Jump to content

Otpor doživotnom preziranju maloljetnika kao prijestupnika


maloljetnici

Preporučene objave

Poštovanje dragi forumaši!

 

Kao što je većini s foruma poznato, mi(nekadašnji maloljetnički delikventi) se u policijskim kontrolama preziremo kao veliki kriminalci. Oni nas „pregledavaju“, neki nam se čak i smiju, dok samo rijetki, al' samo rijetki, shvaćaju da smo mi žrtve, bilo viška testosterona kroz pubertet, bilo starijih koji su nas u to uvukli, ili nečim drugim. Termin pregledavanje sam stavio pod navodnike iz razloga što oni često „brkaju“ pregled i pretres. Kad im kažeš da imaju samo pravo na pre-GLED, oni te uvjeravaju u suprotno riječima: „Šta ti znaš“, „nemoj pametovat“, „Mi radimo svoj posao“, „imam ja pravo šta hoću“, … Dakle, krajnje bezobrazno! Kada bih im pružili otpor pri pretresu koji oni nazivaju pregled, bili bi u nekim slučajevima izloženi čak i nasiljem od strane policijskih službenika. Stoga ja savjetujem drugima da im je bolje da se ne odupiru policijskom uzurpiranom pretresu.

 

Svatko ima neke razloge zašto je njegovo maloljetničko doba bilo ispunjeno asocijalnim ponašanjem. Ja bi malo i o svome životu, naravno, ukratko samo. Bio sam vrlodobar-odličan učenik, ali tijelo pubertetlije je tako da se mora u nečemu dokazivati pred curicama. Tako sam ja traži načine da ispadnem frajer i da me gledaju curice i stariji „frajeri“, tj. da budem prihvaćen u njihovom društvu. S vremenom sam bio izložen sve više raznim devijacijama, a tako i popustio u školi. Međutim, to pubertetsko razdoblje ne traje, srećom, vječno, nego nekoliko godina. Poslije tog pubertetskog razdoblja sam se vratio pravome putu i evo, upisao fakultet, završio uspješno prvu godinu, spadam u grupu boljih učenika, … Dakle, nisam više ni p od prijestupnika, ali i dalje u svom informacijskom sistemu, policija ima evidentirano kao da sam oštri prijestupnik.

 

Ovaj prvi dio posta je omeđen samo kukanjem. Ne, naravno da mi nije u cilju od vas tražiti utjehu, nego imam u cilju da mi maloljetnici pružimo nekakav, ako se može nazvat „otpor“.

Zato forumaši-delikventi ako nas ima, pridružite se ovom topic-u i napišite svoje ideje.

 

Ja sam pročitao negdje da se nekim međunarodnim aktom zabranjuje da se maloljetnici doživotno preziru kao prijestupnici. Nažalost, ne mogu se sjetit gdje sam to pročitao, ali slomih se tražeći. Pomognite mi forumaši da nađem koji je to akt pa možda i napišem predstavku vladi/prijedsjedniku ili na osnovu toga zahtijevamo od MUP-a da nas izbrišu iz evidencije!

 

Lijep pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Ja sam bivši prijestupnik (701. - posjedovanje narkotika) iz 2009. godine. Čitam Tvoj post i vidim sebe, ali (ovo nije ni kritika ni osuda ni utjeha, nego istina) - pogriješili smo i sada plačamo dug društvu. Naime, nije sve tako sivo. Prvo, koliko ja znam, postoji nešto što se zove "Policijska evidencija". I koliko sam ja shvatio, to je isto, ali različito od dosjea.

E sada, postoji "zahtjev za brisanjem iz policijske evidencije". Zakonom Ti je propisano kada možeš podnjeti zahtjev (npr, moje posjedovanje= 3 godine bez ponovljenog prijestupa i imam pravo podnjeti zahtjev, što i jesam)

 

Što se dogodi ako podneseš zahtjev: briše Ti se iz policijske evidencije!!! ne dosjea. Dosje je trajan i što si griješio, griješio si. Ali brisanjem iz policijske evidencije neće Ti više kada Ti provjeri osobnu reći: "Aha, griješio si pred 10 godina, znači i sada si sumnjiv". Nego će ti osobna biti čista, kao i pasoš.

 

Ipak, s druge strane, znaj da podnošenje zahtjeva nije mozda najbolje riješenje. Prvo, i ovdje mislim da sam u pravu, policija će misliti da se želiš "oćistiti" kako bi mogao u sjeni dalje kršiti zakon. Nemoj da Te stave pod povečalo. Drugo, to će Ti proći samo ako je sve što si napisao istina (dobar si đak sada, ne kršiš zakon(znala to policija ili ne), itd.)

 

Stvar je u tome da realno nije još prošlo dovoljno vremena da na Tebe gledaju kao na osobu koja se maknula od svega toga.

 

I ništa osobno, ali bez obzira kako je to loše utjecalo na mene, ali ne slažeš li se kako Ti sada više ne pada na pamet gluposti raditi? ( ono što želim reči jest: zakon djeluje baš kako je zamišljen)(nažalost zakon nije preventivan nego sankcionalan- Ti si osoba i radi što hoćeš, ali sankcija postoji)

 

nadam se da sam Ti pomogao

 

Johnny

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija