Jump to content

Kamata na stambenu pričuvu


xontcom

Preporučene objave

Pozdrav!

 

Imam jedno pitanje vezano uz plaćanje kamata na zakšnjene uplate stambene pričuve.

 

Živim u zgradi (relativno nova, sa solidnom pozitivom na računu zgrade) i imam mjesečnu obvezu plaćanja stambene pričuve od cca, 200 kn/mj. Prošle sam godine imao malo neplaniranih izdataka pa sam propustio platiti 6 mjesečnih rata.

Dobio sam opomenu pred tužbu sa ukupnim dugom + kamate (sad se ne sjećam, ali popriličan iznos, mislim više od 10% duga (u 6 mjeseci).

 

Svjestan sam da rate moram platiti ali nije mi jasno zašto moram platiti i kamate s obzirom da trenutno, taj novac "nikome ne treba", odnosno, na računu ima dovoljno novaca za servisiranje svih mjesećnih planiranih izdataka i još ima rezerve?

Ne kužim što znače te kamate (nisam nikakvu robu/uslugu koristio pa da plaćam kamate na prekoračeni rok plaćanja)?

A još nešto što mi tu smrdi, sumnjam da sam ikad vidio da se na račun zgrade prilio novac sa opisom stavke kamate (a sigurno netko od 13 stanara nije redoviti platiša, ja sam jedan od njih!!!)

 

O inžinjeringu koji je upravitelj naše zgrade kolaju svakakve priče pa se pitam da li nas oni sve lagano potkradaju (gdje god stignu).

 

Hvala na odgovorima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao suvlasniku zgrade upravitelj vam je dužan jednom godišnje dati na uvid izvještaj o upravljanju, uključujuću pregled uplata i isplata, pa iz toga možete procijeniti da li je upravljanje korektno ili nije. Isto tako imate pravo zahtijevati uvid u sve podatke i bez obzira na taj godišnji izvještaj. "Priča se" je najlošiji izvor informiranja.

 

Što se tiče kamata, nebitno je da li kome taj novac treba ili ne treba budući da se radi o obavezi koja je vezana za rok ispunjenja, a kamate se plaća zbog neispunjenja obaveze u roku.

 

Međutim, pitanje je kolika iznosi ta kamata? Ona može biti određena međuvlasničkim ugovorom ili ugovorom o upravljanju, pa iz tih dokumenata možete vidjeti li je ugovorena i u kojem iznosu.

 

Ako nije ugovorena, onda vas - po mojem osobnom mišljenju - upravitelj ima pravo tražiti samo iznos bankovne kamate koju bi pravovremene uplate ostvarile na računu na kojem se drže sredstva vaše zgrade, dakle naknadu neostvarenog prihoda.

 

Ako je kamata ugovorena, mislim da ne bi smjela biti veća od zakonske zatezne kamate, a ta je prilično visoka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija