podlijeze placanju pune carine i otalih naknada? Culi smo da su se stavri po tom pitanju promjenile od nulaska u EU, pa bi odgovor strucne osobe bio dragocjen. Puno hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru iako nisam baš siguran da je tako jednostavno. Zakon je poprilično nedorečen i aljkavo napisan po tom pitanju pa sam i dalje u dvojbi.

 

Hrvatski sam državljanin sa boravištem u Švedskoj a prebivalište i dalje imam u Hrvatskoj naravno.

Dobio si ispravan odgovor.Imaš boravak i zaposlenje tamo i stvar riješena.To što imaš prijavljen boravak mogu te oderat po zakonu o prebivalištu ali svjejedno možeš vozit.
Po mom mišljenju, prometna policija nije ovlaštena za carinski nadzor, ako te i zaustavi.
krivo mišljenje.Može sama odradit posao i potrebnu dokumentaciju predat carini ili pozvat carinu da ureduje.

 

Pozdrav,

 

Molim pomoć, cura mi je mađarica, radi u HR i dobila je nedavno privremeno boravište na 5 godina. Ima auto koji je registriran u mađarskoj i ima mađarske tablice isto tako i njihovu vozačku. Da li se ona smije vozit u HR sa mađarskim tablicama? I da li ja smijem vozit njezino vozilo? Hvala.

Vozačku mora zamjenit u roku 1 godine a i auto morma preregistrirat na hr tablice u roku 3 mjeseca.čl.226 st.1 i čl.246 http://www.zakon.hr/z/78/Zakon-o-sigurnosti-prometa-na-cestama

 

Imamo automobil koji sada koristiomo i htjeli bi ga poslati u Hrvatsku, gdje jos imamo kucu, i da bude tamo za nase koristenje tokom cca 2-mjesecnog boravka.

Sto mozemo uciniti sa automobilom u smislu prepisa na HR registraciju

Do 3 mjeseca možete vozit sa kandskim tablicama uz imanje međunarodne vozačke.

 

Za vozilo se prvo mora provjerit da li može proći homologaciju pa tek onda možebit govora o uvozu.

http://www.cvh.hr/homologacija/

http://www.hak.hr/vozila/homologacija/

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...
  • 10 mjeseci kasnije...

Lijepi pozdrav,

molio bih pomoć u sljedećoj konkretnoj situaciji.

 

Trebao bih kupiti novi automobil. Partnerica (zasad neregistrirana i nevjenčana) i novorođeno dijete su slovenski državljani, a ja se planiram preseliti u Sloveniju sljedeće godine (2017.) Trenutno živim i radim u RH. Obzirom da su u Sloveniji trošarine, pa i cijene manje, rađe bih auto kupio u Sloveniji, tim više što se sigurno selim u Sloveniju 2017, pa ću ionako trebati slovensku registraciju i tablice.

 

Zanima me što je dovoljno/najjednostavnije napraviti kako bi mogao upravljati autom sa slovenskim tablicama u RH. Registrirati privremeno prebivalište ili boravište u Sloveniji. Da li je potrebno navesti razlog (i ako da, koji?) ili registrirati partnersku zajednicu. Da li je bitno na koliko i na kojoj osnovi? Pretpostavljam da to ne utječe na to što sam i dalje zaposlen na neodređeno u RH? Da li ima veze na koga kupim, odnosno registritam auto u Sloveniji, na mene ili na partnericu?

 

Ispičavam se na gnjavaži i velikom broju pitanja, ali na bilo kakvoj pomoći i odgovoru jako sam sam vam zahvalan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovanje

Zamolio bih vas da mi pomognete oko moje situacije vezano za ovu temu.

Imam dvojno drzavljanstvo HR i BIH a prebivaliste samo u BIH, sljedece godine bi trebao poceti raditi u HR privremeno na 2 godine, pa me zanima postoji li nacin da koristim automobil koji je na BIH tablicama i glasi na mog oca, a da ne budem u nekom prekrsaju?

Povodom rada pretpostavljam da cu trebati prijaviti privremeni boravak u HR.

Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pa me zanima postoji li nacin da koristim automobil koji je na BIH tablicama i glasi na mog oca, a da ne budem u nekom prekrsaju?

Povodom rada pretpostavljam da cu trebati prijaviti privremeni boravak u HR.

https://carina.gov.hr/propisi-i-sporazumi/posebni-porez-na-motorna-vozila-3650/obavijest-gradjanima-o-koristenju-motornog-vozila-registriranog-u-drugoj-drzavi-clanici-eu-na-podrucju-republike-hrvatske-nakon-1-srpnja-2013/2567

 

Pošto si i RH državljan radi se o prijavi boravka jer privremeni boravk važi samo za strance.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ćeš imati prebivalište u RH i tu biti veći dio godine, nećeš moći voziti auto sa stranim pločicama.

 

Ne mislim prijaviti prebivaliste u HR samo boraviste, jer nisam siguran hocu li ostati ili ne, a rado bi da imam prevozno sredstvo dok sam tu, pa bih vas zamolio da me savjetujete u ovoj situaciji, sto bi bilo najbolje da ucinim povodm toga? Kao sto sam rekao auto je registrirano na moga oca.

 

 

Hvala na obavjesti, takodjer molim i vas da kazete svoje misljenje sto mi je najbolje da ucinim povom moje situacije, dali postoji nacin da koristim auto u HR?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
Prijavit prebivalište u slo,u rh prijavit privremeni odlazak i onda se može vozit.To je ukratko.

 

Lijepi pozdrav,

 

 

puno hvala na odgovoru Sivko. Kupili smo auto u Sloveniji i registrirali na partnericu.

Molio bih ako može još samo par kratkih pojašnjenja:

 

 

 

  1. Da li u Sloveniji trebam prijaviti boravište ili privremeno prebivalište ili je to isto?
     
  2. Da li je dosta ta prijava prebivališta u Sloveniji i privremenog odlaska iz Hrvatske u putovnici ili na temelju toga treba podnijeti zahtjev za izuzeće od plaćanja posebnog poreza na motorna vozila i dobiti to napismeno od carine?
     
  3. Obzirom da i dalje radim i primam plaću u RH, da li to mijenja na stvari i da li je potrebno i to negdje evidentirati. Nisam uspio ništa naći vezano uz prijavu za dnevne migrante?

 

 

Pročitao sam sve što sam našao na tu temu, ali i dalje mi nisu jasne te stvari.

 

 

Puno Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

Postovani !

Molim vas da mi odgovorite na moje sljedece pitanje.

Zena mi je strani drzavljanin , sa privremenim boravkom u R.Hrvatskoj.Posjeduje Vozilo Srbijanskih plocica kao i vozacku dozvolu ,ovdje ima privremeni boravak a u Srbiji posjeduje kucu i adresu na kojoj je jos uvijek prijavljena,da li smije da vozi osobno vozilo,jer mi Policija govori da ne smije,a Carina govori da smije,posjeduje samo drzavljanstvo R.Srbije.

Hvala lijepo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 godina kasnije...

Poštovani!

Ne bih da otvaram posebnu temu te mislim da se moje pitanje uklapa u ovu temu.

Negdje u rujnu ili listopadu ove godine (2021.) postoji mogućnost da odem u inozemstvo (Malta, EU) na razdoblje od otprilike godinu do maksimalno dvije godine dana. Pri tom ću i dalje biti zaposlen u Hrvatskoj i tamo me šalje tvrtka iz Hrvatske da za nju obavljam posao. Kanim prijaviti boravište u inozemstvu i zadržati prebivalište u Hrvatskoj.

Imam automobil koji sam polovni (tad je bio star 5 mj.) kupio u Hrvatskoj 2018. godine preko tvrtke koja prodaje automobile. Prvi vlasnik je bila rent-a-car kuća iz Hrvatske. Imam, dakako, i račun.

Želio bih s tim automobilom otići u inozemstvo, tamo ga koristiti, a potom se vratiti u Hrvatsku i nastaviti ga koristiti u Hrvatskoj. Na Malti mi je rečeno da, uz određene uvjete koje ću zadovoljiti, neću morati platiti njihove poreze, ali ću u roku od 6 mjeseci morati registrirati automobil tamo. Po povratku u Hrvatsku, imat ću svoj automobil, s isteklim boravištem na Malti (ali koje će u toj godini trajati vjerojatno više od 185 dana), kupljen u Hrvatskoj, s plaćenim porezom pri kupnji u Hrvatskoj i s registracijskim oznakama Malte.

Zanima me koliko dugo smijem voziti automobil s malteškim pločicama (volio bih da ih mogu koristiti do isteka registracije), hoću li morati ponovno platiti nekakve poreze preko Carinske uprave (jer ovaj zakon na koji se svi pozivaju definira da se odnosi samo na automobile na koje porezi nisu plaćeni) i hoću li prilikom registracije u Hrvatskoj moći vratiti strane registracijske oznake u našoj stanici za tehnički pregled?

Također, ako imate kakvu dodatnu napomenu koja mi nije pala napamet, molio bih da me i na to upozorite.

Ukoliko bi stvar bila prekomplicirana i preskupa, vjerojatno bih optirao da automobil ostavim u Hrvatskoj roditeljima na korištenje, a da si tamo kupim neki "krš" za tih godinu-dvije.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Lep pozdrav svima, imam i ja jedno pitanje koje me muci. Imam trenutno prebivaliste t.j. radnu i boravisnu dozvolu u republici HR vazi mi godinu dana. Prosla mi je istekla pre 2 meseca. Zanima me smem li ja doputovat na posao svojim autom koji ima SRB tablice? Da li bih ja time nacinio koji carinski prekrsaj ili ne? Ja radim u spediciji i automobil bi bio na teritoriji HR oko mesec, dva i onda putujem nazad za SRB. Dakle zanima me smem li ja tim vozilom dolaziti u HR i vracati se u SRB ili bi time pravio prekrsaj? Lep pozdrav i hvala unapred na odgovoru.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, Pasic87 je napisao:

Lep pozdrav svima, imam i ja jedno pitanje koje me muci. Imam trenutno prebivaliste t.j. radnu i boravisnu dozvolu u republici HR vazi mi godinu dana. Prosla mi je istekla pre 2 meseca. Zanima me smem li ja doputovat na posao svojim autom koji ima SRB tablice? Da li bih ja time nacinio koji carinski prekrsaj ili ne? Ja radim u spediciji i automobil bi bio na teritoriji HR oko mesec, dva i onda putujem nazad za SRB. Dakle zanima me smem li ja tim vozilom dolaziti u HR i vracati se u SRB ili bi time pravio prekrsaj? Lep pozdrav i hvala unapred na odgovoru.

 

S tim da ja taj auto ne bih vozio tih mesec, dva. On bi stajao parkiran dok sam ja na putu kamionom. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 11 mjeseci kasnije...

Pozdrav, da li mi mozete pomoci u rjesavanju dileme.

Naime dolazim vec dvije godine da radim ljetnu sezonu na moru u duzi od 5mjeseci s busem....

Sada ovu sezonu sam odlucio doci s autom i ostat cu 6mjeseci u Hrvatskoj. Koja je procedura, da li trebam platit neki porez, da li cu imat problema na ulazu u Hrvatsku ili u povratku kuci nakon 6mjeseci, ako me zaustavi hrvatska policija da li mogu imat nekih problema jer vozim auto iz strane drzave s stranom vozackom dozvolom. Ja dolazim iz Bosne... Zbog toga i pitam

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija