Jump to content

Mogućnosti i zakonska prava većinskog i manjinskog suvlasnika nekretnine-izvlaštenje?


logika

Preporučene objave

Poštovani,

 

molim odgovor na slijedeću situaciju i upit:

 

obiteljska stambeno-poslovna kuća nasljeđena je od troje zakonskih nasljednika sa udjelom od po 1/3. u jednoj etaži kuće jedan od nasljednika uz suglasnost ostalih dvoje obavlja s obitelji poslovnu djelatnost - obrt, a u drugoj etaži živi s obitelji kao i još jedan od nasljednika. Treći nasljednik, povremeno i kratko navrati u posjetu.

 

Dakle, nekretnina je u suvlasništvu za po 1/3 udjela svakog suvlasnika.

 

U slučaju smrti jednog od suvlasnika postoji mogućnost da taj udio umrlog suvlasnika temeljem Ugovora o doživotnom uzdržavanju pripadne samo jednom suvlasniku, što bi značilo da bi tada u toj kući-nekretnini bila dva suvlasnika i to jedan sa udjelom od 2/3, a drugi sa udjelom od 1/3.

 

Mene jako, jako zanima i molim odgovor: da li u takvoj situaciji, većinski suvlasnik (koji, usput da napomenem, u toj nekretnini obavlja poslovnu djelatnost-obrt sa svojom obitelji), može zahtjevati i na bilo koji način tražiti i uspjeti (temeljem kojeg Zakona i prava) od manjinskog suvlasnika "isključenje, izvlaštenje" vlasništva tj. njegove 1/3 nekakvom isplatom, a što manjinski vlasnik ni pod koju cijenu ne želi prihvatiti. Želi zauvijek ostati dionik i suvlasnik udjela od 1/3 predmetne nekretnine.

 

Unaprijed mnogo hvala na pomoći, u očekivanju odgovora, s poštovanjem

 

logika

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U konkretnom slucaju je moguce izvrsiti etaziranje objekta kao jedan vid razvrgnuca suvlasnicke zajednice i stjecanja samostalnog vlasnistva,pa sve da i dodje do sudskog razvrgnuca,misljenja sam da bi se mogla izvrsiti geometrijska dioba.To sto bi jedan suvlasnik imao omjer idealnog dijela 2/3,ni najmanje neumanjuje vasa prava s omjerom 1/3.

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ova problematika regulirana je Zakonom o vlasništvu i stvarnim pravima, u dijelu koji se odnosi na suvlasništvo.

 

Svaki suvlasnik može tražiti razvrgnuće suvlasničkih odnosa, i to na različite načine ovisno o mogućnostima. To npr. znači da može tražiti izdvajanje fizičkog dijela ako je sam vlasnik odgovarajućeg dovoljno velikog idealnog dijela i ako je stvar fizički djeljiva. To je opisao Matrix.

 

Jedan od načina razvrgnuća suvlasničkih odnosa je i isplata manjinskog suvlasnika od strene većinskog. Ako se manjinski suvlasnik s tim ne slaže, to se može ishoditi i sudskim putem. Međutim, takav način razvrgnuća može se provesti samo ako postoje osobiti razlozi za to i ako manjinski suvlasnik ima izrazito mali udio. Udio od 1/3 idealnog dijela je svakako prevelik da bi bio moguć takav način razvrgnuća, a posebne okolnosti - s obzirom da je vjerojatno moguća fizička podjela etažiranjem - ovdje ne postoje. Dakle, u ovom slučaju većinski vlasnik ne može isključiti manjinskog iz vlasništva svojom voljom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija