Jump to content

Zlouporaba položaja - skrbništvo?


Honeyz

Preporučene objave

Riješim jedan problem i dođe drugi..valjda to tako mora biti u životu :-(

 

Da ne duljim, adi se o slijedećem: prije otprilike godinu dana sam postala skrbik svome svekru (na zahtjev njegove majke).

On je lišen radne sposobnosti jer je psihički bolesnik (mislim da ima delirium tremens), i kao takav je smješten u udomiteljsku obitelj skupa sa majkom (majka mu je bila već jako stara i nije se više mogla brinuti niti o sebi, a kamo li o njemu).

Njemu je penzija otkako je otišao u dom, sjedala na tekući račun, s kojeg je bio napravljen trajni nalog da sredstva idu na račun udom. obitelji, a ostajao mu je dio penzije koji se gomilao s vremenom...

Njegova majka je dala mužu i meni odobrenje da podignemo s računa tu mirovinu, te da mu kupimo odjeću, higijenske potrepštine, a kako smo svaki vikend putovali u drugi grad njima u posjetu, da dio ostavimo sebi za troškove...

U međuvremenu je majka umrla, a ja sam skinula sa sebe skrbničku dužnost jer sam se rastala.

Sada (nakon godinu dana) mene CZSS tereti da sam zlopotrijebila skrbnički položaj neovlaštenim dizanjem novaca sa štićenikovog računa.

 

Gone me po čl. 227 KZ, jer ja to nisam smjela dignuti, bez obzira što je štićenikova majka to odobrila?! :-x

 

Dok su živjeli u stanu, penzija je i svekru i njegovoj majci pristizala poštom, dakle, ona je preuzimala njegovu penziju i raspolagala tim novcima.

Otkako je to sve krenulo preko banke, više nije NITKO imao ovlasti za te novce osim CZSS?! Čak ni majka koja je njegov zakonski zastupnik?

 

 

 

To mi baš nije jasno, niti mislim da je to utemeljeno.

 

Molim neki pravni savjet, jer ja neznam kaj da radim....Koliko to može biti "ozbiljno"? :-?

 

 

Hvala i pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Je li Vaš svekar bio potpuno ili djelomično lišen poslovne sposobnosti? Ako je bio lišen djelomično, za koja pitanja? Kada je donio rješenje, na koji način Vas je Centar za socijalnu skrb ovlastio da možete raspolagati imovinom štićenika? Koji iznos ste podigli sa njegovog računa? I na što te taj novac potrošili?

 

Skrbnik ima pravo upravljati imovinom štićenika, dok je za raspolaganje imovinskim pravima štićenika dužan tražiti prethodno odobrenje Centra za socijalnu skrb.

 

Odobrenje majke štićenika nema značaj odobrenja Centra za socijalnu skrb, pa je i osnovano posumnjati na počinjenje kaznenog djela zlouporabe povjerenja iz čl. 227. st. 1. KZ. Obrana bi se mogla temeljiti na zabludi o protupravnosti djela, u sličaju da Vas nadležni Centar nije obavijestio o ovlastima koje imate dok nosite skrbničku dužnost, a što su morali učiniti sukladno čl. 176. Obiteljskog zakona. No, još treba pričekati što će reći Xara. Ona je bog. :)

 

A sve što ste naveli da je Centar poduzeo jest na zakonu osnovano. Pogledajte članak 174. do članka 194. Obiteljskog zakona.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hm..

pokušavam shvatiti te vaše odnose i pojedine radnje i vremenski ih locirati..

i nije mi jasno:

kada vi postajete skrbnik?

još u vrijeme dok svekar i njegova majka žive u stanu i majka prima mirovinu poštom i njome raspolaže? ili tek nakon što njih dvoje budu smješteni u udomiteljsku obitelj?

 

na koji način je majka vama dala mogućnost podizanja novca? kako ste to činili? temeljem čega? gdje ste to činili? tko? vi ili vaš suprug? imate li kakve potvrde o podizanju novca?

kako je majka vama dala odobrenje a kažete da ni ona nije mogla raspolagati novcem?

 

za koje razdoblje se vas ustvari tereti da ste počinili ovo kazneno djelo? prije ili nakon smještaja u udomiteljsku obitelj (tim više što navodite da po smještaju nitko nije mogao raspolagati tim novcem osim CZSS) ?

 

pokušajte nam ako želite pojasniti malo ovo...

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija