Jump to content

Jos jednom o ZOPHBDR, ako moze


Slav

Preporučene objave

Nemojte odmah navaliti s kritikama i uputama da citam prethodne postove. Mozda i nije fer da pitam samo za sebe, ali mislim da nas ima dosta ovakvih iz mog kraja (Slavonija). Prica ide ovako: Do '91 radim u firmi, '91 i '92 sto u ZNG (HV), sto u MUP (ukupno preko 400 dana), '95 odlazim na tzv. mirovinsku skrb (zajedno sa jos stotinama...) kao invalid RADA, 01.01.99. smo svi "prevedeni" na invalidsku mirovinu, a i zedni preko vode, posto je primjenjen faktor 0,66. Mirovina 1.100 kn. Sada bih zamolio nekog tko je upucen, posto meni od citanja zakona i pokusavanja nalazenja clanka koji bi se odnosio na mene, te citanja i slusanja kojekakvih savjeta koji se krecu od - nemas nikakva prava, do toga da dobijam odmah vilu na Pantovcaku za svoje "zasluge"... pravo da vam kazem, muka mi je.... Predlazu mi cak i odlazak (ponovni) na komisiju, no ovaj put za PTSP....

Ima li tko pametan savjet, uputu, broj clanka koji bi se eventualno odnosio na mene i slicne?

Unaprijed se zahvaljujem na pomoci i dobronamjernim komentarima.

PS. odgovor moze i na mail slavon@net.hr

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Vidim da je neka dobra dusa htjela pomoci. Dobio sam odgovor od Mirovinskog. c/p u cijelosti:

 

"Poštovani

 

Da bi Vam mogli konkretno odgovoriti što se tiče Vašeg slučaja, potrebno je da dostavite osnovne podatke o sebi: ime i prezime, dan, mjesec i godinu rođenja te osobni broj. "

 

Nije mi nesto jasno... trebaju MOJE podatke (?!)... pa od kada se zakoni tumace prema konkretnim osobama? Imaju sve relevantne podatke, zvao se ja Marko ili Slavko...

PS Dao sam si i malo truda, prosarao po forumu, jest da nisam nasao slucaj slican mome, ali se cesto spominje osoba pod nickom "Mrljavac", kao autoritet na tom podrucju, pa... gosn Mrljavac, ako budete ovo citali... molio bih...

Hvala

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

(1) Hrvatski branitelj iz Domovinskog rata je osoba koja je kao dragovoljac i pripadnik Oružanih snaga Republike Hrvatske (ZNG, Hrvatske vojske, Ministarstva obrane, Policije, Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskih obrambenih snaga (HOS-a) te pripadnik naoružanih odreda Narodne zaštite koji je u njima proveo najmanje 5 mjeseci do 24. prosinca 1991. godine), organizirano sudjelovala u obrani neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti, odnosno suvereniteta Republike Hrvatske u bilo kojem razdoblju Domovinskog rata (u daljnjem tekstu: hrvatski branitelj iz Domovinskog rata).

(2) Pod sudjelovanjem u obrani neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti, suvereniteta Republike Hrvatske, odnosno vrijeme neposredne ugroženosti suvereniteta Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu: obrana suvereniteta Republike Hrvatske), u smislu stavka 1. ovoga članka, podrazumijeva se oružani otpor agresoru i djelovanje u izravnoj svezi s tim otporom (odlazak u postrojbu, na borbeni položaj i povratak te obuka i priprema za odlazak na bojište) u vremenu od 5. kolovoza 1990. do 30. lipnja 1996.

(3) Dragovoljac iz Domovinskog rata je hrvatski branitelj iz Domovinskog rata koji je sudjelovao u obrani njezina suvereniteta najmanje 100 dana u razdoblju od 5. kolovoza 1990. do 15. siječnja 1992.

(4) Dragovoljac iz Domovinskog rata je i hrvatski branitelj iz Domovinskog rata koji je sudjelovao u obrani njezina suvereniteta najmanje 30 dana u razdoblju od 5. kolovoza 1990. do 15. siječnja 1992. ukoliko:

– nije imao obvezu sudjelovanja u pričuvnom sastavu ili

– nije regulirao obvezu služenja vojnog roka.

(5) Status hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata iz stavka 1. ovoga članka dokazuje se potvrdom Ministarstva obrane, odnosno Ministarstva unutarnjih poslova.

 

Vama je potreban status HRVI da biste ostvarili povoljnije uvjete za odlazak u mirovinu kao hrvatski branitelj. Ne znam kako ste otišli u mirovinu kao invalid rada. Ako ste bili ranjeni u ratu ili na prvoj liniji obrane onda ste morali dobiti status HRVI. Ako niste, morali bi izvaditi ratni put iz postrojbe, vidim da ste bili i u HV-u i MUP-u pa bi bilo pametno otići izvaditi ratni put, otići na psihijatriju i pokušati odležati u bolnici i izvaditi psihološki nalaz. Trebate izvaditi i potvrdu da ste hrvatski branitelj, potvrdu da ste dragovoljac (ta je najbitnija) i potvrdu da se tijekom rata niste udaljavali iz postrojbe (zbrisao). E onda nakon 5-6 mjeseci liječenja na psihi predati papire (kod nas u Osijeku je na Gornjodravskoj obali-ne znam koji je broj ali lako je naći) svu medicinsku dokumentaciju, a pogotovo onu sa psihe i čekati oko 6 -7 mjeseci na poziv prvostupanjske liječničke komisije koji će na osnovu tih papira (gledaju ratni put, ranjavanje i uopće sve papire). Nakon svih tih peripetija ako uspijete izvući barem 20% privremene invalidnosti (daju na godinu dana, a onda opet pozovu) treba i dalje barem 1 puta u 2 mjeseca ili 1 puta mjesečno ići na psihu i tamo dosađivati da upišu u nalaze da ste bili radi evidencije i komisije na koju ćete opet na godinu. Nakon što i ako dobijete prvostupanjsko riješenje o invalidnosti sačekajte (to je moj osobni savjet) drugostupanjsko riješenje iz Zagreba i onda bi trebalo otići kod svog liječnika opće prakse, uzeti svoj liječnički karton i isfotokopirati svu medicinsku dokumentaciju te istu predati u mirovinsko radi utvrđivanja svih ovih kerefeka i eventualnog odlaska u bolju mirovinu. Nadam se da imate i kakav čin jer i na to se dobija određeni novčani iznos. Ali prije svega ovoga što sam napisao bilo bi vam najpametnije otići u mirovinsko kod pravnika ili u HVIDRU te se sa nekim posavjetovati.

Pozdrav. :misli::misli: :čeka: :čeka: :moli::moli: :klanjam: :jumping: :jumping:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno zahvaljujem, ali ako mogu neke stvari razjasniti. U mirovinu sam otisao kao invalid rada zbog "profesionalne nesposobnosti za rad" (u to vrijeme je to bilo jedan od nacina rjesavanja viska djelatnika, pogotovo onih koji su se vracali iz postrojbi), ne radi ranjavanja. Mislio sam da se na mene odnosi ono iz novog zakona o "najnizoj mirovini" branitelja (45% rep. prosjeka). Medjutim u zakonu se to ne prizna, priznaje se SAMO onima koji odu NAKON 01.01.2005. godine(?). Da, dragovoljac sam, lijecim se kod psihijatra (privatno) vec sest godina, ne (cudno, ali tako je) znajuci da bi to mogao biti i PTSP... (hocu reci... nisam jedan od "novooboljelih")..

Ako imate jos nesto dodati, bio bih zahvalan, a ako ne, morat cu otici osobno u mirovinsko, mada....

PS, i nadam se da ovo budu citali i jos neki na koje se to odnosui, ne vjerujem da je moj slucaj usamljen...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Za zainteresirane... Ako ste otisli u ikakvu "NEvojnu" mirovinu PRIJE 01/01/2005, novi zakon o braniteljima se NE odnosi na vas, NEMA prevodjenja, zaostataka, ispravljanja krivih drina. Znaci, vojne mirovine OK, ali ostale - sipak, bili branitelji ili ne...

Ne znam ima li ikakav nacin da se to ispravi, nekakvim "ponovnim" odlaskom u mirovinu (prekinuti mirovinu, zaposliti se na par mjeseci, pa PONOVO zatraziti...), volio bih ako netko ima iskustva, ili zna...

PS Odgovor je stigao od MOBMS-a

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija