Jump to content

Osnivanje j.d.o.o. a privatni račun mi je pod ovrhom


PuppetMaster

Preporučene objave

Pozdrav,

Molio bi ako mi tko može pomoći u najkraćem mogućem roku. Novi sam u tome i imam jedan praktičan problem u svezi osnivanja društva i ovrhe.

 

Otvorio bi j.d.O.o. uz potporu za samozapošljavanje od HZZa. Budući da mi je privatni račun pod ovrhom zanima me da li pod ovrhu može ući i moje vlasništvo u novoosnovanom društvu (isto stoji u ovršnom zakonu), budući da sam 100% vlasnik, i sredstva na računu firme?

Dal će ovršiti i sredstva od HZZa?

 

Ako može, znači da osoba koja je pod ovrhom, nezaposlena, ne može otvoriti firmu i baviti se businessom te zarađivati novac i u konačnici raditi na otplati duga?

 

Ili ide ovrha samo na plaću koju si opet ja sam određujem (minimalna propisana zakonom)?

 

Što je u konačnici s isplatom dobiti i ovrhom nad tim?

 

hvala unaprijed

 

pm

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U istoj smo situaciji! :)

Dug je napravila privatna osoba, a firma je pravna osoba. Ti si vlasnik, ali nisi firma. Dakle, nemogu firmi uzeti ono što je vlasnik privatno dužan.

HZZ uplačuje novce (potporu za samozapošljavanje) firmi, što znači da to nisu tvoji privatni novci. Ti se novci koriste namjenski za plačanje doprinosa i isplatu plaće. E to je škakljivo. Ta plaća koju ćeš si uplaćivati može (vjerojatno bude) završiti kod ovrhovoditelja. Zato si moraš otvoriti (ako već nisi) zaštičeni račun da ti barem nešto od plaće ostane. Isplatu dobiti možeš drugačije napraviti, ali o tome se konzultiraj sa knjigovođom.

Ako još nisi otvorio firmu i primaš naknadu s burze, to ti nitko nemože oduzeti.

Razmisli dobro da li ti je potrebno otvaranje baš j.d.O.o.-a? I ja sam čekao da se to pokrene, ali poslije sam ipak otvorio klasično trgovačko društvo iz 1.000.000 razloga, al o tome možemo drugom prilikom.

 

sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 mjeseci kasnije...

pozdrav, ja sam sad u istoj situaciji završio sss tehničar za računalstvo,na burzi sam 2 mj a prije toga imam neprekidnog staža cca godinu dana(na crno da ne pricam), ugl sav staž mi je u konobarenju naravno...znači možete li definirati da nemogu uzet pod ovrhu jer sam čitao da se mora kod bilježnika ovjerit nepostojanje duga privatne osobe...znam da je j.d.O.o. firma ali svejedno neželim zaglibit dublje zaštičeni imam več i hzz mi i isplačuje naknadu na zaštičeni...kakvi uvjeti moraju biti za firmu(prostor), koja je razlika između jdoo i klasičnog trgovačkog i tak te neke stvari da mi pojasnite jer ovi u hitro ništa ne objašnjavaju....isto mi je hića totalna pa ako ko vidi neka odgovori...

btw nadam se da vam je krenuo posao ;)

 

hvala unaprijed :)

možete me kontaktirati i na mail ili pm

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija