Jump to content

jamac, regresna tužba, dužnik daruje imovinu


tycho

Preporučene objave

Lijepi pozdrav,

 

Nažalost, jamac sam koji već tri godine otplaćuje tuđi kredit (banka se namiruje direktno iz moje plaće). Dužnik je nezaposlen, ali obećaje da će sve vratiti s kamatama kad mu završi sudski postupak iz kojeg očekuje dosta velik novac. Dužnik također posjeduje nešto imovine (pola vlasništva kuće i okućnice u kojoj nitko ne živi).

 

Pokrenuo sam tužbu kako bi se moja dosadašnja potraživanja sudski utvrdila. Tužba je predana sudu, ali još nije došlo do rasprave (bit će za cca. mjesec dana).

 

U međuvremenu doznajem da dužnik vlasništvo nad svojom polovicom kuće namjerava darovnicom prebaciti na majku. Službeni razlog je taj da će biti jednostavnije prodati kuću. Meni to nikako ne stoji i sumnjam da je pravi motiv darivanja taj da dužnik želi izbjeći da mu sjednem na imovinu, u slučaju da njegov sudski postupak propadne, tj. da ne dobije novac kojem se nada i iz kojeg bi me isplatio.

 

Pitanja: da li na temelju rezultata regresne tužbe mogu pobijati darovnicu, tj. zahtijevati namirenje iz imovine koju je dužnik u međuvremenu darovao majci? I drugo, postoji li način da već unaprijed (s obzirom da je tužba predana na sud) spriječim darivanje dok se moja tužba ne završi?

 

Dakle zanima je li naknadno pobijanje jedina mogućnost, ili već i sada imam mogućnost spriječiti darivanje, prije nego se dogodi.

 

Zahvaljujem / Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stavite prijedlog za privremenu mjeru u kojem tražite o suda da zabrani tuženiku da raspolaže svim svojim nekretninama i pokretninama jer postoji opasnost da bi ih mogao otuđiti ili raspolagati vama na štetu. Ako je u međuvremenu već darovao nekretninu morat ćete pokretnuti postupakvo tzv. kvazipaulijansku tužbu u kojem je dužnik išao besplatno raspolagati svojom imovinom na štetu vjerovnika (znajući da time šteti vjerovniku). U konkretnom slučaju daruje majci nekretnini kako je vi kao njegov vjerovnik ne bi mogli ovršiti. Dosta složen predmet, predlažem da angažirate odvjetnika!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija