Jump to content

namještanje natječaja-kome prijaviti?


arileo

Preporučene objave

Ne znam ima li slična tema,ukoliko ima ,sorry.Radi se o slijedećem.Prije 2 mjeseca je dečji vrtić objavio natječaj za pravnika(str.osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa),u uvjetima je bilo navedeno među ostalim do 1 godine staža u struci,ili više ako je izvan struke.Poslala sam papire,jer uvjete ispunjavam,na HZZ sam više od godine dana,pa ako bude bude.Malo sam se raspitivala i čula sam kako je tadašnja tajnica vrtića izjavila da nitko ne ispunjava uvjete natječaja,da će vjerojatno morati uzeti nekoga s višom školom.Meni je to bilo sumnjivo i nebulozno jer sam sigurna da nas barem 15 ispunjava uvjete(provjereno na zavodu),ali nisam tome pridavala veliku pažnju jer sam očekivala neki poziv,vraćanje dokumenata poštom ili kako već bude.Da bih danas saznala da je dotična tajnica otišla na porodiljni,i da su zaposlili zamjenu,curu koja ili nije na zavodu ili ako jeste onda je maksimalno 2 miseca,i to u radni odnos a ne na stručno osposobljavanje.Ja svakodnevno pratim oglase ,niti je taj natječaj poništen niti je novi raspisan,na koji način je ta cura zaposlena ja ne mogu shvatit.kako živim u malom gradu u kome svak svakoga zna,i ne želim sebi u budućnostti stvorit probleme i zatvoriti neka vrata,zanima me kome se mogu obratiti anonimno,da se istraži na koji način je došlo do toga,da li inspekciji rada,da li ministarstvu nekom.Svaki savjet je dobrodošao.ne znam jeli to ima smisla i hoće li se šta prominit,ali moram reagirati jer znam da je namješteno,jer je to tako očito,i jer je to danas tako normalno,da mi se gadi način na koji funkcionira ovo društvo,mislim da je gađenje najblaži izraz.Svaki savjet je dobrodošao!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ima kakvo rješenje, imaš opciju upravne tužbe, ti snosiš troškove, rješenje se proglasi ništavim ili poništi, slijedi novi natječaj koji ne znači da ćeš ti biti izabrana.

Navikni se da bez veze nećeš raditi. Btw. česta je praksa objavljivanja oglasa u nekim novinama koje ne izlaze u tvom gradu. Razlog je znan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ima kakvo rješenje, imaš opciju upravne tužbe, ti snosiš troškove, rješenje se proglasi ništavim ili poništi, slijedi novi natječaj koji ne znači da ćeš ti biti izabrana.

Navikni se da bez veze nećeš raditi. Btw. česta je praksa objavljivanja oglasa u nekim novinama koje ne izlaze u tvom gradu. Razlog je znan.

 

Što vrime više prolazi,sve sam svjesija činjenice da je bez veze teško ili nemoguće doći do posla,kao i da su većina natječaja namješteni.Ono što mi u ovom konkretnom slučaju najviše smeta jest ležernost toga namještanja.Da je bio natječaj,i da je primljen netko tko ima sve potrebne kvalifikacije a uz to i vezu ,ne bi mi toliko smetalo.

Nebitno je hoću li ja dobit taj posao(nije da mi posao ne triba) već je bitno da ga dobije onaj tko udovoljava uvjetima natječaja,a ta osoba to nije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bez veze teško ili nemoguće doći do posla,kao i da su većina natječaja namješteni.

 

Prije ili kasnije svi toga postanemo svjesni, ma koliko smo nade imali u to da ćemo kao visokoobrazovani na temelju kvalifikacija, znanja (pa čak i radnog iskustva) i pronaći radno mjesto. Ništa od toga!

A upravo me ovo danas potaklo da nešto napišem ovdje: poslala sam već stotine zamolbi, a odnedavno radim tako da najprije nazovem ustanovu/tvrtku za koju je objavljen natječaj i PITAM da li već imaju osobu -> u većini slučajeva mi odgovore da se zna za koga je natječaj, pa tako i danas kad sam nazvala u jednu školu!!! ...i što ja tu mogu? Koga im poslati? Kome se žaliti?

...vjerojatno mi preostaje samo biti sretna što zbog njihove iskrenosti ne moram trošiti na kopiranje i poštarinu. Pfff!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Moj je slucaj ovakav. Raspisan je natjecaj za zaposljavanje na neodredjeno u jednoj opcini. Izmedju ostalog nas nekoliko kandidata imalo je isti broj bodova na pismenom, a buduci da se ocjenjuje i usmeni dio testiranja (koji se btw sastojao od opcenitih pitanja "kako zamisljate buduce radno mjesto", itd...) kandidat koji je izabran je dobio najveci broj bodova i on je izabran. Naravno, kakva slucajnost, rijec je o rođaku zaposlenika u toj općini. Pravo žalbe postoji, naravno da cu ga iskoristi, ako nista drugo kako bi dokazao da nismo bas svi budale koje sute, samo me zanima sta navesti u ovakvim slucajevima. Znaci sve je legalno, on je ostavio "najbolji dojam" na intervjuu i dobio najvise bodova, a sve i da nije dobio najvise bodova procelnik tijela koje vrsi odabire ne mora izabrati kandidata s najvise bodova. Postupa je takav da komisija koja provodi testiranje sastavlja rang listu kandidata i dostavlja procelniku, koji onda odabire kandidata. I sve je po zakonu, a ti dokazi da nije...Ima netko mozda ideju,savjet kako ovome stati na kraj?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...
  • 7 mjeseci kasnije...

Evo, još jedan slučaj....pišem za kćer, nije registrirana, pa mogu i ja.

 

Dakle, natječaj u jednoj bolnici, za nemedicinsko osoblje. Uvjeti rigorozni, ali kćer zadovoljava. Nakon razgovora joj komisija javlja telefonski da je dobila posao, čeka se samo potpis upravitelja i da će dobiti sve na kućnu adresu poštom. Nakon nekog vremena ona vidi u NN da je natječaj poništen. Raspisan je uskoro novi, uvjeti puno blaži - i evo, posao dobio branitelj (objavljeno u NN, na kućnu adresu nije ništa stiglo). Jasno, nije odgovarao uvjetima iz prvog natječaja, pa se podesilo da odgovara drugom. Na taj drugi nije kćer niti pozvana na razgovor.

 

Jasno nam je da zakonski ne možemo ništa, nije ona imala napismeno da je dobila posao, no ipak, imate li kakav savjet? Barem da im pokvarimo koji radni dan i pokažemo da, ako ništa, nismo mutave budale.

 

E da, nakon razgovora pred komisijom bila je opet kontaktirana sa neugodnim pitanjima koja se ne pitaju "pred drugima" jel - o braku, djeci i slično...uz zamolbu da "ovaj razgovor se nije dogodio".

 

Mah...a-ha, zaboravio sam napisati da kćer ne želi ići gledati dokumentaciju (piše u rezultatima natječaja da to može) jer je jasno da dokumentacija sigurno štima, a kćer ionako pati od anksioznosti, sve to joj je previše...a i trošak nam je, jer nije u našoj županiji ta bolnica...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Eventualno da priču dadete u medije. Ali, "pokrit" će se oni, bez brige.

 

Sve jasno. Niti to ne želim. Medije. Nije ni bitno jel će se oni pokriti ili ne - bitno je "nadići živac".

 

Niti kćer ne želi tamo raditi na kraju, s obzirom na sve. Sad je samo pitanje ima li ikakve zakonske podloge za prijavu nekome, ali za to bi morao slučaj iznijeti u detalje....pa možemo i obrnutim redom:

 

1. mogu li se natječaji za bolnice, odnosno uvjeti natječaja tako mijenjati kako kome puhne? (dakle, tu se ne može promjena uvjeta objasniti sa "nije bilo kandidata koji zadovoljavaju uvjete", jer ih je bilo)

2. mora li se kandidatima javiti da je natječaj poništen?

3. mora li im se javiti tko je dobio posao?

4. što je sa osobnim pitanjima o braku, djeci?

itd.

 

Jer nikad ništa pismeno nije stiglo u cijelom tom procesu. Sve smo saznavali preko NN i stranica bolnice. I to recimo ovaj petak objavljeno da je odluka o izboru kandidata donesena 15.12. i da stupa na snagu odmah - dakle, taj drugi netko već i radi valjda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. To vam se radi i na razini državnih tijela, a o lokalnima da i ne pričam.

 

2. Bilo bi ljudski i fer, ali opet neke zakonske obveze nema (barem meni nije poznata, a ako netko znade suprotno slobodno me ispravi sa navođenjem odredbe koja to propisuje).

 

3. Kao i pod 2.

 

4. To je uvijek strogo zabranjeno - čl. 25. Zakona o radu. Ali da se pita, pogotovo žene - pita se.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija