Jump to content
bogec

Ovrha i zatezne kamate

Preporučene objave

Lijep pozdrav,

 

 

 

postoji ovrha i Fina je zablokirala račun zbog naplate te ovrhe- svaki mjesec je jedna trećina plaće išla za otplatu te ovrhe, i sad kad sam provjerio u Fini stanje duga, bez obzira na moje uplate koje su vidljive, dug se udvostručio! Kaže ljubazna gospođa tamo da su to kamate, i da kamate idu svaki dan! Znači, uplatio sam dio, ali to ništa ne znači jer je dug svakim danom sve veći, zbog kamata.

 

Kako je to moguće? S obzirom na male plaće i nezaposlenost, postoji mogućnost da taj dug nikad neću otplatiti zbog tih kamata. Znači, ako ostanem bez posla, ja ću sjediti kod kuće, a kamate će samo rasti i rasti..

 

Molim vas da mi pojasnite kako je to dozvoljeno, kad već postoji dug i kamate po ovrsi, da još Fina dodatno zaračunava kamate na dug.Kojim redoslijedom ide otplata? (prvo kamate ili glavnica).

 

 

Hvala puno.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Možda pitanje nije strogo pravne prirode, ali vas molim ako netko zna da mi odgovori kojim redoslijedom ide otplata ovrhe, prvo glavnica pa onda kamate ili obrnuto?

Logično bi bilo da se prvo otplaćuje glavnica, a kamate idu na nenaplaćeni iznos, no kod nas puno toga nije logično...

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Poštovani,

trebam odgovor na par pitanja...naime postoji ovrha po dugu od American Expressa od mog djeda.Zadnji iznos koji su nam na Fini rekli je oko 68000kn.S tim da su najveći dio kamate jer je to dug star min 10god.Prije nekih 6mj je Fina zablokirala djedovu mirovinu(tj.račun) i uzimala dio.Djed je umro prije mjesec dana i jos nije bila ostavinska rasprava.U nasljedstvo je ostavio zemlju koja ce pripasti baki pa time i to dugovanje.Moje pitanje je da li se može ikako dogovoriti otplata tog dugovanja na rate da ne sjednu i baki na mirovinu da ne ide preko Fine i da li postoji mogućnost neke žalbe da se umanje te kamate (možda je glupo pitanje,ali ništa ne gubim).

Unaprijed zahvaljujem.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

zar se isplati pokretati ostavinsku raspravu.

dug preko 68.000,00kuna

+ trošak ostavinske

koliko vrijedi zemlja ?

 

nasjednik vrača dugove ostavitelja do vrijednosti nasljeđene imovine .

ako ne prihvatite nasljedstvo niste u obvezi vračati dug ostavitelja .

zemlju možete obrađivati i ako je i dalje na djedovu imenu.

ostavinsku, za naknadno pronađenu imovinu,možete pokrenuti nakona zastare.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Sve ukupno je negdje oko 2,9 hektara (šuma, voćnjak i nešto obradive zemlje).Ako sam Vas dobro razumijela najbolje bi bilo za baku da ne preuzme nasljedstvo i čeka zastaru dugovanja? O kojem vremenskom periodu otprilike je riječ? Nakon zastare baka ili mi možemo potraživati naknadno zemlju ? Što se tiče ostavinske rasprave, kad smo išli prijaviti smrt djeda u matični ured tamo su nam rekli da čekamo obavijest o ostavinskoj raspravi.

Hvala

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×