Jump to content

ništetan ugovor je vjerodostojna isprava za rješenje o ovrsi???


mnbvcxy

Preporučene objave

Pozdrav,

 

primila sam prije godinu dana

rješenje o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave od javnog bilježnika.

 

vjerodostojna isprava je ugovor koji sam potpisala s ustanovom o obrazovanju.

taj ugovor nije napravljen u propisanoj formi koji nalaže zakon o obrazovanju, to sam naknadno saznala.

 

kako je moguće da javni bilježnik izda rješenje za ovrhom, ako ugovor nije sklopljen u zakonskoj formi tj. ništetan je.

dali javni bilježnik prilikom izdavanja rješenja o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave mora paziti na zakonsku formu tog ugovora???

 

uložila sam prigovor, idući tjedan je prvo ročište

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ništetan je ugovor ako ga je sklopila poslovno nesposobna osoba, ako pri njegovu sklapanju postoji nesklad između onoga što su ugovorne strane htjele i onoga što stvarno u ugovoru piše, dakle, u slučaju nekih mana volje, zatim ako je ugovorena činidba nemoguća, nedopuštena, neodređena ili neodrediva, ako je nedopuštena pobuda pri sklapanju ugovora, i vrlo rijetko, ako ugovor nije sklopljen u potrebnom obliku.

Medjutim da bi se ustanovilo radi li se o ništetnosti ugovora, potrebno je podnijeti tužbu sudu radi utvrđenja da je ugovor ništetan i samo ga sud može utvrditi ništetnim. Kada bi se to i dogodilo,dakle, kada bi sudska odluka o utvrđenju ništetnosti ugovora postala pravomoćna, tada se takav ugovor uzima kao da nikadanije ni postojao, bio bi nepostojeći već od trenutka samog sklapanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Potpuno je ne bitno da li je ugovor ništetan ili ne, jer ugovor ne predstavlja vjerodostojnu ispravu i temeljem njega se ne može ići na ovrhu (Vjerodostojna isprava je, prema ovom Zakonu, račun, mjenica i ček s protestom i povratnim računima kad je to potrebno za zasnivanje tražbine, javna isprava, izvadak iz poslovnih knjiga, po zakonu ovjerovljena privatna isprava te isprava koja se po posebnim propisima smatra javnom ispravom. Računom se smatra i obračun kamata.) .

 

Jedino ako Vam temeljem tog ugovora nisu izdani računi, pa se temeljem njih išlo na ovrhu a ugovor je samo priložen kao dokaz osnovanosti izdavanja računa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam na odgovoru.

Vjerovatno je onda to rađeno na osnovu izvadaka iz njihovih poslovnih knjiga, tj neplaćenih uplata( razlozi neplaćanja postoje, al to je sad manje bitno)

Ja sam mislila da jb mora pogledati i ugovor da ustvrdi da sam ja potpisala neku oabvezu.

Zato me zanima, kako je ugovor potpisan s moje i njihove strane zar onda to nije vjerodostojna isprava, jer se tu nalaze moji podatci s mojim potpisom.

 

-mene je zanimalo dali jb ima obavezu provjeriti dali je ugovor napravljen tj. sklopljen u propisanoj formi, ili je dovoljno da vidi da sam ja potpisala ugovor na kojem se nalazi moje ime i prezime te adresa, i članak u kojem se obvezujem da ću platiti.

 

znam da sud provjera dali je ugovor napisan u propisanoj formi.

 

Konkretno se odnosi na to da se u ugovoru nalazi članak u kojem piše da se ugovor ne može raskinuti.

U agenciji za obrazovanje odraslih koja je nadležna tim učilištima, su mi rekli da je ugovor jednostran, da je učilište zaštitilo sebe od raskida ugovora, a meni je kao uskraćena mogućnost raskida ugovora.

Te da po pravilniku o ustanovama za obrazovanje, odnosno po pravilniku o načinu i vođenju ... dokumntacije . Određeni članak nalaže da u ugovoru mora biti stavka

--- uvjeti raskida

i još možda koji stavak nije unesen u ugovor koji je trebao po tom pravilniku

E sad koliko i ja sama mogu shvatiti nije valjda moguće da stavak pravilnika --- uvjeti raskida , učilište može interpretirati stavkom tj člankom da je ugovor neraskidiv.

 

Jel to protivno zakonu o obaveznim odnosima i tom pravilniku?

 

Također stoji članak da se ugovor treba solemnizirati kod javnog b, te pri pozivu učilišta moram pristupiti solemnizaciji, nemam pojma šta to radi i ugovoru i koja je svrha tog članka, na to me nikad nisu zvali.

 

Možda sam sad malo skrenila s teme, al eto nadam se da ima netko tko se malo bolje u to razumije,

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svašta ste nešto napisali. JB kod donošenja rješenja o ovrsi ne gleda ugovor, nego ono na temelju čega se donosi rješenje-a to su vjerodostojne isprave što sam Vam već napisala što su.

 

JB pri ovjeri ugovora ne gleda što u njemu je ili nije jer ovjera podrazumijeva garanciju da je ta i ta osoba potpisala ugovor (zato dajete osobnu iskaznicu)-

 

Ugovor nije vjerodostojna isprava.

 

Svaki ugovor je raskidiv, uz mogućnost naknade štete.

 

Ako je propisano da ugovor mora biti solemniziran onda je moguće da se može pozivati na činjenicu da nije sastavljen u propisanoj formi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Matrix, ponovo pročitajte što ste napisali - da ugovor može biti vjerodostojna isprava kada se sačini kao ovršna isprava. (?)

 

Ako se ugovor solemnizira onda je ovršna isprava, ali nije i ne može biti vjerodostojna. Postoji a) vjerodostojna isprava i postoji b) ovršna isprava, jedno ne uključuje drugo.

 

ALi da bi ugovor bio ovršna isprava mora biti solemniziran a ne samo ovjeren.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hm, nisam baš za to da se u pravu olako razbacuje pojmovima prigovor, žalba, vjerodostojna isprava, ovršna isprava. Treba biti precizan jer se za svaki od pojmova vežu različite obveze i procedure. Vjerodostojna isprava u ovršnom postupku znači ono što zakon propisuje a ne možemi mi zamjenjivati izraze.

 

U smjeru da je ugovor solemniziran pa da je time postao ovršne isprava nismo otišli jer je jasno iz prvog posta da se ne radi o tome.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Pozdrav,

Upravo se nalazim u istoj situaciji. Naime, krenula sam pohađati jednu školu za odrasle, tokom par mjeseci sam doživjela financijski bankrot. Objasnila sam školi u čemu je stvar i da ne mogu nastaviti školovanje. Da li su mi mogućnost da školovanje stavim u mirovanje na godinu dana i ako u slučaju budem u mogućnosti nastaviti ,da ću onda nastaviti.

Sada nakon dvije godine dobivam mail da moram platiti školovanje bez obzira što nisam u mogućnost ići te je ugovor nemoguće raskinuti iako nije ovjeren.

Nakon mojih zamolbi da stupim u kontakt s njihovom pravnom službom, rečeno mi je da moj slučaj moraju provesti u Zagreb te će me onda tek kontaktirati te da mi se više isplati nastaviti školovanje (iako sam 100 puta rekla da nemam financijske mogućnosti) jer ako ne nastavim izaći će me puno puno skuplje.

 

U članku 4. ugovora piše da mi se može odobriti mirovanje u slučaju izvanrednih razloga (bolest, smrt u obitelji i sl.) te da se ugovor ne može raskinuti.

A pak u čl. 7 piše da na temelju odluke stručnog vijeća taj ugovor se može raskinuti,a nemam pravo na povrat školarine ( niti bi ja to tražila).

 

Ne razumijem kako je moguće potraživati školarinu ako nisam u mogućnosti je nastaviti i molim za raskid ugovora ? Cijena nije mala. A samo moje školovanje je trajalo nekoliko mjeseci, sve o mom trošku (nikakav materijal nije bio kupljen od strane obrazovne ustanove )

 

Da li imate ikakvu ideju što bi ja mogla napraviti u ovoj situaciji?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

4. Izmjena ili raskid ugovora zbog promijenjenih

okolnosti

Pretpostavke za raskid

Članak 369.

(1) Ako bi zbog izvanrednih okolnosti nastalih nakon sklapanja ugovora, a koje se nisu mogle predvidjeti u vrijeme sklapanja ugovora, ispunjenje obveze za jednu ugovornu stranu postalo pretjerano otežano ili bi joj nanijelo pretjerano veliki gubitak, ona može zahtijevati da se ugovor izmijeni ili čak i raskine.

Dužnost obavještavanja

Članak 370.

Strana koja je ovlaštena zbog promijenjenih okolnosti zahtijevati izmjenu ili raskid ugovora dužna je o svojoj namjeri obavijestiti drugu stranu čim sazna da su takve okolnosti nastupile, a ako to ne učini, odgovara za štetu koju je druga strana pretrpjela zbog toga što joj zahtjev nije bio na vrijeme priopćen.

 

pošalji pismenu obavjest nadležnima u školi da zbog promjenjenih okolnosti (neprdedviđenih financijskih problema) na koje nisi moglauticati tražiš raskid ugovora

 

prouči Zakon o obveznim odnosima (ugovori ) i Zakon o zaštiti potrošača.

obavjesit ih da bi prihvatila njihov dar (besplatno školovanje) .

objašnjenja ti ne vrijede ako nisu u pismenom obliku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija