Jump to content

Vremenski rok za uknjižbu


GrofDracula

Preporučene objave

Poštovani,upis prava vlasništva može čekati,ali morate prijaviti poreznu obvezu ispostavi Porezne uprave na području na kojem se nalazi nekretnina u roku 30 dana.

Nadalje, iz mjere opreza bi trebali znati da prodavac moze izvršiti dvostruko otuđenje nekretnine,odnosno ponovo sklopiti kupoprodaju s trećom osobom,a koji se pri tome upiše kao vlasnik nekretnine.

Naravno to se nemora desiti ali bi trebali znati da je moguće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vaš upit je reguliran odredbama Zakona o porezu na promet nekretnina.

Članak 9.

(1) Osnovica poreza na promet nekretnina je tržišna vrijednost nekretnine u trenutku nastanka porezne obveze.

(2) Pod tržišnom vrijednosti nekretnine razumijeva se cijena nekretnine koja se postiže ili se može postići na tržištu u trenutkunastanka porezne obveze.

(3) Porezna uprava utvrđuje osnovicu poreza na promet nekretnina kao tržišnu vrijednost nekretnine, u pravilu, iz isprave o stjecanju ako je ukupan iznos naknade koju daje ili isplaćuje stjecatelj približno jednak cijenama koje se postižu ili se mogu postići na tržištu.....

 

Članak 10.

Porez na promet nekretnina plaća se po stopi od 5%.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

GrofDracula je napisao:
To bi značilo da se mora napraviti Procjena vrijednosti nekretnine?

 

I šta da ne prijavim poreznoj u tom roku?

ako vaša cijena navedena u ugovoru bude očito nerealna,onda ce porezna utvrditi trzišnu cijenu.

Neprijavljivanjem nastanka porezne obveze činite prekršaj i dodatne troškove.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...
Matrix76 je napisao:

Nadalje, iz mjere opreza bi trebali znati da prodavac moze izvršiti dvostruko otuđenje nekretnine,odnosno ponovo sklopiti kupoprodaju s trecom osobom,a koji se pri tome upiše kao vlasnik nekretnine.

 

Smije li prodavač ponovo sklopiti kupoprodajni ugovor s trećom osobom ili bi to bilo kršenje zakona? Zar to ne bi bila prijevara s obzirom da je već jednom prodao istu nekretninu? Ili je ovdje bitna i važna samo uknjižba budući da se vlasništvo stječe uknjižbom?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Smije li prodavač ponovo sklopiti kupoprodajni ugovor s trećom osobom ili bi to bilo kršenje zakona? Zar to ne bi bila prijevara s obzirom da je već jednom prodao istu nekretninu? Ili je ovdje bitna i važna samo uknjižba budući da se vlasništvo stječe uknjižbom?

 

Naravno da ne smije (i u civiliziranom svijetu neće). Ali Matrix je ciljao na činjenicu da ukoliko kupac "oteže" sa uknjižbom, da takva mogućnost postoji, a ako "novi" kupac postupa u dobroj vjeri pouzdajući se u načelo povjerenja u zamljišne knjige (znači nije znao niti mogao znati za činjenicu "prve" prodaje), on upisom postaje vlasnik, a prvi kupac onda neka rješava cijelu stvar sa prodavateljem, dakle prvi kupac tada neće više moći biti vlasnikom, ali će moći potraživati natrag plaćeno plus naknadu štete od prodavatelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Rokovi za rješenje po zemljišnoknjižnim poslovnicima određeni su Zemljišnoknjižnim poslovnikom, čl. 68a do 68e, i to vrlo jasno i detaljno. Uredni podnesak na koji nije podnesena žalba mora bi biti konačno riješen u roku od 30 dana.

 

Jedini je problem što sudovi ove rokove smatraju "instruktivnim" što prevedno na normalni jezik znači da te odredbe poslovnika zapravo nemaju nikakvo značenje, osim što produljuju tekst poslovnika. Radi se o kod nas uobičajenom donošenju propisa za koje nitko niti ne vodi računa hoće li se i mogu li se primjenjivati, niti zakonopiscu razmišljati o tako nečem kao što je provedba propisa u praksi uopće ne pada na pamet.To znači da se neće smatrati da je stranci povrijeđeno pravo na suđenje u razumnom roku niti ako uknjižba potraje 2-3 godine, pa i više (godina), umjesto 30 dana.

 

Višekratna prodaja nekretnine u pravilu jest prijevara, ali je Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima određeno da vlasnikom postaje onaj kupac koji se (prvi) upisao u zemljišne knjige, dok ostali mogu tražiti naknadu od prodavatelja u posebnom postupku.

 

Zemljišnoknjižni sud nije ovlašten utvrđivati koji između više kupaca ima pravo na uknjižbu a koji ne, niti je to u mogućnosti. Ono što bi zemljišnoknjižni sud trebao činiti je voditi računa o redoslijedu zahtjeva za uknjižbu ako ih je podneseno više za istu nekretninu i poštivati redoslijed. U medijima je opisan slučaj u zagrebačkoj gruntovnici kada sud to nije učinio, tako da se ni u to ne može pouzdati (jer je i to propisano istim Poslovnikom).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Rokovi za rješenje po zemljišnoknjižnim poslovnicima određeni su Zemljišnoknjižnim poslovnikom, čl. 68a do 68e, i to vrlo jasno i detaljno. Uredni podnesak na koji nije podnesena žalba mora bi biti konačno riješen u roku od 30 dana...

 

 

Hvala vam G-man i KroničnaStranka na odgovorima.

 

 

 

 

Kada smo već kod rokova... zanima me postoji li rok do kada je netko dužan predati zahtjev za uknjižbu na gruntovnicu? Ovisi li to o načinu kako je stekao mogućnost uknjižbe (nasljedstvom, kupoprodajom, sudskom presudom ili sl.)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

roka nema, ali stvar pristojbe je problematična po novim izmjenama i dopunama ZZK (NN 55/13)

 

"Članak 85.

(1) Na prijedlog za upis prava vlasništva podnesenog nakon isteka roka od 60 dana od dana stjecanja uvjeta za upis tog prava u zemljišnu knjigu ili knjigu položenih ugovora, a koji je ostvaren nakon stupanja na snagu ovog Zakona, sudske pristojbe za upis obračunat će se u peterostrukom iznosu sudske pristojbe za tu vrstu upisa.

(2) Odredba stavka 1. ovog članka neće se primjenjivati na predlagatelje koji su prijedlog podnijeli do dana stupanja na snagu ovog Zakona."

 

u prijevodu...pristojba za upis: 1050 Kn

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko će iznositi "zahvala" referentu da "ne primijeti" da je rok istekao? 500 kuna? Pa svi mi griješimo.

 

Tko će se žaliti ako "zabunom" bude naplaćena redovna umjesto uvećane pristojbe u takvom slučaju - onaj čije se pravo upisuje ili onaj čije se pravo briše? Ili će zaposliti referente za nadzor referenata?

 

Hoće li upis biti valjan ako je pogrešno naplaćena manja pristojba (a trebao bi biti) ili neće, pa smo smislili novi generator žalbi i tužbi da suci ne bi ostali bez posla?

 

Ili su referentima presahli drugi izvori zbog uvođenja elektroničkih knjiga i drugih promjena, pa je njihov lobi smislio novi izvor?

 

Je li itko ikada usporedio kretanje broja određenih oblika prekršaja u prometu i prihoda od kazni za te prekršaje prije i nakon podizanja iznosa kazni za te prekršaje? Je li udvostručenje kazne dovelo do udvostručenja prihoda ili je broj takvih prekršaja odmah jako pao jer su se vozači prestrašili većih kazni (moš' mislit).

 

Takvih primjera može se nabrojati koliko hoćeš.

 

Umjesto (tobožnje) hajke na korupciju, kako bi bilo da se malo razmisli o procjeni "koruptibilnog učinka" zakona prije njihovog izglasavanja.

 

Možemo li osuđivati ljude s malim plaćama kada pokleknu pred izazovima koje zakon svjesno i namjerno stavlja pred njih?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

... nakon što je stranku prije toga sređivanje pravnog stanja toga zemljišta već koštalo 2000-3000 kuna.

 

Pa o tome i pričam - s jedne strane kalvarija, s druge strane neodoljiva privlačnost "tamne strane sile".

 

I nisam napisao da referenti pišu zakone, a to da - kao osobe s praktičnim iskustvom iz "prvog reda" - nemaju utjecaja niti na nacrte zakona (ne u smislu kreiranja, nego ocjenjivanja) ne smatram nečim pozitivnim.

 

Ispravak: ne "koruptibilni učinak" nego "koruptibilni rizik".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

Što je s tim peterostrukim iznosom pristojbe u slučaju da kupac zakasni s uknjižbom (nije u roku od 60 dana) ali onda on prenese takvo svoje izvanknjižno vlasništvo nekom novom stjecatelju?

Hoće li novi stjecatelj (u postupku uknjižbe u kojem dokazuje pravni slijed) platiti i tu peterostruku pristojbu kao kaznu za svojeg prethodnika ili novom stjecatelju teče novi rok od 60 dana za podnošenje prijedloga za uknjižbu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hoće li novi stjecatelj (u postupku uknjižbe u kojem dokazuje pravni slijed) platiti i tu peterostruku pristojbu kao kaznu za svojeg prethodnika
mišljenja sam da neće,obzirom na citirani dio ZZK ""u roku od 60 dana od dana stjecanja uvjeta za upis tog prava"",što će reči da rok teće za posljednjeg stjecatelja koji zahtijeva upis.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

izvanknjižno vlasništvo se stječe odlukom suda ili dugog nadležnog tijela.

sklapanje kupoprodajnog ugovora ne stječe se izvanknjižno vlasništvo nego samo pravi temelj za tražit upis vlasništva.

tek po upisu vlasništva postaješ vlasnik nekretnine i istu možeš otuđiti a da kupac može upisati vlasništvo na kupljenoj nekretnini.

ako prodaš nekretninu koju si kupio prije nego što postaneš vlasnik kupac bi sa prednikom trebao sklopiti kupoprodajni ugovor ili od njega tražiti tabularnu izjavu da bi mogao postati vasni kupljene nekretnine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

tek po upisu vlasništva postaješ vlasnik nekretnine i istu možeš otuđiti a da kupac može upisati vlasništvo na kupljenoj nekretnini.
ni prvi ni zadnji put da se vlasnišvo prenosi uzastopno više puta bez upisa u zemljišne knjige,ali u tom slučaju posljednji stjecatelj mora dokazati neprekinuti niz stjecanja od sebe do knjižnog vlasnika(priložiti ugovor svakog stjecatelja u nizu),osnovom čl.41 st.1 ZZK
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dragi ljudi, molim Vas za pomoć.

Moj otac je kupio u ožujku 2010 godine livadu te ju nikad nije upisao u zk i/ili katastar (imamo ugovor ovjeren kod bilježnika te je platio porez na promet nekrenina - imamo i to rješenje).

Te smo u posjedu te nekretnine od dana kupnje.

Sjeća se i da je taj nasljednik vozio oca kod bilježnika.

 

Taj prodavatelj je umro, nakon njegove smrti, nasljednik tu nekretninu (livadu) prodaje trećoj osobi, koja se i uknjižuje kao vlasnik (to se dogodilo 30.05.17.).

 

Dok sam to shvatio, poslao sam putem vibera i maila novom vlasniku da je to moje vlasništvo (poslikan ugovor i rješenje porezne) i da smo u neprekinutom posjedu 7 godina.

Na što sam dobio: "To je moje i od*ebi."

 

Također sam kontaktirao i nasljednika koji je rekao da je toj osobi nešto potpisao, a ni sam ne zna što te tvrdi da nije znao da je to njegov otac prodao nama.

Tokom tih 7 godina, nitko se od njihove strane nije interesirao za tu livadu, a mi teškom mukom zemljište okrupnjavamo i sad ovo..

 

Vidim po ovom forumu da je pravilo (zakon), "ko prvi, njegova djevojka".

 

Da li i što mogu ja (otac) napraviti?

Kazneno djelo prijevare il?

Da li postoji mogućnost i kako do te nekretnine.

Molim Vas za savjete i što kako dalje, živce sam izgubio ova dva dana, a na polju posla preko glave.

Osjećam se izigrano, prevareno...

Molim Vas za pomoć.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kazneno djelo prijevare il?

Da li postoji mogućnost i kako do te nekretnine.

Molim Vas za savjete i što kako dalje, živce sam izgubio ova dva dana, a na polju posla preko glave.

Osjećam se izigrano, prevareno...

Molim Vas za pomoć.

 

jedino od nasljednika tražit povrat stečenog bez osnove uvečano za kamate i štetu.

zastara je tri godine od sklapanja ugovora ( za naknadu štete. stečeno bez osnove 5 godina).

ako je nasljednik voizi kupca znao je za kuporodajni ugovor i prodao tuđu nekretninu.

mogao je tražit da izvršite upis vlasništva za kupljenu nekretninu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li i što mogu ja (otac) napraviti?
ključna činjenica za rješenje vašeg problema je "dobra vjera"na strani osobe koja je ishodila upis prava vlasništva,odnosno u postupku povodom tužbe osnovom čl.125 st.2 ZV Vi bi za uspjeh u parnici morali dokazati da je kupac pri podnošenju prijedloga za upis znao ili je morao znati da je predmetna nekretnina već valjano otuđena i predata u posjed drugome.

Pravo na podnošenje tužbe je vremenski ograničeno rokom 3 godine od dana upisa čije se brisanje zahtijeva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

Evo slučaja:

Moj punac (pokojni) i punica (živa, hvala Bogu :-) pozajmili su par tisuća DM od povjerioca (u BiH, negdje 1979.g.). U cilju izmirenja duga sklopili su sudsko poravnanje 1980.g. kojim povjeriocu ustupaju plac od oko 400 kvm na Braču. U međuvremenu shvataju da taj plac vrijedi više, a povjerioca ne zanima taj plac, te mu isplaćuju dug u gotovini. Sudsko poravnanje nije proknjiženo u katastru. Kad je moj punac preminuo u BiH moja punica se prihvata nasljedstva (i na Braču). Upozorena je da postoji zabilježba na plac na Braču. Ona odlazi kod bivšeg povjerioca i dobija dokument (vjerojatno izjava) da je dug vraćen, prilaže taj papir u ostavinski postupak i nasljeđuje plac na Braču. Bivši povjerioc umire. Prije dvije godine, 2018.g., pojavljuje se zabilježba na taj plac od strane udovice i kćeri bivšeg povjerioca. One potražuju taj plac skoro 40 godina nakon sklapanja sudskog poravnanja, odnosno više od 10 godina nakon što je moja tašta nasljedila plac (ostavinski postupak u BiH). One potražuju taj plac na osnovu sudskog poravnanja iz 1980.g. ne znajući da je dug vraćen, a moja tašta nema dokument da je dug vraćen. Taj dokument je priložila u BiH prilikom ostavinske rasprave. Napominjem da je punica stara i da joj je pamćenje prilično, ali nedovoljno očuvano.

Da li je došlo do neke zastare budući da je taj plac sudskim poravnanjem ustupljen 1980. godine, (dug je izmiren), a plac je ostavinskim postupkom pripao mojoj punici negdje oko 2007. godine?

Probaćemo naći taj dokument kojim je bivši pokojni povjerilac potvrdio da je izmiren dug zbog kojeg je ustupljen plac, ali...

draganche70@gmail.com

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...
  • 2 mjeseci kasnije...
  • 3 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija