Jump to content

Fiskalizacija obiteljskog obrta


Nazica

Preporučene objave

Poštovani, vlasnica sam obiteljskog obrta koji obavljam sama. Bavim se proizvodnjom suhe tjestenine -kore- trgovine na malo na štandovima i tržnicama. Posao koji obavljam, obavljam ručno bez ikakvih strojeva i svoje proizvode plasiram samo na jednoj tržnici,i na jednom mjestu a ne po trgovinama. Nisam u sustavu pdv-a, jer ovim poslom se bavim samo radi preživljavanja. Uz to, ne bavim se nikakvim drugim poslom a niti imam kakva druga primanja. Nemam nikog zaposlenog. Zanima me dali sam i ja u sustavu oslobađanja fiskalizacije kao i poljoprivrednici koji isto prodavanju svoje proizvode na tržnicama, iako bolje posluju nego ja.Svojim prihodom jedva pokrivam plaćanje računa, i drugih obveza. Za sebe plaćam svaki mjesec mirovinsko zdravstvo i doprinos za zaštitu zdravlja na radu, i plaćam doprinos HOK po paušalnom iznosu za tromjeseče, i porez u paušalnom iznosu. Unaprijed zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam je li to što Vi imate obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, ali ako jest, ovdje ima nešto diskusije o tome:

 

- http://www.legalis.hr/forum/showthread.php/64708-opg-i-fiskalizacija

 

Uočite da morate ispitati tri stvari:

 

1. Jeste li uopće obveznik fiskalizacije? (Ako ste obveznik poreza na dobit ili poreza na dohodak od samostalne djelatnosti, onda jeste - ako niste obveznik niti jednog od ta dva poreza, onda niste. Npr. dohodak je moguće ostvarivati s raznih osnova, ne samo s osnove samostalne djelatnosti.)

 

2. Da li Vam se porez na dohodak od samostalne djelatnosti (ako je to porez koji plaćate) obračunavaju paušalno? (Ako da, onda ste tzv. mali obveznik fiskalizacije koji ne mora koristiti internetsku vezu za fiskaliziranje izdavanja računa, već nabavite i u Poreznoj upravi ovjerite knjigu izdanih računa iz koje onda kidate i izdajete tako ovjerene račune).

 

3. Da li vršite prodaju u nekim djelatnostima za koje je u Zakonu izrijekom rečeno da računi ne trebaju fiskalizirati? (Ako da, onda i dalje jeste obveznik fiskalizacije i morate se pripremiti u nekim drugim elementima, samo što određene račune ne morate fiskalizirati, pa ako su to ujedno i svi računi koje izdajete, imat ćete manje brige.)

 

Ja nisam pravnik, niti knjigovođa, pa Vam navodim ovo informativno kao mjesto za daljnje istraživanje. Ovdje možete to istraživanje započeti, a svakako pročitajte cijeli Zakon - nije dugačak i nije težak za razumjeti:

 

- http://www.porezna-uprava.hr/fiskalizacija/fiskalizacija.asp

 

Obratite, dakle, pažnju na sam tekst Zakona vezano uz tč. 1. i 2. gore, a onda posebno i čl. 5. zakona, kao i dokument s pojašnjenjima istoga vezano uz tč. 3. gore. Na koncu, pogledajte česta pitanja, na Vas bi se moglo odnositi pitanje br. 12.

 

Ovdje je također već bilo dosta tema s raznim pitanjima, pa istražite i to.

 

Na koncu, obavezno morate sve provjeriti sa svojim knjigovođom (ili možda nekim knjigovođom jednokratno, ako ne koristite usluge nekog).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija