Jump to content

Izvozne usluge


textoinf

Preporučene objave

Molim Vas, ima li netko tko se razumije u knjigovodstvo pomorskih agencija. Treba mi za jednu. Naime, rade u tuđe ime i za tuđi račun ( za stranog brodara) Dakle, posreduju pri poslovima prijevoza kod uvoza ili izvoza robe. primaju ulazne račune od brodara i prefakturiraju kupcima u tuzemstvu i inozemstvu ( npr. srbija) Pitam se, ulazni račun od brodara gdje knjižiti? (je li to uvozna usluga?) Budući je neoporeziva neće ni ući u PDV knjige? Što sa računima koje agencija prefakturira u tuzemstvu, a što sa onima u inozemstvu? ( U koju kolonu PDV knjige ih staviti, oslobođenje ili izvoz?) ( npr. Srbija uvozi robu iz Francuske i za prijevoz plaća uslugu pomorskoj agenciji ....što je to za agenciju? Izvozna usluga? Ili samo oslobođenje jer se radi o provozu? Kamo u pdv knjige smjestiti (koji stupac) kad agencija napravi račun brodaru za svoju naknadu u poslu? Da li je ta naknada oporeziva pdv-om budući se radi o proviziji pri uslugama posredovanja u prijevozu na uvoz-izvoz. Po kojim računima voditi nadzorne knjige? Hvala na odgovoru...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

osnovno načelo, prema odredbama članka 5. Zakona o PDV-u (mjerodavnost hrvatskog Zakona u svezi oporezivanja naknade za obavljene usluge hrvatskim PDV-om), jest podliježe li usluga za koju se posreduje hrvatskim PDV-om.

ako je mjesto obavljanja osnovne usluge inozemstvo tada posrednička naknada, provizija, ne podliježe oporezivanju hrvatskim PDV-om. U obrascu PDV iznos posredičke provizije iskazuje se na poziciji I.1. (čl. 5. st. 4. t 4.)

Ako je posrednička provizija povezana s izvozom tada je ona oslobođena oporezivanja PDV-om sukladno odredbi čl. 13. st 1. t. 1. => pozicija I.2.1. obrasca PDV

ako je posrednička provizija povezana s uvozom (čl. 12. t. 31) i provozom (čl. 12. t. 34) oslobođena je PDV-a =>na poziciji I.2.4 ostale iako se čl. 12 izrekom ne navodi

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala najljepša na preciznom odgovoru. Imam još nekoliko pitanja, ako ste mi u mogućnosti odgovoriti,

1. A kad je provoz 12. t. 34 i 12 t.1. (npr. za Srbiju i sl.- oni uvoze robu) ne bi li onda trebalo ići u I.2.2.1. (izvozne) budući mi nismo ništa uvezli nego smo izvršili izvoznu uslugu ? Dakle pitam se nije li to za nas izvozna usluga bez obzira dal oni uvoze ili izvoze. Malo se mučim s tim, ali razmišljam o temeljnom pravilu po kojem se uvozne usluge smatraju usluge koje su inozemni poduzetnici obavili domaćima, a izvozne one koje domaći poduzetnik obavi inozemnima?

 

2. proviziju koju zaračunavamo brodaru i koja je oslobođena pdv-a jer se usluga odvila u inozemstvu....koji članak oslobođenja da upišemo na račun?

 

3. Što se tiče uvoza, (napominjem da mi ne uvozimo robu već stranka u hr ili u trećoj zemlji uvozi.....mi primamo fakture od brodara i prefakturiramo) mi se obično oslobađamo po članku 5.4.2. za hrvatske klijente ( to bi onda išlo u poziciju I.1.1........dal je to u redu? A kod izvoza 13.1.1. Nije li opravdano da bez obzira dal se radi o uvozu ili izvozu robe za stranku u zemlji knjižimo oslobođenje u kolonu 7 knjige i u I.1.1. pdv obrasca. Jer to za nas nije ni uvoz ni izvoz u smislu temeljnog pravila??? I nemamo obveze voditi nadzorne knjige, jer se ne radi o priljevima iz inozemstva.

 

4. Možemo li onda proviziju iz pitanja br.2 stavit u stupac 7 IRE (oslobođenje) ili u stupac (8) izvoz.....budući se radi o fakturi koja je naslovljena na inozemnog brodara? Nije li to za nas onda izvozna usluga? Budući smo i temeljem priljeva iz inozemstva dužni voditi nadzorne knjige.

 

5. Ulazni računi od brodara, budući su oslobođeni PDV-a neće ni ući u URA knjige.....već ćemo ih zasebno odlagati (budući ne vidim gdje bi se mogle smjestit u PDV obrascu) Kao npr. faktura inodobavljača.

 

6. Kad matica u inozemstvu želi svojoj podružnici u Hrvatskoj poslati dio opreme (npr. kalkulator) je li dovoljno da podružnica u hr plati pdv po računu, ili je nužna carinska procedura.

 

Previše pitanja, ali stvarno sam u nedoumici! Hvala još jednom

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija