Jump to content

1,34 promila u krvi, molim pomoć oko prigovora


Omar Little

Preporučene objave

Probat cu ukratko napisati sta mi se dogodilo, molim vas za pomoc.

 

U ponedjeljak u 3 ujutro sam se s još dvoje putnika vraćao iz grada, vozio sam normalno, stao na semaforu na crvenom. Policija je bila na autobusnoj stanici preko puta, polukružno se okrenula, upalila rotirke, vozio sam iza njih 10 metara i stao.

 

Rekao sam da sam popio 2 pive od 0,5 pred 3-4 sata, napuhao 1,44 - umanjeno 1,34. Policajac je ispunio Zapisnik te mi je odmah uručio Prekršajni nalog gdje sam proglašen krvi te mi se izriče kazna od 3000 kune + 500 kuna sudski troškovi i oduzimanje vozačke dozvole na 3 mjeseca.

 

Da li je policija napravila prekršaj time što se okrenula preko pune trake? Da li mi je policajac trebao reći da imam 15 minuta prije puhanja budući da sam u trenutku vožnje pio Coca Colu i pušio cigaretu?

 

Potpisao sam Zapisnik i Prekršajni nalog.

 

Napisati ću prigovor.

 

Vozač sam 11 godina, izgubio sam vozačku zbog vožnje u alkoholiziranom stanju u lipnju 2003. godine. Mislim da u zadnjih 5-6 godina nisam imao apsolutno niti jedan prekršaj, osim kazne za parkiranje na autobusnoj stanici otprije godinu dana, koja mi je oprostena bas zbog prijasnjeg nekaznjavanja. Da li će mi oduzimanje vozačke pred 10 godina biti uzeto kao otegotna okolnost?

 

Nezaposlen sam već 10 mjeseci i živim s roditeljima koji su umirovljenici. Nemam imovine i kazna mi narušava životnu egzistenciju.

Planirao sam napisati da od 2003. nisam sjeo za volan pod utjecajem alkohola, da smo zvali taksi, nismo ga mogli dobiti sat vremena, prijateljici je bilo lose i odlucio sam voziti. Znam da sam pogriješio i kajem se.

 

Svjestan sam da moram ostati bez vozačke, ali kakva mi je šansa da mi smanje kaznu na npr. 1000 kn? I da me oslobode plaćanja sudskih troškova?

Imate li kakvu sugestiju što bi još mogao staviti u prigovor, a da mi se može uzeti kao olakotna okolnost? Da li potvrde o nezaposlenosti i roditeljima (da su umirovljenici) šaljem u prigovoru ili samo donosim na sud?

 

Također, da li ja smijem voziti od trenutka kad pošaljem prigovor? Danas sam podigao vozačku, ali ne znam kako to zakonski funkcionira.

 

Zahvaljujem se unaprijed na konstruktivnim odgovorima i pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Policajac je pogriješio, napisao je premalo mjeseci, očekujte da će nadležna policijska postaja poslati ispravak prekršajnog naloga.

 

Za policijska vozila ne vrijede ista pravila kao za ostale, oni se smiju polukružno okrenuti - vi ne.

 

Pravilo od 15 minuta vrijedi samo za alkoholna pića.

 

Ne vrijedi pravilo od 15 minuta za pušače.

 

Kazna za parkiranje nije mogla biti oproštena, vjerovatno ste dobili opomenu a ne oprost, ona će se viditi u prekršajnoj evidenciji, a ona stara za alkohol neće.

 

Moguće je smanjenje kazne, ali proučite na donjem linku kako.

 

http://www.legalis.hr/forum/entry.php/11-Prigovor-na-prekr%C5%A1ajni-nalog

 

Ne smije se voziti tek od sutrašnjeg dana od zaprimanja posebne obavijesti od policije.

uređeno: od petpetica
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

 

Šta je napisao premalo mjeseci? :( Pa kako je to moguće? Na koliko mjeseci se po zakonu oduzima vozačka dozvola ako osoba napuše 1,00-1,50 promila?

 

Ja sam mislio u prigovoru spomenuti da otkad sam izgubio vozačku dozvolu pred 10 godina više uopće ne sjedam za volan kad popijem. Pošto Vi kažete da se taj prekršaj neće vidjeti u evidenciji, da li je bolje da samo napišem da nikad ne sjedam za volan kad popijem i da uopće ne spominjem to otprije 10 godina?

 

Po Vašem stručnom (subjektivnom) mišljenju, koji je maksimum do kojeg bi mi sutkinja mogla smanjiti kaznu - ako se kajem, ako nemam prekršaja i ako donesem potvrdu o nezaposlenosti kao i da su mi roditelji u mirovini?

 

Da li te potvrde šaljem odmah u prigovoru ili ih donosim tek kad budem pozvan na sud?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne spominjati ništa prije 10 godina.

 

Sud može umanjiti novčani dio kazne na 1.000 kuna, a zabranu na 1 mjesec.

 

Ukoliko se prekršaj ne bude poricao, tj. prigovori se samo na visinu kazne sud ima zabranu povećanja policijske kazne koja je u rasponu od 3.000 do 5.000 kuna, a uopće vas ne moraju zvati na saslušanje.

 

Odmah priložite sve potvrde, o njihovoj kvaliteti i vjerodostojnosti će ovisiti razina susretljivosti suda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam puno na pomoći. Poslat cu prigovor u kojem cu priznati da sam pogrijesio, pokajati se te zamoliti da mi sud smanji kaznu zato sto ugrozava moju egzistenciju. Prilozit cu potvrdu o nezaposlenosti i potvrde da su roditelji u mirovini. Ukoliko mislite da bi jos nesto moglo biti uzeto kao olakotna okolnost, slobodno mi sugerirajte.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija