Jump to content

Mora li Grad vratiti preplaćena sredstva komunalne naknade kod legalizacije ?


celle

Preporučene objave

Nakon objave Odluke Gradske skupštine iz 12. mjeseca 2012. o smanjenju komunalne naknade za legalizaciju nelegalnih zgrada (smanjenje do 30% ovisno o zoni + 25% za jednokratno plaćanje) posljedično se dogodila situacija da svi oni (fizičke i pravne osobe) koji su "požurili" sa legalizacijom svojih zgrada slušajući preporuke državne i lokalne vlasti pa krenuli i završili legalizaciju prije pojeftinjenja ispadaju naivci koji nisu dočekali pojeftinjenje.

 

Drugim riječima, u dobroj vjeri, ne znajući, ne mogavši znati ili ne očekivajući da bi lokalna vlast mogla smanjiti troškove komunalne naknade kod legalizacije, nekoliko tisuća pravnih ili fizičkih osoba pokrenulo je postupak legalizacije. Oni su nekoliko dana, nekoliko tjedana ili nekoliko mjeseci prije donošenja Odluke o smanjenju platili puni iznos komulanle naknade. Na taj način dovedeni su u neravnopravan položaj sa svima koji su postupak egalizacije pokrenuli kasnije ili će ga tek pokrenuti.

 

U takvoj neizvjesnoj situaciji iznenadnih pojeftinjenja i uopće mijenjanja pravila igre najpametnija je odluka uopće ne ulaziti niti pokretati postupak legalizacije ondosno ne urudžbirati zahtjev do zadnjeg dana (30.06.2012.) što sigurno nije niti u duhu Zakona niti je to intencija/interes zakonodavca niti lokalne vlasti.

 

Smatram da bi bilo korektno od Grada da svima koji su završili legalizaciju (bilo po prvoj ili trenutnoj verziji Zakona) vrati preplaćeni iznos i na taj način sve sudionike legalizacije izjednači, neovisno da li su se na legalizaciju odlučili na početku, u sredini ili na kraju trajanja "kampanje".

 

Da li povrat preplaćenih sredstava ima ikakvih izgleda, da li je to Grad dužan napraviti ili to ovisi o "dobroj volji" Grada. Postoji li uopće pitanje "jednakosti građana", "dovođenja u zabludu" i "obaveze povrata sredstava" ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija