Jump to content

alimentacija - prilagodjavanje uvjetima


opla

Preporučene objave

Znam da nije nova tema i da je mozda nesto objavljeno ali ne pronalazim na forumu bas konkretne odgovore - moje opitanje je:

Do sada sam placao 3000kn alimentacije za jedno dijete. Imao sam dobru placu i da se razumijemo, nije mi zao placati koliko god treba za dijete ako se to sve potrosi na dijete.

Nove okolnosti su, preseljenje u drugu drzavu i povecani troskovi zivota: rentanje stana, dvostruke rezije, avionske karte za posjet djetetu. Placa ista.

 

Kolike su mi mogucnosti da dobijem smanjenje alimentacije uzimajuci u obzir nove okolnosti?....i koje su mogucnosti da dobijem podijeljeno skrbnistvo nad djetetom kada se vratim u Hrvatsku?

Zar svaki puta kada se mijenjaju okolnosti sa mojim poslom treba da podnosim sudski zahtijev za promijenom iznosa alimentacije?

 

 

Nadalje, majka djeteta je prilicno neodgovorna u svojem odnosu prema djetetu i ja se nikako ne mogu sloziti sa njom da ona zeli najbolje svojem djetetu. Zivi sa u stanu sa svojom mamom premda ima svoj stan, koji joj sluzi kao skladiste. Svoj stan ne iznajmljuje "jer ima neke druge planove sa tim" a neprekidno se zali da nema dovoljno novaca i da mora traziti "dodatne poslove" kako bi namirila mjesecne potrebe. Nije li logicnije iznajmiti stan i imati kakv takav prihod od toga i biti vise sa djetetom, nego "traziti dodatne poslove".

Nadalje, njena mama u kuhinji tog stana radi sa lemilom i spaljenom plastikom. Dijete gleda crtane filmove po sat vremena prije spavanja, a takodjer i serije kao "Zauvijek susjedi" i "Nasa mala klinika" - totalno neprimjerene za njegov uzrast - 5 godina.

 

Imam jos dosta toga ali mislim da je ovo za sada dovoljno.

 

Srdacan pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za sada imate mogućnost zatražiti novu odluku o nekom drugom iznosu jer su se promijenile bitne okolnosti u odnosu na one kada je odluka donesena. Bilo bi dobro da pri tom specificirate osnovne potrebe vašeg života sada (neće nitko nagađati o razlikama u RH i državi u kojoj živite), a svakako i one nužne za održavanje kontakta s djetetom, bez obzira bilo to vaše putovanje u RH ili djetetovo u vašoj pratnji tamo (i natrag, naravno).

 

Skrbništvo vama nije oduzeto, dapače se smatra da roditeljsku skrb dijelite s majkom djeteta jednako, ali je provedbeno deklarativni mix shared i sole custody, nešto iz onog dijela legal custody nešto iz physical custody, pa ovisno kako kod koga "ispadne". Obzirom da će u dogledno vrijeme izmjene Obiteljskog zakona, o tome ćemo kad se dogode, stupe na snagu i točno prema onome što bude nova mogućnost.

 

Sada trenutno vas nitko i ništa ne spriječava da zatražite izmjenu odluke u dijelu susreta i druženja djeteta sa vama, koje zasigurno živeći u inozemstvu niste u mogućnosti realizirati dinamikom koja je predviđena u postojećoj pravomoćnoj odluci. I to je promjenjena itekako bitna okolnost, pa biste mogli tražiti izmjenu na način da dijete provodi s vama više vremena za vrijeme vašeg boravka u RH, plus vrijeme koje će provoditi npr s vama u mjestu vašeg prebivališta, odnosno življenja.

 

Osmislite prijedlog, ali što preciznije i sa što manje onog "po dogovoru roditelja" (uvijek se može staviti u obliku dodatka koji se navodi na kraju, čisto kao naglasak i isticanje naputka roditeljima da je to poželjan čin), jer odluke suda i služe da bi ih roditelji morali poštivati onda kad se ne uspjevaju dogovoriti...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Njena mama u kuhinji tog stana radi sa lemilom i spaljenom plastikom. Dijete gleda crtane filmove po sat vremena prije spavanja, a takodjer i serije kao "Zauvijek susjedi" i "Nasa mala klinika" - totalno neprimjerene za njegov uzrast - 5 godina.

Imam jos dosta toga...

Suosjećam s Vama i razumijem Vašu zabrinutost glede djetetova zdravlja (Udisanje otrovnog dima od plastike!) i utjecaja za uzrast neprimjerenih TV serija na djetetovu psihu. Čini se da se radi o osobama koje ne razmišljaju o dugoročnim negativnim posljedicama za dijete.

 

Volio bih kada bi postojao neki redoviti nadzor (Pa makar bilo jednom godišnje!) od strane stručnih služba te razgovori/konzultacije/povratne informacije o tome što se događa s djecom koja su povjerena jednom od roditelja na brigu, a ne da poslije na ovom forumu čitamo mladu ženu u dobi od 20-ak godina koji se raspituje može li tužiti majku zbog uništenog djetinjstva ili da mi momak od 27 godina priča uživo kako već 7 godina ne razgovara s majkom jer je shvatio kako se dotična ponašala prema njegovom inače brižljivom ocu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Mene zanima što su konkretni promjenjeni uvijeti za smanjivanje alimentacije?

Ja primjerice plačam 1000kn alimentacije za svog sina ali od kad je određena alimentacija mnogo stvari se promjenilo.

Dakle ja sam u novom braku i trebam roditi uskoro drugo dijete.Moja primanja su se smanjila a kad budem dr 6 mj na porodiljnom bit će znatno smanjena jer ako od 2600 dam 1000 za alimenatciju ja sa suprugovih 2400 neću imati za svoje drugo dijete.

Ujedno ja sam se preselila u drugi grad i troškove viđanja djeteta snosim sama a oni takođe iznose oko 500kn mjesečno, ima li to ikakve veze ili jednostavno nemam prava smanjiti alimentaciju bez obzira na još jednog uzdržavanog člana, promjenu primanja i troškove viđanja dijeteta ? Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako sam dobro shvatila imala bi pravo smanjiti iznos uzdržavanja na osnovu novonastalih uvijeta? A s obzirom da bi ja voljela da dijete iz prvog braka živi samnom zanima me da li novi partner i nova beba mogu biti kako mi je rečeno novi život u kojem mi ne treba prvi sin? tako mi je žena,ne baš tim riječima rekla na czss... Znači li to da nemam šanse išta pokrenuti na czss? S obzirom da znam da je bivši suprg imao vezu u tom centru da li ja ako sam sad u drugom gradu mogu pokrenuti neki postupak iz czss iz svog grada??? Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija