Jump to content

Ugovor o ustupanju i raspodjeli imovine za života


Fantazmagorija

Preporučene objave

Poštovani,

Brat i ja sa roditeljima smo se dogovorili o podjeli imovine i to na način da stan u vlasništvu jednog roditelja pripadne bratu, a drugog meni. Ja bih to želio i pravno riješiti kako ne bi ostalo samo na usmenom dogovoru. Da li se Ugovorom o ustupanju i raspodjeli imovine za života to može riješiti tako da je to neosporivo prilikom ostavinske rasprave? Budući da se radi o 2 ustupitelja da li se moraju raditi 2 posebna ugovora ili može biti 1?

Također, pročitao sam da je taj ugovor u pravilu besplatan, ali može biti i naplatan ukoliko ustupitelj zadrži za sebe ili svog bračnog druga ili neku treću osobu pravo uživanja na svim ili dijelu ustupljenih dobara ili ugovori doživotnu rentu. Što znači da je ugovor u tom slučaju naplatan? Da li se u ovom slučaju kao i kod Ugovora o dosmrtnom uzdržavanju plaća porez na promet nekretninama?

Da li imate primjer takvog ugovora?

Hvala na pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da bi se napravio ugovor moraju pristati SVI srodnici prvog nasljednog reda i bračni drug (ako je živ). Ako ne pristanu, takav ugovor se smatra darovanjem.

Što se tiče naplatnosti to sami dogovarate, npr. otac vam daje nekretnine, a zauzvrat zadržava pravo doživotnog uživanja istih ili da mu plaćate npr. 500 kn mjesečno do kraja živote.

Ne plaća se porez jer ste srodnici prvog nasljednog reda! Primjer potražite putem internetskih tražilica. Može 1 ugovor, može 2, može 5, kako sami odlučite! pozz

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ugovor o ustupu i raspodjeli imovine mora biti sastavljen u pisanom obliku i: ovjeren od suca nadležnoga suda, ili sastavljen u obliku javnobilježničkoga akta ili potvrđen (solemniziran) od javnoga bilježnika

Ovlaštene osobe dužne su pročitati ugovor i upozoriti ugovornike na posljedice ugovora.

Ovdje vam se nalazi ogledni primjerak,pa mozete pogledati:

.

Ugovor o ustupanju i raspodjeli imovine za života

1. ……………………… iz ……………. (u daljem tekstu: ustupitelj) i

2. ………………………. iz …………….,

3. ……………………….. iz ……………, (u daljem tekstu potomci)

sklopili su sljedeći

UGOVOR O USTUPANJU I

RASPODJELI IMOVINE ZA ŽIVOTA

Članak 1.

Ovim ugovorom ustupitelj ustupa i razdjeljuje svoju imovinu svojim potomcima na slijedeći način:

a) starijem sinu ………….. ustupa obiteljsku kuću sa okućnicom u……………., koja se nalazi na kč. br.…….. k.o. ……. koja odgovara zkč.…….. k.o. ………, a koja čestica je upisana u zk. uložak br. ……. ;

b) mlađem sinu ……………. ustupa vikend kuću u …………… koja se nalazi na kč. br. …….. k.o. ……. koja odgovara zkč. …….. k.o. ………, a koja čestica je upisana u zk. uložak br.……. ;.

Članak 2.

Ustupitelj zadržava pravo doživotnog uživanja na svim ustupljenim nekretninama.

Članak 3.

Potomci u cijelosti prihvaćaju gornji ustup i raspodjelu ustupiteljeve imovine , na način naveden u čl. 1. i 2. ovog ugovora .

Članak 4.

Ustupitelj ……………. dozvoljava da njegovi potomci ……………., ……………… i ………………. na osnovi ovog ugovora bez ikakvog daljnjeg pitanja ishode u zemljišnim knjigama upis prava vlasništva nekretnina u svoj u korist, kako je to gore naznačeno.

Članak 5.

Prilikom ovjere ovog ugovora na sudu, ugovor je po javnom bilježniku pročitan i objašnjen ugovornim strankama uz upozorenje na eventualne posljedice ovakvog sporazumijevanja, nakon čega ugovarajuće strane izjavljuju da su ugovor razumjele i da u cijelosti pristaju na sva prava i obveze koje iz njega proizlaze.

U ……………., …………… godine

USTUPITELJ POTOMCI

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim vas informaciju što točno znače slijedeće skraćenice (mislim da znam što znače, ali bih to želio potvrditi):

a) starijem sinu ………….. ustupa obiteljsku kuću sa okućnicom u……………., koja se nalazi na kč. br.…….. k.o. ……. koja odgovara zkč.…….. k.o. ………, a koja čestica je upisana u zk. uložak br. …….

 

Ovdje se radi o stanu u stambenoj zgradi i ja kod sebe imam Izvadak iz knjige položenih ugovora gdje uz broj zk uloška imam i broj poduloška. Da li i njega treba navesti u ugovoru?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Poštovani,

 

da li je Ugovor o ustupanju i raspodjeli imovine za života oporeziv ako se istim potomak (sin) obvezao uzdržavati ustupiteljicu (majka) do kraja njenog života, te ustupiteljica zadražala pravo osobne služnosti doživotnog stanovanja na predmetnoj nekretnini? Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema tu nista od placanja poreza,ali ste nadleznoj Poreznoj upravi duzni prijaviti nastanak porezne obveze u roku od 30 dana.

 

Zahvaljujem, ali iz Porezne uprave (za sada neslužbeno) dobio sam info da je takav ugovor zbog nameta doživotnog uzdržavanja oporeziv i da se tretira slično Ugovoru o dosmrtnom uzdržavanju, koji je po tumačenju PU oporeziv i za prvi nasljedni red. Što mi je činiti? Raskinuti ugovor o ustupanju i raspodjeli imovine i sklopiti novi bez članka o doživotnom uzdržavanju ili ...? Moram još provjeriti da li je u tom slučaju i zadržavanje prava osobne služnosti doživotnog stanovanja za ustupiteljicu (moja majka) također oporezivo za mene? Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Misljenja sam da referent PU grijesi ili se niste razumjeli,naime sve i da ste sklopili ugovor o doz.izdrzavanju,bili bi oslobodjeni placanja poreza,buduci da ste potomak primatelja uzdrzavanja( čl. 11. st. 1. t. 7.ZOPNPN),no u tom slucaju porezna obveza nastaje trenutkom smrti primatelja uzdrzavanja kad u istom trenutku na davatelja uzdrzavanja prelazi imovina obuhvacena ugovorom.No Vi niste sklopili takav vid ugovora,izuzev sto imate nametnutu obvezu uzdrzavanja.

Na kraju valja naglasiti da se ugovor o dosmrtnom i dozivotnom uzdrzavanju razlikuju,kako u momentu nastanka porezne obveze i trenutka stjecanja imovine,tako i u pogledu obveze placanja poreza,odnosno poreznog oslobodjenja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hm, bojim se da oni u PU iz Ugovora o ustupanju i raspodjeli imovine za života izvlače činjenice o uzdržavanju i trenutku stjecanja vlasništva nad nekretninom i tako gledajući (a ja sam pravni laik) zaista se čini da po pitanju poreza (nažalost) nema razlike između tog ugovora i Ugovora o dosmrtnom uzrdžavanju. Ali idem do kraja (tj. još idući tjedan), pa ako inzistiraju na oporezivosti moramo raskinuti ugovor, nema nam druge ... Sva sreća da ga nisam dao na uknjižbu u zemljišnik, to bi tek bilo "veselo"!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Fantazmagorija,

 

pokušavam riješiti isti problem, pa me zanima kakva su Vaša iskustva: jeste li potpisali i proveli Ugovor o ustupu i raspodjeli imovine za života? Jeste li stavili doživotno uzdržavanje i pravo služnosti? Jeste li zbog toga morali platiti porez? Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Anlu, u vasem slucaju se vidi da PU izvlaci dosmrtno a ne dozivotno uzdrzavanje sto je moja greska u prednom postu,glede cega ima smisla stav PU,buduci da bi pravo vlasnistva upisali za zivota oca,zbog cega je onda najbolje sklopiti ugovor o dozivotnom izdrzavanju.,ili iz trenutnog ugovora izbaciti uglavak uzdrzavanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Matrix76,

 

neki pravni izvori isto kao i Vi tumače da pravo doživotnog uzdržavanja u Ugovoru o ustupanju i raspodjeli imovine za života nije naknada za ustupljenu imovinu, već tzv. teret koji se može predvidjeti kod besplatnih pravnih poslova. U tom slučaju zaista postoji razlika između tog ugovora i Ugovora o dosmrtnom uzdržavanju. Ali, kako to objasniti našim poreznicima? Hvala još jednom na svim odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 10 mjeseci kasnije...
  • 1 mjesec kasnije...
  • 3 mjeseci kasnije...

Pošto i ja imam jako sličan slučaj, u trećem postu mi je sve jasno osim jednog detalja. Da li u Ugovoru o ustupanju i raspodjeli imovine za zivota može stajat kuća za odmor koja nije uvedena u katastar i gruntovnicu, ali zemljište na kojoj se nalazi posjeduje k.č. i vlasnički list. Kuća za odmor ima građevinsku dozvolu i i sve potrebne priključke (vodovod, kanalizacija i struja). Znači da li se kao takva može upisati u taj Ugovor, ili bi je trebalo najprije uvesti u Katastar. Nadam se da nisam previše zakomplicirao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete je specificirati, odnosno navesti broj čestice kč. br. XY, upisane u zk. ul. broj YX, na kojoj se nalazi neupisana kuća za odmor.

 

Inače, obzirom na načelo pravne jedinstvenosti nekretnine (čl. 9. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima), to i nije nužno, ali zlu ne trebalo, može se napomenuti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete je specificirati, odnosno navesti broj čestice kč. br. XY, upisane u zk. ul. broj YX, na kojoj se nalazi neupisana kuća za odmor.

 

Inače, obzirom na načelo pravne jedinstvenosti nekretnine (čl. 9. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima), to i nije nužno, ali zlu ne trebalo, može se napomenuti.

 

Hvala na pojašnjenju. Znači nema problema kao takvu je upisat u taj Ugovor. Inaće kuća za odmor ima adresu, pa tako i ime ulice i kućni broj. E sada koliko vidim taj bi ugovor trebao ovjeriti sudac nadležnog suda (može pomoć kojeg) ili bilježnik. Da li se ugrubo znaju troškovi za taj Ugovor kod suda i Bilježnika?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija