Jump to content

Nemožemo pronaći ispravnu djelatnost - novi predmet poslovanja


Gudelj

Preporučene objave

Poštovanje svima,

 

Trenutno se bavimo internet oglašavanjem Privatnog smještaja i za takvu djelatnost smo registrirani od 2005 godine. (za internet oglašavanje, marketing i usluge) Privatni iznajmljivači plaćaju godišnju članarinu.Sada prelazimo na novi model poslovanja koji je i dalje povezan isključivo sa internet poslovanjem ali na način da omogućavamo plaćanje rezervacija preko naše platforme (web stranice)

Ne radimo kao turistička agencija i ne želimo se registrirati pod tom djelatnošću jer ne sudjelujemo u prodaji i ugovaranju smještaja (nemamo agente prodaje) nego "samo" nudimo platformu za plaćanje. Ukratko... kad se privatni iznajmljivač i gost dogovore oko rezervacije, gost preko naše web stranice uplaćuje ukupan iznos koji zadržavamo do datuma dolaska. Na datum dolaska iznos se prosljeđuje privatnom iznajmljivaču, umanjeno za iznos naknade koju zadržavamo.

 

Molimo za pomoć pod koju djelatnost bi se trebali registrirati ili smo već možda registrirani da bismo obavljali opisanu djelatnost ?

 

Evo popisa registriranih djelatnosti:

 

* Usluge informacijskog društva--------------------------------------------

* Računalne i srodne djelatnosti-------------------------------------------

* Promidžba (reklama i propaganda)-----------------------------------------

* Istraživanje tržišta i ispitivanje javnog mnijenja-----------------------

* Tajničke i prevoditeljske djelatnosti------------------------------------

* Poslovanje nekretninama--------------------------------------------------

* Tiskanje časopisa, publikacija i brošura---------------------------------

* Zastupanje i predstavljanje inozemnih pravnih i fizičkih osoba-----------

* Pružanje usluga u nautičkom, seljačkom, zdravstvenom, kongresnom,--------

sportskom, lovnom i drugim oblicima turizma, pružanje ostalih turističkih usluga -------------------------------------------------------------------

* Kupnja i prodaja robe----------------------------------------------------

* Obavljanje trgovačkog posredovanja na domaćem i inozemnom tržištu

 

 

Unaprijed zahvaljujemo na pomoći !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U Zakonu o platnom prometu se prilično točno opisuje ovo što vi opisujete kao svoju djelatnost:

Članak 3.

 

Platne usluge jesu sljedeće usluge koje pružatelji platnih usluga obavljaju kao svoju djelatnost:

(...)

7) usluge izvršenja platnih transakcija kad se suglasnost platitelja za izvršenje platne transakcije daje nekim telekomunikacijskim sredstvom, digitalnim ili informatičko-tehnološkim uređajem, a plaćanje se obavlja telekomunikacijskom ili mrežnom operatoru ili operatoru informatičko-tehnološkog sustava, koji djeluje isključivo kao posrednik između korisnika platnih usluga i dobavljača robe i usluga.

 

Meni osobno se čini u opisu vaše djelatnosti manje relevantnim to što vi posredujete u plaćanju između dviju strana koje trguju u području turizma - oni su u turizmu, a vi - kako eksplicitno i sami ističete - niste u biznisu turizma. Meni se čini da je suština vaše djelatnosti posredovanje u platnom prometu, a ne pružanje turističkih usluga.

 

Jeste li sigurni da za zamišljenu djelatnost vi ne trebate posebno odobrenje i registraciju? Možda da šibnete kakav e-mail na HNB?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U Zakonu o platnom prometu se prilično točno opisuje ovo što vi opisujete kao svoju djelatnost:

 

Meni osobno se čini u opisu vaše djelatnosti manje relevantnim to što vi posredujete u plaćanju između dviju strana koje trguju u području turizma - oni su u turizmu, a vi - kako eksplicitno i sami ističete - niste u biznisu turizma. Meni se čini da je suština vaše djelatnosti posredovanje u platnom prometu, a ne pružanje turističkih usluga.

 

Ima smisla...

Ali smo u firmi imali mali milion sličnih primjera (ne baš web web shop ali posredovanje u prodaji usluge gdje je transakcija išla preko nas, dakle od klijenta dobivamo novac koji dalje prosljeđujemo drugom klijentu), nikad nikakav problem (možda smo samo imali sreće da nitko ne provjerava :). Čak smo slali slične upite uglavnom poreznoj, upravo da izbjegnemo grešku, bit svih odgovora je bila da samo pazimo da diferenciramo stavke i da na svaku ispravno obračunamo PDV - na takvim računima je jedna stavka uvijek tzv. "prolazna stavka", nešto što se zaračunava u korist i za račun drugog - pominje ju Zakon o PDV-u

 

Zapravo, na pamet mi pada masa firmi koje rade isto, a siguran sam da nisu registrirane za platni promet - recimo svi naši preprodavači internet domena i hostinga. Nisam siguran ni da su telekomunikacijski operateri registrirani za platni promet a posreduju u prodaji usluge (ZET, parking itd). Nadalje, zastupnici u osiguranju, u pravilu se kad se radi s njima i plaća njima, ali osiguravatelj na polici bude recimo jadransko (nije web prodaja ali jeste posredništvo). Zapravo, svaka komisiona prodaja ima te karakteristike.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na prijedlozima... Mi smo zapravo 100% u branši turizma ali ne želimo se registrirati kao turistička agencija jer to povlači i velike troškove koji za naše poslovanje uopće nisu potrebni.

Do sada nismo dobili konkretan odgovor iako smo se obratili na više adresa kao npr. državni inspektorat za turizam, porezna uprava, javni bilježnici i nekoliko odvjetnika...

 

Mi smo ustvari posrednici koji nude garanciju turistima da će pri uplati rezervacije dobiti smještaj koji su uplatili. Z tu uslugu mi dobijamo proviziju a veći dio iznosa se uplaćuje privatnim iznajmljivačima na bankovni račun. Sve je transparentno i pokriveno računima... Nama samo treba konkretan odgovor ili pismena potvrda da možemo obavljati takvu djelatnost.

Do sada nismo uspjeli doći do konkretng odgovora...

 

Pokušat ćemo direktno preko HNB kako predlaže tsereg. Hvala !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

EDIT: Pišem ovo paraleno s odgovorom autora teme, koji je već u svom gornjem odgovoru opovrgnuo neke moje pretpostavke, ali evo - diskusije radi, jer je pitanje i općenito primjenjivo.

 

---

 

Ono što mi je upalo u oči je da se autor teme eksplicitno izrazio da nije turistička agencija, što sam razumio kao da ne želi snositi nikakvu odgovornost u pogledu same usluge koja se prodaje - u prezentaciji, organizaciji, realizaciji ili reklamaciji. De-facto, on - kako sam razumio - eksplicira da ne donosi nikakvu dodatnu vrijednost na ono što nudi klijent. (EDIT: vidim da je ovo autor kasnije demantirao.) Na što bi onda platio PDV, tj. što on naplaćuje, s obzirom da ne smije stjecati dobit bez osnove? Pa, doslovno na transfer novca, baš kao PayPal ili m-pay ili sličan posrednik u platnom prometu. Zato sam ukazao na ovo.

 

---

 

Preprodavači internetskih domena ili hostinga nisu puki "prijenosnici" novca. Oni zapravo (pre)prodaju domene ili hostinge i odgovorni su kupcu prema Zakonu o zaštiti potrošača (primjerice). Alternativno, ako su samo uključeni u affiliate program, onda niti ne primaju novac za zakup, već od stvarnog "hostera" ili "registrara" dobivaju plaćen postotak kao uslugu marketinga.

 

---

 

TK-operateri koji preko SMS-a prodaju karte su dobar primjer. Međutim, treba znati kako je to tehnički izvedeno. TK-operateri imaju pravo pružati TK-usluge s dodatnom vrijednosti. Svatko može zakupiti kod VIP-a ili T-Coma neki SMS broj i pomoću ovih operatera realizirati nekakvu SMS-uslugu koja se plaća po posebnom cjeniku (horoskopske prognoze, ringtonovi, generiranja loto-brojeva i sl.). Ako je ZET i Zagrebparking tako realiziran, onda to nije primjenjivo na slučaj autora teme, osim ako on svoju djelatnost ne bi mogao nekako staviti pod odgovarajuće zakone koji to reguliraju (pretpostavljam Zakon o elektroničkim komunikacijama?).

 

Aletnarivno, možda su SMS i pakring stvarno posebne vrste usluga koja se obavlja na sličan način na koji Eventim prodaje ulaznice (iako Eventim nvj. prodaje ulaznice kao turističku djelatnost).

 

Što se tiče SMS-parkinga, ovdje su uvjeti korištenja ("Uvjeti korištenja Vip parking usluge"):

- http://www.vipnet.hr/o-vipnetu/uvjeti-koristenja/-/journal_content/56_INSTANCE_uR9S/11825/28202

 

Ovdje je parking ("Uvjeti korištenja mPRIJEVOZ usluge"):

- http://www.vipnet.hr/o-vipnetu/uvjeti-koristenja/-/journal_content/56_INSTANCE_uR9S/11825/28303

 

---

 

Kod posrednika u prodama osiguranja možda postoji posebna zakonska regulacija, slično kako je kod posrednika u prodaji nekretnina. Ovi potonji, ako se ne varam, moraju imati neku licencu.

 

----

 

Ovaj primjer parkinga me je, međutim, doveo do zanimljivih informacija. Postoji još jedan zanimljiv dokument na VIP-u ("Uvjeti korištenja izdavanja elektroničkog novca i pružanja platnih usluga od 16.09.2012.")

 

- http://www.vipnet.hr/o-vipnetu/platne-usluge-od-16092012

 

Radi se o tzv. "platnim uslugama" VIP-a gdje je VIP "ovlaštena institucija za izdavanje elektroničkog novca", sukladno Zakonu o elektroničkom novcu, te pružatelj platnih usluga sukladno Zakonu o platnom prometu. Radi se o njihovoj usluzi "m-trgovina".

 

Dakle, očigledno da VIP jest registriran kao posrednik u platnom prometu i teško je reći da li oni tom registracijom pokrivaju i svoju uslugu parkinga i karata ili su parking i karte nešto što je stvarno odvojeno od platnog prometa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Do sada nismo dobili konkretan odgovor iako smo se obratili na više adresa kao npr. državni inspektorat za turizam, porezna uprava, javni bilježnici i nekoliko odvjetnika...

 

Mi smo ustvari posrednici koji nude garanciju turistima da će pri uplati rezervacije dobiti smještaj koji su uplatili. Z tu uslugu mi dobijamo proviziju a veći dio iznosa se uplaćuje privatnim iznajmljivačima na bankovni račun. Sve je transparentno i pokriveno računima.

 

Po meni, bitna je samo jedna stvar - jeste li u cijelom procesu ikako u posjedu novca koji klijenti uplaćuju ili niste? U prvom postu ste rekli da jeste, no iz gornjeg citata to nije do kraja jasno. Ako je odgovor NE - 100% sam siguran da su vam dovoljne djelatnosti koje navodite u prvom postu, radi se o običnom trgovačkom posredovanju (to obavlja 90% firmi na tržištu, nebitno je li medij internet, fizički kontakt ili nešto treće). Ako je odgovor DA - tek tad su eventualno relevantni propisi koji se ovdje navode, ali možda u tom slučaju sve možete riješiti da izbjegnete taj "posjed"

 

Veznao za (ne)odgovaranje nadležnih, potpuno mi je poznat problem, ali tu postoji i jedna lijepa stvar, naime taj tko nije u stanju odgovoriti na upit, gotovo sigurno nije u stanju sastaviti ni optužni prijedlog jer u njemu mora navesti koju točno odredbu kojeg točno akta kršite svojim postupanjem. Bitno samo da nađete nadležnu instituciju u tom pogledu (ili onog tko ima nadzor nad tom djelatnošću, možda hakom ?) i zatražite mišljenje i eksplicitno pitajte nešto u stilu "molim da se u slučaju negativnog mišljenja precizno referirate na odredbe kojima je to regulirano" - sve što nije konkretan odgovor možete smatrati kao "DA" (Govorim iz trogodišnjeg iskustva korespodencije s poreznom upravom, druge su stvari u pitanju ali je karakter problema isti - nitko ne zna odgovoriti jel se nešto smije ili ne)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, u cijelom procesu mi smo u posjedu novca te ga zadržavamo na žr.rč tvrtke do datuma dolaska gosta u apartman. Na dan kada gost stigne u apartman mi prosljeđujemo privatnom iznajmljivaču ukupan iznos rezervacije umanjen za našu proviziju.

Napominjemo da se plaćanje (uplata) isključivo obavlja preko PayPal-a a zatim se novac prebacuje na poseban žr. rč. tvrtke odakle se distribuira privatnim iznajmljivačima.

 

Još jedna stvar nije jasna... što je sa PDV-om ? Da li se plaća PDV na proviziju s obzirom da se sve uplate vrše na PayPal račun ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Glede PDV-a, plaća se na proviziju (mora biti odvojeno kao zasebna stavka) ako je mjesto isporuke usluge tuzemstvo, u praksi je tako u 99% slučajeva. Postoji odreba Pravilnika o PDV-u kad se isporuka smatra da je obavljena u sjedištu primatelja usluge - članak 33, stavak 8 - ima hrpa stavaka od kojih su neki međusobno slični, pokušajte se "prepoznati" u jednom od tih. Ono što je sasvim sigurno je da je posrednička provizija podložna PDV-u ali kad bi uslugu uspjeli podvaliti kao, sad ću biti kreativan - "programska podrška pri rezervaciji", po čl. 33. st 8, par 13b - ne bi trebali obračunati PDV jer je primatelj poduzetnik sa sjedištem u inozemstvu (ali čak ni tad ne znam odnosi li se i na fizičke osobe, proučite dobro cijeli članak). Uglavnom, prilično je nategnuto.

 

Možete li rješiti da s PayPala ide izravno na račun najmodavca, tad ni faktički niste u posjedu novca? Dovoljno da isključite opciju automatic transfer, već umjeto toga, s paypal accounta obavite običan "send money" na račun najmodavca kada to već treba a na tvrtku transferirate samo proviziju. Ne znam koliko vam to komplicira ili poskupljuje cijeli proces ali je u smislu našeg zakona prilično čisto (ako je netko eventualno tu u sivom području, onda je paypal hrvatska ili kako im se već zove podružnica)

 

I mi naplaćujemo dio usluga preko paypala, u biti, prva "svijest" naših organa o transakciji je tek kad novac sjedne na račun tvrtke - taj iznos uvijek smatraju relevantnim za obračun poreza

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Poštovani,

Planiram pokrenuti sličnu djelatnost pa nailazim na slične probleme!

 

Moj plan je da kod spajanja iznajmljivača i unajmljivača (isključivo internetom putem moje web stranice) naplatim samo svoju proviziju, dok bi ostatak unajmljivač naplatio sam. Da li ovo znatno pojednostavljuje stvari?

 

Vidim da se gore pominje "posjed novca". Da li bi netko mogao pojasniti što točno znači "posjed novca" i što točno pravno povlači?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za ilustraciju gornjeg pitanja, evo sličnog business modela koje primjenjuje HostelWorld čije posredovanje koriste mnogi naši hosteli: nakon što sam rezervirao mjesto u splitskom hostelu, stigao je račun:

 

[TABLE=width: 430]

[TR]

[TH]Date[/TH]

[TH]Room Details[/TH]

[TH]Per Bed[/TH]

[TH]Pax[/TH]

[TH]Total[/TH]

[/TR]

[TR]

[TD]Sun 2nd Sep 2012 [/TD]

[TD]Standard Double Bed Private Ensuite [/TD]

[TD]€20.00[/TD]

[TD]2[/TD]

[TD=class: sub-prices]€40.00[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=colspan: 5]Total: €40.00[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=colspan: 5]10% Deposit US$5.28[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=colspan: 5]Service Charge: US$2.00[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=colspan: 5]Charge on Card (Service Charge + Deposit): US$7.28[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=colspan: 5]Amount Due On Arrival: €36.00 [/TD]

[/TR]

[/TABLE]

 

 

Dakle, odmah je plaćeno 10%, plus 2$ za servis. Ostatak je plaćen u hostelu.

 

Da li bi nešto ovako moglo funkcionirati po našim zakonima?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mali update cjelokupnog problema. Zatražili smo mišljenje porezne uprave za idnetičan slučaj koji očekujemo u firmi u narednom periodu. U pitanju su druge usluge, ali se radi o posredništvu u kojem fizički zadržavamo novac neko vrijeme. Dobili smo "odobrenje" za to, sad ću samo parafrazirati odgovor "Ne smatra se da ste sudionik u platnom prometu sve dok sredstva zadržavate na računu otvorenom kod subjekta koji ima dozvolu obavljanja platnog prometa" Drugim rječima, smatraju da u tom procesu naša poslovna banka obavlja platni promet, ne mi

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mali update cjelokupnog problema. Zatražili smo mišljenje porezne uprave za idnetičan slučaj koji očekujemo u firmi u narednom periodu. U pitanju su druge usluge, ali se radi o posredništvu u kojem fizički zadržavamo novac neko vrijeme. Dobili smo "odobrenje" za to, sad ću samo parafrazirati odgovor "Ne smatra se da ste sudionik u platnom prometu sve dok sredstva zadržavate na računu otvorenom kod subjekta koji ima dozvolu obavljanja platnog prometa" Drugim rječima, smatraju da u tom procesu naša poslovna banka obavlja platni promet, ne mi

 

Bok drndo,

A u kojem bi se onda slučaju "smatralo da ste sudionik u platnom prometu"? Ako uzmete gotovinu i držite u ladici umjesto u banci?

 

Molio bih pojašnjenje. Zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam, samo navodim odgovor koji smo zaprimili.

Ovo što Vi navodite ne smijete svakako, jer novac ne smijete držati u ladici već se u poslovanju ladica zove "blagajna". Pri tom ne mislim na fizički oblik pretinca za novac već na proceduru - svaki ulaz i izlaz novca ima svoj "papir". Ne znam pretjerano o tome jer nas nije nikad interesiralo, to je prije svega knjigovodstveni problem, ali sasvim sigurno ne postoji legalan način da "držite" novac a da nije evidentiran. A što je od oblika "držanja" novca platni promet a što ne, u to se ne bih upuštao (Zato smo uostalom i tražili mišljenje porezne)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija