Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Nazica

Fiskalizacija obiteljskog obrta

Preporučene objave

Poštovani, vlasnica sam obiteljskog obrta koji obavljam sama. Bavim se proizvodnjom suhe tjestenine -kore- trgovine na malo na štandovima i tržnicama. Posao koji obavljam, obavljam ručno bez ikakvih strojeva i svoje proizvode plasiram samo na jednoj tržnici,i na jednom mjestu a ne po trgovinama. Nisam u sustavu pdv-a, jer ovim poslom se bavim samo radi preživljavanja. Uz to, ne bavim se nikakvim drugim poslom a niti imam kakva druga primanja. Nemam nikog zaposlenog. Zanima me dali sam i ja u sustavu oslobađanja fiskalizacije kao i poljoprivrednici koji isto prodavanju svoje proizvode na tržnicama, iako bolje posluju nego ja.Svojim prihodom jedva pokrivam plaćanje računa, i drugih obveza. Za sebe plaćam svaki mjesec mirovinsko zdravstvo i doprinos za zaštitu zdravlja na radu, i plaćam doprinos HOK po paušalnom iznosu za tromjeseče, i porez u paušalnom iznosu. Unaprijed zahvaljujem.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ne znam je li to što Vi imate obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, ali ako jest, ovdje ima nešto diskusije o tome:

 

- http://www.legalis.hr/forum/showthread.php/64708-opg-i-fiskalizacija

 

Uočite da morate ispitati tri stvari:

 

1. Jeste li uopće obveznik fiskalizacije? (Ako ste obveznik poreza na dobit ili poreza na dohodak od samostalne djelatnosti, onda jeste - ako niste obveznik niti jednog od ta dva poreza, onda niste. Npr. dohodak je moguće ostvarivati s raznih osnova, ne samo s osnove samostalne djelatnosti.)

 

2. Da li Vam se porez na dohodak od samostalne djelatnosti (ako je to porez koji plaćate) obračunavaju paušalno? (Ako da, onda ste tzv. mali obveznik fiskalizacije koji ne mora koristiti internetsku vezu za fiskaliziranje izdavanja računa, već nabavite i u Poreznoj upravi ovjerite knjigu izdanih računa iz koje onda kidate i izdajete tako ovjerene račune).

 

3. Da li vršite prodaju u nekim djelatnostima za koje je u Zakonu izrijekom rečeno da računi ne trebaju fiskalizirati? (Ako da, onda i dalje jeste obveznik fiskalizacije i morate se pripremiti u nekim drugim elementima, samo što određene račune ne morate fiskalizirati, pa ako su to ujedno i svi računi koje izdajete, imat ćete manje brige.)

 

Ja nisam pravnik, niti knjigovođa, pa Vam navodim ovo informativno kao mjesto za daljnje istraživanje. Ovdje možete to istraživanje započeti, a svakako pročitajte cijeli Zakon - nije dugačak i nije težak za razumjeti:

 

- http://www.porezna-uprava.hr/fiskalizacija/fiskalizacija.asp

 

Obratite, dakle, pažnju na sam tekst Zakona vezano uz tč. 1. i 2. gore, a onda posebno i čl. 5. zakona, kao i dokument s pojašnjenjima istoga vezano uz tč. 3. gore. Na koncu, pogledajte česta pitanja, na Vas bi se moglo odnositi pitanje br. 12.

 

Ovdje je također već bilo dosta tema s raznim pitanjima, pa istražite i to.

 

Na koncu, obavezno morate sve provjeriti sa svojim knjigovođom (ili možda nekim knjigovođom jednokratno, ako ne koristite usluge nekog).

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


  • Online korisnici

    No members to show×