Jump to content

pozajmica vlasnika poduzeću


SPAJRO

Preporučene objave

Poštovani

 

Vlasnica poduzeća (sa udjelom od 50%) je uplatila 15.01. 2013. kratkoročnu beskamatnu pozajmicu u iznosu od 8000,00 kn. Knjižim slijedeće:

 

D P

2145 (Zajmovi članova društva) 8000,00

1000 8000,00

 

Ukoliko ju ne vrati za godinu dana (da li se gleda datum bilance 31.12.2013 ili 15.01.2014.), da li je dužna obračunavati kamate i po kojoj stopi?

 

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako je beskamatni zajam onda se kamate ne kalkuliraju i zajmoprimac ne priznaje obvezu za kamate i ne iskazuje rashod od kamata. To je zajam koji nadomješta kapital sukladno odredbama Zakona o trgovačkim društvima. Uputno je da zajam bude beskamatan jer u suprotnom pri isplati kamata član društva je obveznik plaćanja poreza na dohodak od kapitala po stopi od 40%. Zajmoprimac obračunava i plaća porez na dohdak po odbitku pri isplati sukladno načelu blagajne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako je beskamatni zajam onda se kamate ne kalkuliraju i zajmoprimac ne priznaje obvezu za kamate i ne iskazuje rashod od kamata. To je zajam koji nadomješta kapital sukladno odredbama Zakona o trgovačkim društvima. Uputno je da zajam bude beskamatan jer u suprotnom pri isplati kamata član društva je obveznik plaćanja poreza na dohodak od kapitala po stopi od 40%. Zajmoprimac obračunava i plaća porez na dohdak po odbitku pri isplati sukladno načelu blagajne.[/Q

 

Hvala na brzom odgovoru!

 

Ukoliko je pozajmica kratkoročna i ima dospijeće godinu dana, da li dospijeva 15.01.2014 (jer smo ju "ubacili" 15.01.2013 ili na datum bilance 31.12.2013? Ukoliko ju poduzeće ne može vratiti svome vlasniku po dospijeću, šta nam je raditi?

 

Još jednom zahvaljujem!

 

 

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija