Jump to content

AMEX jednokratna otplata duga, platiti kamate na troškove ovrhe ili ne?


Aronn

Preporučene objave

Na American kartici (osnovnoj i revolving) napravio sam dug od 45.000 kn. Zbog

nemogućnosti plaćanja sklopio sam s njima dogovor o obročnoj otplati ovjeren kod javnog bilježnika s anuitetom od 2.200 kn mjesečno, a kamate na dug se obračunavaju na ostatak duga. Plaćao sam rate, ali kroz neko vrijeme nisam bio u mogućnosti plaćati navedene iznose već sam plaćao prema mogućnostima, nekad 1000 kn, nekad 1500, a koji puta sam znao i propustiti uplatu za tekući mjesec.

 

U 11/2011 podnesen je prijedlog za ovrhu po obadvije kartice zasebno. U tom trenutku je dug bio 17.000 kn po osnovnoj i 13.000 kn po revolving kartici. Trošak bilježnika je bio 1900 i 1700 za ovrhe. Dao sam prigovor na ovrhu zbog toga što se iznosi dugovanja nisu poklapali i dobio Rješenje od suda o stavljanju ovrhe van snage (bar privremeno).

 

Na to je PBZ CARD po jednoj kartici dao zahtjev za sudskim rješenjem, a po drugoj je aktivirao potpisani dogovor (s početka maila) koji zamjenjuje ovrhu. Zbog toga mi već 4 mjeseca oduzimaju 1250 kn od mirovine (trećina).

 

Kako mi je u cilju riješiti dug, dospio sam u poziciju posudbe novaca za tu svrhu i kontaktirao sam PBZ CARD i njihove odvjetnike oko jednokratne otplate. Tražio sam ih stanje duga i detaljni ispis što u taj dug ulazi.

Dobio sam specifikaciju po kojoj je u dugu glavnica otprilike kako sam i ja izračunao, tu se nalaze i troškovi bilježnika za ovrhu, troškovi odvjetnika za dopise i kamate obračunate do kraja tekuće godine.

Prigovorio sam im zbog određenih stavki, a one su i moje pitanje za vas, pa se nadam da ćete mi moći pomoći.

- Da li oni mogu uračunati u dug troškove bilježnika za ovrhe koje nisu pravomoćne i za koje bi tek trebao biti sud?

- Da li mogu uračunati troškove odvjetnika s obzirom da još nije sudski riješeno u njihovu korist?

Kamate u mom i njihovom izračunu se ne poklapaju za nekih 2400 kn budući su oni kamate zaračunavali na osnovicu koja im se povećala od dana troška bilježnika za ovrhu i za troškove odvjetnika od trenutka nastanka troška.

- Da li oni mogu računati kamate na te troškove budući da to nisu troškovi koji su potvrđeni od nadležnih tijela RH?

 

S njima se ne može postići telefonski dogovor (nitko se ne javlja na taj telefon za utužene stranke), a mailom samo šalju izračune bez mogućnosti dokazivanja stvarnog stanja (šalju samo činjenična stanja kako njima odgovara), fizički se također ne može do njih.

 

- Da li sam u pravu po ovom pitanju, da se ne mogu računati troškovi bilježnika i odvjetnika ukoliko nema odluke suda i da li ja imam pravo otplatiti svoj stvarni dug sa zakonskim kamatama, a oni da svoje pravo na ostale troškove traže ukoliko treba sudskim putem, ali ne vezano uz stvarni dug.

 

Unaprijed hvala na odgovoru ili savjetu .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naravno da Vam mogu zaračunati troškove jb i odvjetnika, (ne)pravomoćnost nema nikakve veze s tim. Ako se ne slažete s tim uvijek možete nastaviti spor na sudu do kraja, ali onda imate itekako veće troškove npr odvjetnika.

 

Ako se ne slažete s njihovim obračunom uvijek možete napraviti ovo gore pod točkom jedan, znači ostati u sporu i tražiti vještačenje duga. A onda ste ga tek zapaprili sa troškovima i platit će te puno više.

 

Pokušajte se dogovoriti s njima i bez stava-ne možete mi to naplatiti-jer što se njih tiče, ako se mogu naplaćivati sa Vaše mirovine, nije im niti u interesu se nagađat, nego mogu odlučiti ići sa sporom do kraja, dobit će sigurno. A Vama će troškovi narasti.

 

Kad ih zovete, zovite odvjetnika koji ih zastupa pa nek ih on zove dalje ili neka Vam da broj kontakt osobe u PBZ s kojom se možete dogovoriti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija