Jump to content

Podizanje osobne iskaznice


Tihomir Tepšić

Preporučene objave

Poštovani, zanima me može li neko drugi, a ne ja osobno podići moju osobnu iskaznicu u nadležnoj pp, nešto sam čitao da treba punomoć ovjerena kod javnog bilježnika, pa me zanima vrijedi li punomoć koja je napravljena u inozemstvu za podizanje osobne u HR, jer trenutno nisam u HR?? I, da li uopće postoji neki vremenski rok u kojem se osobna iskaznica mora podići?? Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po Zakonu o osobnoj iskaznici zahtjev se podnosi osobno, međutim navedeni Zakon ne sadržava odredbe po kojima je podnositelj dužan osobno i preuzeti osobnu iskaznicu, što znači da je može preuzeti i netko drugi uz punomoć. Ne postoji vremenski rok u kojem je osoba dužna preuzeti izrađenu o.i., međutim treba voditi računa što se sve dokazuje osobnom iskaznicom ( identitet, hrvatsko državljanstvo, spol, datum rođenja, prebivalište i adresa stanovanja ) te da je podnositelj zahtjeva dužan dati točne i istinite podatke. Navodiš da si trenutno u inozemstvu, ne znam koja je svrha tvoga boravka tamo i koliko dugo se namjeravaš zadržati, ali u svakom slučaju vodi računa o tome da tvoja neuručena o. i. ne bude razlog da se po službenoj dužnosti pokrene postupak provjere prebivališta, izbriše te se iz evidencije prebivališta u Republici Hrvatskoj i poništi osobna iskaznica.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...
  • 7 godina kasnije...

Molim Vas pomoć jer sam u nevolji! Naime, vratila sam se s mora i ustanovila da mi je dolje ostao novčanik sa svim dokumentima! Mogu mi ih donijeti prijatelji tek za tjedan dana. Da li mogu na policiji dobiti neke privremene dokumente tek da ne hodam okolo bez ičega!? Dokumenti nisu izgubljeni, dakle ništa ne treba poništavati ni izdavati ponovno! 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Da ne otvaram novu temu, a radi se o izdavanju osobne, pitat ću ovdje (nadam se da je pravo mjesto)

Prije 10ak i više godina smo postali vlasnici nekretnine u kojoj neko vrijeme nismo živjeli, ali sad već nekoliko godina tu živimo. Kad smo pravili osobne na tu adresu vidjeli smo da na toj adresi ima više osoba sa tom adresom prebivališta. Kako je moguće da netko tko nije vlasnik objekta dobije osobnu sa tom adresom a da stvarni vlasnik to nezna?

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija