Jump to content

iz obrta u d.o.o.


pika

Preporučene objave

Poštovani, kako se može iz obrta koji je postao prevelik, sve prenijeti u d.O.o., misleći pri tome na imovinu koja je stečena u obrtu (dugotrajna imovina). Znači vlasnik je isti, oprema je ista, sve je isto samo treba zatvoriti obrt i prenijeti u d.O.o. Porezni savjetnici mi nisu dali konkretan odgovor, revizija također, svi nekako okolišaju i nemaju kratak i konkretan odgovor. Nebi htjela zatvoriti obrt i otvoriti d.O.o., jer bih onda morala prodavati sama sebi dugotraju imovinu, na koju sam već platila pdv i ostalo. Postoji li neki jednostavan način prijenosa obrta u d.O.o. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru, sa poštovanjem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li ste amortizirali dugotrajnu imovinu?

 

Ako da, onda ju mozete unijeti kao temeljni kapital, a i ne morate (jer knjigovodstveno ne vrijedi nista),

jednostavno ju koristite, a zatvorite obrt.

 

Ako niste, onda je najbolje otvoriti d.O.o., i ne zatvoriti obrt, nego d.O.o. moze placati uslugu obrtu za najam te opreme, no onda se postavlja uopce pitanje cemu d.O.o. (trosak d.O.o.-a = prihod obrta).

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

"Prijenos" obrta u trgovačko društvo može se napraviti Ugovorom (odnosno Izjavom) o prijenosu gospodarsvene cjeline koja se temelji na čl. 33. Općeg poreznog zakona ( Narodne novine 127/00 i 150/00). Ova činidba se smatra neoporezivom temeljem čl. 8. st.8 Zakona o poreznu na dodanu vrijednost ( NN 47/95 - 82/04. Ugovor odnosnu Izjavu je najbolje da Vam sačini odvjetnik pa ga zatim potpisete kod javnog biljeznika. Istim dokumentom se prenose uz imovinu, i sva prava i obveze s obrta na trgovačko društvo. Posebno je vazno napraviti ovaj dokumnet ako imate u vlasnistvu obrta imovinu (u koju se ubraja i pokretna imovina (vozila )) koja nije amortizirana, pa tom Ugovoru prilažete popis dugotrajne imovine s knjig.vrijednošću na temelju kojih zatim prenosite imovinu (npr. vozila) u prometnim dozvolama. Nasa administracija nema previse iskustava s ovim pa bi Vam razno razni referenti mogli činiti probleme, ali ovaj Ugovor je pravno valjan te ne bi smjelo biti problema. Vazno je da ga sačini odvjetnik koj se bavi trgovačkim pravom kako sam dokument nebi imao propusta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam radio prijenos temeljem ovakvog Ugovora o prijenosu gospodarstvene cjeline, i u njemu stoji da društvo preuzima prava i obveze obrta. Stvar je u tome "što" ulazi u za prava i obvze. Pravnici bi rekli sve, ali pod tim pojmom se u tom Ugvooru podrazumijevaju prava i obveze npr. po kreditima, leasingu kod fin.institucija i sl.ali ne i prava i obveze po primljenim i izdanim racunima u obrtu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

može li netko pojasniti ovo, da se ne mogu prenijeti prava i obveze po izdanim i primljenim računima u obrtu?

Malo mi je to apsurdno, onda bivši obrtnik, sada vlasnik kapitala kojim je otvorio firmu, sebi mora isplatiti dobit ili akontaciju dobiti, na to platiti porez, pa time platiti eventualne obveze koje su mu ostale iz obrta? Naravno sada kao fizička osoba. A iz obrta je u d.O.o. prenio sve što vrijedi, ali ne i obaveze?

 

ako netko zna, molim pojašnjenje

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija