Jump to content

prenamjena zemljista


tanja k

Preporučene objave

citajuci dosta clanaka o prenamjeni poljoprivrednog zemljista(pasnjak) u gradjevinsko ostala sam jos zbunjenija nego prije.Naime planirala sam kupiti plac koji granici sa gradjevinskim terenom po prostrnom planu pa me zanima da li je ta investicija isplativa i da li je moguca prenamjena i kako je pokrenuti.Naisla sam i na podatak da se za prenamjenu placa koji granici sa gradjevinskim dijelom mora promijeniti prostorni plan(ili tako vec nesto slicno)i da okolno gradjevinsko podrucje mora biti izgradjeno 70% da se prostrni plan uopce prosiri pa me zanima sta je od svega toga istina :zaljubljen:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Istina je slijedeća:

Puno je špekulanata koji kupuju ne-građevinsko zemljište (naravno, po znatno povoljnijim cijenama) a onda ga žele prenamijeniti u građevinsko. Najčešće reakcije su: "Pa kako moje zemljište ne može biti građevinsko kad su svi oko mene izgradili kuće".

U praksi je to ovako: Prenamjena zemljišta moguća je samo i isključivo kroz postupak izmjene prostorno-planske dokumentacije. Dakle, prvi korak je provjeriti u nadležnom gradskom uredu za urbanizam (ili kako se već zove u različitim gradovima) je li u postupku ili se sprema izmjena prostorno-planske dokumentacije. Vi, kao i bilo tko drugi, svoj zahtjev za prenamjenom u građevinsko zemljište možete podnijeti jedino u vrijeme održavna javne rasprave. To je jedna od faza izrade Plana kada izrađivač Plana prezentira svoj prijedlog Plana za javnost. Hoće li se ili neće vaš zahtjev usvojiti ovisi o nizu stručnih ali i onih "drugih" faktora o kojima ne bi detaljnije.

Plan je podzakonski pravni akt pa, bez obzira koliko loš bio, primjenjuje se sve do njegove izmjene ili donošenja novoga.

E sad, ako ste "jak" igrač, onda ćete možda i moći srediti da vaše zemljište izmjenom Plana postane građevinsko. Ako pak niste (a reklo bi se da niste) onda Vam je ta investicija vrlo, vrlo problematična sa vrlo neizglednim uspjehom ;)

Samo još jedna napomena - puno je manje izgleda za prenamjenu iz poljoprivrednog u građevinsko neko za prenamjenu iz nekog drugog (npr. zaštitne zelene površine ili ostalo poljoprivredno tlo, šume i šumsko zemljište itd.) u građevinsko. Poljoprivredno zemljište je (sic!) od intersa za RH pa ga ne bi trebalo pretvarati u građevinsko. Možda ćete reći: Pa da, poznata smo poljoprivredna velesila pa zato i štitimo građevinsko"...a ja ću Vam reći: ovo je samo zakonski okvir...u praksi je to ponešto drugačije, ovisno o tome koliko ste jaka igračca. A niste. Reklo bi se. ;)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija