Jump to content

Pravnici koji ne rade u pravosuđu i PI


jagodica-bobica

Preporučene objave

Ima li ovdje koji pravnik koji se sprema za pravosudni ispit ili je položio, a da ne radi u pravosuđu?

Htjela bih položiti PI, ali me strah uopće upuštati se u tu avanturu jer nisam u pravosuđu pa me zanimaju vaša iskustva, savjeti.....

 

Ako želiš položiti, imaš dovoljno volje,samokontrole i mogućnosti (u smislu da na poslu možeš dobiti dovoljno vremena) onda idi položi pravosudni ;) To što si u gospodarstvu ne bi trebao biti element za tvoju odluku - ima puno odvjetničkih vježbenika koji se bave npr. štancanjem ovrha ili javnobilježničkih vježbenika koji tek nisu vidjeli pravosuđa pa opet polože pravosudni. Naravno da je onima koji su sudski vježbenici lakše u dijelu pismenog no na kraju je 99% pravosudnog gradivo koje moraš naučiti, i utoliko je svejedno gdje radiš.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ja ne radim u pravosuđu, nisam bila na seminaru i snalazim se sama...teško je, obeshrabri te kad čuješ kolege koji su u toku, znaju sve detalje...ali može se.Uspjela sam položiti pismeni dio unatoč tome, za usmeni je stvar učenja.Najveći problem je što moraš učiti uz rad, koristiti godišnji odmor, jer je ispit organizacijski loše koncipiran, al ako imaš želju, pokušaj. Uz sve teškoće, ja bih ponovno probala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ima li ovdje koji pravnik koji se sprema za pravosudni ispit ili je položio, a da ne radi u pravosuđu?

Htjela bih položiti PI, ali me strah uopće upuštati se u tu avanturu jer nisam u pravosuđu pa me zanimaju vaša iskustva, savjeti.....

 

Kolegice jagodica-bobica,

 

upravo pokušavam spremati pravosudni i trenutno ne radim u pravosuđu. U upravi sam! Znači, nemam slobodnih dana - godišnjeg što imam to je to. 2 tjedna max i to ako mi netko ne radi problem! Radila sam u odvjetničkom uredu al već dvije godine ne radim. Lako čovjek ispadne iz štosa! Al mislim da neću tako lako odsutati od avanture polaganja pravosudnog.

 

Provjeriti literaturu, po forumu pokupiti pitanja, lagano krenut učiti - ja sam krenula od građanskog i kaznenog. Za pisanje presuda ne treba se ništa specijalno pripremati osim nabaviti slajdove za pisanje presude iz kaznenog sa predavanja u HOKU. Negdje sam nabasala i na slajdove čini mi se s Trg suda za pisanje presuda iz građanskog (i trgovačkog - što je isto). Onda kad uspješno napišeš pismeni dva tjedna godišnjeg, dva, tri tjedna bolovanja do usmenog i to je cijeli briljantni plan!

 

PS Kad ga čitam čak i meni djeluje jednostavo!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vjerujem da je moguće, ali i da je jako teško. S obzirom da su mi se dogodile neke neočekivane promjene u privatnom životu baš u tih para dana u kojima sam si razvijala strategiju polaganja PI i s obzirom na malo dijete, ništa od učenja još neko duže vrijeme....nadam se rješiti bar DSI.

 

Vama želim puno puno sreće na ispitu!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

draga kolegice,

niste jedini niti usamljeni...i ja namjeravam na avanturu PI...3 godine sam radila u privredi, sada par mjeseci u drž.upravi...1. moram položiti DSI, pa uplatiti 5000,00 kn za teorijska predavanja u javnobilježničkoj komori, pa 9 mjeseci prakse na sudu i tek onda imam uvijete da bi uopće pristupila pravosudnom ispitu. uz sve to imam malo dijete i ponovno sam trudna tako da ću kad zadovoljim ove kriterije za pristup pravosudnom imati već 2 male djece...i ne mislim odustati...nemojte niti vi. na tržištu rada mi pravnici bez položenog pravosudnog ispita smo na žalost doista pravnici 2. klase....a pogotovo mi koji smo bili u gospodarstvu a nikad u pravosuđu...na žalost. i još nas bombardiraju sa svih strana kako ne ispuniti uvijete da pristupite uopće pravosudnom ispitu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Drage kolege, zna li možda netko koliko točno od 9 mjeseci prakse treba biti na kojem sudu? Znam da ne smije biti prekida za vrijeme tih 9 mjeseci ali koliko precizno gledaju točan broj dana koje smo proveli na pojedinom sudu? Na OGs-u nisam dobila raspored (rekoše mi da si sama izračunam) pa me zanima može li biti problema kod prijave zbog npr. par dana manje na OKS-u ili trgovačkom iako je odrađeno 9 mjeseci?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija