Jump to content

kako isplatiti suradnike na projektu


boliglava

Preporučene objave

Molio bih nekoga da mi objasni sljedeće,obzirom da danima ne mogu doći do poreznog savjetnika.

Radio bih jedan projekt (video uradak) na osnovu autorskog ugovora.Obzirom da sam nisam u mogućnosti izvesti projekt,trebam angažirati još nekoliko suradnika.Naručitelj bi isplatio honorar na moj žiro račun, a ja bih trebao isplatiti suradnike.Na koji način to mogu izvesti, obzirom da nisam u sustavu PDV-a i da nisam pravna osoba?Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako je naručitelj producent i vlasnik autorskih prava predmetnog audio-vizualnog djela, tada je on pri isplatama naknadi svim suradnicima, fizičkim osobama, dužan obračunati i uplatiti u proračun predujam poreza na dohodak po osnovi drugog dohotka, prirez i možda doprinose (ako netko od suradnike je imao isporuku djela, a ne autorskog djela). Dakle, naručitelj treba posjedovati osobne podatke svih koji rade na projektu (+ adresa, + OIB). Kada bi isplatio ukupnu naknadu na vaš žiro-račun, treba uplatiti u proračun sva javna davanja, uz posjedovanje pismenog ugovora o autorskom djelu (za svakog autora) i ugovora o asignaciji kojim ga vaši suradnici upućuju da neto naknade plati vama umjesto na njihove žiroračune.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

krester, hvala na pomoći!

No radi se o sljedećem: naručitelj je ustanova.snima se promidžbeni DVD, a kojeg snimanje može potrajati preko godinu dana ili čak i preko dvije godine.Ideja je moja i nosioc projekta sam ja osobno.Nisam u sustavu PDV-a i radim, inače, na autorske ugovore.Obzirom na kompleksnost projekta i troškove koje nije moguće predvidjeti, dogovor između naručioca i mene bio bi ukupna cijena projekta.Način isplate bio bi avansno, na način da se po potpisivanju ugovora uplati 30%, nakon 3 mj. opet 30%, nakon 6mj. još 30%, a po predaji projekta 10%.Na određenim dijelovima projekta sudjelovalo bi nekoliko ljudi.Dakle nemoguće je predvidjeti tko će, koliko i kada sudjelovati u projektu.Tako da bi učesnici isto tako bili isplaćeni prema izvršenom njihovom dijelu posla, a ako sudjeluju duže projektu onda bi isplata bila mjesečno.Malo je komplicirano, ali tako je.Dakle, ja kao nosioc projekta dobivam novac za projekt.Prema dogovoru sa suradnicima iz te sume novaca moram ih isplatiti.E, sad na koji to način izvesti a da sve bude po zakonu?Najjednostavnije bilo bi uzeti novac i na ruke splatiti svakomu njegovo, ali mislim da to nije u skladu sa zakonom, pa tržim način kako da se to izvade na zakoniti način.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija