Jump to content

Parnički postupak


vedran v.

Preporučene objave

Poštovani,

 

molim Vas za odgovor za jedan veliki problem.

 

U posjedu sam stare kuće u kojoj ne stanuje nitko u 1/5 vlasništva koje sam stekao nasljeđivanjem. Jedan od vlasnika mi osporava prilaz posjedu, dakle u kuću. Sada krećemo sa parničkim postupkom kod općinskog suda.

Kako imam saznanja da bi postupak mogao trajati i više godina molim da odgovor na slijedeće pitanje;

Može li moj odvjetnik zatražiti od nadležnog suda da na vrata stare kuće u kojoj ne živi nitko sud postavi plombu, odnosno da se zabrani i dotičnom suvlasniku posjedovanje, iznošenje stvari iz kuće i sl. do okončanja postupka?

Unaprijed hvala na Vašem odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Poštovani!

Temeljem rješenja o nasljeđivanju trebali bi biti uknjiženi u zemljišnim knjigama i isto tako u katastru.Ako se ostavinska vodila i završila pravomoćnim rješenjem o nasljeđivanju pred Javnim bilježnikom tada JB šalje pravomoćno rješenje o nasljeđivanju u katastar i gruntovnicu,pa se tu i izvrše promjene vlasnika i posjednika u katastru ,jasno ako je ostavitelj bio u katastru registriran kao posjednik.

2. Ako ste sada i Vi posjednik u 1/5 registriran u katastru ,tada trebate pozvati suvlasnika i suposjednika da prestane onemogućavati Vam pristup posjedu kako ne bi bili

prisiljeni ustati tužbom i tražiti naknadu štete .Vi trebate savjet dobrog odvjetnika ,koji će na temelju dokumentacije moći Vas savjetovati,no sigurno je da ako drugi suvlasnik nije u katastru registriran u udjelima 1/1 nema Vam pravo onemogućavati pristup nekretnini .Vi imate pravo tražiti da sud donese rješenje o zabrani prava raspolaganja na

Vašem djelu nekretnine na kojem ste uknjiženi u zemljišnoj knjizi i registrirani u katastru .

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Ude,

Ja sam stvarni suvlasnik i na sudu i na katastru kao i osoba koja mi osporava pristup nekretninama. Sada sam bio prisiljen pokrenuti parnički postupak pa me zanima da li mogu i tražiti kako Vi navodite i naknadu štete? Parniči postupak sam pokrenuo baš iz razloga što taj dotični (znači jedan od suvlasnika) nikako neće mirnim putem podijeliti nekretnine. Kako mislite da mi sud dozvoli raspolaganje svoga djela ako dotični i dalje prijeti a postupak zna trajati i godinama? Hvala Vam na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Postovani,u konkretnom slucaju radi se o suvlasnistvu,samim ti i suposjednistvu.Suvlasnik koji vam spori ulazak u posjed je trenutni fakticki posjednik nekretnine te spori vase pravo na posjed,sto ste mogli sudskim putem stititi u tuzbi zbog smetanja posjeda od strane drugog suposjednika,ali takva tuzba je vezana prekluzivnim rokovima,koji je u vasem slucaju istekao,a samim tim i pravo na zastitu posjeda.Medjutim,imate pravo da suvlasniku ponudite sklapanje ugovora o najmu vaseg suvlasnickog dijela 1/5,a ako odbije onda ustanite tuzbom gdje imate pravo zahtijevati najamninu zadnjih 5 godina sa kamatama.Nadalje,kako nema drugog rjesenja u buducnosti po pitanju iste nekretnine,podnesite prijedlog u vanparnicnom postupku za razvrgnuce suvlasnistva,na sto imate pravo,koje nezastarijeva.

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija