Jump to content

hrvatske vode - ovrha


hasko

Preporučene objave

Dobio sam obavijest o stanju duga- naknada za uređenje voda i to u vremenu od 2007. - 2012.

traže da platim odmah ili će pokrenuti ovrhu ako ne platim i pri tom navode slijedeće :

" Podsjećamo Vas da je rješenje Klasa : UP/I-325-08/11-07/0344155 Urbroj: ..... , doneseno kao VIŠEGODIŠNJE i na snazi je dok se ne izmjeni kao posljedica obračunskih elemenata.

Da li su u pravu i trebam li se žaliti i pozivati na zastaru ? Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

na obavjest nisi obvezan odgovarati.

obavjest je stigla običnom pištom(nije preporučeno) .kao da nije mi stigla.

ako i kad stigne rješenje o ovrsi

pisati žalbu i osporavati dugovanje zbog zastare.

zastara za komunalnu naknadu i vodnu naknadu je tri godine od dospjeća svakog pojedinog računa.

 

hoče da priznaš dug (ako odgovoriš)

ako priznaš dug prekidaš zastaru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

Poštovani! Možete li odgovoriti da li su Hrvatske vode postupile u skladu sa zakonom u ovom slučaju. naime, blokirani su računi i prisilno naplaćen dug od 2005 do 2016.godine. Kako prema Ovršnom Zakonu takvo potraživanje zastarijeva za 5 godina, a u međuvremenu ovrhovoditelj nije pokrenuo nikakvu radnju, smatram da sva potraživanja starija od 5 godina do godine 2016. su u zastari. Unatoć tome, bez postoječeg sudskog pravomoćnog rješenja provedena je ovrha kako sam napisao. Tim više što su ovršena sredstva koja su Zakonom o ovrsi izuzeta od iste, a to su dječji doplatak, dječja invalidnina i naknada CZSS-a. U takvoj situaciji poslao sam žalbu na provedenu ovrhu općinskom sudu na što mi je odgovoreno i upućuje me se na podizanje tužbe, jer kao "nejasno je da li je potraživanje u zastari a ovršena sredstva izuzeta od ovrhe". Kako živim iskljućivo od naknade CZSS-a naravno da nemam novaca za podizanje tužbe. Dakle meni kao socijalnoj kategoriji stanovništva pravda, a niti pokušaj ostvarivanje iste nije omogućen. Što napraviti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Nemoj ni pokušati se tužiti jer ćeš izgubiti. Ne želim te demoralizirati ali želim opomenuti da čuvaš novce od lešinara koji vrebaju da ti uzmu novac. Ja sam imao sličan problem jer su mi ovršili račun sudskim rješenjem bez opomene, bez rješenja, bez uplatnica i to za šest godina. Uložio sam žalbu, pozivao se na zastaru, da nisam nikada primio nikakvo rješenje ni uplatnice niti opomenu. Sud izdao rješenje kojim me upućuje naparnicu. Uzeo odvjetnika, podnio tužbu čekao godinu dana raspravu i još godinu žalbeni postupak. Općinski sud pa zatim viši u žalbenom postupku presuđuje protiv mene s tvrdnjom da je zastara deset godina. Smiješna tvrdnja višeg suda je karikaturalna da postoji zastara na kamatu za neke tri godine jer "ovrhovoditelj nije dokazao da je pokušao naplatu". Ovrhovoditelj nije dokazao ništa. nije dokazao niti žutom potvrdom iz pošte da su ikada u zadnjih 25 godina meni poslali rješenje, uplatnice ili opomenu. Nikada odgovorno tvrdim nisu mi ništa slali. Znači sud presuđuje da je zastara deset godina, zamislite tog cirkusa, pa kolika je zastara za ubojstvo. Ako je zastara deset godina zašto mi nisu naplatili za deset godina. Meni kao laiku je smiješno da su "kamate u zastari" a glavnica nije. Znači tumače zakon kako im paše, inače ugledni odvjetnik koji me zastupao tvrdi da je zastara tri godine po bilo kojem zakonu za obročne uplate ili po poreznom ili po obveznim odnosima. Nije mi izvlačio novac, naplatio nešto minimalno. Znači savjet, zaštiti se od ovrhe zaštićenim računom i nemoj trošiti novac već kratko jasno zaboravi....PS..neka mi netko stručan objasni kako je to da je zastara naknade za slivne vode deset godina i kako to da su kamate u zastari za neke tri godine ali nije glavnica.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znanja radi, što se tiče zaštićenog računa, ne možeš ga otvoriti unaprijed.

 

Što se tiče zastare, za različite računa su različiti rokovi (od 1 do 5 godina) za pokretanje ovrhe, a kad ju jednom pokrenu, zastara je 10 godina, ali ponovno kreće nakon svake radnje (npr. promjene predmeta ovrhe), tako da se u praksi može tjerati doživotno.

 

Što se tiče zastara na kamatu, za to ćeš pričekati nekog drugog.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znanja radi, što se tiče zaštićenog računa, ne možeš ga otvoriti unaprijed.

 

Što se tiče zastare, za različite računa su različiti rokovi (od 1 do 5 godina) za pokretanje ovrhe, a kad ju jednom pokrenu, zastara je 10 godina, ali ponovno kreće nakon svake radnje (npr. promjene predmeta ovrhe), tako da se u praksi može tjerati doživotno.

 

Što se tiče zastara na kamatu, za to ćeš pričekati nekog drugog.

 

Ovako, sud je donio rješenje za ovrhu nakon čega je fina ovršila sredstva s mog računa. Na to rješenje je išla žalba na koju sud donosi rješenje kojom me upućuje na parnicu. Umjesto da sud moju žalbu riješi, nema zastare i obrazloži, odnosno ima zastare i usvoji žalbu dijelom ili u potpunosti oni ovršenika tj mene mrcvare upućujući me u spor, čime mi nanose štetu i nepotrebne troškove. Znači do pravomoćne odluke suda ovrha nije pravomoćna. Ako je zakonom određeno da je potraživanje u zastari tri godine ili apsolutna zastara je šest godina o kakvih deset godina presuđuje sud. Presuda višeg suda kako su kamate u zastari a glavnica nije su mi smiješne, po kojoj logici. Ili je zastara po zakonu ili nije, nema tu nikakve velike pameti. Sud se poziva na tijela javne vlasti ali ne priznaje stavak dva istog člana zakona koji kaže da su u zastari sva potraživanja kojima je dospijeće u obrocima. Potraživanja naknade za slivne vode su upravo takva. Prema toma jasno je kad je ovrha jednom pravomoćna a nije provedena njena zastara je deset godina ili 110 godina ako se mijenjaju sredstva ovrhe. Mislim da sam bio jasan što je dvojbeno. Ovrhovoditelj ničim nije dokazao ništa niti je u tih šest ili dvadeset pet zadnjih godina pokrenuo naplatu ev. duga. Ja sam dokazao prema svojim mogućnostima i na kraju izgubio. Ova tvrdnja, "zastare su od 1 do 5 godina a kad se ovrha pokrene onda je deset godina" je jasna. Upravo sam se pozivao na zastaru onog djela za koji zakon kaže da su potraživanja u zastari tri godine od dana dospijeća. Žalbeni sud presuđuje da su u zastari kamate za cca tri godine ali ne i glavnica. Ako je zastara, prema sudu, deset godina čemu cirkus s kamatama? Ovo sam napisao da se ostali ne pouzdaju u razne savjete o zastari potraživanja kako bi izbjegli nepotrebne troškove. Zakon tumače kako odgovara jačima a slabiji uvijek strada. Sve ovo je trajalo dvije i pol godine. Bilo bi zanimljivo čuti pravno tumačenje ovakve presude od strane Ministarstva pravosuđa.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sud donosi rješenje kojom me upućuje na parnicu. Umjesto da sud moju žalbu riješi, nema zastare i obrazloži,
kad stranka u ovršnom postupku istakne prigovor zastare javlja se spor,pa imajući u vidu da je ovršni u biti izvanparnični postupak a da se pitanje spora rješava u parničnom postupku,to je sasvim ispravna odluka suda o upučivanju u parnicu.
sud je donio rješenje za ovrhu
na temelju čega(koja isprava)
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kad stranka u ovršnom postupku istakne prigovor zastare javlja se spor,pa imajući u vidu da je ovršni u biti izvanparnični postupak a da se pitanje spora rješava u parničnom postupku,to je sasvim ispravna odluka suda o upučivanju u parnicu.na temelju čega(koja isprava)

 

 

Odvjetnik HV podnio ovršni prijedlog direktno sudu. Prijedlog podnesen 26.09.2014. potraživanje hrvatskih voda od 2008-2014 za vodnu slivnu naknadu. Općinski sud zaprimio prijedlog 01.10.2014. ovjerio 07.10.2014. sa računa mi ovršena sredstva za "dug", kamate za šest godina i troškovi 15.10.2014. Nikada mi nije dostavljeno rješenje, uplatnice niti opomena. Nikada u zadnjih 25 godina a ne šest, ni-ka-da. Ne mogu dokazati ništa niti jednim dokumentom pa ni žutom potvrdom pošte da su pokušali dostavu. Ne mogu dokazati jednim papirićem, uplatnicom ili bilo čime drugim da sam ikada platio bilo što u tom razdoblju. Sve to sud ne prizna. Prvostupanjski sud presuđuje da je zastara deset godina jer je tako ako tijelo javne vlasti bla bla, ne priznaju stavak dva istog člana zakona. Viši sud u žalbenom postupku presuđuje da je zastara neke tri godine na kamatu ali ne i na glavnicu. Eto pa se ti sudi. Čemu zakoni ako svatko može tumačiti kako hoće. Ako je zastara deset godina ne može onda u zakonu pisati da je tri odnosno šest godina apsolutna zastara.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija