Jump to content

financijska odgovornost udruge prema općini


hasko

Preporučene objave

Razne udruge u mojoj općini dobivaju novčana sredstva kao pomoć u radu ( lovci, KUD, nogometaši , vinogradari....), pa me zanima slijedeće: općina uplati određena sredstva na račun udruge i to je OK , samo što se tu prekida svaka veza sa saznanjem gdje je i kako taj novac utrošen. Iskreno mislim da su tu otvorena vrata za protuzakonito utrošena sredstva jer sam u razgovoru sa bivšim načelnikom saznao da udruge ne dostavljaju čak niti zapisnike sa godišnjih skupština, a kamoli gdje su sredstva utrošena. Razno razni kvazitreneri u nekom klubu dobivaju na ruke ponekad znatna novčana sredstva ,a račune nikome ne izdaju. Da ne spominjem roditelje koji za svoju djecu uplaćuju ponekad velike iznose u jednom"amaterskom" klubu. Ili plaćanje "koreografa" u KUD-ovima koji isto tako rade na crno. Po čemu se oni razlikuju od jednog, recimo, gipsera kojeg ako uhvati inspekcija , odere ko Mujo kozu. Kolika je odgovornost (prekršajna ili kaznena), dužnosnika lokalne samouprava jer olako raspolažu našim novcem , a od npr. nogometne udruge ne dobiju niti račun za vožnju juniora autobusom na gostovanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

moja primjedba: točno dijagnosticirana ogromna zona sive ekonomije i nelegalnih postupaka ( light verzija za kaznena djela) u Hrvata. Svaka jedinica lokalne samouprave je podložna godišnjem nadzoru Državnog ureda za reviziju, sve isplate tim udrugama u skladu s proračunom i Zakonom o proračunu podrazumijevaju i izvješće o utrošenim sredstvima, ali ne ono napisano na papiru bez priloga ( iako se i to prihvaća ali nelegalno) nego s izvodima FINE o isplatama, plaćenim porezima i doprinosima, još uvijek je nepostojeća kontrola o tome, ali ne zadugo. Dakle općina,grad moraju zatražiti i dobiti potpuno izvješće s financijskom dokumentacijom iz Fine, nema isplata u kešu a poseban je problem obračun poreza i doprinosa za koje odgovara isplatitelj -odgovorna osoba u udruzi, inače ovo je zemlja - država udruga raznih nivoa, u kojima malo tko što radi a vrti se ogromni novac, tu se radi o parolama o javnom interesu a u suštini o vlastitom interesu od promocije bez pokrića do novca bez rada, QUO VADIS CROATIA!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Terijer je ušao u rupu.Jbg. to mu je u krvi.

 

očekuješ nešto što se nikad ovdje nije svojevoljno provodilo, podržavalo, njegovalo, razvijalo a to je biti normalan. Sad znaš kako tvoje protivljenje znači da si mentalno i duhovno zdrav pa možeš prionut ... :-) Ako imaš želudac i svjestan si da to što dobiješ je predvidjeno i ima svojstvo "prolaska kroz ruke"

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija