Jump to content

Obrt-minimalni tehnički uvjeti


Madam

Preporučene objave

Kako sam nedavno otvorila obrt, radi se o proizvodnoj djelatnosti, zanima me u kojem zakonu si mogu pročitati koje djelatnosti moraju zadovoljavati minimalne teh. uvjete (Zakon o obrtu?). Gospođa u Uredu za gospodarstvo mi je nonšalantno odgovorila da ne trebam, ali mi nije dala nikakav papir s kojim bi se to potvrdilo. Sad se jedino mogu pozvati na odredbe Zakona? Ukoliko mi uskoro dođe kontrola.

Molim vas odgovor prije nego mi nekakva kontrola pokuca na vrata.

 

Na hitro.hr sam vidjela da piše da to moraju trgovci, taxisti i DRUGI koji su navedeni u posebnim odredbama Zakona. Ali kojeg? I koje su to odredbe? :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije mi jasno, kako je moguće uopće otvoriti obrt (pogotovo proizvodni) a da prije toga niste dobili rješenje o MTU jer je taj dokument jedan od osnovnih bez kojih ne možete otvoriti obrt ?!

 

Ili ste možda, zaboravili, da ste kod otvaranja obrta dobili obrtnicu ("veliku" i "malu") na kojoj Vam pišu djelatnosti za koje je obrt registriran ?!

 

Ne razumijem. Obrt nije doo pa da možete registrirati sve i svašta pa da onda tražite MTU.

 

Možete li biti malo jasniji ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Otvaranje obrta po sadašnjem zakonu nije vezan za rješenje o MTU, tj. izdavanje rješenja o istome nije uvjet za otvaranje obrta.

Kao što sam i rekao ranije rješenje o MTU se donosi po Zakonu o trgovini te se za proizvodnju ne izdaje navedeno rješenje (nekad davno bilo).

I kod obrta u principu možete registrirati sve i svašta kao i kod d.O.o. samo što je za neke djelatnosti potrebna odgovarajuća stručna sprema ili majstorski ispit, a ako je nema vlasnik uvijek može zaposliti osobu koja ispunjava navedeni uvjet.

Izuzetno neke specifične djelatnosti se mogu obavljati samo kroz d.O.o. dok isto tako postoje neke koje se mogu obavljati samo kroz obrt.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 mjeseci kasnije...
  • 2 godina kasnije...

Molim da mi netko pojasni što treba napraviti u ovom slučaju.

Pošto otvaram stomatološku ordinaciju jedva sam našao prostor koji je stariji od 15. veljače 1968. i vlasnik ima uvjerenje od nadležnog katastarskog ureda (izdato 14.03.2006.). U tom prostoru su prije mene bila 2-3 obrta i nije bilo problema. Međutim sada u katastru kažu da ovo uvjerenje više ne vrijedi već treba novo. Trebam li se brinuti hoće li vlasnik uspjeti ishoditi novo uvjerenje ili se ono dodjeljuje automatizmom kao sljednik predhodnog uvjerenja? Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija