Jump to content

Molim vaše mišljenje


Danijela77

Preporučene objave

U 11.mj. 2011 sam sa bivšim podnijela zahtjev za sporazumni razvod braka. U CZSS smo obavili što smo morali ( zbog dvoje djece, 6 i 7 god). Istina da je on u početku fantazirao i tražio jedno dijete ali samo iz razloga da bi izbjegao plaćanje alimentacije. Takav zahtjev naravno nije prošao , jer ne razdvajaju djecu. Prošao je i sud u 11. mj. 2012.god. i dogovoreno je da djeca žive samnom , viđaju oca svaki drugi vikend, 7 dana tijekom zimskih škol.praznika i 15 tijekom ljetnih. S tim se svim složio, alimentaciju je sud odredio u svojoj presudi i to ispod određenog minimuma . Za jedno dijete 750kn a drugo 650. On je u vojnoj mirovini i s obzirom na prihode može plaćati i taj minimum određen zakonom . Ja sam se naravno žalila na presudu ( na visinu alimentacije) jer sud nije službeno zatražio od naših poslodavaca visine naših primanja niti obveze po kreditima , nego je visinu odredio na moju i njegovu riječ o visini primanja ( on je naravno slagao , odnosno rekao umanjeno za kredit).

Isto tako nismo bili u ravnopravnom položaju jer sam ja presudu preuzela odmah , a on ju nije htio preuzeti i u isto vrijeme mu je dostavljena sa mojom žalbom . Kad je vidio da sam se žalila na visinu alimentacije , pretpostavljam da ga je to razljutilo i tkđ. se žalio ali sad POBIJA cijelu presudu i traži skrbništvo, navodeći glupe razloge kao što su da sam pušač , i da on ima bolje uvjete za život ( mirovina , život u kući , ja sam u stanu..... ). da još napomenem da alimentaciju nijednu nije platio niti su djeca od 20.11.2012. ijednom bila kod njega. Viđa ih svakih 10-ak dana i to po par minuta na vratima stana jer ga ja ne puštam unutra .

Zanima me vaše mišljenje da li bi CZSS pobio svoje stručno mišljenje od prije par mjeseci i sud svoju presudu na koju onda nije imao komentara ??

uređeno: od petpetica
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sud je već svoje odlučio u 11.mj.2012. I mislim da nisu ni oni glupi da ne vide koliko je prevrtljiv i da mu uopće nije u interesu dobrobit djece , već samo NOVCI !!! Da je drugačije viđao bi ih česće , odvodio u školu i vrtić ... Ma on nema pojma kako se zove sinova učiteljica ni u koji razred ide , a kamo li da bi se interesirao kakav je u školi...

Da li postoji neka dobna granica za razgovor s djecom u CZSS? Jer ja bi inzistirala da razgovaraju sa sinom koji je prvi razred OŠ.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zašto otac samostalno ne viđa djecu, već po par minuta na vratima stana?

 

Zanima me vaše mišljenje da li bi CZSS pobio svoje stručno mišljenje od prije par mjeseci i sud svoju presudu na koju onda nije imao komentara ??

 

Ovo je premalo informacija za kvalitetniji odgovor, ali sljedeće je sigurno: CZSS je samo stranka u postupku kao i vi, djetetov otac ili zastupnik djece kojeg niste tražili, niti ga je sud imenovao. CZSS sigurno neće pobijati odnosno mijenjati svoje mišljenje, osim ako ne bude bio primoran na tako nešto. Pitanje je koliko je to mišljenje CZSS-a u skladu s interesom djece, odnosno da li su evaluaciju roditeljskih kompetencija proveli stručno i nepristrano o čemu se vi roditelji u svojoj žalbi imate pravo izjasniti.

 

Kažete da sud nije ispravno utvrdio financijske mogućnosti roditelja koji je dužan plaćati uzdržavanje, da li je sud zatražio provođenje Europske konvencije o ostvarivanju dječjih prava koja djeci garantira procesna prava na način da izraze svoju volju?

Da li su djelatnici nadležnog CZSS-a izišli na teren i vidjeli uvjete kod oba roditelja?

Da li su djelatnici centra obavili razgovor na samo sa vama, pa sa vama i djecom, zatim nasamo sa ocem, pa sa ocem i djecom i nasamo sa djecom?

 

To su neka od pitanja koja bi trebalo postaviti i u žalbi ako nije postupljeno po njima.

 

Da li postoji neka dobna granica za razgovor s djecom u CZSS?

 

Stav Europskog suda za ljudska prava je da se na adekvatan način može ispitati i volja vrlo malog djeteta, ali nije mi najjasnije vaše pitanje iz kojeg razloga bi vi tražili razgovor sa djetetom?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zašto samostalno ne viđa djecu? Iskreno ne znam odgovor... Takav je ... Ni u jednom trenutku ni tijekom brakorazvodne parnice niti po donošenju presude nisam mu uskratila viđanje , NIKADA, jer smatram da se kontakti i viđanja sa djecom moraju imati. Da je htio, djecu je mogao imati cijele zimske školske praznike ali nije izrazio želju. Ja smatram da ja ne moram taj svaki drugi vikend njega zvati ili pitati hoće li djeca biti kod njega.

 

Ništa sud nije službeno zatražio od nikakvih institucija , oni su samo meni postavili pitanje kolike su potrebe djece i koliko trošim na njih mjesečno. A oboje je pitao kolika su nam mjesečna primanja i tako naveo u presudi.

 

A što se tiče izlaska na teren CZSS , da, imali su dobru volju ali je djelatnica CZSS došla nenajavljeno i ostavila mi obavijest . Čim sam ju našla, nazvala sam ju , na što je ona postavila par pitanja ( koliko prostorija ima stan , da li djeca imaju svoje krevete itd ), i to je bilo to . Što se bivšeg tiče , ne vjerujem da je bila ni kod njega jer je on u to vrijeme živio u stanu svoje sadašnje partnerice ( bili su podstanari).

 

A na razgovore u centru smo uvijek bili zajedno pozivani. Prvi put kada je u pitanju bio sam razvod , a drugi put kada smo razgovarali po pitanju djece i skrbništva . I još sam jednom bila na psihologijskom testiranju na koje se on nije htio pojaviti. Sa djecom nikada nisu izrazili želju da bi razgovarali , ni socijalna radnica niti psiholog pri CZSS.

 

A zašto bi inzistirala na razgovoru ? Zato jer mislim da oni znaju način na koji razgovarati sa djetetom i mislim da bi dobili cijelu sliku , bez obzira na moju riječ protiv njegove odnosno obrnuto . Ne može se djetetu nečim napuniti glava i tražiti da on ili ona to izjave , ipak CZSS ima cijeli tim stručnjaka . Na taj način bi se mogle opovrgnuti neke njegove tvrdnje npr. da pušim ( a ne zna da pušim u hodniku zgrade), da su djeca dok radim sa nekim nepoznatim osobama ( misleći pritom na moje dežurstvo od 24h jer radim u zdravstvu, a djecu onda čuva moja majka koja je njemu jako poznata, jer je on izjavio " neću ti ja čuvati djecu dok ti zarađuješ" ), da sin ide sam u školu i iz škole ( nikada nije ujutro otišao sam , uvijek sam ga odvezla a također došla po njega kad mu završi nastava u poslijepodnevnoj smjeni jer bude mrak. Znači dolazio bi sam kući oko podne i u to vrijeme odlazio sam u školu. Njemu to nije nikakav problem jer do škole ima 10 min. pješice i ne prelazi nikakvu veću prometnicu).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I vi mislite da bi djeca trebala govoriti o nečemu o čemu se vi kao roditelji ne možete usuglasiti, odnosno očekujete od 6 ili 7 godina starog djeteta da opovrgne tvrdnje bilo oca bilo majke i na taj način neizravno se svrstava na jednu stranu!?

Mislim da prevelik teret stavljate na leđa svoje djece.

Da li ste ikada upitali oca djece kada dođe na par minuta na vaša vrata: da li želi povesti djecu sa sobom na duže druženje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Istina, mozda je stvarno to velik teret za njih i sto se razgovora tice , jos cu razmisliti. A da li sam ga pitala , DA, i to ne jednom. Zvala , slala poruke , direktno u lice i vjerujte mi nemam vise snage ja biti ta koja potice vidjanja i susrete. Pa nije on nikakav balava nego odrastao muskarac od 42 god. Ne zelim mu vise glumiti majku i odredjivati kad ce se vidjati s djecom, kad ce jesti, kupati se.

A zasto dolazi na vrata na 5min. u vecernjim satima? Zato sto njegova sadasnja partnerica radi u trgovini do moje zgrade i dolazi po nju na posao , pa ajd da i djecu usput vidi a da doticna dugo ne ceka. I jos da napomenem da su djeca u korektnim odnosima i snjom, nikada im nisam rekla nijednu ruznu rijec o njoj ili njemu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dobar dan , nova sam ovdje i u bujici emocija i mišljenja i razmišljanja došla sam do ovog foruma.Dakle moj problem je taj da vec god. dana suprug i ja se svadamo i spavamo svaki u svojoj sobi.Ja sa djetetom (11.god) , a on sam u sobi. Razlog tome je njegovo ponašanje , već 8 god. ne radi nigdje jer nemože naći posao.(i to je već upitno jer očito bira poslove , nema naviku radit za nekog jer je uvijek radio nešto u fušu).Godinu dana visi na laptopu i igra igrice po cijele dane dok sam ja na poslu, djete se zalio , ali nisam mislila da je baš non stop.Jer kad bi ga god pitala rekao bi ma daj malo pogledat i to je to nisam stalno.Dok nisam u 11mj. postavila na laptop spy program i vidjela svašta od kockanja, igranja , i dopisivanja sa drugim ženskicama.Kad sam ga to pitala uporno je lagao nije istina ti si luda s kim bi se ja dopis...i tako dalje dok mu nisam pokazala na laptopu da imam sve snimljeno .Onda je zanjemio i šutio cjeli dan , tek sutradan je počela rasprava . da je to bezveze glupost , da je njemu dosadno doma ja radim stalno, kaj bu on od dosade da to njemu nije važno i bla bla bla .Nakon toga sve je otišlo u kurac , ja nemogu preći preko toga , on je inače hladna osoba koja ne pokazuje osjećaje , a sad mi to jako smeta .Rekao i obećao nako 10tak dana natezanja nikad više prokleti komp.ga je kao uništio.Isad neki dan pogledam opet isto ali opreznije u šiframa po internetu.I opet laže, rekla sam mu da odlazimo . rekao je odite briga me .Ovi na komp. kao prijatelji ga razumiju ja sam nerazumna .Želim se rastat definitivno jer nemogu biti s njim više ni minute , ubijame .Kako i di krenuti prvo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

marinčica probajte prvo otići do obiteljskog savjetovališta, razgovarajte sa njima pa probajte i supruga uključiti u to, rastat se uvijek stignete.

Naravno da tako i mislim uvjek stignem otici i rastati to mi je zadnje.Ali ja sam vec sve pokusala.istrosila sam se skroz imam osjecaj da sam dosla do kraja i da nemam vise snage boriti se jee on je ko zid ko stup.Jucer smo raspravljali o tome da ja ivako vise nemogu..nista mi ne daje da ostanem tu. .nista mi ne pruza da me zadrzi osim rjeci smirise bit ce sve ok.to je maksimum od njegovog fonda rijeci i izasao je van radit.Bjezi od problema.A danas se ujutro digao popili kavu ko da nista biko nije,njemu tako sve super.Bila sam prosli tj.kod obitelj.psihol.za bracno savjetovanje i ad moram njenu reci da se javi.Probat cemo i to,al on je totalno cudan tako da netnam dal ce nam to pomoci.Kao da mu je taj kompj.opral mozak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vidim da ste i sami krenuli u dobrom smjeru, samo pitajte u savjetovalištu na koji način da pozovete supruga na savjetovanje jer očigledno negdje ste u samom pristupu griješili. Njegova ovisnost ili ne o računalu samo je posljedica nečega, možda baš gubitka posla što zna biti prilično stresno.

Ako i ne uspijete poraditi na vašoj komunikaciji, a mislim da hoćete jer vidim da imate volju, barem ćete steći prijeko potrebno iskustvo da se u krajnjoj varijanti rastanete civilizirano, prije svega, zbog interesa zajedničke djece.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vidim da ste i sami krenuli u dobrom smjeru, samo pitajte u savjetovalištu na koji način da pozovete supruga na savjetovanje jer očigledno negdje ste u samom pristupu griješili. Njegova ovisnost ili ne o računalu samo je posljedica nečega, možda baš gubitka posla što zna biti prilično stresno.

Ako i ne uspijete poraditi na vašoj komunikaciji, a mislim da hoćete jer vidim da imate volju, barem ćete steći prijeko potrebno iskustvo da se u krajnjoj varijanti rastanete civilizirano, prije svega, zbog interesa zajedničke djece.

Da krrenula sam prošli tj. jer više nisam znala šta uraditi mjer sve sam već pokušala.Krenula sam sama i razgovarala s gospodinom psih. koji je rekao da nakon svega šta sam mu rekla bi zbilja volio upoznat njega jer toliko osobina u jednoj osobi:-? baš bi ga htjeo upoznat. Uglavnom on bi se trebao javit ovaj tj. na razgovor , ja sam mu danas rekla da se javi nebi bilo loše.Da još to probamo rekao mi je :" ti zbilja nisi normalna, kaj sad da okolo hodamo razgovarat s psiholozima"Rekla sam mu vidiš da ti stalno biježiš i izvlačiš se . Kako drugčije, a on je na to rekaoma sreddit ćemo to bit će sve ok.I opet otišao,. Ne shvaća on ozbiljnost situacije , on misli da sam ja sad ljuta i kad me prođe bit će sve ok.Baš je nezreo, vidjet ćemo dal će se javit tamo ovaj tj.Jeron ima nekih problema očito još od prije ko će ga znat , al zato bude s stručnomm osobom razgovarao pa možda mu pomogne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jučer poslije podne pozvala sam bivšeg supruga da dođe kod nas razgovarati i da se pokušamo još jednom dogovoriti o svemu bez CZSS i suda ( jer čeka nas u utorak još jedan razgovor u CZSS zbog djece i njegove žalbe za promjenu skrbništva). Rekla sam mu da ne smijemo mi kao roditelji dozvoliti da CZSS ili sud upravlja našim životom odnosno naše djece. Mi smo ti koji smo za to zaduženi , međutim opet na prvom mjestu su novci, novci i samo novci.... Jer on se kaže osjeća kao da je kažnjen da plaća alimentaciju, na što sam ja pokušala objasniti da te novce ne daje za neke moje potrebe ( jer ja za to imam svoju plaću). Čak sam i predložila da te novce uplaćuje na dječju štednju za njihovo buduće školovanje , ali naravno ni na to nije pristao. Onda sam rekla da ću odustati od svoje žalbe za povećanjem alimentacije ali da i on odustane od svoje za promjenom skrbništva , ni na to nije pristao . Nego traži da će odustati od svoje žalbe ako se ja u potpunosti odreknem alimentacije . E na to sam poludila i rekla da ću se boriti za svoju djecu i da ću odustati od žalbe za povećanjem a sve ostalo ostavljam sudu na njihovoj odluci. Što se tiče viđanja rekao je da će ih viđati onako kako si bude uspio uskladiti vrijeme ( ma šta god to značilo , jedanput tjedno , mjesečno... ne znam, a u žalbi kaže da je u mirovini i djeci na raspolaganju 24h ) . Nezrela, emotivno operirana osoba , materijalistički nastrojena ...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nego traži da će odustati od svoje žalbe ako se ja u potpunosti odreknem alimentacije.

Ovo nije vaše pravo nego pravo svakog pojedinog djeteta.

I kad biste htjeli, vi se u njihovo ime toga odreći ne možete.

Šteta da niste "ponudu" dobili u papirnatom obliku, bilo bi je zanimljivo sagledati kao motivacijski faktor. "Podsjetite" na to tijekom razgovora na czss, ev. sudu ako takvih prilika više bude...

PS. Susreti i druženja su poprilično škrto postavljeni (praznici su prilično kratki.. a radni dani? blagdani?)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Taman sam htjela napisati a ono me Newbie preduhitrila. Mnogi griješe oko uzdržavanja djeteta i misle da majka/otac tu nešto zahtijeva novce i traže od nje da ih se odrekne. Uzdržavanje DJETETA je pravo DJETETA a ne majke, i ona ga se ne može odreći. Treba objasniti mužu/ženi (ko već mora plaćati uzdrž.djeteta) da postoji i uzdržavanja bračnog druga koje je pravo tog bračnog druga.

 

Ja volim ljudima reći (naravno karikiram, plastificiram usporedbu) da je dijete ko kredit, samo cjeloživotni, i da ga moraju otplaćivati. Nema neću, i nema izbora.

 

Svako toliko mi padne na pamet jedan fini gospodin, pravi beg po ponašanju, koji je izgubio totalno živce na sudu, jer zašto bi on plaćao uzdržavanje djeteta kad je dijete sa majkom (a na pitanje da li bi on htio puno skrbništvo se gotovo onsvijestio-daj dite materi, jel). Gospodin je napravio 7 djece sa 3 različite žene i ni za jedno nije plaćao uzdržavanje. Dosada.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija