Jump to content

Logo2.jpg.df467c50602ed1173e41130f1129f825.jpg   XXXI. REDOVNO SAVJETOVANJE " AKTUALNOSTI KAZNENOG PRAVA U SVJETLU ODLUKA USTAVNOG SUDA REPUBLIKE HRVATSKE"

Hrvatsko udruženje za kaznene znanosti i praksu od 6. do 8. prosinca 2018. održava svoje 31. redovno savjetovanje pod nazivom "Aktualnosti kaznenog prava u svjetlu odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske". Savjetovanje će se ove godine održati u Remisens Premium Hotelu Kvarner.

Program savjetovanja, prijavnicu, kontakte, kao i druge detalje vezane uz Savjetovanje, možete preuzeti u dokumentu: Program - Opatija 2018.

rraspov

prolaz kroz crveno

Preporučene objave

evo sto je bilo, opisat cu cili dogadjaj, pa ako mi mozete pomoci sto sad...

navecer oko 01h se vracam doma, i na semaforu me hvata ZUTO. kad sam isa prema semaforu bilo je zeleno, a kad sam vec bija ful blizu semaforu bilo mi je zuto i prosa sam na cisto zuto(nema sanse ni blizu da je bilo crveno). vozija sam cca 60-65kmh. uglavnom, policija je bila tamo na parkingu, u autu, sjedili unutra(vidija sam ih kad sam dolazija prid semafor). i nista, ja nastavim vozit dalje i sljedeci semafor mi je bilo crveno, ja stao i cekam na semaforu, oni dolaze iza mene i isto cekaju. kad mi se upalilo zeleno ja krenem i oni odma rotaciju. dao desni zmigavac, skrenija, upalija sva 4 i sta sastrane, a oni se ubacili ispri mene onako ukoso kao da mi blokiraju put. 2 policajca su bila u autu, jedan izlazi i pita me jel to moze kao polakse, ja reko moze ali nisam prebrzo vozija nego cca 60. govori on dobro, pita me vozacku i prometnu i onda me pita koje je svitlo bilo na semaforu, ja reko da je bilo zuto kad sam prosa i reka sam mu da sam ga vidija da je bija tamo. govori on kao ok, i pita jesam li pija. ja reko jesam 2-3 pica tj case votke s sokom od limuna i pita me ocu li puhati (ili je reka da cu puhati), ja reko nema problema. puhao 0.45 i kad je vidio da je manje od 0,5 rekao je da je to u redu. (ali da pusem sam morao izaci iz auta i ici do njihovog auta puhati). pitao me neke podatke tipa ime oca i sl. i onda mi je vratio vozacku i prometnu i kao to je to. ja reko hvala, i oni lagano da ce krenuti ca, kad on meni onako kao usput dobaci da ce pisati prolaz kroz CRVENO!!?? ja reko kakvo crveno, govori on - doci ce ti na kucu, i ode ca!!?? meni nista jasno. imali su onaj malo ali malo arogantni stav iako su u globalu bili pristojni isto kao i ja prima njima. znaci nije mi da nikakav papir,kaznu bla bla nit pita da se potpisem igdi, nit mi je reka koja je tocno kazna i koliko to kosta i sl. samo mi je onako usput dobacija da ce pisati crveno :S meni nista nije jasno. jel moram strepit da ce mi doci kazna? kako to ide dalje ako ce doci? napomena: nikad nisam kaznjavan, nemam nikakve prijasnje prekrsaje, imam 26god. i nisam nikad a ni sad nikoga ugrozio u prometu. hvala na pomoci svima

Uređeno od petpetica

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Postovani,nezahvalno je bilo sta govoriti,jer kaznu niste dobili niti se sa sigurnoscu moze reci da ce uopce kazna doci.

Pozdrav

 

upravo to mi nije jasno. ali sudeci po odgovoru moguce je da kazna dodje iako nisam dobio nikakav papir?! to mi nema smisla ali valjda je to tako u Hrv. :predaja:

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Da, nije nužno odmah izdati prekršajni nalog. Imati će te pravo prigovora i to također je moguće u Hrvatskoj ne znam ima li vam to smisla.

 

obozavam sarkazam, svejedno hvala na odgovoru

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
obozavam sarkazam, svejedno hvala na odgovoru

 

slusajte,da su vam htjeli pisat,pisali bi,to sto su vam u "rastanku"nabacili prolazak kroz crveno je da nemislite kako ste ih presli,vec da znaju ali ste najvjerovatnije bili ljubazni i korektni pa su vam tolerisali,iste te osobe kojima je poslodavac Drzava.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ja sam slično prošao prije nekih 10ak godina. Zaustavili me dosta daleko od semafora gdje sam prošao kroz žuto. Nisam morao puhat ali jesam izašao iz auto i otišao do njihovog vozila. Pitali me slično ime oca itd... Vratili mi isprave i rekli hvala... Ja pitam "i to je to?"... Kažu oni da. Nisu mi ništa rekli kako će "pisat". Idem ja doma misleći da sam dobro prošao...za mjesec ili dva (ne sjećam se), stigne mi kazna i hoće mi vozačku uzet.

Ja se žalio na sudu... u stvari sam pucao na zastaru... poslao žalbu preporučenom poštom zadnji dan... nisam primao pozive za sud... odgodio sud zbog službenog puta itd... Konačno sam išao na sud... pitaju me u vezi žalbe... (žalba mi pisao kum - pravnik). Žalio sam se na povredu procedure (po zakonu mi je trebao reći da ću dobit kaznu) i žalio se na netočno utvrđene činjenice (nije bilo crveno nego me zateklo žuto usred križanje). Sutkinja prvo odbacila... ne može utvrditi jel mi rekao ili nije... a za drugo pita dali blica zeleno... ja rekao ne... pa onda ispričao kako me je zaustavio dosta daleko od semafora itd... kaže sutkinja da će odredi suočavanje sa policajcem...

Ja opet mislio odgodit jer pucam na zastaru... nisam podigao jedan poziv... kad ono mjesec dana prije zastare... stiže mi riješenje... pitala ona policajca gdje me zaustavio... on rekao da se ne sjeća točno ali stoji iza svega što je napisao... riješenje pisalo da budući da se policajac ne sjeća... i zaustavio me tek u toj i toj ulici... odbacuje se prekršajni predmet... i to ti je to.

Računaj da će ti stići kazna...

Ja mislim da oni čuvaju takve kazne u rezervi ukoliko ne ispune kvotu.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Ja mislim da oni čuvaju takve kazne u rezervi ukoliko ne ispune kvotu.

Nema čuvanja od kad je uveden PN,OPN i optužni prijedlog jer se brojevi za iste zauzuzimaju isti dan.

 

Tebi je odbijeno ondašnje "izvješće o izvršenom prekršaju" jer su te zaustavili daleko od semafora a kako postoji mogućnost da nije bilo crveno sukladno zakonu sutkinja je poklonila vjeru optuženom tj.tebi.A ono o nekazivanju da ide prijava policajac je jednostavno na sudu mogao reći "rekao sam mu" i priča završena.Zbog takvih stvari se predmeti ne odbacuju.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pozdrav,

također bih molio pomoć po ovom pitanju.

Policajac se zaustavio s rotirkama, zbog prolaza kroz crveno kojeg nisam ni bio svjestan. Poslije sam se vratio i pretpostavljam da me zbunila zeleno svjetlo koje se upalilo samo za skretanje desno.

Dakle, iako nisam siguran, ne poričem da sam prošao kroz crveno, nemam niti jedan prekršaj sigurno u zadnjih 5 godina. Nisam poznavao područje gdje sam vozio. Riječ je inače o ne pretjerano prometnom križanju i u tom trenutku nikoga nije bilo na cesti dakle nikoga nisam ugrozio.

Kako radim puno kilometara i vozačka mi je nužna za obavljanje posla, ne mogu si dozvoliti gubitak vozačke. Što od navedenog mogu koristiti kao olakotne okolnosti da eventualno prođem sa opomenom? Može li pomoći nekakva potvrda poslodavca?

Čak ne bih osporavao kaznu kolika god bude, samo da ne ode vozačka.

Unaprijed zahvaljujem!

Goran

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

evo novosti... kazna mi je ipak dosla na kucnu adresu, 5000kn + vozacka na 3 mjeseca. Pise da moram na sud za 2 tjedna... ALI ima jedno pitanje , u ovome pozivu sto sam dobio di pisu informacije tipa moj br.vozacke i kad se to dogodilo pise KRIVA registracija auta(malo su brojeve pomijesali). sto sad? znam da se prije pricalo da ako je neki podatak kriv da onda sve to pada u vodu, ali neznam kako je to sad

Ako tko zna kakve inf o tome, bit cu zahvalan.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pozdrav svima!

 

Imam sljedeću situaciju, 20.11.2012 prošao sam kroz žuto na crveno kroz semafor,i policija bila iza mene i naravno zaustavili me,i napisao mi je kaznu od 2.500 kn i oduzimanje vozačke na 3 mj i da ću morati sucu za prekršaj,ja sam kaznu palatio u roku od 8 dana,i cekao poziv k sucu za prekršaj,kao što mi je policajac rekao,i onda kada bi dobio poziv k sudu i il bi suca molio da mi ublaži kaznu il bi pisao žalbu na na presudu od 3 mj,ali je meni došlo danas doma obavijest znači nakon 5mj da se meni od danas oduzima vozacka na 3 mj,situacija se dogodila u zagrebu a ja sam iz ivanca,okolica varaždina,i sada je došla doma poštom obavijest od strane pp ivanec da su dobili pravomoćnu presudu oduzimanja vozacke na 3 mj na dan primitka obavijesti,sada mi nije jasno,policajac mi je rekao da ću morati k sucu za prekršaj i kod njega se žaliti il ga moliti za sudsku opomenu,ali od toga ništa,nego direktno meni došla obavijest da se meni oduzima vozačka dozvola na 3 mj,što da sada radim? zašto nisam dobio poziv k sucu za prekšaj? molim pomoć

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
,policajac mi je rekao da ću morati k sucu za prekršaj i kod njega se žaliti il ga moliti za sudsku opomenu,

Da ali je mislio da će se pročitat prekršajni nalog u kojem stoji

 

Uputa o pravnom lijeku:Protiv ovog Prekršajnog naloga okrivljenik, branitelj i osobe iz članka192. stavka 2. Prekršajnog zakona imaju pravo prigovora nadležnom prekršajnom sudu u roku od 8 dana po primitku odnosno uručenju ovog Prekršajnog naloga.Prigovor se podnosi putem ove PU/PP u dva istovjetna primjerka

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

evo novi update, kriv sam (bar po sutkinji...). kazna je kao maksimalno smanjena zbog imovinskog stanja, nekaznjavan i sl i iznosi 900kn(tj 700 ako odma platim).

e sad, posto nisam kriv ali znam da to bas i nemogu dokazati, dilema mi je platiti ili slati zalbu. neznam jel mi slanje zalbe iziskuje kakve dodatne troskove? i je li moguce traziti suceljavanje s policijom?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Pa po vašim postovima ispada da više nemate prava na žalbu (nalog-prigovor-presuda).

 

imam(pise da imam pravo na zalbu u roku od 8 dana). ja se do sad nisam uopce zalio jer sam mislio da cu jednostavno ovo rijesiti, ali ocito necu...:lizaljka:

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Kako mislite da se dosada niste uopće žalili? Ja sam vas shvatio da ste dobili prekršajni nalog u kojem se tražilo 5.000,00 kuna. Jel to onda bio optužni prijedlog, pa je sada prekršajni sud u prvom stupnju izrekao 900,00 kuna?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

a nisam se uopce zalio(ja kreten naivan i reko ajde nisam kriv i uspiti cu to dokazati... budala). da ono je bio optuzni prijedlog i sad je tek donesena presuda na 900kn

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Troškovi žalbe u biti i nisu nešto posebno. Ako se samo vi žalite, VPS će biti vezan zabranom reformatio in peius, odnosno zabranom preinačenja na teže, što znači da neće moći donijeti nepovoljniju presudu po vas od ove trenutne. Hoćete li išta postići, imajući u vidu trenutnu kaznu - mislim da ne. Na suočenje zaboravite, to je bilo moguće u prvostupanjskom postupku. Vaša odluka.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
ako se zalim na VPS i oni tu moju zalbu odbiju, da li se mogu opet zaliti na tu odluku?

 

Ne.

 

@sivko - neznam tocno na sto mislis pod opisom prekrsaja?

 

Sivko misli na brojke - na koji točno članak ZOSPC-a se odnosi postupak?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

da cl.59 cini mi se. a nista onda cu platiti ovih 700kn(2/3 kazne + 100kn za sudske troskove) jer da su htjeli vjerovati mojoj prici onda bi vec prije rijesio kaznu, a ako mi VPS odbije zalbu onda cu morati platiti 900kn kazne + 100 za troskove suda(i mozda jos dodatne troskove suda). nista, jos jednom veliko hvala svima na odgovorima i razjasnjenju nekih stvari. pozdrav

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Nisi napisao što je sa zabranom.

 

nista, vozacku mi ne diraju. samo pare. od pocetka mi se cini malo sve ovo kao lov na novac ali dobro, i sto je najgore stvarno nisam kriv, ali da se idem s njima svadjati nemogu nista napraviti jer ni ja ni pandur nemozemo dokazati koje je svjetlo bilo, a on je ipak sluzbena osoba... jbg vise srece drugi put

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Zato i postoji VPS.

 

istina ali mislim da mi VPS nece biti od pomoci :/

sto nije da se bar u ovom slucaju sve svodi na to da sam ja obicni gradjanin a policajac sluzbena osoba? jer iako je on u krivu ja to nemogu nazalost dokazati a svjedoka nemam( a nemoj zaboraviti da je on bio s kolegom u autu i da taj kolega moze potvrditi njegovu pricu)

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
...jer iako je on u krivu ja to nemogu nazalost dokazati a svjedoka nemam( a nemoj zaboraviti da je on bio s kolegom u autu i da taj kolega moze potvrditi njegovu pricu)

 

Upravo tako.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

Molim za pomoć. Ukratko - prošao sam kroz crveno na semaforu koji je reguliran složenijim semaforskim sustavom, odnosno koji uključuje detektore (senzore za vozila), a koji nisu odreagirali na moje vozilo. Min 5 min. sam čekao, zeleno svjetlo se nije palilo, i kad sam se uvjerio da svojom radnjom ne mogu ugrozit druge sudionike u prometu (nije bilo nigdje nikog), odlučio sam se za prolazak. Policajci su vidjeli samo prolazak kroz crveno, koji sam im i potvrdio, a nisu se mogli uvjeriti u neispravnost senzora u tom trenutku.

U obaveznom prekršajnom nalogu me se tereti da sam počinio prekršaj iz članka 59 stavka 1 točke 1, kažnjiv po članku 59 stavku 5.

2000 kn + 3 mjeseca bez vozačke

 

pitanje glasi:

S obzirom da Zakon o sigurnosti prometa na cestama pretpostavlja sankcije za prolazak kroz crveno svjetlo samo u članku 59 temeljem kojeg se sankcionira vozač koji (uopće ?) ne zaustavi svoje vozilo na znak crvenog svjetla, da li je, pravno gledano, legitimno sankcionirati vozača koji je zaustavio svoje vozilo na znak crvenog svjetla, ali je nakon određenog vremena iz nekog razloga, kao što je npr. neispravna semaforska signalizacija u smislu stalnog crvenog svjetla na semaforu, poduzeo radnju prolaska kroz crveno svjetlo?

 

U Zakonu nije predviđena takva situacija, pa ju guraju i izjednačuju po pitanju sankcija u istu grupu kao i prolazak kroz crveno bez ikakvog zaustavljanja.

 

Službeni odgovor MUP-a je da je taj članak Zakona dovoljan pravni osnov za sankciju, a stav Ministarstva pravosuđa da se obratim s tim pitanjem MUP-u, jer su oni nadležni za tumačenje Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

 

Kome se u ovoj državi mogu obratiti, a da zna razmišljati logički, i da neće lopticu prebaciti na nekog drugog?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Hvala Sivko na brzom odgovoru

 

Puncu mi je stigla obavijest kako mora prijaviti vozaca koji je u određeno vrijeme vozio auto iz njegove firme i prema policiji pocinio prekrsaj (skracujem) prolaza kroz crveno svijetlo.

Tragikomicno je kako sam tada punicu na njen zahtjev prevozio tim autom (punica ne vozi) izigravajuci sluzbenog šofera i na bilo što se mogu zakleti kako nisam prošao na crveno jer jednostavno nisam takav vozać (vozim 25 godina bez problema i bez kazni)

Što mi je ćiniti?

Kao prvo ako se u prijavi radi o prekršaju kojemu još nisam evidentiran kao počinitelj?

U zahtjevu koji je došao tjedan dana od događaja za koji policija tvrdi da se dogodio?

U slučaju kad sam siguran da nisam prošao kroz crveno?

Što ćiniti poznavajuci policijsku administraciju i prekršajno zakonodavstvo uz praksu kod nas?

Molim savjet? Pristao bi cak na reket placanja za prekrsaj koji nisam pocinio ....ali ostati bez dozvole mi je direktni udar na egzistenciju.....

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Na ovu obavijest se ne može žaliti, nego je moguće učinit idvije stvari:

1. poslati podatke vozača koji će onda dobiti prekršajni nalog za crveno svjetlo, pa će se moći žaliti;

2. ne poslati podatke ili poslati podatke više osoba (i sl.), pa će vlasnik vozila dobiti prekršajni nalog za nedavanje podataka.

 

Tko je točno vlasnik vozila, fizička osoba (punac) ili firma (pravna osoba)?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Na ovu obavijest se ne može žaliti, nego je moguće učinit idvije stvari:

1. poslati podatke vozača koji će onda dobiti prekršajni nalog za crveno svjetlo, pa će se moći žaliti;

2. ne poslati podatke ili poslati podatke više osoba (i sl.), pa će vlasnik vozila dobiti prekršajni nalog za nedavanje podataka.

 

Tko je točno vlasnik vozila, fizička osoba (punac) ili firma (pravna osoba)?

 

Vlasnik je firma koje je direktor punac.....njemu je stigo zahtjev za vozaća...da ga prijavi...

 

Preksajno je mislim kazna 2000-5000 kn plus 3 mjeseca oduzimanje vozačke......a kolika je kazna za ne prijavljivanje ili davanje više vozaca...?

Uređeno od Pučanin
Dodajem

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

U tom slučaju kazna za nedavanje podataka ide odgovornoj osobi u firmi (vjerojatno je to punac).

 

Dalje je jednostavna matematika:

1. vozač - novčana kazna 2000 kuna, 2 boda, zabrana upravljanja 3 mjeseca;

2. odgovorna osoba - novčana kazna 2000 kuna.

 

Ako ti se sudi (mada ne znam da bi napamet pisali prolazak kroz crveno), riskiraš kaznu pod br. 1, a u slučaju da ne pošaljete podatke ide sigurna kazna pod br. 2 (od koje se može platiti 2/3 u roku od 8 dana od preuzimanja prekršajnog naloga, a može se i žaliti). U slučaju br. 2 crveno svjetlo nejde nikome.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

neće poslat podatke a poslje će se žalit i tražit smanjenje jer zbog posla nije stigao odmah a poslije je zaboravio.

Ne pita ga više nitko ni za evidencije ni putne listove.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Dužni ste dati VJERODOSTOJNE podatke vozača, pa vi razmisliote koji su to vjerodostojni, a državni nedostupni vozači!

Uostalom, niste dužni odati sebi blisku osobu koju bi time doveli u nezgodnu situaciju, laički rečeno...

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uostalom, niste dužni odati sebi blisku osobu koju bi time doveli u nezgodnu situaciju, laički rečeno...

Ako nije dužan nitko ga ne bi mogao ni kaznit za nedavanje podataka ali eto to nije baš tako jer se to tumači tako da se kazne ne moraju plaćat.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Iskustvo govori drugačije, uostlom, to su odredbe zakon i stavovi sudova.

Npr., odbačaj prek.sud imam jer nije utvrđeno tko je neprop. parkirao, nisam ko vlasnik vozila odao majku, oca, brata!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pozz,molim vas za pomoć,ovako vozim se prema jednom raskrižju gdje trebam skrenuti lijevo.Upaljeno je zeleno svijetlo ali ispred mene se nalazi jedan auto koji isto ide lijevo ali normalno ceka kao i ja da prođu vozila iz suprotnog smijera.E sad vozila iz suprotnog smijera staju jer se nama upalila zelena dopunska strelica za lijevo,i normalno dok je ovaj ispred mene krenuo trebale su mu 2-3 sek.i kad sam ja usao u raskrižje i počeo skretati dopunska strelica se ugasila.Nakon 200 metara zaustavlja me policajac u autu,valjda je i on bio na raskrižju,kaže da sam prošao na crveno i kaže da ću dobit poziv za sudca za prekršaje.Šta mogu očekivati??

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Sinoć stojim prvi na semaforu minut dvi i čekam da mi se upali zeleno i nešto se zamislim jer vidim da su iz drugog smjera stali auti i krenem 5-10 sekundi ranije nego se upalilo zeleno. Policija bila 2 auta iza mene i s rotacijom za menom i napisali obavezni prekršajni prijedlog 2000kn+3 mjeseca zabrane upravljanja.

 

I sad bi trebao podnijeti prigovor u policijsku postaju i imam par pitanja. Žalba bi se temeljila na nekažnjavanosti do sad, rad na minimalcu i potrebe vozačke dozvole za odlazak na posao, pa me zanima.

 

Da li se podnošenje žalbe odnosi na 8 dana od prekršaja il na 8 radnih dana od prekršaja (konkretno na prijedlogu piše 0:05h), do kad mogu podnijet prigovor?

 

Druga stvar je gdje da podignem potvrde o plaći (da pokažem da sam na minimalcu) i da je firma udaljena 25km od mjesta prebivališta? Tražit od firme il na poreznoj? Može savjet u vezi ovih priloga. Hvala

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

8 dana.porezna i firma.ionako si od firme trebao dobit već PK karticu pa će i to bit dovoljno a nja njoj će bit napisano i sjedište firme.I napiši da si vidio da su stali,nema prolazaka,zamišljen i krenuo prerano.možeš priložit i jednu platnu listu.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Super. Tražit ću u firmi kopiju porezne kartice il platnu listu.

 

A jel ima smisla prilagat tu visinu plaće il je samo u tekstu dovoljno navest njen iznos? Kakva je vaša praksa s tim? Jel to sa slanjem potvrde "must have" il spada u 1% upućenih žalbi?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Još samo jedno pitanje s obzirom da sam pri kraju pisanja prigovora.

 

U 6. mjesec prošle godine sam dobio opomenu (ili upozorenje?!) policijskog službenika zbog navodnog ne vezanja kacige na skuteru (iako je bila zavezana). Mene sad zanima da li u prigovoru na visinu izrečene kazne za prolazak kroz crveno mogu navesti dosadašnju nekažnjavanost? Il opomena spada u kaznu, pa da ipak navedem da do sada imam opomenu jednu?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
U 6. mjesec prošle godine sam dobio opomenu (ili upozorenje?!) policijskog službenika zbog navodnog ne vezanja kacige na skuteru (iako je bila zavezana). Mene sad zanima da li u prigovoru na visinu izrečene kazne za prolazak kroz crveno mogu navesti dosadašnju nekažnjavanost?

 

Možete, jer pisano upozorenje ne ulazi u prekršajnu evidenciju.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pozdrav svima!!!

Jucer oko 23.45 na semaforu u Samoboru sam prosao kroz ajmo rec crveno tj. ispred mene se je u trenutku prolaska iz žutog pojavilo crveno i ja sam prošao. Nisam se mogo sigurno zaustavit te sam nastavio vozit, pošto je to ulica di se nemogu mioić 2 auta reguliurana je semaforom. Dakle ja sam prošo semafor i deset metara iznad je isto semafor koji je kazao zeleno u smjeru mog kretanja i ja sam se osječao sigurnim za prolazak. Neznam di je policija bila al ja sam se lijepo polako u skladu s propisima nastavio vozit te nakon kilometar vidim rotirke iza te sam se zaustavio. Dao prometnu, vozačku, puho sam( ništa nisam napuhao) i pita me policajac da koje je svijetlo bilo na semaforu kod opčinskog suda u Samoboru ja reko prošo sam na žuto tj. ispred mene se pretvorilo u crveno. On kaže da je bilo crveno već kad sam dolazio na semafor, ja sam reko da nije da se ispred mene pretvorilo iz žutog u crveno. On kaže dobro što da vam je doletio bus ili nešto, ja reko nije mogao doletit kad mi je semafor 10 m dalje kazao zeleno i mogo sam s sigurnošču proć te mi je bahato odgovorio ˝što sad vam je svugdnje zeleno bilo" reko sam da nije da sam dolje niže otišo na žuto . Tada mi je policajka dobacila da je bilo crveno da se meni priviđa. Tad mi je puko film jel nisu htijeli sagledat ni jedan moj argument i napisali su mi obavezni prekšanji nalog na koji ču naravnopisat prigovor. Pitam vas jel ima još ko kakav savjet u vezi moje situacije. Hvala

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pozdrav svima,

Danas oko 21:00 na križanju branimirove i strojarske ulice iz smjera gl.kolodvora prema sesvetama je semafor prestao raditi odnosno nakon zelenog se samo ugasio.

Pošto sam vozio primjerenom brzinom primjetio sam kako semafor ne radi , kako se ništa nije događalo te sam se nalazio na cesti sa prednošću nastavio sam i prilikom prolaska je semafor proradio te se crveno upalilo.

Kako nije postojala mogućnost da se sigurno zaustavim jer sam doslovno u tom trenutku bio u raskrižju, policajci su krenuli za mnom te me zamolili da zaustavim vozilo.

Rekli su mi da sam prošao na crveno, te sam im objasnio da semafor na par sekundi nije radio, te da sam provjerio kako nema pješaka niti vozila u križanju. Naime oni su ispunili svoj papir sa mojim podacima, nisu mi ništa objasnili niti sam išta potpisao. Jedino da ću na kućnu adresu dobiti pismo.

Kontaktirao sam zagrebačke ceste te prijavio kvar na semaforu, te su mi rekli da će izaći na teren te provjeriti da li se radi o kvaru te popraviti i zapisati u svoju knjigu kao dokaz da je semafor bio u kvaru. Gospodin je bio veoma ljubazan te potvrdio da se to često dešava pošto su releji stari. Složio se sa mnom da nisam drugačije mogao reagirati.

Interesira me pošto nikad nisam kažnjavan da li će se sa strane suda odbaciti ova presuda za kaznom i oduzimanjem vozačke ako naravno uopće bude presude. Kako sam u tom trenutku bio sa curom, da li se ona smatra kao svjedok pošto je bila sa mnom te vidjela cijelu situaciju.

Još jedna stvar me zanima, kako je moguće da se nisam trebao potpisati te potvrditi svojim potpisom kako je zaista bilo tako. Po ovome policajci mogu napisati bilo što i ne postoji nikakav dokaz da se dokaže suprutno. Pišem ovo sve jer jednostavno ne vidim pravdu u ovome a ovakve stvari je stvarno ne moguće izbjeći pošto sam se kretao 50km/h.

Hvala na vremenu.

Uređeno od Frulac

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Mogli su ti odmah dati prekršajni nalog, ali i na njemu ne potpisuješ da je tako bilo, nego samo da si ga primio.

Ne isplati ti se unaprijed zamarati, ako semafor stvarno trokira, možda su i oni vidjeli (po opisanom, rekao bih da je samo pregorjela žarulja žutog svjetla).

Javiš se kad i ako što dobiješ, u svakom slučaju ćeš imati pravo na prigovor.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pozdrav svima(Frulac ovdje),

Prošli četvrtak(7.6.2018) je stigao prekršajni obavezni nalog te kazna u iznosu od 2000kn i 3mjeseca bez vozačke. Imam pravo žalbe u roku od 8 dana, te me zanima daljnja procedura, naime kontaktirao sam zagrebačke ceste te su mi rekli da potvrde ne izdaju privatnim osobama nego isključivo sudac može zatražiti uvid u njih.

Ako netko ima vremena da mi objasni postupak kojim mogu dokazati da nisam kriv, te što se događa u slučaju ako se prigovor odbaci?

Hvala unaprijed

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Možeš tako napisati u prigovoru i tražiti da sud provjeri u Zagrebačkim cestama.

Ako sud ne dozvoli ili ne povjeruje, potvrdit će ti ovu kaznu iz naloga.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


 • Similar Content

  • objavio okroo
   Pozdrav, dobio sam kaznu iz Austrije 50€ zbog prekoračenje brzine. Vozio sam 62 gdje je dozvoljeno 50 km/h. 

   Kazna je bila ostavljena u poštanskom sandučiću (dakle nije došla preporučenom pošiljkom) pa sam ju ignorirao na temelju nekoliko savjeta. Između ostalog i prema članku u Jutarnjem listu gdje piše da takve kazne možemo slobodno bacit u smeće. 

   No sada mjesec dana poslije stigla je nova pošiljka, također ostavljena u sandučiću (opet nije preporuručena pošiljka) gdje se od mene traži da pošaljem podatke o tome tko je vozio vozilo tog datuma. Isto tako piše da je nedostavljanje tog podatka ili slanje lažnog podatka kažnjivo prema tamo nekom zakonu. 

   E sad ja neznam što mi je činiti, jer ako pošaljem podatke o tome tko je vozio dokazao sam da sam primio kaznu. iako nije stigla preporučenom pošiljkom. 

   Sad neznam što dalje da radim.  Mogu li imati probleme u Austriji ako me zaustavi policija i vidi u bazi da nisam platio kaznu? Mogu li se u tom slučaju praviti da nisam primio nikakvu kaznu?

   Što mi mogu napraviti pošto sada u drugom pismu piše da je kažnjivo prema nekom zakonu ako ne dostavim taj podatak?

   Hvala na odgovorima... 
  • objavio blind
   Pozdrav, 
   zanima me odnosi li se i na mene ugovorna zabrana natjecanja ako sam u jednoj firmi radio za stalno te bio povremeno outsourcean u drugu firmu, u koju bih sad volio prijeci. Te firme nisu konkurenti na trzistu, bave se totalno drugim stvarima, znaci ne bih radio za konkurenciju. Posto se bavim programiranjem bilo bi glupo da ne mogu u nijednu IT firmu, ali me muci tocno ovaj primjer posto je bivsa firma imala kontakt s njima, tocnije ja sam bio iznajmljen. 24 bruto place mi se takoder cine dosta nerealna cifra, posto samo zelim raditi gdje se bolje osjecam. 
  • objavio anovak
    
   Poštovani,
   Dobio sam dvije kazne za prekoračenje brzine u Italiji, radi se o 3 i 4,6 km/h razlike. Bio sam nesmotren i preuzeo sam preporučena pisma. Molim vas za pravni savjet što se može učiniti.
   Negdje sam čitao da bi trebalo biti obvezatno da šalju na hrvatskom jeziku. Nisu predočili nikakav dokaz te nisam siguran tko je u tom trenutku vozio jer nas je više bilo. Mislim se žaliti ali u pravnom lijeku na kraju kažu da treba žalba biti na talijanskom i ako odbiju da će poduplati kaznu a nekako ne vjerujem da će uvažiti žalbu s obzirom da su za tako malo prekoračenje poslali kaznu.
   Što bi mi savjetovali, kako sam već preuzeo preporučeno ja bih im svakako nešto odgovorio (nabrojao tko je mogao u tom trenutku voziti ali ne znam da li bi trebao navesti i detaljne podatke o mogućim vozačima, tražiti dokaz o prekršaju, pozvati se na neki europski zakon ako postoji po kojem treba biti na jeziku prekršitelja, pisati im na hrvatskom jeziku , zamoliti za oprost od kazne s obzirom na stvarno malu razliku i da nisam znao jer je po našem zakonu 10% od brzine dopušteno)
   Ali što bi bilo ako ne bi dalje preuzimao njihove odgovore. Da li bi išlo na ovrhu na hrvatski sud ili? Čak bi i promijenio i tablicu za buduća putovanja po inozemstvu.
   U prilogu slike kazne.
   Iako sam svjestan da ste vrlo zauzeti molim Vas za što brži odgovor kako bi mogao pravovremeno reagirati.
   S poštovanjem,
    
   Kazna iz Italije.pdf
  • objavio DaisyEmme
   Parkirala sam auto iza vec parkiranog automobila blizu tracnica kojima prolazi tramvaj, misleci da ce tramvaj imati dovoljno mjesta da prodje s obzirom na to da je vec bilo auta parkiranih na istom mjestu. Pola sata kasnije sam se vratila i zatekla policiju, dva tramvaja kako cekaju, novinare i gospodu iz gpp-a. Policija mi je naplatila kaznu od 300 kn, a gospoda iz gpp uzela podatke i policu osiguranja. Zanima me sto ce se dogoditi ako osiguranje odbije platiti to. Zastoj koji sam prouzrocila bi kostao oko 4000 kn. Student sam i ne radim, auto je na moje ime. Takoder me zanima sto mogu uciniti ako novinari objave fotografiju mene i mog automobila?
  • objavio logikarlo
   Postovani,
   prosli tjedan vozio sam se tramvajem i kada je kontrola usla shvatio sam da nemam pretplatnu kartu sa sobom (inace imam godisnji umirovljenicki pokaz jer sam primatelj obiteljske mirovine iza pokojnog oca), rekao sam to kontroloru, na sto mi je on uzvratio da nema problema i ispisao mi kaznu jer mora ali mi je napomenuo da samo slikam pretplatnu kartu uz kaznu i posaljem im reklamaciju na karte@zet.hr unutar 8 dana i da necu placati kaznu (sto je kraca i ugodnija verzija onoga sto se prije radilo sa fotokopiranjem pokaza i nosenjem toga u njihovo sjediste na Ljubljanici). Isto sam i ucinio jucer, unutar navedenog roka. Medjutim, danas dobivam odgovor koji prenosim u cijelosti:
   "Poštovani,
   Prilikom razmatranja navoda Vaše reklamacije i uvida u izdanu obavijest putniku broj XXXXXXXXXXXX, od XXXXXXXXXXX godine, navodimo sljedeće:
    U našoj evidenciji je vidljivo kako Vam je prekršaj od 10.5.2018. treći unazad nekoliko godina, nismo više u mogućnosti uvažiti Vašu zamolbu, bez obzira što se radi o zaboravu važeće pretplatne karte.
    Obzirom da ste dužni kartu imati sa sobom ukoliko koristite javni gradski prijevoz, zaborav karte se smatra prekršajem.
   Slijedom gore navedenog kaznu u iznosu 250 kuna možete platiti do kraja mjeseca lipnja.
   S poštovanjem,
   (ime i prezime gospodje sam uklonio)
   Referent zaštite tarifnog sustava
   Ured karata
   Poslovi zaštite tarifnog sustava
   Zagrebački električni tramvaj d.o.o."
   Nakon toga sam trazio da mi dostave po kojem clanku kojeg pravilnika se vode pri odlucivanju o takvim stvarima jer mi je apsurdno placati kaznu, za nesto na sto imam pravo ali sam zaboravio ponijeti pokaz sa sobom. Takodjer, to mi se dogodilo dva puta do sada, prvi put u 1. razredu srednje skole prije 9 godina kad sam izgubio novcanik, a drugi put u 3. razredu, prije 6 godina, iz tko zna vise kojeg razloga. Ali prema njima i njihovoj evidenciji koja se moze protezati tko zna koliko (moglo mi se dogoditi umjesto prosli tjedan da zaboravim pokaz za 20 godina, bi li njihovo obrazlozenje i dalje bilo isto?) oni mi ne mogu odobriti zamolbu za brisanjem kazne.
   Moj problem je sljedeci: ne znam gdje je javno objavljeno i dostupno to pravilo o 2 dozvoljena brisanja kazne i 3. crvenom kartonu, na zahtjev za uvidom u pravilnik nisam dobio nikakav odgovor, te naposljetku, da mi je to prilikom pisanja kazne bilo obrazlozeno, dvaput bih razmislio o tome dajem li svoju osobnu iskaznicu kontroloru ili ne.
   Moje pitanje - imaju li oni na to pravo, koji su to temelji, i sto je meni ciniti ukoliko ne zelim izgubiti 250kn koje mi kao podstanaru nisu nevazne.
    
   Unaprijed hvala i srdacno,
   XXXXXXXXXX
 • Online korisnici×